woensdag 16 augustus 2023

eetherinneringen - oma's broodbeleg

In mijn vroege pubertijd logeerde ik wel eens bij mijn oma R. Bij mijn oma Engelien en grootvader heb ik voor zover ik me kan herinneren nooit gelogeerd. Ik heb het van de week nog aan mijn vader gevraagd, hij denkt ook dat ik nooit bij zijn ouders heb gelogeerd. Ik heb wel andere herinneringen aan ze.

Zo herinner ik me een warme zomerdag bij hen thuis. Oma en grootvader woonden in een portiekwoning in Den Haag, niet ver van het Zuiderpark. Ik ben nog klein en het is een snikhete dag. Ik denk dat we op visite zijn. Oma heeft een met water gevulde wasteil op het kleine balkonnetje gezet. En een wit laken gespannen om de zon tegen te houden. Ik speel met het water. Ik had geen badkleding bij me en droeg ik een onderbroek van mijn oma. Ik was nog klein maar mocht dus kennelijk niet in mijn blootje op het balkon met water spelen. Deze herinneringen zijn wat vaag en hoe het precies zat weet ik niet meer. Ook mijn vader kan het zich niet herinneren.

Een andere herinnering is mijn oma haar zelfgemaakte broodbeleg. In de kast had zij blikjes staan met twee verschillende mengsels. In het ene busje zat een mengel van cacao en kokosrasp en in het andere cacao en suiker. Wij aten thuis hagelslag, kokosbrood, appelstroop, jam en pindakaas dus deze mixen waren heel bijzonder. Destijds realiseerde ik me niet dat het misschien een goedkoop alternatief was, want ik vond het heerlijk! Net als bij oma R. gebruiken mijn grootouders uit Den Haag ook alleen maar roomboter. Thuis was ik margarine en zelfs halvarine gewend en aten wij alleen in het weekend witbrood. Dus de witte boterhammen bij oma en grootvader, mét dik boter en oma haar broodbeleg waren een echte traktatie! Ik heb het nooit thuis nagemaakt. Zo blijft de herinnering er eentje die hoort bij oma Engelien. 

42 opmerkingen:

  1. Ik kreeg bij de ene oma beschuitjes met roomboter en suiker. Bij de andere logeerde ik niet want als mijn ouders wegwaren kwam oma oppassen, makkelijk want we woonden ernaast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig, zulke herinneringen. Ik zie meteen het balkon van mijn oma in Den Haag voor me, maar heb nooit in een teil gezeten. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat je niet bloot op het balkon mocht verbaast me ook weer niet helemaal. Er zijn altijd mensen die 'uitzicht' hebben al weet ik natuurlijk niet hoe hoog je grootouders woonden en of er nog verdiepingen boven zaten of dat er bebouwing in de buurt ertegenover of ernaast stond. Ik heb vorig jaar een jaar verkorte deeltijdpabo gedaan (mee gestopt, het paste niet bij mij) en toen moest ik stage lopen op een basisschool waar tegenover een flat stond. Op de zesde verdieping ging een meneer op leeftijd tijdens de speelpauzes zonnen in Adams kostuum. En geen beschutting van een parasol of een afscherming van zijn balustrade natuurlijk. Consternatie onder de leerkrachten want de kinderen vanaf groep 5 kregen het door, bleven een kwartier lang omhoog kijken en na de pauzes ging het er in de klas nog over, dus het bracht onrust. Op een gegeven moment verzuchtten de leerkrachten dat ze bijna zouden willen dat het tijdens de speelpauzes zou regenen. Tijdens de lunchpauze in het team besproken. Moesten we de politie raadplegen? Het ging om een dorp. Enfin, wat uiteindelijk de uitkomst is geworden, geen idee. Dit naar aanleiding van jouw balkon- herinneringen:-) Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, het was de tweede verdieping, misschien was het inderdaad wel zo dat ze het deden omdat ze niet wilden dat ik bekeken werd. Zo had ik het niet bedacht. Ik zou, als ik op die school had gewerkt, wel de politie (er is bij scholen altijd een wijkagent betrokken) betrekken, al was het maar om advies te vragen.

      Verwijderen
  4. Oh die roomboter! Als slechte eter at ik tussen de middag te weinig en had honger uit school. Maar oma woonde boven,met haar kapjes met roomboter. Nog steeds is een verse boterham/broodje met alleen boter een traktatie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, een snee lekker vers brood met boter (en een beetje zout) is heerlijk!

      Verwijderen
  5. Als bij ons het zoet broodbeleg op was kregen we suiker met cacaopoeder gemengd.
    Bij ons had dat geen naam, maar bij mijn man thuis noemden ze dat beleg “onzin” hij heeft geen idee waarom.
    Zelf heb ik een eetherinnering aan mijn opa. We waren daar met ons hele gezin van
    9 personen op bezoek en mijn opa ging het rijtje af om te vragen wat voor ei we op brood wilde. We mochten kiezen uit gebakken of gekookt. Toen hij bij mijn broer A kwam bestelde hij een gekookte en telkens als mijn opa het bij een ander vroeg veranderde hij van gedachte en zei er telkens tussen door ik heb toch liever een gebakken vervolgens toch een gekookt toch gebakken enz. uiteindelijk werd zijn bestelde gekookte ei gebracht en zei hij tegen mijn opa dat hij toch liever het gebakken ei van mijn opa wilde. Mijn lieve opa ruilde zijn ei en nadat mijn broer zijn gebakken ei op had zei hij:” ik had toch liever een gekookte gehad”.
    Wat een keuzestress!
    Hij wordt er nog mee geplaagd🥳
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, wat leuk dat jij ook dat suiker en cacaopoeder als belegt kent! Leuk zo'n herinnering aan je broer en het ei! Ik kan me het helemaal voorstellen, trek in allebei en ja, wat is dan het lekkerst? De uiteindelijke keuze is dan altijd de verkeerde, net als een rij bij de kassa kiezen, gaat altijd fout!! 😉

      Verwijderen
    2. Nee, cacaopoeder met suiker of kokosrasp ken ik niet, maar er was wel een soort chocopasta. Dat zat in een pakje, net als margarine. Dat was heel lekker.
      Op zondagmiddag mochten we zelf kaakjes besmeren met alles wat we maar lekker vonden. Zoals chocopasta met daarover jam. Een dierbare herinnering!
      Een kinderhand was in de jaren 60 snel gevuld.

      Verwijderen
    3. Hoi Helena, jij bedoelt choba, chocolademargarine in een zilverpapiertje. Ik smeerde het niet op brood maar tussen twee kaakjes. Jij hebt ook leuke herinneringen en ik vind het enig om dit allemaal te lezen!

      Verwijderen
    4. Tjee, koekjes besmeren met chocopasta en jam.. nee dat was toch niet aan de orde toen ik klein was. Sowieso was het begrip 'tussendoortjes' nog niet zo ingeburgerd, mensen hadden nog veel meer vaste eettijden met hooguit uitzonderingen voor weekeind (ging vrijdagavond pas in, geen happy hour op vrijdagmiddag) en feestdagen. Ik denk dat dat niet verkeerd was. Hoewel ik me wel herinner dat zakgeld vaak opging aan snoep. Dat wil zeggen, klasgenoten deden dat. Ik spaarde al snel voor dingen die me meer interesseerden, geloof dat dat muziekbladen of boeken waren. Groet, Ine

      Verwijderen
    5. Wij hadden ook geen tussendoortjes, hooguit een appel. Uit school dronken we thee met twee kaakjes. En dat was het wel. Op zaterdagavond wel iets lekkers, soms een mars! Ik kocht eigenlijk zelf nooit veel snoep, hooguit een knots of dropsleutel. Later, als puber wel iets meer maar nog steeds niet veel.

      Verwijderen
  6. Oh, mooie herinneringen zijn dat! De lekkere dingen die je thuis niet had! Melk uit glazen flessen bij mijn (lievelingstante) Rietje. En vers geperst sinaasappelsap bij tante Nel. Bij mijn oma kreeg ik druivensap. Maar dat vond ik vies.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, de dingen die je thuis niet had of kreeg zijn vaak de beste herinneringen, of het nu gaat om spelen met speelgoed van een ander, eten bij een ander, logeren bij een ander.... Ik weet nog dat druivensap 'in' kwam, Fruitdruifje... ik vond het ook niet echt lekker weet ik nog. Drink het nu ook nooit!

      Verwijderen
  7. Wat leuk al die herinneringen. Ik heb mijn zussen geappt of zij nog wisten wat we bij oma en opa aten. En met elkaar werd het deze opsomming:
    - bruin brood met roomboter
    - kaas
    - zelfgemaakte rozenbotteljam
    - groentesoep dat glom van het vet
    - aardappels, gebakken in reuzel
    - paardenrookvlees
    - verse worst dat heel lang gekookt was.
    En we dronken thee met melk, want water is voor de vissen.
    Bij de andere oma en opa aten we niet zoveel, maar we kregen als drinken een glas
    spoetnik, dat is Gazeuse limonade met suiker en koffiemelk. Toen vonden we het
    lekker, maar nu moet ik er niet meer over denken.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, wat leuk zeg! En wat een bijzonder dingen ook weer! Spoetnik, ik kende het niet, zou het ook niet graag drinken. Snap heel goed dat het als kind juist wél lekker gevonden werd. Moet ineens denken aan een drankje bij een tante van mijn vader: melk met ranja... te vies nu, maar oh wat was dat lekker toen!

      Verwijderen
  8. Inderdaad altijd de foute kassa 😚.Daarom ben ik blij met zelfscanners en de boodschappen laten thuisbezorgen😇

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook, maar helaas zijn er nog wel winkels waar ik in de rij sta, en dan duurt de kortste het langst, hoe goed ik ook kijk van te voren. Tegenwoordig heb ik meer geduld en maakt het me niet meer zo uit, ik knoop desnoods een praatje aan met de man of vrouw voor of achter me. En dan vliegt de tijd.

      Verwijderen
  9. Mijn oma en haar zus woonden bij ons, en ik herinner me dat mijn tante Dina altijd suiker op haar brood deed. En dat sneedt ze dan in lange reepjes. Ik vond dat heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Nicole, suiker op brood (met roomboter, geen margarine of halvarine) is ook heel lekker! Bruine suiker en kaneel op geroosterd witbrood... mmmm, dat herinner ik me ook ineens uit mijn jonge jaren!

      Verwijderen
  10. Ik kreeg destijds bij mijn oma een hele reep (Jacques) chocolade voor bij mijn boterham. Moet je nu toch niet meer aan denken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pure verwennerij Myriam! Nee, dat zou je nu niet meer doen als oma denk ik.

      Verwijderen
  11. bruine suiker met komijnen kaas op een witte boterham, heerlijk. En San Francisco's (kaakjes) met appelstroop, of roomboter op allebei de kaakjes en hagelslag ertussen. Ik woonde ook bij het Zuiderpark, kon het ADO-veld zien vanuit het raam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, wat een bijzonder combinatie, die zou ik zelf niet verzinnen. Kaakjes besmeerd met lekkere dingen heb ik ook gedaan. Boter en gestampte muisjes bijvoorbeeld...mmmm... . Mijn grootvader en oma woonden op het Blaricumseplein.

      Verwijderen
    2. Ik woonde aan de andere kant van het Zuiderpark, in Moerwijk (Haagse Harrie). De combinatie ging per ongeluk. Ik was bij mn grootouders, had bruine suiker op mn boterham gedaan, bleef doorkletsen en pakte ook nog een plakje komijnen kaas. Oma zag het wel maar zei niks. Ik nam een hap en vond het heerlijk. Ik eet het nog regelmatig, het blijft lekker (wel donkerbruine suiker)

      Verwijderen
    3. Ik ben niet goed bekend in Den Haag, weet dat het Zuiderpark dichtbij was uit de verhalen van mijn vader. Grappig dat je deze combi nog steeds vaak eet! Niks mis mee als het lekker is gewoon doen!

      Verwijderen
  12. Zie de zinken teil voor me op het balkon bij oma. Waren van de week in Spakenburg en daar was toevallig een 'antiek' markt (lees rommel van zolder) met zinken teilen van dat formaat waar ze 150!! Euro voor vroegen. Gek genoeg dacht ik als kind dat het huis (bovenwoning) van oma heel groot was maar als ik nu op Funda kijk zie ik dat het 55 m2. was en ze had ook nog iemand die bij haar een kamer huurde. Wit brood met aardbeien en suiker, beschuit met bruine suiker of zelf 'gebakjes' maken van rechthoekig biscuitjes met boter en hagelslag en dan op elkaar. Oma en opa hadden voor de oorlog een viswinkel in Amsterdam en ze maakte heerlijk viskoekjes die we op zaterdag met brood aten. Als ik jarig was haalde mijn oma bij een banketbakker een 'omelet' een soort dubbelgevouwen eierhoek gevuld met slagroom en daarop een partje mandarijn en ananas, uit blik natuurlijk. Later nooit meer ergens gezien. Het gekste (en ik vond het ook vies) wat ik ooit at waren tomaten met suiker of gebakken ei met suiker bij een vriendinnetje. Buitengemeen smerig vond ik ook dat wij het toetje moesten eten van hetzelfde bord al het warme eten. Brrrr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, mijn grootouders woonden ook klein, en dat met drie zoons! Er zat wel steeds 7 jaar tussen de jongens, mijn vader was de middelste, maar het was passen en meten. Leuke eetherinneringen heb jij! Tomaten en omelet met suiker ken ik wel, omelet met jam ook! Maar een toetje van je avondetenbord deden wij gelukkig niet, kende ook niemand waar dat thuis wel zo ging. Die gevulde eierkoek ken ik ook, maar dan zonder fruit. Onze bakker had, naast puddingbroodjes, ook slagroomeierkoeken. Heerlijk!!!!

      Verwijderen
    2. O ja, toetje in hetzelfde bord. Yoghurt na bietjes of rode kool, of na de spaghetti of macaroni. Ik keek maar niet naar beneden... Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Zoals Ilona al zei: brrrr. Dat was natuurlijk omdat er dan minder af te wassen viel? Bij een groot gezin kan ik me dat voorstellen, maar als je met vier of vijf bent is het toch een kleine moeite om een paar extra schaaltjes af te wassen. Wij stonden dat thuis gezellig met elkaar te doen. Een ouder en een kind, kind droogde meestal. Vond het nooit erg om te doen. Net als tafeldekken, wij deden al vroeg mee en vonden het gewoon om te helpen.

      Verwijderen
    4. eten bij mn vriendinnetje toen, ook alles van hetzelfde bord; toetje was vaak karnemelksepap, en de bruinen bonen met uien hadden daarvoor op het bord gelegen.

      Verwijderen
    5. Oh en diepvriesspinazie, ook zo eentje:-) Ik had het al eens geschreven: vanaf mijn 7e groeide ik niet meer op bij mijn ouders. Maar tijdens het enkele weekeind per maand dat ik bij mijn ouders doorbracht, hadden ze op zaterdag ook hetzelfde bord voor warm en toetje. Zondag kwam er wel groentesoep en warm eten in hetzelfde bord. Soms werden de soepkommen van het trouwservies uit de kast gehaald. Of er een apart bord voor toetje kwam op zondag weet ik niet meer. Hing er vanaf welk toetje. Op de adressen waar ik doorgaans verbleef daar moesten grote afwassen worden gedaan. Dus one-size-fits all: alles in 1 bord. Groet, Ine

      Verwijderen
    6. @Berber: Oh... griebel , wat vies lijkt me dat!

      Verwijderen
    7. @Ine: diepvriesspinazie met aardappels en een gekookte ei was bij ons een volledige maaltijd! Moet er nu ook niet meer aan denken! Ja, met grote groepen mensen is er veel afwas, dan snap ik een heel klein beetje dat alles op 1 bord gaat. Zou het nu nog gebeuren denken jullie?

      Verwijderen
    8. Dat eerste was op de adressen waar ik ondergebracht was ook zo: diepvriesspinazie met gekookt ei en aardappels. Het ei werd dan lichtgroen:-). Of er ook iets over de aardappels ging, weet ik niet mee. Groet, Ine

      Verwijderen
    9. Volgens mij bij ons niet, geen jus oid, maar zeker weten doe ik dat niet meer. Ik denk dat de spinazie nat genoeg was.

      Verwijderen
    10. Ik eet het nu nog steeds: diepvriesspinazie in ovenschaal, gekookte eieren er in, afdekken met aardappelpuree, vlokjes roomboter en paneermeel erover en dan in de oven. Heerlijk!

      Verwijderen
    11. Zo klinkt het al een stuk lekkerder!

      Verwijderen
  13. Eten van mijn oma: bruine zelfgebakken boterhammen met tomaat en suiker, het vers gebakken witte kapje met roomboter en suiker. En voordat ik terug naar school ging (ik ging tussen de middag naar mijn oma om te lunchen) kreeg ik 2 engelse dropjes: eentje in het handje en eentje in het mondje.......

    BeantwoordenVerwijderen