zaterdag 3 december 2022

(geen) grenzen aangeven - deel 2

Aan het begin van mijn relatie met ex, ik was 20, was ik zo verliefd dat ik alles slikte. Vond hij mijn vrienden en vriendinnen stom? Dan verbrak ik het contact. Vond hij mijn eten niet lekker, dan kookte ik wat hij wel graag at. Vond hij dat ik me niet leuk kleedde, dan trok ik wat anders aan. En zo waren er allerlei dingen, klein en groot, die ik deed om me aan te passen en om ex te behagen.

Ex deed vrij weinig voor mij, zijn emotionele betrokkenheid bij mij was vrijwel nihil, hij had weinig interesse in wat mij bezig hield, wie ik was en waar ik vandaan kwam. Hij was vooral bezig met zichzelf. 

Hij ontmoette mijn ouders en broer, en in de jaren dat we samen in Londen woonden deed hij daar niet lelijk over. Ze waren natuurlijk niet in de buurt en bovendien gaven mijn ouders mij, en daarmee ons, af en toe mooie cadeaus of geld. 

Ex was zeven jaar ouder dan ik en na een aantal maanden samenwonen kwam ik erachter dat er een ex-vriendin en een dochtertje van vier waren.  Zij woonden in het noorden van Engeland en er was weinig contact.  Dat vond ex vervelend maar was niet zijn schuld beweerde hij. De keren dat er contact was ging dit gepaard met lange telefoongesprekken en veel verwijten over en weer. Ik heb zijn dochter in de tien jaar dat we samen waren twee of drie keer gezien tijdens een bezoek aan het noorden van Engeland, waar ook ex zijn moeder en zijn vader (gescheiden) woonden. Nooit kwam het meisje naar Londen om haar vader te zien.

Veel van wat er destijds gebeurde ben ik vergeten. Met name de dingen die met zijn vorige relatie te maken hadden. Ik geloofde ex wanneer hij onaardige dingen over zijn vorige vriendin vertelde en ik zag er toen geen patroon in. Nu denk ik daar anders over en begrijp ik heel goed waarom zij met haar dochtertje vertrokken was.

Zoals ik in deel 1 schreef was er ook al snel sprake van jaloezie en wantrouwen. Wanneer ik op mijn werk was belde ex dagelijks minstens twee keer op. Wilde weten hoe laat ik naar huis ging en als ik voor mijn werk iets buiten kantoor moest doen dan liet ik hem dit altijd weten. Stel je voor dat hij belde en mij niet te spreken kon krijgen! 

Vaak spraken we na werk nog af in de stad, meestal met vrienden, om nog wat te drinken in een pub. Als er dan mannen naar mij keken dan werd hij daar boos over. Het resultaat was dat ik steeds schichtiger werd en maar zo min mogelijk de aandacht wilde trekken. Niet makkelijk wanneer je 1.88 meter bent! Andere keren vond ex het juist weer leuk als er naar me gekeken werd, maar dat vond ik dan weer heel vervelend. Naarmate de jaren vorderden werden zijn jaloezie en wantrouwen steeds erger en moest ik me constant in allerlei bochten wringen om maar te kunnen aantonen dat ik niet flirtte of vreemdging. 

Ex kon me de hemel in prijzen, vond me dan de mooiste vrouw ter wereld en ik moest hem vooral niet verlaten. Maar ook kon hij me een enorme 'bitch' vinden die niet van hem hield, niet goed voor hem was en achter zijn rug om allemaal dingen deed met andere mannen. Tijdens zulke buien kon het gebeuren dat hij me vanuit het niets ineens kon vertellen dat ik moest vertrekken. Huilen en smeken hielp dan niet en dus vertrok ik dan maar. Dan liep ik over straat, huilend, en hoopte ik dat de bui over zou gaan. Dat gebeurde dan ook en na een paar uur mocht ik dan weer naar binnen. 

Ik begrijp dat ieder weldenkend mens zich nu afvraagt waarom ik dit liet gebeuren en niet meteen een eind aan de relatie maakte. Dat vraag ik me nu ook af, maar nu is niet toen, en toen was ik niet wie ik nu ben. Ik kan er allerlei dingen over zeggen en dat zal ik ook nog wel doen, maar de voornaamste reden was dat ik dacht dat ik het gedrag van ex kon veranderen, als hij maar zag hoe ik mijn best deed en van hem hield. Het houden van veranderde in angst en schaamte en een depressie waardoor ik helemaal murw ben geworden. Maar daarover later meer. Ik zal proberen om het relaas chronologisch te houden.

We hebben samen een aantal jaren Londen in gewoond en in die tijd was er voornamelijk geestelijk geweld, maar was er ook al af en toe sprake van lichamelijk geweld. 

Eind jaren tachtig, begin negentig raakte Engeland in een recessie en droogde het werk van ex volledig op. Ik verdiende goed en kon ons beiden onderhouden. Wel moest ik af en toe mijn ouders om een bijdrage vragen want ex gaf veel geld uit, aan zijn fotografie, de huur van een studio, maar ook aan eten en drinken buiten de deur. Hij hing de mooie meneer uit zogezegd.

In deze periode werd er bij mijn moeder weer kanker geconstateerd.  Zij had al eerder, op haar 39e, kanker gehad en telkens werden er uitzaaiingen gevonden. Zij werd steeds zieker en zou nooit meer genezen. Ik wilde weer terug naar Nederland en ex wilde een poging wagen om in Nederland zijn carrière op te bouwen. Mijn ouders zochten een appartement en leende mij het geld om dit te kopen. 

Begin jaren 90 verhuisden we van Londen naar Nederland. Mijn vader kwam ons, in een gehuurd busje, halen. Veel huisraad lieten we achter en in Nederland begonnen met veel nieuwe spullen, die voor het eerst door ons samen waren uitgezocht. Ik hoopte dat hiermee ook een nieuwe pagina in onze relatie begon. Niets was minder waar.

Volgende week zaterdag deel 3 van deze serie blogs.

 

25 opmerkingen:

  1. Nee, ik ga je absoluut geen verwijten maken, want zelf heb ik ook in zo'n relatie gezeten. Achteraf zie je pas hoe je gemanipuleerd geweest bent. Wij woonden vier jaar samen en toen ben ik weggegaan. De zelfmoord, waar hij altijd mee dreigde, deed hij niet. Wel heeft hij me daarna nog vijf jaar gestalkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mevrouw W, verschrikkelijk dat dat je is overkomen. Mijn relatie duurde tien jaar, ik ben niet gestalkt nadien, even heeft hij nog geprobeerd in contact met me te komen, maar gelukkig snel opgegeven. Ik ben momenteel al bezig aan deel 4, er is veel te vertellen over deze vreselijke tijd die mij, voor een deel, natuurlijk heeft gevormd. Zo fijn dat ik nu met T. ben, die heel lief is, Net als jouw man, die klinkt ook lief! Fijne zondag xx

      Verwijderen
  2. Vreselijk, mevrouw Niekje, dat je dit allemaal hebt moeten meemaken. Ik weet uit ervaring dat je langzaam je eigenwaarde verliest. En hoe moeilijk is het dan om de moed te verzamelen uit de relatie te stappen. Ik vind het geweldig dat je dit allemaal opgeschreven hebt en deelt. Wie weet help je er iemand mee die nu in zo'n situatie zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik ben er niet echt zelf uitgestapt, het duurde in totaal tien jaar en de climax was heftig. Hierover later meer. Ik las laatst dat 1 op de 3 vrouwen met geweld te maken heeft in haar leven. Het zou mooi zijn als deze blog iemand dat laatste beetje moed geeft om een slechte relatie te beëindigen.

      Verwijderen
  3. Net als Judy,hoop ik,dat je misschien een ander helpt met je eerlijke verhaal en huidige inzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een verhaal. Nu begrijp ik ik heel veel meer van jou en je ziekte. Wat vreselijk allemaal. Vind het super knap dat je dit met ons deelt. Heel veel liefs van mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Engelien, het is misschien een reden voor de eetstoornis, het komt natuurlijk voort uit onzekerheid over wie ik ben en hoe ik eruit zie. Deze relatie heeft zeker niet geholpen! Dank je wel, xx

      Verwijderen
  5. Heftig en nee, geen verwijten. Wanneer je er langzaam in meegezogen wordt, en de ander manipuleert als de beste, dan is bijna niemand daar tegen opgewassen.
    Knuffel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, dank je wel voor je knuffel. Ik heb er lang over gedaan om mezelf niets te verwijten, en daar gelukkig ook nog hulp bij gehad.

      Verwijderen
  6. Je kan pas zelf een einde aan een relatie maken als je geduld en incasseringsvermogen op is of er iets heftigs gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, mooi gezegd 'als je incasseringsvermogen op is'. Ik heb enorm veel geïncasseerd en door een stom toeval is de relatie beëindigd, anders had het misschien nog veel langer geduurd en was het veel slechter met me afgelopen.

      Verwijderen
  7. Kan me er iets bij voorstellen als ik je verhaal zo lees. Zelf heb ik een ex (gelukkig zie ik hem nooit meer) die ook al mijn vrienden en vriendinnen heeft weggejaagd............. Een heel dominant type. Mijn scheiding heb ik duur moeten betalen. Het heeft me mijn zoon gekost die ik al meer dan 20 jaar niet meer heb gezien incluis kleinkinderen.

    Een nichtje van mij zit op dit moment in een situatie die me veel doet denken aan de jouwe en ook ik heb met verbazing aan haar gevraagd hoe het mogelijk is dat ze zich zo laat behandelen.

    Het sluipt er allemaal in en wordt erger met de jaren totdat je er niet meer uit kan. De stap die je dan zet om weg te gaan kost enorm veel moed.

    Het is goed van je dat je er over schrijft. Je beleeft het weer opnieuw. Mijn ervaring is dat je helemaal tot beneden in die diepe put zult moeten gaan met alles wat erbij hoort en daarna kun je langzaam aan weer naar boven kunnen klimmen.
    Het komt goed, zeker en vast.
    Houd moed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, achter jouw vrolijke snoet en gezellige blogjes schuilt dus helaas ook nog een ander verhaal. En wat je nichtje betreft is mijn advies: blijf in de buurt, laat haar weten dat je er bent als ze je nodig heeft. Vaak is een opening nodig voor iemand een eerste stap durft te zetten. Ik kan er nu na 25 tot 30 jaar verder beter over schrijven of praten dan kort erna, het lijkt nu wel om een ander te gaan, niet om mij. De afstand tot die jonge vrouw die dit overkwam wordt steeds groter. Maar helemaal uit mijn systeem is het nooit denk ik.

      Verwijderen
    2. Mijn nichtje weet dat ik haar wil helpen. Ze heeft verder geen broers of zussen dus dat vind ik wel belangrijk dat ze dat weet. Ach, ik denk dat er wel meer mensen "vrolijk" rondlopen met een flinke rugzak. Gelukkig heb ik het allemaal een plaatsje kunnen geven maar zou zeker een boek kunnen schrijven over de inhoud van mijn rugzak. Mijn moeder zei ooit nadat mijn broer en mijn vader overleden waren; "ik zou nu mijn hoofd kunnen stuk slaan tegen de muur maar wat heb ik daar aan? Alleen maar flink pijn aan mijn hoofd.
      En dat is helemaal waar!!

      Verwijderen
    3. Gelukkig weet ze dat je wil helpen. Die rugzak van mij is ook heel vol maar gelukkig komt er de laatste jaren niets meer aan dit soort narigheid bij. Slechts wat lichamelijk klachten, maar die vallen in het niet bij de dingen die er al in de rugzak zitten. Je moeder had gelijk! Dus we gaan dapper door! xx

      Verwijderen
  8. Goh, niet moeilijk dat je na zo'n leven een stoornis ontwikkelt. Jouw eigenwaarde werd helemaal onderuit gehaald. Die jonge jaren zouden de mooiste van je leven moeten geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik heb gelukkig ook wel leuke dingen gedaan en meegemaakt met ex en in de tijd dat ik met hem was. Maar dat werd wel steeds minder naarmate zijn gedrag steeds agressiever werd.

      Verwijderen
  9. Beste Niekje,
    Zou je de titel van deze laatste, afschuwelijke, blogposts willen veranderen veranderen in "Hoe een akelige sadist tien jaar van mijn leven stal" ofzo? Want nu lijkt het een beetje of jij iets fout hebt gedaan, geen grenzen stellen, terwijl híj degene is die walgelijk, mensonterend gedrag vertoonde.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, ik snap je punt, maar ik laat de titel nu maar zo, het is een serie aan het worden en uiteindelijk gaat het over grensoverschrijdend gedrag waarbij het slachtoffer, ik, niet voor zichzelf durfde op te komen, om wat voor reden dan ook. Maar als ik er ooit nog eens een boek over schrijf dan zou jouw titel prima op de omslag kunnen staan!

      Verwijderen
  10. Het is het verhaal van de kikker in de pan met kokend water. Het verhaal gaat dat als je een kikker in een pan heet water stopt, hij er uit springt. Maar als je hem in een pan met koud water zet en dat water kookt, blijft de kikker zitten. Dat verhaal klopt schijnbaar niet, maar toch.. Soms veranderen dingen zo geleidelijk dat je het in het begin niet eens in de gaten hebt. En sommige mensen zijn een meester in het manipuleren van anderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, het is een goed verhaal en ook al is het in het echt niet zo, het is precies zo! Jong, onervaren, bang.... met deze ingrediënten was ik niet in staat om eerder op te stappen. Ik zal dit in de komende delen proberen goed onder woorden te brengen.

      Verwijderen
  11. Wat een boel narigheid in één periode mevrouw Niekje....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, het was een boel ellende en duurde lang. Mijn moeder overleed ook nog in die jaren en voor rouw was er bijna geen ruimte, ik stond op de overlevingsstand.

      Verwijderen