woensdag 30 november 2022

(geen) grenzen aangeven - deel 1

Ik heb een poosje niets van me laten horen. Het leven ging door en naast weinig zin om te schrijven was het ook nog eens druk. Zo was er op school een Open Dag, had ik in de afgelopen weekenden afspraken en in de overgebleven vrije tijd zin om te lezen en een serie te kijken.

Zondag kreeg ik een alleraardigst mailtje van een lezeres die het zo stil vond op mijn blog en informeerde hoe het met me ging.  Een andere lezeres vroeg ook naar het waarom van mijn afwezigheid. Ik was van plan om binnenkort weer te gaan schrijven en aangezien het zondag nat en grijs weer was ben ik 's middags met mijn laptop op de bank gekropen en aan deze blog begonnen.

Ik heb een hele lijst met blogs in concept klaarstaan. Ik heb nog veel leuke eetherinneringen, er staat er nog een met een boekenlijst en ook nog wat blogs met eetstoornisgerelateerde informatie waar ik aan bezig ben. Maar deze blog schrijf ik over iets anders.

Ik heb me niet zo bezig gehouden met mijn gewicht en ook niet met mijn eten. Ik heb wat eetbuien gehad maar niet meer of anders dan anders. Toen ik begin deze maand in het weekend met een vriendin 's middags een terrasje pakte - het was prachtig weer dat weekend! - merkte zij op dat ik er beter uitzag dan een paar jaar eerder. Zij weet dat ik een eetstoornis heb maar ze is niet op de hoogte van alle ins en outs van mijn eetstoornis. Ik vertelde haar dat ik inderdaad wat ben aangekomen en geen ondergewicht meer heb. Ook vertelde ik haar hoe vreselijk ik dat vind. Ik heb haar uitgelegd hoe dat in mijn hoofd werkt. En ook dat ik me fitter, energieker en mooier voel met een paar kilo erbij dan wanneer ik (bijna) ondergewicht heb. Maar dat dat dus niet opweegt tegen het getal dat de weegschaal aangeeft waardoor mijn brein het lastig vindt.

Wanneer ik dit hardop zeg klinkt het ook in mijn eigen oren vreemd, en weet ik weer dat het niet zomaar een beetje gezeur is maar een ziekte, een ziekte die zich afspeelt in mijn hersens. Een ziekte waar geen gips omheen kan, geen pleister op hoeft, geen pilletje voor is. Ik moet het accepteren óf gaan oplossen. 

Tijdens ons gesprek kwamen we ook over vroeger te praten. Mijn vriendin vroeg of de oorzaak van mijn eetstoornis misschien toch te vinden is in het verleden, in de tijd dat ik een relatie had met mijn ex-partner. We kennen elkaar al bijna dertig jaar en dat betekent dat zij ook mijn ex heeft gekend. Haar man was ooit een collega van mij en zo zijn we bevriend geraakt. In de beginjaren van onze vriendschap, toen ik nog met ex was, gingen we vaak met elkaar uit en bij elkaar op bezoek. 

De relatie die ik met ex had was geen goede, maar voor de buitenwereld hielden we de schijn op dat we het erg fijn hadden. Ex was een enorm charmante Engelsman die iedereen die hij tegen kwam om zijn vinger wond.  Ik had hem in mijn laatste maand als au-pair ontmoet en hij was de hoofdreden waarom ik na een korte periode in Nederland weer terug naar Londen ging. Ik was stapelverliefd geworden. Hij niet op mij maar dat weerhield mij niet. Ik ging terug en zorgde ik ervoor dat hij me leuk vond. Dat lukte en ik denk oprecht dat hij me ook leuk vond, maar lang niet zo leuk als ik hem. 

Ik trok vrij snel bij hem in, deels omdat het wel handig was want ik wilde het logeren bij de au-pair familie niet te lang laten duren, en deels omdat ik heel graag bij ex wilde zijn. Ex vond het prima want met mijn goede baan en goed salaris droeg ik bij aan de kosten en kon hij zich volledig storten op zijn carrière als fotograaf. Hij kreeg niet zoveel werk en verdiende niet veel en al  snel betaalde ik voor bijna alles. Bijna... oh nee, ik bedoel gewoon voor alles. Ik loste zelfs zijn schulden af.

Grensoverschrijdend gedrag is een term die ik pas korte tijd hoor en ken. Toen ik op mijn twintigste ging samenwonen met ex was dit een onbekend begrip voor mij. Kan  iemand je grenzen overschrijden als je geen grenzen aangeeft? Want dat deed ik niet. Ik weet niet eens of ik dat ooit geleerd heb. 

Ex deed dingen die niet okay waren. Maar liefde maakt blind en zeker in de eerste jaren wilde ik niet zien hoe vreemd en scheef onze relatie was. Ik woonde en werkte in Londen, we hadden een heel druk sociaal leven en alle dagen waren gevuld. Ik genoot met volle teugen! En de momenten dat het even niet zo leuk was nam ik voor lief. Dan was ik blij als het weer over was en ex weer aardig voor me was. En spijt had van zijn gedrag. 

Welk gedrag? Het begon met isoleren. De vrienden en vriendinnen die ik allemaal zelf had gemaakt in Londen vond het ex niet zo leuk. Hij had zijn eigen vrienden en ook nog een vrij grote familie. En die waren allemaal stukken leuker. Steeds meer ging ik mijn vrienden uit de weg, verzon ik redenen om ze niet te zien en zegde ik afspraken af. En als je een poosje niets van je laat horen dan verwatert een contact ook vanzelf. Zeker toen, in de tijd dat we nog geen mobiele telefoons en e-mail hadden en contacten onderhouden een grotere inspanning vereisten dan af en toe een appje sturen.

Naast het isoleren was er vrijwel meteen vanaf het begin van onze relatie sprake van jaloezie en wantrouwen.

Omdat het emotioneel vrij zwaar is deze herinneringen weer op te halen en hierover te schrijven doe ik dit in delen, er komt binnenkort een deel 2.

29 opmerkingen:

  1. Je had een narcist getroffen en het zou heel goed kunnen dat dingen uit je verleden nu nog steeds invloed op je hebben. Ik ben geen psycholoog, maar misschien heeft je vriendin wel degelijk gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mevrouw W, klopt. En nu ik meer weet vraag ik me ook af of hij borderline had. Dat, in combinatie met een opvoeding waar ook een en ander aan viel op te merken, maakte hem een erg nare man. Ik denk ook dat mijn 10-jarige relatie met ex nu nog de sporen nalaat.

      Verwijderen
  2. Een toxische relatie op zo'n jonge leeftijd. Dat moet er diep hebben ingehakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, zeker, en dat tien jaar lang, met een erg nare afloop, waar ik in mijn blog nog over zal schrijven.

      Verwijderen
  3. Och jeetje. Ja, wat doe je dan domme beslissingen op je twintigste. Ik deed ongeveer hetzelfde en verhuisde naar Limburg voor de liefde. Ik raakte er volkomen geïsoleerd. Maar als ik goed tussen de regels door lees was jouw ex geen lieverdje. Mijn ex was denk ik wat minder erg, maar toch was het geen leuke periode en duurde het lang om mijn eigenwaarde weer terug te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, als je twintig ben dan denk je dat je alles weet en kan. Maar ik wist niks en zeker niet hoe ermee te stoppen en het duurde tien jaar voor de relatie eindigde. Ik kreeg overal de schuld van en ging dat nog geloven ook. Dat, in combinatie met misplaatst medelijden maakte dat het duurde en duurde. Ook ik verloor mijn eigenwaarde, mijn spontaniteit en mijn zelfvertrouwen.

      Verwijderen
  4. Wat gaat zoiets sluipend. In die tijd werd er ook weinig over toxische relaties geschreven,laat staan,dat er veel boeken over waren. Misschien zit er waarheid in de opmerking van je vriendin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ook al is het nu lang geleden, het heeft zijn sporen nagelaten. Het klopt dat het sluipend is, steeds wat erger en steeds denk je dat het wel weer goed komt. Naïef, maar ook onervaren en onvoorbereid. Daarbij ook nog bang waardoor ik niemand durfde in te lichten.

      Verwijderen
  5. Charmant en isolerend. Alarmbellen, met de kennis en ervaring van nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi, zeker, met de kennis en ervaring van nu had ik na een paar afspraakjes de stekker er al uitgetrokken, niet pas na 10 jaar!

      Verwijderen
  6. Mevrouw Niekje, wat dapper om deze dingen openbaar op te gaan schrijven! Ik denk dat er veel mensen zijn die een ”tik” van het verleden hebben gekregen (ik herken dat) en daar nog steeds de gevolgen van ondervinden. Vrienden van mij hebben ooit gezegd dat ik de beerput eens moest gaan legen maar dat durf ik nog niet. Ik denk dat het opschrijven en publiceren daarvan al een goede stap is. Sterkte daarmee. Groet van een stille meelezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Reacties
    1. Hoi Ingrid, dank je wel, het is niet makkelijk, graven in een vervelend verleden, maar misschien helpt het om wat dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Ik denk dat het mij wel een beetje helpt. Ik ben geen makkelijke prater en tijdens therapiesessies heb ik deze nare tijd zo min mogelijk benoemd. Schrijven kan ik wel en als het mij niet helpt is het misschien een beetje steun voor anderen.

      Verwijderen
  8. Dit alles herkauwen en opschrijven zal je vast helpen te aanvaarden dat het is gebeurt en achter je ligt. Had je toen ook al iets richting eetstoornis of is dat pas na beeindiging van relatie gekomen?
    En ik hoop zo voor je dat de extra kilo's die je zo goed zullen staan en waarbij je toch echt wel lichamelijk goed voelt, kan aanvaarden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, het is erg lang geleden en voor een groot deel heb ik het achter me gelaten, ik ben er niet meer verdrietig over. De eetstoornis is pas daarna begonnen. Ik doe mijn best die paar stomme kilo's te zien voor wat ze zijn... een betere conditie en een mooier figuur. Dank je wel!

      Verwijderen
    2. Het zijn geen stomme kilo's maar kilo's om te koesteren als ze je zoveel geven.

      Verwijderen
    3. Je hebt natuurlijk gelijk Lot, dit was mijn eetstoornisbrein aan het woord, mijn gezonde brein probeert heel hard om deze kilo's te omarmen. Wat dat betreft gaan we een goede maand tegemoet, ik ben dol op zoet en dat is er in december volop. En in januari ga ik NIET op dieet, dat beloof ik!

      Verwijderen
  9. Ik word een beetje stil van je verhaal.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marijke, ik snap dat. Het is lang geleden en daardoor kan ik er nu - zonder tranen en zonder mezelf iets te verwijten - over schrijven. In dit eerste deel heb ik nog niet eens geschreven hoe erg het werd. En misschien moet ik ook niet alles vertellen, daar ben ik nog niet uit.

      Verwijderen
  10. Een blog onderhouden kan soms erg tijdrovend zijn, dus logisch dat je er af en toe de puf niet voor hebt. Ik reageer niet veel maar lees regelmatig en als ik een tijdje niets zie dan neem ik aan dat het druk is. Zeker in deze tijd van het jaar als onderwijs etc. weer op gang is gekomen.

    Wat betreft je ex: zelfs zonder je verhaal geloof ik je direct als je zegt dat dit invloed heeft gehad. Er zijn zoveel mensen (en vooral vrouwen vaak, omdat die gesocialiseerd zijn om veel te slikken, aardig te blijven en de schuld bij zichzelf te leggen) die pas na hun 40e genoeg levenservaring/afstand hebben om te beseffen dat het helemaal niet OK is wat er vroeger met hen gebeurde. Het is een pijnlijk realisatieproces, maar wel met een lichtje aan het einde van de tunnel. Na alle smart en bitterheid die naar boven komt als je over dit soort dingen begint na te denken, sta je meestal veel sterker in je schoenen. ik weet zeker dat dit bij jou ook zo zal zijn. :)
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi JennyL, ja, schrijven moet leuk blijven én ik vind ook dat ik iets te vertellen moet hebben, en dat heb ik soms gewoon niet.
      Ik heb er lang over gedaan om weer een beetje tot mezelf te komen na 10 jaar narigheid. Gelukkig heb ik dezelfde fouten niet weer gemaakt en ben ik, zoals inderdaad vaak wordt gezegd, er sterker uit gekomen. Maar liever had ik deze lessen niet geleerd natuurlijk. Ik ga er nog meer over schrijven want dit deel bevat slechts een topje van de ijsberg aan ellende.... helaas.

      Verwijderen
  11. Dat klinkt als een hele nare relatie Mevrouw Niekje. Ik kan me voorstellen dat die herinneringen pijnlijk kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, en of die pijnlijk zijn! Gelukkig is het zoals ik ook in mijn reactie aan JennyL schrijf lang gelden en ben ik er sterker uitgekomen. Maar leuk is het niet.

      Verwijderen
  12. Het is een reis, dit graven in het verleden, het opnieuw voelen. Niet leuk, maar als het je helpt... Fijn.
    Ik ben tenminste blij dat ik mijn reis serieus opgepakt heb (dit keer).
    Moet zo af en toe zelfs even aan je denken.
    Sterkte en succes <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, ik ben er nog niet uit of het helpt, maar het is voor het eerst dat ik erover schrijf. Ik heb er wel veel over gesproken in het verleden. Nu ik schrijf, zoveel jaar later, lijkt het wel alsof het over een ander gaat, Dat maakt het wat makkelijker. Ik herken wat je zegt, wegstoppen werkt niet, je moet er een keer aan geloven, jij ook succes met jouw reis! xx

      Verwijderen
  13. Dat moet je gevormd hebben. Had je toen eigenlijk ook al last van een eetstoornis? Herken (helaas) te veel in een partner die alleen interesse heeft in zichzelf en jou geheel wil boetseren naar zijn idee van een partner (zonder de optie om te kunnen praten of zelf kunnen denken over zaken bij voorkeur, maar wel handig als zij op maatschappelijk gebied slim is, een leuk vast salaris heeft en de weg weet bij en naar allerlei instanties).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzommaarzooo, nee ik geloof het niet, was in ieder geval niet aan het lijnen, maar vond mezelf wel te dik soms, ook niet altijd. Deed lang ook niets aan sport. Precies wat je zegt, het was erg makkelijk om een slimme vrouw te hebben die ook nog eens genoeg geld verdiende. Ik denk niet eens dat hij een idee had hoe hij wilde dat ik zou worden, het was nooit goed genoeg geweest ben ik bang.

      Verwijderen
  14. Het zou best kunnen dat je vriendin gelijk heeft. Een foute relatie kan zoveel invloed hebben op de rest van je leven. Wat is vooral altijd zo treurig vind is dat je je onbevangenheid voor altijd kwijt bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, klopt, spontaniteit, zelfverzekerdheid en onbevangenheid... allemaal dingen die ik had en nu niet meer of in ieder geval minder.

      Verwijderen