maandag 14 juli 2025

2 van 50 - courgettes

Koken is niet moeilijk, met een paar ingrediënten kan je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Simpel maar lekker, gezond en voedzaam. Vandaag aten we volkorenpasta met courgette en tomaat.

Van een bevriende buurtbewoner kreeg T. drie courgettes uit eigen volkstuin. Beetje vreemde vormen, maar onbespoten en vers van de plant. Twee gele en een groene. Gisteren roosterde de T. de courgettes, samen met een paar romatomaten, ui en knoflook. Met volkorenpasta en geschaafde Parmezaanse kaas was dit een prima maaltje op de maandagavond.

Er is nog wat van de courgetteprut over, dat staat nu in een schaaltje in de koelkast. Dat gaat later deze week nog wel op. Kan lekker op een geroosterde boterham met kaas, tussen een dichtgeklapte omelet, of met feta in een wrap. Kliekjes gaan hier altijd op.


14 opmerkingen:

  1. Ik krijg ook heerlijke courgettes uit het hof. Je kan er zoveel lekkers van koken, zoals soep, pannekoekjes, ovenschotels, spagetti enz. Er zijn ook "zoete recepten", maar dat heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Jij wel? Bovendien heb je met courgettes snel een maaltijd op tafel die ook nog super gezond is. Ook gaan er aantal courgettes de diepvries in. Die zien er dan wel niet zo smakelijk meer uit, maar voor soep gaat het prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, nog nooit zoete cake mee gebakken, zie die recepten ook wel voorbij komen. In de soep zie je er inderdaad niks en de smaak blijft prima.

      Verwijderen
  2. Ik lees op verschillende blogs over de overvloed aan courgettes van de moestuin in deze tijd. Ik gebruik ze eigenlijk alleen maar in soepen. Ik vind ze niet bijzonder lekker uit zichzelf, je moet ze opleuken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, opleuken door ze te roosteren in de oven, heel erg lekker.

      Verwijderen
  3. Vorige week had ik een gratis courgette van het "rad van fortuin" vd Lidl. Ik heb hem in stukjes even gekookt in het augurkennat dat ik speciaal bewaard had ervoor. Zal nu wel op smaak zijn.
    Ik maak courgette graag als soep, en dan met blauwe kaas erdoor en blokjes gerookte kip, maar die is na invriezen niet lekker meer door de blauwe kaas.
    Of makkelijk in plakjes in de magnetron, 4 minuten, dan plakjes tomaten erop, weer 2 minuten en dan geraspte kaas erover en nog 1 minuut.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt er een heerlijke taart mee maken en natuurlijk invriezen de partjes taart.
    Is wel zoet maar dat eet je 1 of 2 keer per jaar.
    Rauw invriezen voor de soep voor de winter of een heerlijk prutje maken voor bij de pasta is goed te doen.
    Grillen in de grillpan en bestrijken met pesto, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk, van de komkommers naar de courgettes! Morgen Knolraap en lof, schorseneren of prei?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat zou Drs P leuk vinden, en misschien daarna dan bloemkool en vette jus?

      Verwijderen
    2. Nee, liever Peterselie, Salie, Rozemarijn en Tijm?

      Verwijderen
    3. Ik ken mijn klassiekers 😉, ja hoor, die kunnen ook!

      Verwijderen
  6. Aan de plant groeien er inmiddels weer en in de koelkast ligt ook nog een mooie. Ik heb er nooit aan gedacht iets met de prut te doen maar ik ga dat eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Roosteren is lekker. Soep ook. En deze: https://ohmydish.nl/recept/italiaanse-scarpaccia

      Verwijderen