zaterdag 12 augustus 2023

sociale activiteiten en een eetstoornis

Feestjes, verjaardagen, afspraken en dates, bijna alle sociale activiteiten gaan gepaard met drinken en/of eten. Wanneer je met een vriend of vriendin afspreekt drink je koffie, thee, fris, een biertje of een glas wijn. Een lunchafspraak is vanzelfsprekend met iets te eten erbij. Bruiloften en uitvaarten, waar mensen samenkomen wordt gegeten en gedronken.

Zelfs tijdens de coronapandemie, toen alles dicht was en we niet bij elkaar op bezoek mochten, ging een sociaal contact samen met iets nuttigen. Ik heb ik die tijd veel wandelafspraken gehad. Mijn wandelpartner en ik liepen dan langs een zaakje waar we een beker koffie konden afhalen of we namen zelf wat mee en zochten onderweg een gezellig plekje op om even te zitten en onze koffie te drinken.

Wanneer je een eetstoornis hebt kunnen uitjes en etentjes erg ingewikkeld zijn en beleef je vaak minder plezier aan deze sociale contacten. De spontaniteit verdwijnt en je blijft liever thuis waar je je aan al je eigen eetregels kan houden. 

Voor mij is het eten niet zo heel lastig, daar kan ik vaak nog wel een mouw aan passen. Is de afspraak in een horecagelegenheid dan bekijk ik van te voren de kaart en maak ik alvast een keuze. Niet dat dit nu zo makkelijk gaat, maar het lukt. Is de afspraak bij iemand thuis, voor een lunch bijvoorbeeld, dan overleg ik vooraf hoe we het aanpakken. Dat gaat ook altijd goed.

Etentjes 's avonds bij vrienden vind ik nooit zo'n probleem. Als ik overdag volgens mijn eetregels heb gegeten dan kan ik 's avonds zonder moeite meedoen met de rest. Dat komt ook omdat ik de volgende ochtend naar de sportschool kan om de maaltijd eventueel te compenseren. 

Wat ik lastig vind is eten in combinatie met de eettijden. Ik ben gewend op een bepaalde tijd te eten, en ook mijn tussendoortjes hebben hun vaste moment. En die zijn veel moeilijker te plannen wanneer ik samen met anderen iets doe. Dan heb ik daar geen controle over. En dat vindt eetstoornisbrein maar niks.

Zo zijn er sociale activiteiten die met het werk te maken hebben en waar ik wel aan mee wil doen. 

De eerste schooldag van het nieuwe schooljaar is zo'n moment, er is dan 's middags een teambuildingsactiviteit. Nu sta ik al niet te popelen om te gaan kajakken, steppen of klootschieten, maar als er dan ook nog een lunch bij hoort, dan worden mijn stresshormonen actief. 

Komende week is het niet anders en staat er een uitje op het programma op dag een. De uitnodiging kwam op de laatste dag van het schooljaar waardoor ik er zes weken lang aan kon denken. 

De activiteit begint met een gezamenlijke lunch op school om 12.00 uur en vervolgens wordt iedereen om  13.00 uur elders in de stad verwacht voor de uitleg en start van het programma. 

De lunch is al lastig want ik eet altijd om 12.45 uur! Nu ben ik dus al weken van te voren bezig in mij hoofd met wat de beste strategie is. Inmiddels heb ik daar een plan voor. 

Daarnaast is de dag pas rond 16.30 uur is afgelopen. Dan moet ik daarna nog naar huis en dat betekent dat er geen tijd meer is om te sporten. Ook iets waar ik niet blij mee ben, maar hiervoor heb ik inmiddels ook een plan.

Ik neem mijn eigen lunch mee en wanneer de gezamenlijke lunch begint ga ik op de fiets naar de locatie, dat is 30 minuten fietsen. Ik zoek daar een bankje en eet dan mijn lunch. Het wordt volgende week maandag mooi weer dus buiten eten is geen probleem. Vervolgens doe ik mee met het programma en aan het eind fiets ik naar huis. Twee keer 30 minuten fietsen is voldoende vervanging voor de sportschool. 

Als ik het zo aanpak heb ik er het minst last van en kan ik van de teambuildingsactiviteit zelf genieten. Dat ik de lunch mis is niet erg, ik weet dat er meerdere collega's zijn die dat onderdeel overslaan. Nu ik het plan helemaal rond heb en de weersverwachting heb gezien krijg ik zowaar zelfs zin in deze dag!

27 opmerkingen:

  1. Dit is natuurlijk complete waanzin.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Marijke, IS complete waanzin? Of VIND JIJ complete waanzin? Voor de een waanzin, voor de ander een manier om met een lastige situatie om te gaan.

      Verwijderen
    2. Je bent volwassen en hebt meer dan 2 hersencellen en dus weet je best dat je ook zonder je eigen bakje knaagdierenvoer de middag zal overleven.
      Daar hoef je geen voedingsdeskundige voor te zijn.
      Marijke

      Verwijderen
    3. en jij hebt moeite met het normaal en wat aardiger reageren op iets wat jij niet snapt en duidelijk geen last van hebt. Dat is eigenlijk nog erger.

      Verwijderen
    4. Hi Berber, ik miste je al een poosje, leuk dat je er bent!

      Verwijderen
  2. Wat een goed idee,je eigen lunch. Vroeger,toen vegetarisch eten nog niet "normaal"was,nam ik altijd iets te eten mee bij gezamelijke maaltijden. Was er niet veel voor me,dan ging ik naar buiten om zelf bij te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, nog steeds wordt er weinig rekening gehouden met mensen die 'anders' eten en daarom is het ook niet zo vreemd om mijn eigen eten mee te nemen, ik ben overigens niet de enige. Er zijn andere collega's die ook niet alles eten en zelf iets meenemen.

      Verwijderen
  3. Inderdaad, veel van de sociale activiteiten lijken zich rond eten te centreren. Een familiereünie, een uitvaart, werkverplichtingen, het afronden van het jaar van een vereniging of club (en het weer opstarten in het najaar). Verjaardagen, feestdagen. Sommige activiteiten kun je mijden, maar je wilt ook niet vereenzamen of je isoleren.

    Zelf doe ik liever iets actievers met anderen, wandelen, naar een concert, museum,film of galerie, een lezing, een cursus, een literatuurkring. Maar idd ook, daar komt regelmatig weer iets met eten bij. En dan is een plan vooraf maken de slimste oplossing denk ik. Had laatst een familiereünie met alleen maar oudere familieleden die evangelisch gelovig zijn en dat te pas en te onpas moeten uitdragen. Er was besloten dat er Chinees besteld zou worden. Wie een dieet had moest zelf maar meenemen. Normaal gesproken zou ik dat laatste hebben gedaan (heb iets te vaak me bij zo'n Chinees familiebuffet me tevreden moeten stellen met droge rijst, en wat atjar, want die zware vette happen verdraag ik niet) op het gevaar af dat sommigen daar openlijk commentaar op zouden gaan geven, want subtiliteit zit niet echt in de familie.. Maar de combinatie met de hele dag evangelisatie-uitingen over me heen krijgen was wel wat veel. Ik zag er heel erg tegenop maar wilde toch niet wegblijven. Maar door een tragische gebeurtenis kon de hele reünie niet doorgaan. Ik kan niet helpen dat, hoewel die gebeurtenis echt heel erg en verdrietig was, ik toch in elk geval die opluchting voelde dat het niet doorging. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ine, ik snap dat je niet heel erg treurig was dat de reünie niet door kon gaan. Chinese buffetten sla ik ook liever over, teveel vlees en te vet, dan slaap ik daarna slecht. Wij eten 's avonds nooit heel veel en in een restaurant eet je toch vaak iets meer dan normaal. Toevallig gaan we vanavond uit eten omdat mijn vader vandaag 81 wordt. Ik heb al gekeken op de kaart van het restaurant maar ben er nog niet helemaal uit wat het wordt, vanavond aan tafel maak ik pas de definitieve keus.

      Verwijderen
    2. Toch veel plezier vanavond met je vader (en zijn vriendin en je eigen man?). Komt vast goed, je bent immers goed en vertrouwd met je vader, en voelt je helemaal veilig en comfortabel bij hem. Dan moet het goed komen. Maar tis elke keer weer even onrust, ik snap dat wel. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, klopt, we gaan met ons viertjes eten en zoals je al zegt is dat zonder enige stress, het restaurant heb ik gekozen (ik trakteer) en ik heb rekening gehouden met wat mijn vader lekker vindt. En voor mij staat er ook wel wat op de kaart, alhoewel ik het niet als restaurant zal kiezen als ik samen met T. ga eten.

      Verwijderen
  4. In verband met een penicilline kuur heb ik me de afgelopen weken noodgedwongen onderworpen aan een eetschema: 3 eetmomenten en niets tussendoor. Hierdoor ben ik 4 kilo afgevallen en dat kwam goed uit. Nu probeer ik op dit gewicht te blijven maar ‘tussendoortjes’ weigeren valt me zwaar. Mijn omgeving vind het gezellig als ik meedoe en de koektrommel roept steeds dat ie leeg moet. Eigenlijk was het strenge eetschema van de medicijnkuur een heel goed excuus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Josephine, soms heb je een stok achter de deur nodig. Fijn dat je blij bent met de vier kilo die eraf zijn. Ik eet wel tussendoor: boterham met pindakaas, fruit, noten. En 's avonds na het eten nog wat te snoepen bij de thee. Ik snaai niet, eet alleen taart als ik of mijn man jarig zijn, eet verder volgens een strak schema. Is niet ideaal, maar zo blijf ik wel op gewicht.

      Verwijderen
  5. Ik vind dat je het goed hebt opgelost. Ik zit met zoon en schoondochter altijd met een probleem als we uit eten gaan. Zij: vegan. Ik: gluten- en lactosevrij. Dat maakt de keus wat beperkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik vind het zelf ook een goede oplossing, maar ik las vanmorgen ook dat niet iedereen er zo over denkt. Buiten de deur eten kan ingewikkeld zijn wanneer je een bepaald dieet volgt, en met dieet bedoel ik alles van halal tot vegan tot macrobiotisch tot raw tot glutenvrij enz enz... In grote steden is er tegenwoordig voldoende keus aan restaurants die voor een specifieke doelgroep koken, maar dit is niet overal in het land (en zeker niet in het buitenland) zo.

      Verwijderen
  6. Het blijft me verbazen hoeveel meer er aan een eetstoornis vasthangt, zoveel meer dan alleen het eten zelf. Hoe meer je erover schrijft en dat is al heel veel de afgelopen jaren hoe meer ik me erover verbaas. Ik vind het ook leuk om menukaarten te bekijken voor ik ergens ga eten maar dat is om heel andere reden, voorpret meestal, of de prijzen want die verschillen op het moment enorm.
    Afgelopen week in Goes gelunched met dochter en daar was prijs-kwaliteit echt goed, we waren een ander restaurantje ingegaan, het oude stadhuis, eigenlijk toevallig want er werd kermis opgebouwd en de markt overlopen naar restaurant van vorige keer was lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik begrijp heel goed dat je je blijft verbazen, een eetstoornis is niet in een paar zinnen te omschrijven en voor iedereen die er last van heeft is het weer anders. En dat geldt niet alleen voor jou, ik heb met huisartsen gesproken die er ook nauwelijks kennis over hadden. Mijn 'missie' is om het door erover te bloggen een inkijkje te geven in mijn eetwereld met mijn eetprobleem. Jullie etentje in Goes klinkt erg leuk!

      Verwijderen
    2. Huisartsen krijgen slechts paar uur les over voeding, pas als ze er mee te maken krijgen zullen ze zich erin verdiepen.
      Waarschijnlijk zie ik dochter deze week alweer. Haar auto is vrijdagnacht om 3 uur door een dronken jongen aangereden, dwars tegen de auto vd buren geklapt en ook tegen de garage van de buren. Haar auto total loss, gevel van de buren net niet maar moet wel gestut worden. Oorzaak drank en drugs, voorlopig heeft hij 15 dagen ontzegging van rijden maar moet natuurlijk bij politierechtbank komen. Was wel een dikke BWM en de jongens in die auto hebben op een schram niks. Straat paar uur afgezet want enorme puinhoop.
      Ze wonen in klein dorpje in Belgie en alles is op 5-15 km voor boodschappen, fysio etc. En wat doe je dan als moeder, helpen waar kan. Gelukkig krijgt ze in dorp ook veel hulp

      Verwijderen
    3. Jemig, wat een ellende! Fijn dat ze hulp krijgt en dat er geen gewonden zijn. Toch weer een boel gedoe en geregel om alles gerepareerd en terug van de verzekering te krijgen, bah!

      Verwijderen
  7. Gefeliciteerd met je vader. Een eetstoornis grijpt diep in als je zoveel moet nadenken over het wel of niet kunnen volgen van de regels en zoveel nadenken moet of je nou dit of dat 'mag' eten en als je dan teveel eet in jouw geval ook nog moet compenseren door veel te sporten. Dat lijkt me ook energievretend en stress geven. Wel goed dat je hier zo open over schrijft, want denk inderdaad dat er nog veel onbekendheid is. Fijne avond!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Nietzomaarzooo, het etentje ging heel goed! Ik heb twee voorgerechten genomen, dat was uiteindelijk niet nodig want een van de voorgerechten was tot volledige maaltijd gemaakt. Wel een salade, maar met kipfilet in een gefrituurd laagje en allerlei andere lekkere geroosterde groentjes én ik heb patatjes gegeten. Iedereen heeft erg lekker gegeten en mijn vader vond het een geslaagde verjaardag. En ik voel me niet geroepen om vandaag harder of meer te sporten.

      Verwijderen

  8. Beste mevrouw Niekje,
    Ik ben al de hele dag boos op anonieme Marijke.
    Wanneer je zo weinig empathisch vermogen hebt lijkt het mij beter te stoppen met blogs lezen en zeker geen aanmatigend commentaar te leveren!
    Laat je hierdoor niet weerhouden door te gaan met schrijven!
    Marina


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marina, ik vind het lief dat je me steunt, maar jij hoeft niet boos te zijn hoor! Ik sta open voor negatieve kritiek maar dan wel zodanig dat er een discussie kan ontstaan. Je mag het volledig met me oneens zijn, maar er zijn betere manieren om je dan uit te drukken. Ik snap wel dat je het commentaar aanmatigend vond, dat vond ik ook! Nee, ik schrijf lekker verder!

      Verwijderen
  9. Slim bedacht! En als dat maakt dat je zelfs uitkijkt naar het uitje is dat helemaal prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind ik ook, maar niet iedereen denk er zo over Nicky, zie boven!

      Verwijderen
  10. Goed gegaan vandaag? Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, ja het ging goed én was een leuk uitje! Misschien blog ik er nog over. Nu niet, de hele middag buiten op het water met veel zon, ik ben gesloopt! Denk dat ik straks als een blok in slaap val.

      Verwijderen