woensdag 14 september 2022

geen eetbuivrije dagen tellen #1

Na de vakantie was ik een paar kilo aangekomen. Vreselijk vond mijn eetstoornis dat. Ik zelf was er niet echt ontevreden over maar vond het wel vervelend dat mijn kleren erg strak zaten. Ik voelde me niet prettig in mijn lijf. Inmiddels Ik ben weer terug op mijn comfortabele gewicht. Ik heb dan geen ondergewicht, maar ben dan ook niet zo 'zwaar' dat mijn kleren te strak zitten.

Gelukkig was het de afgelopen weken erg warm en heb ik geen enkele keer een spijkerbroek of andere strakke broek aangehad of aan willen doen. Al mijn kleding was los en licht en zorgde ervoor dat ik mijn nieuwe vetrolletje niet echt vaak voelde. Alleen mijn bh's zaten echt strak en die droeg ik binnenshuis dan ook niet.

Ik heb hier niet heel hard mijn best voor gedaan maar omdat ik nog steeds iedere dag sport en veel lichte maaltijden heb gegeten met het warme weer ben ik mijn vakantiekilo's vrij snel kwijtgeraakt. 

Mijn conclusie is dat normaal eten en bewegen dus voldoende zijn om terug op gewicht te komen en dit gewicht te behouden. Ook heb ik al een poosje geen eetbuien gehad. Dat helpt ook. Nu is het zaak dat ik, zoals ik in mijn laatste blog schreef, extraatjes ga eten zodat ik niet weer te dun word. Want daar ben ik nu nog maar 1 kilo van verwijderd. En ik weet dat dat net zo onprettig voelt als een paar kilo 'te zwaar'. Mijn kleding zit dan ook niet lekker meer en staat ook niet zo mooi. In mijn jurkjes valt het niet op, maar broeken, en dan vooral mijn spijkerbroeken, zitten zo losjes dat het wel opvalt.

Op zondag was T. jarig en ook al vieren we onze verjaardagen niet, een gebakje hoort er wel bij en voor mij is dat ook een mooie gelegenheid om mijn extraatje te eten. Dit lukte alleen niet want ik nam het in plaats van mijn vaste boterham met pindakaas. 's Avonds aten we 'happas': salade, kaasjes, gegrilde merguez, zelfgemaakte hummus, wat koude ratatouille, gegrilde maiskolven en verschillende soorten brood van de Turkse bakker (lavas en simit). 

Zo'n maaltijd vind ik heerlijk maar ook moeilijk. Ik wil het liefst maar een keer opscheppen en dat is dan mijn portie. Daarna ben ik klaar. Ik neem bijna nooit een extra schep of eet een restje op omdat de eetstoornis dat maar onzin vindt. Die heeft de regel dat een keer opscheppen genoeg is. Bij zo'n maaltijd als afgelopen zondag eet ik voor mijn gevoel te veel omdat het allemaal losse hapjes zijn waar je steeds iets van pakt. En dat zie ik dan als een eetbui en daarom een mislukte eetdag.

En toen moest (oh wat moet ik toch veel!) ik opnieuw beginnen met tellen van eetbuivrije dagen en eigenlijk had ik daar helemaal geen zin meer in. Dus stopte ik er mee. Ik heb het idee dat het nu even niet echt helpend is, terwijl ik dacht dat ik er helemaal klaar voor was. 

Waarom ik het nu als niet helpend ervaar is omdat ik volgens mijn eigen regels alleen maar een eetbuivrijedag mag afvinken als alles perfect is gegaan. En dat is natuurlijk onmogelijk. De regels zijn zo streng, daar kan niemand zich aan houden, ook ik niet.  Dus ik ga het anders aanpakken. Hoe, dat vertel ik in een volgende blog.

28 opmerkingen:

  1. Hoe meer je er over vertelt hoe gecompliceerder is het voor mij om het te begrijpen. Ook een "gewone" maaltijd van hapjes kan een "probleem" voor je zijn. Terwijl het eigenlijk een hele simpele manier is om iets meer te eten dan je brein goed vindt.
    Gelukkig leer je elke dag meer wat wel en niet voor je werkt.



    en sorry dat ik er een beetje om lach, dat als je een kilo meer of minder weegt dat voor jou al voelt dat bij een meer alles strak zit en een minder alles heel losjes zit want dat kan eigenlijk niet zo snel voelen en zichtbaar zijn als vetrolletjes. Je bent lang en rolletjes komen er pas bij kilo's extra. Bij mij rolt alles trouwens 🤣

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een eetstoornis is óok gecompliceerd, en niet iedereen geneest omdat het zo ontzettend ingewikkeld is allemaal. En iedereen is ook weer anders. Lachen mag, doe ik zelf ook vaak om mijn eigen malle fratsen. Ook dat is de eetstoornis: continue bezig zijn met gewicht en twee kilo zijn in mijn hoofd enorme hoeveelheden. En natuurlijk ziet niemand het, ik ben 1.87m lang. Ik hoor vaak dat ik meer moet eten en nooit dat ik ben aangekomen! Duh! Ik weet het wel maar zo voelt het niet. En weet je.. ik vind rolletjes bij anderen wél mooi!

      Verwijderen
  2. Wat lastig als je zo'n maaltijd met hapjes ook al eetbui gaat zien. Ik ben wel heel benieuwd hoe je het dan anders gaat aanpakken. Want inderdaad: perfect is onmogelijk. Niemand is perfect.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik mijn 'normale' dagen moet gaan tellen. Dagen waarop ik de rigide eettijden en eetregels laat vieren. Daar zou ik ook baat bij hebben. Leren dat afwijken van de regels geen eetbui is, daar zit nu het probleem. En mijn eigen perfectionisme de kop indrukken. 80% goed vinden en niet altijd voor de 100% gaan.

      Verwijderen
    2. Misschien helemaal niets meer tellen?
      Al zal je controlebrein dat wel moeilijk vinden.
      Maar niets meer tellen houdt misschien ook in dat er geen goed en fout meer is. Maar dat is misschien wel te simplistisch!
      Maar dat gun ik je zó.
      Ria

      Verwijderen
    3. Stoppen met tellen van wat dan ook zou het beste zijn. Niet simplistisch gedacht, heel logisch zelfs want waarom zou je zoiets tellen, het is natuurlijk heel raar, dat weet ik ook. Ik gun he mezelf ook hoor, maar iets houdt me nog tegen.

      Verwijderen
  3. Zou het omgekeerde ook mogelijk zijn? Dat niet tellen juist meer ontspannen werkt? Jammer van die heerlijke hapjes 's avonds

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wat ik ook begin te denken. Het 'goed/clean/netjes/volgens de regels eten' is een enorme last, ik mag niet buiten de randjes kleuren anders telt de dag niet. Zoals ik net aan Judy antwoordde zit ik nu te denken aan 'normaal eten' tellen, want dat is wat ik wil: NORMAAL eten.

      Verwijderen
  4. Of gewoon niet tellen, want tellen of het nu a of b is is ook weer controle proberen te houden. Want straks mag je pas weer tellen als je perfect normaal gegeten hebt. Want dan kleur je ook buiten de lijntjes als het niet lukt.

    En lachen om jezelf en gekke acties die je doet helpt om toch door te gaan met proberen dingen anders te doen. Je bent je er bewust van, dat is al heel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt volkomen gelijk, het is ook weer een vorm van controle proberen te krijgen/hebben/houden. En wat is normaal? Ik ga de komende dagen in ieder geval even helemaal niets tellen, en misschien bevalt me dat zo goed (net als in de vakantietijd) dat ik het los kan laten. Dat lijkt me fijn want ik vind die lijstjes eigenlijk helemaal niet leuk, mijn eetstoornisbrein/OCDbrein vind het wel prettig.

      Verwijderen
  5. Ik ben het helemaal met de bovenbuurvrouw eens. Je hebt teveel controle punten. Je gaat zo ook goed en een keertje extra opscheppen mag. Je gaat daarna je weer houden aan jouw eetgedrag.
    Sterkte ermee want het is moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De bovenbuurvrouw heeft inderdaad gelijk. Het komt aan op controle. Ik hield vroeger nog veel meer lijstjes bij. Hoe vaak ik kleding droeg (al mijn kleding in een Excelbestand!) en meer van dat soort dwangmatige dingen. Dat heb ik kunnen loslaten, dit is nog de laatste die ik zou moeten loslaten. Dat heb ik bij al mijn therapieën ook geprobeerd en het lijkt me nu steeds aantrekkelijker. Eerst wilde ik dat namelijk niet.

      Verwijderen
  6. Waarom willen we altijd alles tellen eigenlijk. Zo irritant! Eigenlijk moeten we dat gewoon loslaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wist je dat er ook kleding in andere, grotere of kleinere maten bestaat?
    (klein grapje)
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had deze al véééél eerder verwacht, hihi... ja, dat weet ik maar daar ben ik dan weer te gierig voor want ik heb zoveel leuks in mijn kast hangen en vind het dan zonde als ik alles nieuw moet kopen.

      Verwijderen
  8. Och zo herkenbaar! Ik zit nu 24 jaar in hetzelfde schuitje en ik moet bekennen ik lees je blog alleen maar op voor mij “goede” dagen. Ik had laatst hetzelfde onverwacht hapjes ipv avondeten, 6 hapjes en ik voelde me een veelvraat. Wat resulteerde in een eetbui. Gelukkig ben ik nu in een fase dat ik de volgende dag mij herpakte. Maar het is ben ik bang een levenslang vallen en opstaan voor mij. Zet hem op lieverd, ik snap je volledig. Ik blijf je lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn dat je me zo goed begrijpt en alles herkent. Vind ik zelf ook fijn wanneer ik het bij anderen hoor, voel me dan minder eenzaam in mijn rare gedrag. Net als jij al heel lang. Ik gun jou en al die anderen wat ik mezelf ook gun, dat het wat rustiger wordt in onze hoofden. Maar ik denk dat de fase waar jij nu in zit misschien voor mij (en voor jou misschien ook) het hoogst haalbare is. Lees mijn verhalen wanneer je het fijn vind en sla ze over als je hoofd er niet naar staat. Snap dat het confronterend kan zijn. Lief dat je me schrijft nu, dank je. xx

      Verwijderen
  9. Wat fijn dat normaal eten en bewegen voldoende is voor een gezond gewicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Niet meer tellen, dat lijkt mij ook het beste. Nu nog maar de vraag of dat ook werkt voor jou en of je dat kan volhouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt logisch om niet te tellen, maar ik wil ook heel graag kunnen zeggen dat ik echt eetbuivrij ben. Of misschien gaat het geleidelijk en doet het aantal dagen er niet toe. Ik weet het niet. Nog niet.

      Verwijderen
  11. Ingewikkeld. Niet tellen geeft stress, wel tellen geeft controle maar ook stress want hoelang blijft het zo 'goed' gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een cirkeltje en je omschrijft het precies zoals het is, en dat is lastig. Ik neem er voor nu even afstand van. En hopelijk voelt dat zo goed dat ik er een streep onder durf te zetten.

      Verwijderen
  12. Dat “streng zijn” voor jezelf herken ik helemaal. Hoewel het voor mij op een geheel ander vlak ligt (namelijk me nooit zo ziekjes mogen voelen dat ik rustig op bed “mag” gaan liggen), maar ik ben mezelf er vragen bij gaan stellen. Zoals: ‘wat is het ergste wat je kan overkomen, als je er wél aan toegeeft” en “welk deel in mij zegt dat het niet goed is om te doen?” Toen ik dat eenmaal uitgepluisd had, ging het me stukken beter af. Oké, ik zal me er nooit 120% senang bij voelen, als het maar genoeg is om er wel aan toe te durven geven. Hopelijk gaat dat voor jou ook voor het tellen gelden. Want zoals een goed Cruyffiaanse uitspraak zegt: je ziet het pas als je het doorhebt 😬.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nell, wat ben ik blij om nog eens iets van je te lezen. Ik maakte me echt ongerust. Alles toch goed met je, mag ik hopen?
      Sorry Mevrouw Niekje dat ik deze post even hijack.

      Verwijderen
    2. Hoi Nell, ik herken dat ook wel. Ik moet wel heel ziek zijn voor ik ga liggen en de boel de boel kan laten. Wat leggen we onszelf toch een boel op! Makkelijk praten om het een ander te adviseren maar zelf doen ho maar! Is je mams al verhuisd of wordt nu de kamer netjes gemaakt? xx

      Verwijderen