zaterdag 5 november 2022

welke eetregels en waarom heb ik al die regels? lunch

Mijn eetregels voor het ontbijt en de ochtendpauze heb ik al eerder toegelicht. Het volgende eetmoment is mijn lunch. Altijd een moment om naar uit te kijken want ik vind dat ik een lekkere lunch maak. 

Of ik nu thuis ben of moet werken, aan het begin van de ochtend, terwijl ik mijn ontbijt maak, maak ik ook mijn lunch klaar. Deze lijkt altijd hetzelfde maar is het niet. In de koelkast heb ik altijd een bewaardoos met gekookte sperziebonen. Ook is er  altijd een gekookte rode biet, verder ook ijsbergsla, witlof, rode paprika, worteltjes en radijsjes.  Ook hebben we altijd komkommer en tomaten in huis. 

Ik heb een Mepal kom met deksel en die vul ik iedere ochtend. Ik gebruik de eerder genoemde groentjes en varieer iedere dag met wat er nog meer in huis is. Ook gaat er soms een gekookt ei door, of avocado, of feta en olijven, afhankelijk van waar ik trek in heb en wat er verder in huis is.  Restjes gekookte groente, een schep peulvruchten. Eigenlijk kan alles er in. Ook de dressing pas ik aan, het kan een Aziatische dressing zijn wanneer ik taugé gebruik, of een mediterrane dressing wanneer er feta door de salade zit. Het is in ieder geval iedere dag anders maar moet wel altijd in dezelfde kom zitten!

Daarnaast eet ik altijd een plak Rheinlander roggebrood van de Appie, of een snee Oberlanderbrood. Deze snijd ik doormidden en beleg ik met een half plakje 45+  komijnekaas, jong belegen kaas of geitenkaas. Erbij drink ik een beker rooibosthee. De thee ook altijd uit dezelfde beker.

In principe is er niets mis met mijn lunch en ook niet met de vaste gewoonten. En eigenlijk is het nooit erg lastig. Als ik op mijn werk ben en er wordt een lunch geregeld op bijvoorbeeld een studiedag dan meld ik altijd van te voren dat ik mijn eigen eten verzorg. Dat doen meer collega's en wordt niet eens echt opgemerkt door anderen.

Buiten de deur lunchen vind ik over het algemeen ook niet moeilijk, tenzij we ergens zijn, zoals afgelopen zomer in Frankrijk, waar geen salades en broodjes op de kaart staan. Als ik iets heel anders eet tijdens de lunch dan probeer ik er ook echt van te genieten, net zoals ik geniet van een gebakje op mijn verjaardag. 

Lunchen volgens mijn eetregel (beter gezegd gewoonte) vind ik het fijnst, maar ik kan hier redelijk flexibel in zijn, maar dan niet vaker dan eens per week.  Wat ik dan wel doe is 's avonds een beetje proberen te compenseren door dan een gezonde maaltijd met veel groente te eten. Het moet tenslotte niet té makkelijk worden allemaal!


10 opmerkingen:

  1. Het is dan wel een wat dwingende regel,maar wel over een lekkere gezonde lunch. Stel dat je reptielenbrein bagels of muffins wilde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemiddag mevrouw Niekje,
    Per toeval kwam ik gisteren op je blog terecht.
    Het klinkt heel gek want er is weinig feestelijks aan maar wat een feest van herkenning; Ik (54) ben nu niet meer de enige die ik 'ken' die hiermee worstelt.
    De eetbuien, de dingen en hoeveelheden die je dan kunt eten, het stiekeme, de gevulde voorraadkast, het beroerde slapen, de kater, het zelfs speciaal ervoor naar de winkel kunnen gaan en zo nog wat... gelukkig ook de partner met acceptatie.

    Andere dingen beleven we anders. Ik eet op mijn werk zoveel mogelijk wat de gemiddelde collega eet om ze maar niet het idee te geven dat ik met eten bezig ben, mijn buien kunnen een week aanhouden, variërend van 2 uurtjes per dag tot van opstaan tot naar bed gaan. De angst voor zwaarder worden wint het bij mij niet van de drang waarmee ik het jojo-en lijk te hebben uitgevonden en je regels zijn anders en strikter dan de mijne.

    Het was een verademing dit te mogen ontdekken, ik heb bewondering en respect voor het feit dat en de manier waarop je het deelt en even zoveel voor de meeste reacties.
    Toi voor het pad dat je gaat en BEDANKT!
    Groetjes, Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Sarah, welkom! Ik begrijp als geen ander hoe je je voelt nu je mijn blog hebt ontdekt. Zelf ben ik ook altijd op zoek naar informatie van en over mensen met een eetstoornis van mijn leeftijd. En die informatie is schaars. Zo hier en daar kom ik wel eens wat tegen, maar vaak zijn dat de verhalen van mensen, meestal vrouwen, die het niet meer hebben omdat ze therapie hebben gehad, of een of ander programma hebben gevolgd bij een commercieel bedrijf. Die programma's ken ik, de therapie heb ik ook gehad en tot nu toe was het allemaal geen succes. En daarom ben ik gaan bloggen, ik probeer het nu maar zelf. Overigens ook niet met succes maar erover schrijven is wel helpend. Ik heb in ieder geval een beetje leren relativeren en mijn houding naar mijzelf is wat milder geworden.
      Ik vind het naar voor je om te lezen dat jouw buien weken kunnen aanhouden, dat moet heel vermoeiend en verdrietig zijn. Advies kan ik je niet geven, ik hoop dat mijn blog en de herkenning ervoor zorgen dat je je wat minder alleen voelt. Lieve groet xx

      Verwijderen
  3. Zo'n lunchsalade klinkt echt heel erg lekker. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik echt geen zin heb om dat 's morgens klaar te maken. Ja, de avond van te voren zou kunnen. Maar dat doe ik ook weer niet. Gelukkig ben ik meestal thuis tijdens de lunch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik vind het wel lekker om 's ochtends even in de keuken rustig alles klaar te maken. Met de salade ben ik misschien 5 minuten bezig, alles ligt voor het grijpen in koelkast. Maar ik kan me ook voorstellen dat je lekker kijkt waar je zin in hebt als je toch thuis bent met de lunch.

      Verwijderen
  4. Ik krijg een hongertje van deze post te lezen. Laat ze smaken over een drietal uurtjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, inmiddels is het al over een paar minuten lunchpauze ... ik ga er zeker van genieten!

      Verwijderen
  5. Ik ben fan van gewoontes en routines! Dit klinkt me prima in de oren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ik noem dit ook geen eetregel meer, maar een goede en lekkere gewoonte!

      Verwijderen