Een aantal weken geleden publiceerde ik mijn weekmenu en kreeg ik een vraag over mijn eiwitinname, en of die wel voldoende was. Hierop kon ik antwoorden dat ik voldoende proteïne binnen krijg. Hoe ik dit weet? Ik heb een maand lang de voedingsmeter van het Voedingscentrum ingevuld. Daar schreef ik deze blog over.
Naast de Eetmeter heb ik onlangs ook Chatgpt ingezet om een voorstel te doen voor een voedingspatroon met voldoende eiwit. Ik stelde de volgende vraag:
Ik weeg xx bij een lengte van xx. Ik ben 57. Ik beweeg dagelijks, doe een uur cardio, een kwartier krachttraining en daarnaast fiets ik iedere dag 2 x 10 minuten naar mijn werk. Ik heb een zittend beroep. Ik ben flexitariër. Hoeveel eiwit heb ik nodig? Verwerk dit in een weekmenu.
Heel verrassend was het weekmenu niet. Ik bedenk zelf gerechten die lekkerder zijn en met meer variatie. Heb ik Chat niet voor nodig.
Zo'n 8 jaar geleden heb ik de opleiding Gewichtsconsulent gedaan, via de NHA, met een zelfstudie-methode. Ik heb deze opleiding met een diploma afgerond. Ik deed dat uit interesse én omdat ik op school een nieuw vak wilde gaan geven, het vak 'voeding en beweging in de wellness', een keuzedeel bij een van onze opleidingen.
Nee, ik ben geen diëtist, maar ik weet door deze studie, en doordat ik er veel over lees en websites volg, inmiddels heel wat over gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Ik weet ook dat inzichten veranderen en ik houd de hypes en trends bij.
Mijn eigen gezondheid vind ik ook belangrijk. Ik laat jaarlijks mijn bloed onderzoeken en ik vul dus af en toe de Eetmeter in. Daardoor weet ik dat het antwoord op de vraag "krijg ik er genoeg van?" positief is, ik weet dat ik voldoende van alles binnenkrijg. Bovendien voel ik natuurlijk aan mijn lichaam en energieniveau ook hoe het met me is.
De weekoverzichten met mijn maaltijden zijn bedoeld ter inspiratie. Ik wil laten zien dat het niet moeilijk is om gevarieerd en gezond te eten. Het is geen voedingsadvies en zo moet het ook niet gezien worden. Er staan daarom ook geen hoeveelheden bij. Iedereen moet eten naar behoefte. Dat is de ene keer wat meer dan de andere keer. Dat is af en toe ook iets ongezonds eten.
En als je het lastig vindt om voornamelijk gezond te eten dan kan je, ook zonder Chat, op het Internet gaan kijken, er zijn ontzettend veel mensen bezig met het bedenken van lekker en gezond eten. Geen voedingsspecialisten, maar mensen zoals jij en ik die het belangrijk vinden dat zij en hun gezin of partner lekker en gezond eten. Ook kan je natuurlijk kijken op websites van organisaties zoals het Voedingscentrum om recepten en eetinspiratie op te doen.
Mijn motto: 'je moet niet eten wat je lekker vindt, maar je moet lekker vinden wat je eet'. En dat betekent dat je de gezonde dingen lekker moet maken. Met wat creativiteit, een paar pannen, een snijplank, mes en een kookplaat en oven kom je een heel eind!
Door de jaren heen heb ik veel gewicht gewonnen en verloren en aan alle hypes meegedaan, vanaf mijn 20e de eerste, banaan en yoghurt de hele dag, of brooddieet 2 dagen in de week alleen droog brood, of mocht bouillon er ook bij?
BeantwoordenVerwijderenDat zijn natuurlijk geen goede manieren.
Maar met Montignac, Fit for Live en Atkins en nog andere koolhydraatarme variaties, heb ik wel mijn eigen "dieet" = leefstijl gevonden. Nog steeds begin ik de dag met 2 stuks fruit over gehouden van Montignac, en om op gewicht te blijven door de week koolhydraatarm waardoor ik in het weekend wat extra kan eten.
Eetwijzer heb ik ook een tijd consequent ingevuld en elke keer kwam eruit dat ik te weinig vezels eet, wordt altijd benadrukt dat je die nodig hebt voor goede stoelgang. Nu dat werkt dus niet voor mij, als ik teveel brood of andere meelprodukten krijg ik juist last van obstipatie en kramp.
Ik haal voldoende uit fruit en groente kennelijk om darmen prima te laten werken.
Leuk onderwerp, ik ben erg benieuwd wat de andere reacties worden
Het gaat er ook om wat past, bij eetcultuur, leefstijl en nog veel meer. Fijn dat jij een goede manier hebt gevonden om de balans te behouden.
VerwijderenEetcultuur ... daar zeg je wat. Die is in Vlaanderen heel bourgondisch en niet altijd gezond, daar ben ik me van bewust. Lekker is belangrijk, zoals échte boter, volle zuivelproducten, enz.
VerwijderenAan volle producten zit zeker meer smaak dan aan magere, om naar niet te spreken over 'light' producten. Maar ook met een bourgondische eetcultuur kan je gezond(er) gaan eten. Meer groente, wat minder vlees, wat minder saus. Dat scheelt al weer wat.
VerwijderenProbeer ik ook. Vlees kan ik niet meer eten en saus/jus eten we eigenlijk nooit. Maar wel aardappelpuree met een goeie klont boter bijvoorbeeld.
VerwijderenJa, die klont boter is lekker en anders is de puree erg droog, doen wij ook.
VerwijderenOmdat ik weinig vlees,kaas en zuivel eet en geen ei moet ik goed op andere eiwitbronnen letten
BeantwoordenVerwijderenKlopt, maar ik lees dat jij ook veel weet en jezelf ook nog steeds verdiept in voeding.
VerwijderenIk heb Chat onlangs wel een vraag gesteld maar die was heel specifiek, en ik kreeg een verrassend uitgebreid en zinvol antwoord terug. Ging ook over voeding en eetgedrag. Had ik niet verwacht eigenlijk.
BeantwoordenVerwijderenIk krijg ook vaak zinnige antwoorden. Zolang we zelf ook blijven nadenken en niet alles voor zoete koek slikken lijkt het gebruik ervan mij ook geen probleem.
VerwijderenIk denk dat je heel goed weet wat je doet. Weinig (snelle) koolhydraten is voor mij de beste leefwijze, na veel uitgeprobeerd te hebben. En veel groentes.
BeantwoordenVerwijderenKlopt Judy, voor mij geldt dat ook. Ik eet ook nooit witbrood, vind het niet eens meer zo lekker. En groenten ben ik dol op, eigenlijk lust ik alle groenten heel graag!
VerwijderenMeten is weten, zoals bekend. Dus bloedwaarden checken en de voedingswijzer bij houden geeft wel inzicht in je voedingspatroon. Maar een andere indicator op dit gebied is hoe je je voelt in het dagelijkse leven: ben je vaak moe, lusteloos, nergens zin in, geen puf, pijntjes, ontstekingen, slecht slapen, nergens meer lol in hebben en somber zijn, zijn eveneens signalen dat er iets mis is in je lijf en/of in je voedingspatroon.
BeantwoordenVerwijderenDus, zit je lekker in je vel, ben je ondernemend, goed gehumeurd, energiek en vrolijk, dan hoef je je over tekorten, dikmakers en diëten niet druk te maken.
Marijke
Het klopt wat je zegt Marijke. Met een kanttekening: te hoog cholesterol voel je niet en als je er niet door een aanpassing aan leefstijl iets aan kan doen heb je dus een probleem en moet je het op een andere manier aanpakken. Kan je je nog zo goed voelen, een hartinfarct ligt dan toch op de loer als je er niets aan doet.
VerwijderenHoge bloeddruk merk je ook niet. Hooguit wat vage klachten die op 'toe aan vakantie' kunnen worden gegooid.
VerwijderenIk bedoelde voldoende vezels, eiwitten, teveel suiker of te weinig vitamientjes etc.
Verwijderen@Ina, ja, is zo. Ik heb gelukkig geen te hoge of te lage bd.
Verwijderen@Anoniem/Marijke van 18.15: ik begrijp wat je zegt, maar ik ben het niet met je eens dat je je geen zorgen hoeft te maken over dikmakers, gezond eten is nu eenmaal beter dan ongezond eten en veel aandoeningen voel je niet meteen maar pas later, als het misschien al te laat is. Je moet dus niet erop los eten lijkt mij. Maar ik ben geen expert, hooguit iemand die zich er wat in heeft verdiept. En ook wil ik niemand de wet voorschrijven dus doe vooral waar je je prettig bij voelt.
VerwijderenMooi motto! Ik heb ook wel eens tegen iemand gezegd dat 'lekker eten' niet per definitie ongezond is. En gezond eten niet per definitie niet lekker. Vind ik eigenlijk wel raar, als mensen dat zo zeggen, maar het is wel de teneur: of je doet een dieet, of je eet lekker.
BeantwoordenVerwijderenDaar gaat jouw motto lekker tegenin :-)
Precies Ria! Zo ga ik morgen van een berg groenten een heerlijke Marokkaanse tajine koken, nu al zin in! Maar goed, ik vind dat lekker en voor een Big Mac menu hoef je mij niet lastig te vallen, dat vind ik namelijk ontzettend vies. En er zullen vast mensen zijn die dat als toppunt van lekker zien. Smaken verschillen.
VerwijderenIk heb ooit door Chat een menu laten opstellen maar dat heeft echt wel wat rondes vraag en opmerkingen geduurd voor het acceptabel was qua gerechten. Maar de hoeveelheden klopten van geen kant. Ik vroeg vrij specifiek een compleet dagmenu voor 1500 -1700kcal, maar het resultaat kwam steeds niet boven de 1400 uit.
BeantwoordenVerwijderenOok gebruiken we het wel voor restverwerking: geef me een recept met veel proteïnen, zoals je weet sport zoon nogal veel en zwaar, met minimaal de volgende ingrediënten en dan opgeven wat je wil verwerken. Daar zijn r recepten uitgekomen die we nu aan het standaard repertoire hebben toegevoegd.
Ik heb niet op de hoeveelheden geleden, meer op de maaltijden zelf, en die vond ik vrij simpel en saai. Kan ik zelf beter. Ik gebruik het verder nooit voor recepten, ik vind het leuker om zelf te gaan zoeken op het Internet. Ik denk er ook eigenlijk niet aan om Chat te gebruiken. Moet er nog erg aan wennen.
VerwijderenIk heb er nooit aan gedacht ChatGpt te gebruiken om een maaltijd samen te stellen. Ik kijk in de koelkast wat het eerste op moet en zoek daarbij wat goed combineert in mijn grote voorraad in vriezer en andere kasten
VerwijderenMaar waarschijnlijk heeft niet iedereen dat, en als je nog boodschappen moet doen is het misschien wel handig.
Ik vergeet ook vaak dat het er is. En omdat ik veel foodblogs lees kom ik altijd wel leuke dingen tegen en die sla ik op in mijn hoofd of, als het echt iets is waarvan ik denk dat ik het ga maken, zet ik het op een lijstje in mijn computer. Ik weet ook wat er in huis is en wat lekker is met wat. Jaren ervaring met koken en een hobby, en altijd veel inspiratie, meer dan we maaltijden hebben!
Verwijderen