woensdag 22 februari 2023

lijstje van februari

Nog een week en dan is het 1 maart. Ik zal hier maar meteen bekennen dat ik in februari jammerlijk gefaald heb om de maand ongeschonden, dat wil zeggen zonder eetbuien, door te komen.

Doordat er van alles speelde waar ik mijn tijd, aandacht en energie aan heb gegeven was er volop ruimte voor de eetstoornis om toe te slaan. Gelukkig bleef de schade beperkt. Er waren zeker momenten waarop ik mezelf liet gaan en teveel fudge naar binnen propte, een extra portie ijs at, gemberkoek met pindakaas en chocoladehagelslag opschrokte en de dropvoorraad van T. plunderde.

Maar die momenten waren minder talrijk dan anders en de eetbuien duurden ook niet heel lang waardoor ik me de volgende dag niet genoodzaakt voelde om de teugels van mijn eetregels weer heel strak aan te trekken. 

Ook durfde ik na een eetbui op de weegschaal te gaan staan. In het verleden wilde ik nooit weten wat mijn gewicht was na eetbui, moesten er minstens 3 of 4 dagen 'goed' eten op een eetbui volgen alvorens ik het aankon de weegschaal onder ogen te komen.

Mijn gewicht noteer ik in een app op mijn smartphone én in een Excelbestand op mijn computer. Ja, twee lijstjes, heerlijk! Zo weet ik dat ik in de afgelopen jaren altijd rond hetzelfde gewicht zit. Daar komen wel eens een of twee kilo's bij en ook gaan er kilo's af, maar gemiddeld is mijn gewicht dus iedere maand hetzelfde. En ook is mijn jaargemiddelde al jaren gelijk. Die wetenschap heeft er voor gezorgd dat ik minder bang ben voor de weegschaal na een eetbui.

Met mijn februarilijstje ben ik al na vijf dagen gestopt. Deze blog als stok achter de deur werkte niet. Ik heb een lijstje klaargezet voor maart, zodat ik volgende week woensdag, de eerste dag van maart, opnieuw kan beginnen met bijhouden of ik iedere dag wel eet volgens mijn eetregels en beweeg volgens mijn beweegregels. Een schone lei, een nieuw begin, nietwaar? 

Wie neem ik hier nou in de maling??!!

Ik weet nu al dat het weer niet zal lukken. Ik weet ondertussen ook dat het fijner voelt om geen lijstje bij te houden en af en toe een beetje de mist in te gaan, of misschien beter gezegd meer vrijheid te ervaren rondom eten. En dan kan het zijn dat ik af en toe iets teveel eet of snoep omdat ik er trek in heb. Maar dat de eetbuien minder groot zijn. Dat het dan een beetje gaat lijken op normaal eetgedrag. Omdat het dan 'mag' want ik hoef niet meer perfect te zijn. 

Mijn grootste angst is dat ik geen rem meer heb wanneer ik niet ergens noteer hoe mijn eet- en beweegdag was. Houvast aan een lijstje om ervoor te zorgen dat ik niet doorsla en dagen of weken achtereen mijn eigen eetregels negeer en zoveel in gewicht aankom dat het niet meer terug te draaien valt. Maar als ik het niet probeer zal ik er nooit achter komen of dit werkelijk zo is. Als ik het geen kans geef blijf ik eeuwig verstrikt in rare lijstjes en blijf ik het slachtoffer van mijn eigen dwangmatigheden.

Die slachtofferrol past me goed. Ik wentel me erin, dompel mezelf er met liefde in onder. Ik koester de angst om mijn eetregels los te laten. Eetregels bieden  structuur in mijn leven en rust in mijn hoofd. De vaste tijden, de vaste snacks en geplande maaltijden. Ik kan me er nu al op verheugen om te starten met een nieuwe poging alles 'goed' te doen.  

Hoe lang houd ik dit nog vol? Hoe lang wil ik dit nog doen? Een goede vraag en het antwoord wisselt. Zo heb ik dagen waarop ik heel zeker weet dat ik normaal kan eten, maar evenveel dagen waarop ik het heerlijk vind om mijn vaste routines aan te houden. En wanneer ik dan denk dat ik het kan neem ik me stellig voor om morgen te starten. Maar wanneer de volgende dag dan is aangebroken doe ik wat ik altijd doe en eet ik wat ik altijd eet.







18 opmerkingen:

  1. Mij valt op dat je schrijft dat de eetbuien in februari minder waren en minder lang. Dat lijkt me vooruitgang, waar je jezelf best wel voor op de schouders mag kloppen. Maar ik snap je angst dat je weer doorslaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, doordat ik er niet zo mee bezig was ging het eigenlijk beter dan wanneer ik er enorm op inzoom. Okay, klein schouderklopje voor mezelf.

      Verwijderen
  2. Heeft al het bijhouden van lijstje en blog er toch wel voor gezorgd dat je "gemiddelde" wel goed is? Dat lijkt me een vooruitgang dan.
    Ik hou erg van gemberkoek en eet het alleen in het weekend als ontbijt rond 10 uur na het 2x fruit en koffie waarmee ik de dag begin. Als ik het ook op weekdagen zou gaan eten kom ik ongetwijfeld aan in gewicht want op weekdagen eet ik koolhydraatarm zo blijf ik op gewicht. Het goede nieuws voor mij is dat ik vorig jaar toch 4,5 kilo ben afgevallen van 94.5 naar 90, voor jou ongetwijfeld een nachtmerrie om zoveel te wegen bij 1.72 lengte. Ik ben er gelukkig heel tevreden mee. Blijf wel zo eten als het vorig jaar is gegaan en streven is nu 88 maar dat zal dan 6 maanden duren.
    Vandaag ga ik lunchen met dochter en dan neem ik wat ik echt lekker vindt. Vorige keer in dat restaurant een heerlijke clubsandwich.
    PS gemberkoek met pindakaas en chocoladehagel vind ik zonde vd gemberkoek, die eet ik met dikke laag roomboter 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik heb wel gelet op wat ik at maar niet heel krampachtig iedere dag. Clubsandwich is altijd een goede keuze vind ik! En gemberkoek met roomboter eet mijn man graag, voor mij is de combi - hoe raar dan ook - met pindakaas en hagelslag een traktatie! Gewicht is heel persoonlijk, ik vind er voor anderen verder niets van. Mensen zijn zoals ze zijn, ben alleen zo enorm streng voor mezelf!

      Verwijderen
    2. Je schreef ook dat de fudge en de gemberkoek met en met opschrokte, is het dan nog steeds een traktatie?
      Ik snij mijn plakken in 6 stukjes en geniet er zo van, lekker kleine hapjes,

      Verwijderen
    3. Genieten niet echt, dat doe ik wel iedere avond van mijn blokje fudge. Dat snijd ik in 4 stukjes en dan heb ik precies hetzelfde als wat jij hebt met de gemberkoek. Tijdens een eetbui geniet ik nergens echt van, zonde he!

      Verwijderen
    4. Ja is zeker zonde. Was je je daar al van bewust? Eigenlijk kan je dan ook alleen droog brood eten als het om het gulzig schrokken moet gaan. Ooit uitgeprobeerd?

      Verwijderen
    5. Daar ben ik me van bewust, maar het advies werkt niet. Dat is net zo'n advies als wortels eten oid. Als je trek hebt in chocolade kan er maar een ding voldoen aan de behoefte en dat is chocolade. Beter is om de eetbui uit te zitten en niet te gaan eten, dan ebt het verlangen op den duur weg.

      Verwijderen
  3. Vorig jaar wilde ik een vervelende gewoonte doorbreken, maar daar kwam niets van terecht. Ik heb toen uiteindelijk mijn man gevraagd me hierbij te helpen. Hij was verbaasd, want hij dacht dat ik het juist leuk vond, wat ik deed en hij hield er ook rekening mee en dacht daar goed aan te doen!
    Sinds hij wist dat ik er vanaf wilde, ging het mij veel makkelijker af om er mee te stoppen. We maken er nu grapjes over.
    Misschien kun jij je man ook deelgenoot maken van een voornemen? Bv op zondagochtend niet meer sporten, maar samen vroeg vertrekken voor een wandeling, uitstapje, museumbezoek ergens ver weg met brunch of chocomel met lekkers, pannenkoeken etc? Nu houd t hij misschien rekening met plannen, van kan pas na 11 uur, want ze wil eerst graag sporten, terwijl je dat juist wil doorbreken, toch??
    Sorry als dit een open deur was.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marijke, het is inderdaad zo dat dit zou kunnen helpen. Dit heb ik ook wel eens bij een van mijn therapiesessies besproken. Misschien toch maar weer eens gaan proberen. Het risico is dan wel dat ik er zo ontzettend veel last van heb dat het zelfs op een boel gedoe uit kan lopen. Maar wie niet waagt.... !

      Verwijderen
    2. Ja, maar het gaat niet per se om een uitstapje, maar dat hij onbedoeld, en juist uit liefde en attentie, het "problematische gedrag" faciliteert.
      Bij mij ging het om minder wijn drinken, maar hij nam steeds een lekkere fles voor mij mee. Of schonk ongevraagd, maar heel lief, voor mij in! En in nee zeggen ben ik niet goed, en dan was de fles open en zonde om weg te gooien en dan dronk ik toch maar weer een glas.
      Toen heb ik hem dus over mijn voornemen om alleen in het weekend te drinken verteld, en dat werkte prima. Soms vraagt hij op dinsdag of het al weekend is, en ja dat is soms wel het geval.

      Verwijderen
    3. Ik begrijp wat je bedoeld. Het is een goed advies. En zoals je het uitlegt heeft het voor jou inderdaad een boel opgeleverd. Voor mij zou dat ook kunnen, ik zal het overwegen.

      Verwijderen
  4. Wat zit een mens toch wonderlijk in elkaar. Ik ben 's avonds vaak ook een heel ander mens dan de ochtend. En in de loop van de dag verander ik ook van gedachten en ideeën.... Ik schreef daar ooit deze post over: https://www.huisvlijt.com/ochtendnicole-en-nicole-van-nazessen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, dat herken ik, je gaat in de loop van de dag de dingen anders zien. Ik heb je post erover gelezen en waar Nicole staat had ook mijn naam kunnen staan (scheelt overigens maar 1 letter) want zo gaat het bij mij ook!

      Verwijderen
  5. Wat moeilijk allemaal voor je.Speelt bij je huidige wikken en wegen dat andere wat je aandacht vraagt ook een rol? Klein lichtpuntje,je februari-gedrag was minder "erg" dan anders

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ja, dat speelt ook mee. Goed om het als een lichtpuntje te zien en niet als een mislukte maand!

      Verwijderen
  6. Ik ben het met Judy eens. Schouderklopje voor jezelf!

    BeantwoordenVerwijderen