Op mijn eetoverzicht van week 26 reageerde Ina dat zij een en ander had opgezocht over eten in Egypte. Daarop reageerde ik dat ik lang geleden in Egypte ben geweest en ook Elly schreef een reactie, zij was er recent nog geweest.
Mijn Egypte-ervaring gaat lang terug, ik was er met nare-ex, kort na de Eerste Golfoorlog, het was 1991. Toeristen bleven weg na het conflict in deze regio en vakanties naar Egypte, wij gingen naar de vallei van de Koningen, waren spotgoedkoop.
Met een bevriend stel vlogen we naar Luxor. Daar logeerden we in hotel Isis, destijds was er niet veel keus in hotels, in tegenstelling tot nu zie ik op het Internet. Het was niet heel sjiek maar voor ons wat het prima. We stelden geen hoge eisen, hadden ook geen ervaring met logeren in hotels.
Luxor was een stoffige stad, er was weinig tot geen horeca, mannen liepen met karren, getrokken door ezels, over straat. Er reden wat aftandse taxi's en auto's rond, wat brommertjes en bussen. Ook wij gingen een keer met een lijnbus mee en in de bus zaten we tussen vrouwen en mannen die met hun kippen op schoot op pad waren.
In het vliegtuig hadden we kennis gemaakt met een stel van onze leeftijd, Mohammed en Hellen, hij Egyptenaar, zij Schotse. Hij nodigde ons uit bij zijn moeder thuis. Ik schreef hun namen en het adres van zijn moeder op in een notitieboekje en ook de naam en het telefoonnummer van hun hotel.
We spraken af bij het hotel waar zij logeerden en zij namen ons mee naar zijn moeder. Moeder woonde in een klein huisje buiten de stad. We gingen er met een taxi heen. In de woonkamer troffen we moeder, een paar hondjes en een geitje. Buiten liepen katten en kippen rond. We namen plaats op kussens op de grond en kregen mierzoete thee en droge, maar wel lekkere koekjes.
Na de thee en de koekjes kwam er een grote ronde schaal, vol met bakjes met tomaat, komkommer, sla, fruit, brood, rijst en kleine gevulde duifjes. Het zag er allemaal heel smakelijk uit en we pakten met onze handen van het lekkers op de schotel. De duif was heerlijk, ik had het nog nooit gegeten en was aangenaam verrast. Na het eten kregen we koffie en ook weer zoetigheden. Als we nog meer hadden gegeten waren we ontploft.
Eenmaal terug in het hotel begon de nachtmerrie. De Engelsen hebben daar een uitdrukking voor, wat wij hadden was een Gippy tummy. Jawel, diarree. En dat duurde en duurde totdat onze darmen weer helemaal leeg waren. Het Egyptische eten maar ook de nasleep waren een ervaring om nooit meer te vergeten.
Hellen en Mohammed zijn nog een keer bij ons op visite in Londen geweest. Ik heb toen een schaal heel veilige lasagne gemaakt.
Mooie reis met minder leuke dagen op het toilet.
BeantwoordenVerwijderenJa, gelukkig maar een nacht darmenpech, daarna weer okay en fantastische dingen gezien en gedaan!
VerwijderenOei, dat lijkt op.de vloek van de farao. Zo worden maag- en darmproblemen van toeristen in Egypte genoemd. Tja, het zal niet zo hygiënisch zijn klaargemaakt en de mensen zijn zelf resistent geworden voor de bacteriën. En dan nog wat warmte eroverheen. En ziedaar de vloek.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Elly
Wist niet dat het hier zo genoemd werd. Wisten wij veel destijds, je werd wel een beetje gewaarschuwd maar we waren ook vrij nonchalant denk ik nu.
VerwijderenOjee. Waarschijnlijk zijn de rauwe groenten de boosdoener. Gewassen in onveilig water.
BeantwoordenVerwijderenDenk ook dat het daardoor kwam. We waren wel gewaarschuwd om dat soort eten niet te eten, maar we waren ook niet heel erg bezig met dit soort dingen. Jong hè, dan luister je toch minder naar adviezen. 😉
VerwijderenIk zou dolgraag nog eens terug gaan naar Egypte. Heel mooie herinneringen aan. Het eten was erg eenzijdig, vnl Kofta, maar geen "last" gehad. Met mijn rolstoel lijkt het me helaas beter van niet.
BeantwoordenVerwijderenMarijke
Veel bestemmingen zullen in een rolstoel lastig of onmogelijk zijn. Fijn dat je er wel geweest bent. Ik vond alles zo ontzettend indrukwekkend, helaas ben ik heel veel van die reis ook vergeten. Geen idee wat we gegeten hebben, dat zou ik nu, met eetstoornis, wel onthouden maar toen was dat niet iets waar ik veel mee bezig was. Wel herinner ik me een bananenplantage, een zeiltocht, bezoek aan Aswan (uren in een taxi die ook nog kapot ging, thee drinken onderweg terwijl we op een onderdeel wachtten), vallei van de koningen. Alles even indrukwekkend!
VerwijderenOp de minstens twaalf keer dat wij in Egypte geweest zijn (echtgenoot was een fervent duiker) heb ik één keer de vloek van de farao gehad. Onze eerste reis was begin jaren '90, een cruise op de Nijl. Van het eten herinner ik me niks meer, zal vast wel Europees geweest zijn op de boot. Van Luxor herinner ik me nog het hele luxe hotel Old Winter Palace. We logeerden daar niet want we sliepen op de boot, maar we hebben daar wel een keer een uitgebreide high tea gehad op het Nile Terrace. En ook de soukhs herinner ik me, waar het vlees in de hitte gewoon buiten hing, vol met vliegen.
BeantwoordenVerwijderenDe overige vakanties waren duikvakanties aan de Rode Zee.
Zo'n cruise op de Nijl deden veel Engelsen in die tijd ook. Ik herinner me nu ook ineens een heel duur hotel, waar de mensen in de bediening als knipmessen bij alles stonden te buigen. Ik denk dat het hetzelfde hotel is, heel koloniaal, vol met Engelsen met veel geld. Wij dronken er iets weet ik nu nog. Er komen steeds meer dingen terug nu, oa door jouw reactie Myriam. 😊
VerwijderenHet was inderdaad een hotel in koloniale sfeer, met "knipmessen obers". Zal wel hetzelfde geweest zijn.
VerwijderenJa, ik heb het nog even opgezocht, het is hetzelfde hotel geweest.
VerwijderenWij hebben een soort van duivenplaag rondom ons huis en eten dus regelmatig duif (buurman heeft een jaagvergunning...). Ik vind het vooral lekker in de soep 🙂 Jammer alleen dat ze zo klein zijn (verhoudingsgewijs veel werk om ze te plukken, vergeleken met kip). Duiveneieren zijn ook lekker! En bijzonder om te zien hoe klein die zijn.
BeantwoordenVerwijderenOverigens denk ik dat de rauwe groenten eerder de boosdoener moet zijn geweest. Hier in Tunesië kan ik trouwens gewoon het kraanwater drinken, dus dat scheelt wel. Althans, in de regio waar wij wonen dan, in te toeristische regio's is het kraanwater niet aan te raden, daar gebruikt ook de lokale bevolking mineraalwater.
Het was wat zoet herinner ik me, maar dat kan ook de vulling geweest zijn. Ik denk ook dat het de groente zijn geweest, tenslotte was de duif gebakken en dan zijn de bacteriën dood, het vlees was niet bedorven anders was het niet lekker geweest. We hebben het hier ook over begin jaren negentig, denk niet dat deze mevrouw mineraalwater gebruikte.
VerwijderenMijn ervaring in India/Nepal/Amerika is dat het meer te maken heeft met andere bacteriën in het water (dan wij gewend zijn) en verandering van specerijen en combinaties.
BeantwoordenVerwijderenTijdens de tocht in Nepal waren 2 van de 8 deelnemers constant aan de diarree, 4 een paar dagen en waren toen gewend en ex en ik hebben nergens last van gehad (al ben ik wel een keer over mijn bek gegaan maar dat was meer omdat ik hersenen niet te kanen vind).
We waren gewaarschuwd dat we groenten en fruit met fleswater moesten wassen. Dat was bij deze dame in huis natuurlijk niet gebeurd. Gelukkig waren we snel weer op de been.
Verwijderen