woensdag 2 november 2022

licht

De afgelopen weken was al het donker wanneer ik 's ochtends op de fiets stapte om naar school te gaan. Ik heb twee fietsen, een oude damesfiets die ik gebruik wanneer ik een jurk of rok aan heb, er zit zelfs een speciaal rokzadel op, en voor boodschapjes in de buurt. Ook heb ik een snelle herenfiets, die gebruik ik soms om naar mijn werk te fietsen en verder voor langere afstanden. Tijdens de Coronapandemie en de sluiting van de sportschool fietste ik hier dagelijks zo'n 30 tot 35 kilometer mee.

Wanneer ik merk dat de dagen korter worden zorg ik dat op beide fietsen mijn lichten het doen. De achterlichten werken op batterijen en die vervang ik aan het begin van het najaar. Ok heb ik altijd batterijen op voorraad want meestal haal ik het voorjaar niet met 1 setje. Het voorlicht van mijn damesfiets werkt op een dynamo, en het voorlicht van de herenfiets moet ik via een snoertje met USB aansluiten op netstroom om het op te laden. 

Meestal heb ik een geel veiligheidshesje aan wanneer ik in het donker op de fiets zit, in ieder geval altijd wanneer het regent. Ik weet namelijk dat een automobilist die in de regen in het donker rijdt veel minder ziet dan op een klaarlichte zonnige dag.  Het is best vaak gebeurd dat ik op het laatste nippertje een aanrijding met een auto weet te voorkomen door te remmen of een uitwijkmanoeuvre te maken. Mijn zichtbaarheid is met goede verlichting en zo'n hesje in ieder geval optimaal en zelfs dan moet ik dus nog heel goed opletten.

Onderweg naar school zie ik ook andere fietsers. Veel van deze fietsers hebben geen licht aan. Waarschijnlijk omdat hun verlichting niet werkt, maar misschien ook wel omdat ze vergeten zijn het aan te zetten. Iedereen is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, ik zeg er dan ook verder niets van, maar ik vind het reuze dom. Wat ik echt te dom voor woorden vind zijn mensen die met een of twee kinderen op de fiets, of op een kinderfietsje naast zich, zonder licht,  over straat gaan. Zij brengen niet alleen zichzelf in gevaar,  maar ook hun kind(eren). Ik vermoed dat ze niet doorhebben hoe onveilig dit is, anders zouden ze dit toch niet doen?

Dit geldt overigens ook voor mensen die aan het hardlopen zijn. Ook die zie ik regelmatig in donkere kleding zonder verlichting op stoepen, fietspaden en straten hollen. 

In mijn gemeente is er nu op de fietspaden een tekst (met milieuvriendelijke verf heb ik begrepen) gespoten: Zet je licht aan! Ik hoop dat dit niet aan dovemansoren gericht is en dat mensen die met kapotte verlichting of lege baterijen in hun achterlicht fietsen dit snel in orde maken. Tenslotte zijn ze niet alleen een gevaar voor zichzelf maar brengen ze de overige weggebruikers ook in gevaar.

Nu de wintertijd is ingegaan is het 's ochtends wat eerder licht, maar nog niet om 7 uur wanneer ik van huis ga. De zon komt op om even na half 8. De meeste mensen zullen dan naar school en werk fietsen en hebben dus nog even daglicht. Hopelijk maken ze van die extra tijd gebruik om hun fietsverlichting in orde te maken. 

18 opmerkingen:

  1. Goede fietsverlichting is heel belangrijk. Zeker in een land als België waar de fietspaden op zich soms al levensgevaarlijk zijn en vaak niet meer zijn dan moordstrookjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, hier in Nederland meestal goede fietspaden, maar we fietsen ook veel op de weg waar ook automobilisten rijden en dat is linke soep zonder licht!

      Verwijderen
  2. Ik zorg dat ik niet in het donker rijd. Altijd pas op de fiets of scooter als het licht is en voordat het donker wordt. Gister zag ik een moeder met twee kinderen bezig met een spuitbus en sjabloon zo’n afdruk maken, midden op het fietspad: zet je licht aan! Ze zagen mij niet eens aankomen, ondanks dat ik mijn verlichting aan had…..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zonder licht is inderdaad levensgevaarlijk. Je bent gewoon niet zichtbaar. Die teksten op de straat heb ik hier ook wel eens gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, die teksten zijn vast in de meeste steden op de fietspaden gezet. Ja, het is echt levensgevaarlijk zonder licht!

      Verwijderen
  4. Vroeger,toen ik de hond uitliet in het donker,was ik altijd blij,datdie lamploze,in het zwart met hoody op geklede figuren zo'n oude kraakfiets hadden. Dan hoorde ik ze aankomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik rijd nooit zonder verlichting in het donker. Het is écht levensgevaarlijk. Maar sommige mensen trekken zich nergens iets van aan. Ook niet van teksten op de weg of voorlichtingsfilmpjes enzo. Best jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De ellende is dat kinderfietsen tot 24 inch standaard GEEN licht hebben...... en dat terwijl juist de kinderen naar een lagere school fietsen om 8 uur 's ochtends als het donker is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens mij had VVN elk jaar zo'n actie mt sjablonen en spuitverf.. Ik moet bekennen dat ik heel lang geleden nog wel eens zonder licht reed - maar tegenwoordig begrijp ik VEEL BETER dat je dan niet gezien wordt.... Ik vind het nu voor anderen ook bloedlink: Ik heb altijd graag een aardig tempo op de fiets, maar moet ZO VAAK een noodstop maken voor mensen die ik niet zie (en die dan ook nog aan de verkeerde kant van de weg rijden, geen hand uitsteken, enz. enz.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H, het is ook erg druk op fietspaden, die zijn de afgelopen decennia niet verbreed en het aantal gebruikers is toegenomen volgens mij. Je moet heel goed opletten, net als wanneer je autorijdt. Constant anticiperen wat er zou kunnen gebeuren.

      Verwijderen
  8. Goede verlichting is zooo belangrijk! Ik hamer er ook altijd op bij mijn kinderen en als hardloper tuig ik mezelf ook altijd op als een soort kerstboom! Het zal me toch niet gebeuren dat ze me niet zien in het donker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, vanmorgen liep er nog iemand op het fietspad te joggen, een piepklein lampje aan zijn mouw, verder in het zwart. De straatverlichting was ook gelig en niet heel helder, ik zag hem haast niet. Dus verstandig om als kerstboom te gaan hollen!! 😁

      Verwijderen
  9. Kinderfietsen hebben inderdaad geen verlichting. Maar je kunt tegenwoordig van die lichtslangen kopen, die ze om de spaken doen. Ze werken op batterijen en die klem je vast op de bagagedrager.
    Eerst vond ik je blog wat betuttelend. Ik dacht, je zult zien dat alle mensen die reageren, allemaal hun verlichting piekfijn in orde hebben. Tot ik zelf afgelopen dinsdagavond er op uit moest met de fiets. En ik tot de ontdekking kwam, toen ik mijn achterlicht uit wilde zetten, er niets brandde. Wel toen ik het licht aandeed. Ik had toevallig mijn donkerblauwe lange jas aan. Fietste niet lekker naar huis.
    Dus gisteren iemand even aan zijn mouw getrokken, ja, ja, niet erg geëmancipeerd, en nu doet alles weer.
    Gisteren bij het naar huis fietsen na schooltijd, vertelde mijn kleinzoon, dat alle kinderen in de klas het schandalig vonden dat hij nog op een kinderfiets rijdt. Voor de goede orde, 3 december wordt hij 9 jaar! Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francien, ik vind het zelf enorm vervelend als ik niet goed gezien word. Ik denk dat veel mensen het echt niet door hebben hoe slecht zichtbaar ze zijn zonder licht. En winterkleding is vaak ook nog donker van kleur en dat helpt ook niet. Goed idee om die lichtslangen om kinderfietswielen te doen. En ja... 9 jaar dan ben je toch al een hele vent!!! 😉

      Verwijderen