dinsdag 9 september 2025

eetherinneringen - spinazie

Dit wordt waarschijnlijk een heel korte blog. Ik heb namelijk niet echt veel herinneringen aan spinazie, en wat ik nog weet is niet zo bijzonder. 

We aten wel spinazie, volgens mij altijd diepvriesspinazie en nooit á la crème, dat vond mijn vader niet lekker. Zo'n pak werd dan als een groot blok, destijds nog niet een deelblokjes in een zak te koop, in een pan gekieperd en op een laag pitje gezet. Terwijl de spinazie ontdooide werden er aardappels en eieren gekookt. 

Als alles klaar was dan had je dus een schep spinazie, een paar aardappels en een gekookt ei op je bord.  Meer was het niet. Lekker vond ik het niet, die waterige spinazie. Het ei en de aardappels waren okay, maar ook niet echt bijzonder. Kan me niet herinneren dat ik deze maaltijden lekker vond. Maar je at het natuurlijk wel op, want bij ons thuis bestond er niet zo iets als 'lust ik niet en dus krijg ik wat anders'.

Nu eet ik graag spinazie. Eigenlijk altijd vers, maar er ligt wel een zak deelblokjes in de vriezer. Die gebruik ik soms om door een curry te doen. De verse spinazie eet ik rauw in een salade, of even gewokt met een uitje bij een Indiaas gerecht. Ook wel kort verwarmd zodat het slinkt en dan met pasta en champignonroomsaus. Ik vind het een lekkere groente en best veelzijdig. Als het in het seizoen is en er grote zakken bij de supers liggen hebben we altijd wel een zak in huis. 

22 opmerkingen:

  1. Mijn moeder had een speciaal spinazie houten hakblok dat ook helemaal groenig was. Kan me niet herinneren wat we erbij aten, denk gehaktballen want dat deed ik tijdens huwelijk ook en dochter was er gek op.
    Nu eten we het nooit meer, H. krijgt er vaak diarree van. Toen ik voor een nieuwe knie in het ziekenhuis lag kreeg ik een lerenlapje dat omelette was en een kwak glibber, gelukkig had ik weinig trek en kon wat lekkers beneden in het winkeltje gaan halen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Brrr!! Dat klinkt niet lekker! Spinazie met een gehakt weer wel!

      Verwijderen
  2. Wij eten ook vaak spinazie. In het seizoen vers, even aangestoofd in een klont boter en op het einde wat crème fraîche erdoor. Mmmm ... De combinatie spinazie met ei, die ken ik niet. Is dat dan een hardgekookt ei, of gepocheerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meestal was het een gekookt, medium, ei. Maar de combinatie spinazie en ei is wel een heel lekkere. Spinaziequiche vind ik heerlijk.

      Verwijderen
    2. De bijna verplichte combinatie van spinazie met een ei komt nog uit de tijd dat de (oude?) spinazierassen veel oxaalzuur bevatten. Om die reden werd het ook afgeraden om de klaargemaakte spinazie te bewaren en opnieuw te verwarm. Een ei of vis zou de schadelijke invloed van het oxaalzuur op je gebeente compenseren werd me in 1964 nog geleerd tijdens een zwaar ingekorte koksopleiding.
      De huidige spinazierassen lijken minder oxaalzuur te bevatten. Als je spinazie als salade eet merk je het vaak nog wel omdat je een beetje stroef/ruw gevoel op je tanden krijgt, maar mijn ervaring is wel dat je dat met gekookte spinazie dat gevoel niet meer krijgt. Van horen zeggen heb ik dat je dat nog wel hebt met gewokte spinazie, maar daar heb ik geen ervaring mee. De remedie tegen het onaangename tandgevoel, -weer eens wat anders dan mondgevoel-, is vrij simpel; een scheutje (koffie)room of wat crème-fraiche erdoor.
      Het zal duidelijk zijn dat het weinig uitmaakt of je een hard- of zachtgekookt ei of een gepocheerd ei gebruikt. Je kunt er zelfs voor kiezen om een gebakken ei te nemen.

      Verwijderen
    3. Oh, dat is dus met een reden, ik vind de combinatie best lekker. Opnieuw verwarmen heb ik geen probleem mee, dat advies is inmiddels wat aangepast, gaat maar om kleine hoeveelheden zoals je al schrijft. Het rare tandgevoel is ook weg, herinner ik me nog van vroeger. Wokken, stoven, smoren, en zelfs een paar seconde in de magnetron om te laten slinken... kan allemaal en uiteindelijk allemaal hetzelfde resultaat.

      Verwijderen
  3. Spinazie, je houdt ervan, of hebt er een hartgrondige hekel aan lijkt het. Ik kon me er altijd op verheugen als de vorst uit de grond was en de spinazie (meestal als eerste groente) gezaaid kon worden en een week of 4 later de eerste verse groente uit eigen tuin gegeten kon worden. Heb wel eens geprobeerd duie smaak terug te halen, maar dat is me tot nu toe nog niet gelukt. De huidige spinazierassen verschillen teveel in zowel smaak als structuur lijkt het wel. De spinazie uit mijn jeugd was ook een echte voorjaarsgroente. Als het warmer werd schoot het in bloei en was alle smaak verdwenen. De huidige rassen zijn wel bestand tegen warmte, want ook midden in de zomer kun je tegenwoordig spinazie kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, het is een groente die niet iedereen lust. Er zijn nu ook verschillende soorten te koop, bij de Turkse super liggen ze in bossen, met lange stelen. Steviger dan jonge bladspinazie. Die stevige spinazie is lekker gestoofd, jonge spinazie als sla.

      Verwijderen
  4. Ik draai er graag pesto van! Vroeger aten we het wel altijd vers, maar helemaal doorgekookt. Dat vond ik net niet zo erg als (ook doorgekookte) andijvie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pesto, lekker! Wij aten ook gekookte andijvie, vond ik ook viezer dan de spinazie. Was ik helemaal vergeten! Denk met een gehaktbal. Moet ik eens aan mijn vader vragen, misschien weet hij dat nog.

      Verwijderen
  5. Vroeger moest die verse spinazie zo goed gewassen worden,anders zaten er van die "stukjes"ïn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat herinner ik me niet meer. Wel zogenaamde wilde spinazie bij de Turkse super, veel zand, moet je echt goed wassen.

      Verwijderen
    2. Die harde stukjes waren volgens mij de zaden. Je moest de spinazie uitzoeken én goed wassen.

      Verwijderen
    3. Dat zou kunnen, en zand natuurlijk!

      Verwijderen
  6. Ja, zo herinner ik me spinazie ook, met een ei. Ik deed tot voor kort ook van alles met spinazie: in de roerbak, spinaziesoep, en in de sla. Maar helaas door de histamine erin kan ik er ineens niet meer tegen. En dat vind ik heel erg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb tussen 1978 en 1986 vaak spinazie gegeten. Dat was samen met mijn ex-partner. We kochten de verse spinazie op de markt en ook spruitjes in de herfst. Mijn schoonouders hadden een groentetuin, waar ze kolen (witte en rode en bloemkool), sperziebonen, worteltjes en aardappels kweekten, maar geen spinazie. Spinazie was nieuw voor ex, dat kreeg hij zelden. Die spinazie van de markt moest wel 2 of soms wel 3x gewassen worden. Anders at je spinazie met zand. Ex vond het heerlijk! In die tijd aten we enorm veel groenten. Vaak met z'n tweeën wel een kilo per dag. Het schijnt heel goed te zijn voor de vertering en de voedingswaarde, om samen met de spinazie een ei te eten, maar wij deden daar niet aan.
    Vroeger, bij mijn ouders thuis, aten wij ook regelmatig spinazie. Ook altijd vers, toen wel met plakjes gekookt ei en een gehaktbal. Mijn ouders hadden niets met diepvriesgroenten, ook doordat ze geen vriezer bezaten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn spruitjesblog staat al klaar! Leuke eetherinneringen Aaf!

      Verwijderen
  8. Mijn moeder had ook alleen maar verse spinzazie. Geloof dat er wel eischijfjes op gingen en dan bal gehakt of ander 'vlees uit de pan' erbij want pa moest wel jus op zijn aardappels. Toen ik niet meer bij mijn ouders woonde, kregen we daar die diepvriesblokken.Met gekookt ei, 1 pp. Sneed je dat ei in stukjes dan werd het grappig groen-wit-geel. Er werden denk ik droge aardappels bij gegeven maar ik herinner me dat niet scherp meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik twijfel nu, en denk dat wij in het seizoen ook verse spinazie aten, er was een goede groenteboer, dus die zal dat vast verkocht hebben. Maar dat ei en die - inderdaad droge! - aardappels weet ik bijna zeker.

      Verwijderen
    2. Oh en op een zeker moment kwam er ineens spinaziestamppot. Dat was voordelig, want ging er rauw in, dus minder groente nodig. Stamppot kropsla was er een zus van. Ik denk dat wij als kinderen dit gesuggereerd hadden.
      Maar mijn vader moest het niet. 'Wat is dat, A?' vroeg hij met een kritische ondertoon. 'Stamppot rauwkost' antwoordde ze. 'En wanneer maak je weer gewoon stamppot gaarkost?' mopperde mijn niet weinig over eten zeurende vader..

      Verwijderen
    3. Haha... stamppot gaarkost, grappig woord. Stamppot met rauwe groente vind ik nu nog lekker. Kropsla, andijvie, spinazie, andere bladgroente zoals rucola en romaine sla...

      Verwijderen