zaterdag 10 september 2022

is het een eetbui of niet?

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een stukje over de twee soorten eetbuien die er zijn. Omdat ik nu de eetbuivrije dagen tel en hoop dat ik ze deze ronde voorgoed in de ban kan doen, heb ik deze blog nog eens gelezen. Voor mij is het belangrijk dat ik niet denk dat ik een eetbui heb (gehad) omdat juist dát de toon zet voor een vervolg. Het idee dat ik buiten mijn boekje ben gegaan is vaak de trigger. Ik moet leren dat een subjectieve eetbui niet erg is, dat het geen eetbui is zoals in de definitie van de eetbuistoornis of boulimia, maar dat het een extraatje is, hooguit overeten is, teveel eten is en dat is iets wat je nu eenmaal wel eens doet.

Ik denk niet dat ik ooit een grote zak chips in een keer leeg zal eten, ik vind een handje chips wel lekker, maar ik heb nooit trek in meer. Na een schaaltje roomijs de rest van de bak of beker leegeten kan ik wel, zelfs zonder veel moeite. Een stukje chocolade en dan de rest van de reep, geen probleem. Een handje tumtum en vervolgens de hele zak, lukt ook wel. Al deze dingen los van elkaar, dus niet in een zitting van een uur of twee, zijn geen objectieve eetbuien maar subjectieve eetbuien. En dat is waar ik het lastig vind. Ik zie alles waar ik teveel van eet als een begin van een eetbui.

Ik wil graag mijn eetbuivrije dagen tellen, maar eigenlijk tel ik mijn 'ik heb perfect gezond en gematigd gegeten' dagen. Als ik een schep saus extra over mijn pasta neem komt de eetstoornis al om de hoek kijken. "Is dat nu nodig, je had al genoeg saus op je pasta!" Als een collega in de koffiepauze taart trakteert dan hoor ik het afkeurende stemmetje al zeggen "Nergens voor nodig, kijk je eetregels er anders even op na, daar staat nergens taart!!" En neem ik het dan toch dan is het hek van de dam en zegt de eetstoornis "Jippie!!!!!!!! Deze dag is het niet gelukt om gezond en volgens de regels te eten, dus je kan nu net zo goed even vrijaf nemen, prop jezelf vol, vandaag mag het, morgen weer een nieuw begin."

Tijdens de lange periode eetbuivrije dagen ben ik afgevallen. Ik heb hierdoor geleerd dat ik af en toe best iets extra's kan eten, een stuk taart als er een jarige is, of een paar snoepjes wanneer ik zin heb in zoet en een pannenkoek wanneer er studenten in de keuken een kookles hebben gehad. Van mijn eetstoornis en volgens mijn eetregels mag dit niet. En daarom moet ik dit leren. Ik moet het alles of niets principe loslaten. Niet zwartwit-denken, geen oordeel verbinden aan een handje drop, een stuk taart of een ijsje tussendoor.

Ik stel me zo voor dat ik een vriendin heb, of een dochter, die erg dun is. En dat ik dan zou zien dat ze geen stukje taart neemt omdat ze bang is dat ze daardoor de controle verliest. En wat ik dan zou zeggen en zou doen. En dat is het volgende: "Lieverd, gun jezelf wat lekkers. Het is niet vol te houden om een leven lang te eten volgens die idiote regels van je! En bedenk terwijl je het eet dat een eetbui nergens voor nodig is, je doet niets fout, je doet niets verkeerd, je wordt er niet dik van als je af en toe wat lekkers eet. Het is geen eetbui die je nu hebt, het is hooguit een extraatje, en meer moet je er ook niet van vinden."

Zou ik dat kunnen? Wanneer ga ik dit proberen?

eetbuivrije dagen: 10

 


22 opmerkingen:

  1. Je beschrijft heel goed waar het probleem zit. Ik hoop dat je dat lukt om ontspannener met die extraatjes om te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag ga ik het proberen, T. is jarig en we hebben gebakjes!

      Verwijderen
  2. Wat lijkt me dat moeilijk,zulke "strenge"gedachten. Ik hoop,dat de dag komt,dat je taart eet met alleen het gevoel "mmm.....wat lekker".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga straks een hazelnootschuimgebakje eten want T. is jarig. En daar zal ik van genieten, weet ik nu al!

      Verwijderen
  3. Gefeliciteerd met je T. Een hazelnootgebakje van Maison Kelder? Dan kom ik eraan!
    Toen ik in Rijswijk woonde en in Den Haag werkte vlakbij de winkel waar zei zijn begonnen was dat altijd prijs bij verjaardagen, de creme en de slagroom versie waren er dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Nee, niet van Maison K. maar het was wel heel lekker!

      Verwijderen
  4. Van harte gefeliciteerd, jullie beiden! Ik vroeg ne eerder al af wat jij een eetbui noemt - en wanneer ik zelf een eetbui heb. Ik probeer af te vallen, maar dat lukt alleen als ik mezelf zo heel af en toe iets extra lekkers gun. En bij mij wordt het dan wel eens 2 of 3 dingen "extra lekker". Het zij zo... Mar als er een rem op zit noem ik het maar geen eetbui.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Het is een lastige, wanneer is het teveel en wanneer is het een eetbui, ik vind dat erg ingewikkeld. Inmiddels ben ik weer een poosje eetbuivrij en val ik ook weer af. Moet dus wel bij-eten. Maar vind ook dat moeilijk want het brein denkt al snel dat ik aan het 'bingen' ben.

      Verwijderen
    2. Misschien een iets zwaarder dagmenu neerzetten, waardoor je niet afvalt, maar toch niet binge'd? Volle producten bijvoorbeeld, niet meer, maar betere voedingswaarden.

      Ik kan me altijd goed beheersen qua overeten, maar ik merk het direct als er een hormoonschommeling doorheen walst. Dan wil je meer eten en is er een stukje 'lekkere trek' om mee te dealen. Ik probeer mezelf dan maar af te leiden en bezig te blijven, dan trekt het na een dag of twee wel weg.

      Verwijderen
    3. Volle producten is inderdaad een goed idee. Ik eet inmiddels volle yoghurt en kwark ipv 0%vet. Idem kaas, altijd 30+ nu 45+ . De smaak van die producten is ook veel lekkerder. Ik heb geen duidelijk aanwezige hormoonschommelingen, had ik vroeger - voor de overgang - nog wel en dan had ik echt enorme trek in zoet. Nu komt het door te restrictief eten dat ik eetbuidrang krijg.

      Verwijderen
  5. Wat zijn we toch een stel mutsen. Altijd de eigen lat veel hoger leggen dan de lat van een ander. Jij hebt het met eten (en onbewust misschien met meer dingen), ik heb het met werken en bijvoorbeeld geld uitgeven.
    Daar waar ik bij een ander moet limbodansen, kan ik fier rechtop onder mijn eigen lat doorlopen. Met alle gevolgen van dien.

    We gaan gewoon samen ons best doen. <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mutsen, dat zijn we inderdaad! We zouden op onze leeftijd beter moeten weten en gewoon eens lekker de boel de boel laten en niet zo stressen!

      Verwijderen
  6. van harte gefeliciteerd met T's verjaardag en ik hoop dat je genoten hebt van dat gebakje. En zoals je er nu over schrijft, dat iets extra's het begin van een eetbui kan zijn (volgens jou), dan hebben we allemaal eetbuien. Mijn moeder kocht deze gebakjes o.a. voor haar verjaardag, maar dan wel van Maison Kelder (Den Haag).
    Probeer wat makkelijker te leven en te denken en te doen, geniet wat meer en probeer niet meer in termen van "eetbuien" te denken.
    Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé Berber, leuk dat je er weer bent! Dank je wel, het was erg lekker! Lot at ze ook van Maison Kelder, ik woon daar iets te ver vandaan om er een taartje te halen. Ik ga weer mijn best doen om niet in eetbuien te denken.

      Verwijderen
  7. iets extraś pakken is in mijn ogen geen eetbui,tenzij je het 6x per dag doet .voor mij is een eetbui alles wat in huis is in je mond stoppen tot de havermout zo droog uit het pak .wees niet te streng en eet niet en,en ,maar of ,of. sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat een eetbui niet iets extra's is, en ik weet ook wat een echte eetbui is. Maar het alles of niets principe, zwartwit-denken heeft soms de overhand en dan kan 1 winegum al een trigger zijn omdat ik me niet aan mijn eigen regels heb gehouden. Dat vervelende eetstoornisbrein kan soms erg dominant zijn!

      Verwijderen
  8. Ik probeer soms ook te bedenken wat ik een vriendin zou adviseren. Op die manier neem je wat afstand van jezelf is mijn ervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo sta je er inderdaad wat anders in, en dan kan je bedenken waarom je jezelf dat goede advies niet geeft en juist wel moet geven!

      Verwijderen
  9. Ik denk dat het in jouw hoofd nooit stil is wat eten betreft. Het lijkt me zo vermoeiend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een eetstoornis hebben ik ook heel vermoeiend. Omdat ik al zo lang heb kan ik me niet meer herinneren hoe het was vóór die tijd, en daarmee is het nu een onderdeel van me. Gelukkig ben ik meestal bezig en dan denk ik er niet of nauwelijks aan. Ik leef ermee en dat gaat gelukkig goed. Zoals met veel psychische stoornissen/aandoeningen leer je er mee omgaan.

      Verwijderen
  10. Waren we voor onszelf maar net zo lief als we voor een vriendin of dochter zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel mensen zijn strenger voor zichzelf dan voor anderen, dat gedrag veranderen is lastig denk ik.

      Verwijderen