zaterdag 1 februari 2025

zo was mijn week 5 / 2025

zondag 26 januari

Op de sportschool gaat het lekker. Ik ben fit en voel me goed. De zon schijnt de hele ochtend en een deel van de middag. Ik maak het eten voor morgen klaar, een witlofovenschotel. Ik ruim de was op en ga verder in mijn boek. Eindelijk weer een goed boek, dat is toch echt genieten.

Verder hebben we een beetje lummeldagje, jammer dat Twee voor Twaalf nog niet terug is, meestal kijken we dat op zondag, nog even wachten tot februari.


maandag 27 januari

Ik kijk toch op mijn wekker en zie dat het vier uur is. Het voelt alsof mijn onderarmen in de fik staan. Word ik daar nu wakker van of word ik wakker omdat ik moet plassen, ik  weet het niet. Ik slaap niet lekker door. De tweede keer dat ik kijk is het tien over vijf en sta ik op. 

Een drukke dag, maandagochtend heb ik de studenten met studievertraging. Er zijn er vandaag vier. Twee zitten te klooien. Moeten werk maken en als ik even bij hun tafel langsloop zie ik dat de opdrachtenboekjes geruild zijn. De jongedame maakt de opdrachten van de jongeman. Ik neem ze een voor een even apart en bespreek dit met ze. Leg uit dat dit geen slimme keuze is en dat hun docent, die het werk nakijkt, dit natuurlijk ook meteen ziet. De jongeman heeft een handschrift dat lijkt op hiërogliefen, het meisje heeft een echt 'mavo-handschrift'. Zet rondjes op de i en schrijft met bolle letters. Tja... het zijn niet voor niets studievertragers. Ik app de rest en krijg een paar reacties. Daarna ga ik evaluatiegesprekken inplannen.

Twee collega's met griep thuis en in de loop van de ochtend gaat ook onze teamleider terug naar huis met griepklachten. De leiding over het team ligt nu deels bij mij en bij een collega. Prima. Kan ik. 


dinsdag 28 januari

Een klein clubje collega's, vier zieken vandaag. De griepepidemie is aan! Ik begin met een studentbespreking, dan pauze. Na de pauze geen werkoverleg met mijn leidinggevende dus tijd om mijn administratie op orde te maken. Dan weer een studentbespreking.

Na de lunchpauze een gesprek met een studente en een vader. Het meisje is niet door haar proeftijd gekomen en krijgt vandaag te horen dat zij hier niet wordt ingeschreven voor de opleiding die in januari is gestart. Reden is dat zij te weinig aanwezig is geweest en wanneer ze er was lag ze met haar hoofd op tafel, weigerde mee te doen aan lessen en activiteiten en accepteerde ook geen hulp van de zorgmedewerkers. Zij neemt zo een plek in van een student die wél de kans wil om een diploma te halen. Die staan nu op de wachtlijst voor de januarigroep. De vraag is groter dan het aanbod dus studenten die niet willen nemen wij niet aan.


woensdag 29 januari

Een lege agenda maar genoeg te doen. Het is erg druk en dat vind ik wel fijn. Ik merk dat ik in rustige periodes niet floreer, me snel verveel en werk dan minder leuk vind. Als het druk is en ik heb deadlines dan vind ik werken fijn, ik ga dan doen wat ik moet doen. Zijn er geen deadlines dan vertoon ik, net als veel anderen, uitstelgedrag.


donderdag 30 januari

Het is niet te geloven, de eerste maand van het jaar zit er al bijna op. Ik vind dat een fijn idee, de lente komt steeds dichterbij. Af en toe, in het zonnetje, voel ik al wat warmte. Maar het is nog steeds te vroeg om te gaan juichen, februari en maart kunnen nog heel koud zijn. De langere dagen zijn alvast een begin. Vanmorgen mijn dekbedjas weer aan want toch nog heel koud. 

Ik ben vandaag weer actief in mijn rol als begeleider van de studievertragers. Er zijn er drie van de 12 vandaag. Twee, de dames, maken een aantal opdrachten en ronden daarmee een vak af. Beiden zijn bijna diplomeerbaar en gaan er voor. De jongeman, dezelfde die vorige week zoveel overlast veroorzaakte in school, is drie kwartier te laat en voert vervolgens weinig tot niets uit. Mijn aansporingen helpen niet. 

De andere studenten krijgen van mij een appje. Deze keer ben ik erg kort in mijn contact en vraag ik welke excuus ze vandaag hebben om niet te komen. Ik krijg niet direct reacties. Twee reageren later op de dag met teksten als 'ik moest toch op vrijdag komen?' en 'ik heb me verslapen'.  De voorwaarden waaronder zijn verder mogen gaan met de opleiding zijn de volgende: aanwezigheid, er moet sprake zijn van voortgang en contact met de begeleider. Momenteel voldoen de meesten niet aan de voorwaarden. Iedere vier weken hebben zij een evaluatiegesprek en bij een slechte evaluatie volgt een officiële waarschuwing. Dan nog twee kansen en bij de derde waarschuwing gaan we over tot uitschrijven. Bij sommigen helpt dit zwaard van Damocles, maar bij de meesten niet. "Het houdt mij van de straat" zegt zij cynisch.


vrijdag 31 januari

Ik sta meteen op nadat de wekker mij wakker maakt. Dat is voor het eerst in tijden. Voel me goed en heb zin in de dag. Twee studentbesprekingen vandaag en een afspraak in de grote stad. 

Het zonnetje schijnt wanneer ik naar mijn afspraak buiten school fiets en ondanks de kou krijg ik er een blij gevoel van. De afspraak is rond lunchtijd klaar. Op school weten ze dat ik vandaag niet meer terugkom, ik fiets naar huis en eet daar mijn lunch op. 

De zon blijft schijnen en ik ga alvast de boodschappen doen die ik normaal gesproken op zaterdagochtend doe. Heb ik morgen lekker de tijd om naar de bieb te gaan, drink ik daar meteen koffie en ga ik wat tijdschriften lezen.

Ik maak wat lekkers te eten voor mezelf, kijk nog een uurtje televisie en ga er op tijd in. 


zaterdag 1 februari

De nieuwe maand start met een uitbundig zonnetje. De was draait op gratis stroom, de droger ook. Sporten, koffie en dan naar de bieb. Mijn gereserveerde boek ligt klaar. Ik bestel een kop koffie en pak wat leesvoer van de plank. Zo zit ik lekker een uurtje aan de grote leestafel, omringd door mensen, planten en boeken. 

Ik doe nog twee boodschappen en ga dan weer naar huis. Na de lunch houd ik me bezig met wat voorbereidingen voor het eten van dit weekend en komende week. Ik kijk meest recente aflevering van 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg en kom op een idee voor een blog. Daar maak ik een begin mee en daarna start ik in mijn nieuwe boek. 

Ik maak weer een lekkere maaltijd voor mezelf en breng de rest van de avond lezend door, T. kijkt tv maar er is niets waar ik naar wil kijken. We eten nog wat fruit en gaan daarna naar bed.



21 opmerkingen:

  1. Wat zijn er veel ,eigenlijk trieste uitvallers in het onderwijs. Kun je hun gedrag echt bij hen laten?. Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ja dat kan ik. Onze afdeling is gespecialiseerd in 'lastige' gevallen en daarom zijn het er veel. Het is niet op alle scholen zo erg.

      Verwijderen
  2. Een lekker energieke week! Ik hou ook meer van drukke dan van rustige periodes. Dan duren de dagen zo lang.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja.. lastig die uitvallers, ik ken er ook een van al 32, twee mbo opleidingen niet afgemaakt, en behalve een baantje als postbezorger voor 15 uur per week, nooit betaald of onbetaald werk gehad. Woont bij vader in, dus kost en inwoning is verzekerd. Het is als buitenstaander dan makkelijk oordelen, dus dat probeer ik dan niet. Maar ondertussen nemen zijn kansen wel af, denk ik.

    Welk boek lees je nu? Schuilhuisje, en nu dus weer een ander? Ik wacht nog steeds op het boek van Cliënt. E. Buskens maar aangezien degene die dat ophaalt voor onze leesclub dus die aanrijding heeft gehad en in een verpleeghuis is nu, vraag ik me af of het er nog van komt. Zou het ook niet erg vinden want het lijkt me geen aanrader. Hoewel ik wel heel erg herken wat mijn moeder in het verpleeghuis moet hebben meegemaakt, die (goedbedoelde) betutteling en zelf niets meer kunnen, niet kunnen praten, niet meer kunnen slikken of eten of drinken (dus alles vloeibaar en gemalen) niet kunnen lopen, niet voor jezelf kunnen opkomen.
    Dan komt het boek Alcidides van Ilja Pfeiffer maar ik zie in de catalogus van de bib dat ie al volop gereserveerd zijn, dus of dat er nog van komt? Dat is wel een hele dikke pil en je moet zeker geen vol hoofd of hoofdpijn hebben als je die laatste wil lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ina, ik denk ook dat zijn kansen afnemen, in ieder geval wordt de drempel voor hem om iets te ondernemen steeds hoger. Schuilhuisje uit, wat een fantastisch boek! Nu de laatste van Celeste Ng 'Onze verloren harten'. Ben nog niet ver, maar las ooit een ander boek van haar en vond dat mooi. Dat heet 'Kleine brandjes overal'. Ilja sla ik even over. Cliënt ben ik ooit in begonnen, misschien nog eens proberen want wel lovende kritieken. Maar met zoveel mooie boeken heb ik geen zin om me door boeken heen te worstelen die me niet aanspreken, zonde van de tijd. Idem slechte films en series. Alhoewel.... ben nu wel weer verslaafd aan Winter Vol Liefde. 🤣

      Verwijderen
    2. Oh ja en (met frisse tegenzin, want geen fan van luisterboeken, maar ik wilde deze wel 'lezen' en als e boek was ie ook niet meer in de bib/bieb) begonnen in 'Introvert leiderschap' als luisterboek. Dat is voor mezelf dus niet voor studie of leesclub. Probeer elke dag een hoofdstuk te luisteren.
      Een leesclub heeft natuurlijk wel andere doeleinden dan puur voor de lol lezen, vaak ook discussie/analyse/verdieping en verwoorden waarom je een boek goed vindt of helemaal niets, of over de schrijver zelf, wat die al voor ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Maar kan me voorstellen dat jouw hoofd en agenda al vol genoeg is en dat zoiets niet meteen je aanspreken zou.

      Verwijderen
    3. Kleine brandjes overal ben ik nu aan het luisteren, na uur ben ik heel benieuwd wat er nog gaat gebeuren.
      Van Ilja heb ik een boekenweek geschenk "Monterosso mon amour" geluisterd, dat was niet zo lang en vond het wel mooi hoe hij zichzelf op de hak neemt.

      Hoor je van succesvolle scholieren als ze van school zijn nog wel eens wat?

      Verwijderen
    4. @Ina 09.39: ik heb inderdaad geen behoefte aan zo'n leesclub, lezen doe ik nu echt alleen voor mijn plezier en ontspanning.

      Verwijderen
    5. @Lot: ja van sommigen hoor je nog wel eens wat, meestal zijn dat de succesverhalen van studenten die het goed doen. Goede baan of doorgestudeerd.

      Verwijderen
    6. Hmm, ik heb nu 1 luisterboek en 1 e-book te leen. Luisterboek omdat het fysieke boek uit de collectie van de bib/bieb is, en e-book omdat degene die voor onze boekenclub de boekenkoffer ophaalt en terugbrengt vanwege een ongeval maandenlang uit de roulatie is. Moet zeggen dat dit het voor mij niet haalt bij een echt stoffelijk boek dat je kunt vastpakken. Moet steeds inloggen vanwege veiligheidsredenen, en ja, daar is vast ook wel weer iets op te verzinnen en het is beter dan niks, maar het echte makkelijke en plezierige van een echt boek..nee dat is er niet. En ik merk dat ik er niet van hou om voorgelezen te worden, maar misschien is dat ook wennen. En misschien zou ik er vanuit een ander perspectief anders tegenaan kijken, bijv. als mijn handen of ogen het niet goed meer doen. In coronatijd waren mensen natuurlijk erg blij met dit soort mogelijkheden.

      Verwijderen
    7. Tja, die jongeman wordt komende zomer al 32, en het lijkt erop dat hij steeds vlucht in labels, hulpverlening, diagnoses en ggz behandelingen. ADHD, depressie. Opvallend is dat hij iets leuk vindt en er wel mee bezig wil zijn zolang het vrijblijvend is, hij niets hoeft (koken, bakken, meubels maken, reizen, met dieren omgaan) maar dat hij afhaakt zodra er verplichtingen en verantwoordelijkheden bij komen kijken, zoals op de twee mbo opleidingen die hij heeft afgebroken.
      Iets menselijks is ons natuurlijk ook niet vreemd, niemand van ons houdt erg van dwang of iets moeten, denk ik. Maar toch.. voor hem tikt de klok door.

      Verwijderen
    8. Ben zelf geen luisteraar van boeken, wel radio (npo1) . Ben nu wel gewend aan de e-boeken op mijn tablet, heb gelukkig ook geen inlogproblemen meer. Als ik de app open staat mijn boek klaar op de pagina waar ik op dat moment gebleven ben. Maar ik vind ook dat er niets boven een echt boek gaat!

      Verwijderen
  4. Ik ben eigenlijk benieuwd wat de leerlingen op jouw school voor onderwijs krijgen. Leren ze voor een vak, een beroep of doen ze kennis op? Kunnen ze er iets mee in de praktijk of hun leven?
    Als aanwezig zijn een belangrijk onderdeel is van het diploma, ligt de lat dan niet een beetje laag?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, het is mbo-onderwijs, dus een beroepsopleiding. Bij ons worden ze voor verschillende beroepen opgeleid, oa in de retail, logistiek, milieu-inspectie, leefstijlcoach. Veel vinden makkelijk werk na het afronden van hun opleiding, vaak op de stageplek als ze het daar goed deden. Nee, de lat ligt niet laag, er zijn kwalificatiedossier waar ze aan moeten voldoen en ook examens op een bepaald niveau. Aanwezigheid wordt bij ons een voorwaarde wanneer ze in het vertragerstraject terecht zijn gekomen, meestal door hoge afwezigheid.

      Verwijderen
    2. Gelukkig. Ik kreeg de indruk uit jouw blogs dat ze voornamelijk werken aan zichzelf en dat lijkt mij niet al te motiverend!

      Verwijderen
    3. We hebben mbo niv 1 tm 4. Niveau 2 is wat iemand in Nederland minimaal moet hebben om vrij te zijn van leerplicht of kwalificatieplicht. Op niveau 2 krijgen ze Nederlands, Burgerschap en Loopbaan (soort maatschappijleer) rekenen en twee keuzevakken, bij ons zit daar altijd Engels bij en dan dus ook de beroepsgerichte vakken. Alles wordt afgesloten met examens, daar zijn landelijke eisen voor.

      Verwijderen
  5. Poeh lijkt me echt moeilijk om motiverend en enthousiastmerend te blijven bij hangerig en tegendraads gedrag. Om door te laten dringen dat het zo jammer is dat er geen kansen worden gepakt. Als je schrijft; niet op komen dagen en als wel, dan met het hoofd op tafel gaan liggen. Wát kan je dan nog doen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi CasaDiMama, ik blijf het natuurlijk wel proberen, maar soms is het inderdaad zwaar en maakt het mijn werk niet altijd even leuk. Maar goed, daartegenover staan ook veel jongeren die het wel goed doen en gelukkig heb ik die ook in de klas (dat zijn de andere groepen waar ik ook les aan geef).

      Verwijderen
  6. Heerlijk, die motivatie van jouw studenten. Bij mij zijn ze nog iets jonger, maar de motivatie is niet heel anders. Soms lijk het net alsof we water naar de zee dragen, maar we houden vol. Die zon was toch wel erg lekker he? Ik hoop dat hij snel weer terugkomt. Fijne week, Niekje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijft natuurlijk school Iloon, en dat is per definitie niet heel leuk. Jazeker houden we vol 😁! Vandaag ook weer een heerlijk zonnetje, het voelt zelfs al een beetje warm als je uit de wind bent.

      Verwijderen