woensdag 11 januari 2023

de kroon

Seizoen 5 van The Crown was al sinds november beschikbaar op Netflix. Ik kon niet wachten! Toch heb ik gewacht tot de laatste week van de kerstvakantie om deze nieuwe afleveringen te gaan kijken. Wie wat bewaart heeft wat en zo heb ik me er ook een paar weken op kunnen verheugen.

Dit seizoen speelt zich af in een tijd die ik me goed kan herinneren. Ik woonde een gedeelte van deze tijd zelf Londen en al volgde ik het nieuws rondom de Britse koninklijke familie niet op de voet, ik kreeg er natuurlijk genoeg van mee op het werk en op televisie. Ook kan je in Engeland de koppen van de kranten niet missen, die schreeuwen je vanaf kiosken en de corner shops toe.

De aflevering waarin  het warenhuis Harrods een rol speelt, omdat de heer Mohammed al Fayed er de eigenaar van wordt, transporteerde me direct terug naar die tijd.

De organisatie waar ik werkte, The Cable Authority, hield op met bestaan en werd samengevoegd met een andere organisatie, The Independent Television Commission, en we moesten verhuizen van Gillingham Street naar de Brompton Road. We kwamen terecht in een naargeestig, donker en oud kantoorpand. Er was weinig veranderd sinds de jaren zestig. Zelfs het eten in de kantine was niet met de tijd meegegaan. Als Nederlandse vond ik warm eten tussen de middag maar niks en ik nam daarom vaak mijn boterhammen mee. Ook haalde ik wel eens een broodje bij een broodjeszaak, dat was destijds in Londen heel gewoon en toen nog niet zo duur. Heel heel soms at ik iets in de bedrijfskantine tussen de middag zoals een jam roly-poly met custard Maar dit is geen blog over een  eetherinnering, dus snel door.

De herinnering waar ik het in deze blog over wil hebben gaat over de plek van het sombere oude kantoorpand. Dat stond namelijk tegenover Harrods. De kantoorruimte waar mijn collega's en ik werkten had ramen aan de Brompton Road kant en wij konden dus dagelijks alle comings and goings bij Harrods zien. Ook ging ik af en toe in mijn lunchpauze weleens naar binnen bij dit enorm grote warenhuis, alleen maar om te kijken want ik had er nooit iets nodig. Bovendien was alles er erg duur, zelfs de broodjes in de Food Hall. 

Maar er was genoeg te zien! Zo herinner ik me dat er op parfumerie-afdeling vaak sjeiks met hun vrouw(en) aan het winkelen waren. De sjeiks zagen eruit zoals ik dat alleen van de televisie kende. De vrouwen waren van top tot teen gehuld in het zwart met hun gezicht volledig bedekt. Ze kochten voor grote bedragen make-up en parfum. Pas jaren later begreep ik dat deze dames binnenshuis in hun 'gewone' kleren lopen en dan ook prachtig opgemaakt zijn.

Tijdens een van mijn lunchpauzes kwam ik een oud-klasgenootje van de middelbare school tegen. Niet heel gek natuurlijk wanneer je bedenkt dat de meeste toeristen een bezoekje aan dit warenhuis plannen tijdens hun tripje naar Londen. We hebben even staan kletsen maar kenden elkaar op school ook niet zo goed, dus lang duurde het gesprek niet, toch was het leuk om zo een bekende tegen te komen .

Een andere herinnering is een bezoek van Sarah Ferguson, een lid van de koninklijke familie. Ruim een uur van te voren werd de straat afgezet en moesten de klanten de afdeling waar zij wilde shoppen verlaten. Toen alles gereed was kwam zij, onder politie-escorte en in een sjieke auto met chauffeur, aanrijden. Zij stapte voor de winkel uit en ging, samen met een andere dame, de winkel in. Enige tijd later was haar bezoek afgelopen en werd ze weer opgehaald, werd het afgezette deel van de straat vrijgegeven en mocht ook het publiek weer gebruik maken van de ingang die eerder dicht bleef voor hen. Dit soort bezoekjes van de Royals en andere leden van de upper classes waren niet ongewoon, maar ik heb daarna nooit meer een lid van het koninklijk huis in het echt gezien.

De Crown is voor mij dus echt genieten, ook al weet ik dat het op feiten gebaseerd is en dat niet alles precies zo is gegaan zoals we het zien. Maar de grote lijnen kloppen en de gebeurtenissen die in de serie voorkomen hebben echt plaats gevonden.

Het zou mooi zijn als er ook aan de huidige tijd nog een seizoen wordt besteed, want er is weer genoeg te doen om de Britse koninklijke familie! 

20 opmerkingen:

  1. Harrod's! Natuurlijk moesten we daar naartoe tijdens onze zesdejaars reis van de middelbare school. Ik ben er jaren later nog wel eens geweest. Is toch ook alweer een jaar of veertig geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, voor mij nu ook al weer heel lang geleden, de laatste keren dat ik in Londen was ging ik er al niet meer naar toe, te druk en nog steeds te duur en in een buurt waar ik verder ook niets meer te zoeken had. Goede, maar ook slechte herinneringen met en door ex en die laat ik liever daar.

      Verwijderen
  2. Ja, Harrod's! Leuke herinnering! Mijn enige claim to fame is dat ik ooit de deur heb opengehouden voor (destijds) koningin Juliana. Dat was op de plek waar ik toen werkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat bijzonder,om Harrod's van de overkant bekeken te hebben. Geniet van je film

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, was zeker bijzonder voor een Nederlands meisje. De serie is fantastisch, dit weekend kijk ik de laatste aflevering!

      Verwijderen
  4. In februari 1977 ben ik met man en schoonouders paar dagen naar Londen geweest. Zij hadden een dierenwinkel en trimsalon en schoonvader was rijksgediplomeerd castreur van katers. Onze katers heeft hij ook thuis zonder verdoving geholpen, was zo klaar als je ervaren bent en kat liep ook weer zonder probleem weg.
    We gingen naar de Crufts, toen nog in een geweldig mooi gebouw in Londen. Ik was 5 maanden zwanger en mocht van schoonouders iets bij Harrods voor baby iets uitzoeken. Het werd een wit sloppakje met vestje erbij van ajourpatroon, was echt mooi.
    Leuke herinnering

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, een vriendin van mij ging ook heel lang naar Crufts! Wat een mooie herinnering aan Harrods!

      Verwijderen
  5. Geweldig. Wat een ervaring om in Londen te wonen en dan ook nog eens tegenover Harods. Je kunt zien dat de koninklijke familie heel ver van de werkelijkheid af staat. Daarin komen ze zichzelf nu dan ook enorm in tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ja zeker een mooie ervaring. Die Britse Royals hebben inderdaad weinig idee van de werkelijkheid. Nu merk je dat heel goed aan alles wat er in de openbaarheid komt de laatste tijd.

      Verwijderen
  6. Wat leuk zeg! Zo krijgt kijken naar The Crown een hele nieuwe en extra dimensie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nicole, zeker, voor een deel een trip 'down memory lane'!

      Verwijderen
  7. Heerlijk om te lezen. Zo'n 35 jaar geleden in Harrods geweest en ik kan mij nog de woonafdeling herinneren met prachtige vloerbedekking. Zo'n 10 jaar later kochten wij ons eerste appartement in Leiden en ik wilde toen heel graag die vloerbedekking die we hadden gezien bij Harrods. Destijds niet naar de prijzen gekeken maar het overschreed ons budget zo'n 15 maal...En oh heerlijk een jam roly poly. Begin jaren 90 was er in The American Bookshop in Amsterdam een soort hoekje waar een Britse mevrouw thee en koffie serveerde met daarbij de heerlijkste baksels waaronder een Jam roly poly. Ik werkte destijds bij Aeroflot en was daar zeker eens per week te vinden. Goddelijke scones ook. Ik heb zelf wel eens geprobeerd scones en een roly poly te bakken maar zo lekker als zij nee dat is nooit gelukt! Moet de laatste 2 series van The Crown nog kijken maar er komt steeds iets tussen. Fijne zondag!
    Beg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Maar 15 keer over het budget 😂, dat kan ik me wel voorstellen, alles was in dat warenhuis schrikbarend duur! Vaak zijn dingen die je hebt gegeten en die indruk maakten nooit meer zo lekker als daar of destijds, hoe lekker je het zelf ook maakt. Ik snap precies wat je bedoelt. Alles afzeggen en The Crown gaan kijken!! 😉

      Verwijderen
  8. Oh ja! Dat lijkt me heerlijk om die serie te kijken! Een feest van herkenning natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Altijd leuk als je een serie kijkt, waar je ook de locaties in herkent. En wat meer van de achtergronden begrijpt. Harrod's, vond ik in de jaren negentig naar het toilet gaan daar een feest (mega groot en luxe, zachte kleine handdoekjes, heerlijke zeep), maar de prijs voor de toiletjuffrouw schandalig hoog. Een pond toen geloof ik, toen de pond nog duur was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, het feest der herkenning! Oh ja, die prachtige wc's, ik was dat helemaal vergeten. In die tijd was de pond enorm duur, dat weet ik ook nog goed.

      Verwijderen
  10. Ik ben vaak in London geweest en dus ook wel eens in Harrods. Afgelopen december was ik er ook, omdat onze dochter dat op haar lijst had. Het leek drukker en duurder dan ooit
    Erg leuk om jouw London-verhalen te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bettie, na de Brexit is alles veel duurder geworden in het VK. En nu met alle hoge energieprijzen en inflatie is het nog duurder. Maar rondkijken kost niets en blijft leuk! Dank je voor het compliment!

      Verwijderen