zaterdag 4 februari 2023

lijstjes vervolg

Mijn liefde voor lijstjes steek ik niet onder stoelen of banken. Mijn collega's en mijn leidinggevende zijn erg blij met mijn lijstjespassie. Het maakt veel zaken overzichtelijk en inzichtelijk, voorkomt lang zoeken naar de juiste informatie, dingen worden gedaan maar niet dubbel, iedereen weet wat hij/zij moet doen en wanneer. Kortom lijstjes zijn helemaal okay!

En toch ook weer niet. Mijn lijstje met mijn eet- en beweegregime is voor mij niet okay. Het dwingt me dingen te doen die ik niet vol kan houden. Het eindresultaat van mijn lijstje van januari zag er als volgt uit:

Eetbuivrije dagen: 25 / Beweegdagen: 30

Ik heb januari inmiddels uit mijn spreadsheet verwijderd en ik ben - voor de triljoenste keer - opnieuw gestart met een schone lei in februari. Ik wil namelijk zo ontzettend graag een lijstje waarop ik op alle dagen de dingen goed heb gedaan. Goed betekent in dit geval geen eetbuien en eten volgens mijn eetregels. Bewegen moet eigenlijk ook iedere dag maar dat vind ik iets minder belangrijk dan het eten. Het blijft tenslotte een eetstoornis waar ik last van heb.

De eetbuien in januari vielen over het algemeen mee. Ik heb een grote gehad die een hele dag duurde, de andere waren middelmatig of zelfs klein. De laatste eetbui had ik op de avond van 31 januari. Ik wist toen immers al dat ik de nieuwe maand zou starten met een schone lei, dus kon ik nog een allerlaatste keer de eetregels aan mijn laars lappen. 

Waarom val ik elke keer in dezelfde valkuil? Waarom bedenk ik niet vooraf dat dit toch niet werkt? Waarom ben ik niet die ezel die zich geen twee keer stoot?  Je zou denken dat ik mijn lesje inmiddels wel heb geleerd.  Maar zo werkt het niet. Hoe strenger ik mijn eetregels opvolg, hoe wilder het reptielenbrein wordt, hoe harder het aan de tralies van de kooi rukt en rammelt.

Vanzelfsprekend ben ik in januari begonnen met het heel goed opvolgen van de eetregels en logischerwijs komt er dan een moment waarop ik niet genoeg gegeten heb, mijn lichaam de spaarstand niet langer aankan en het eetbuimonster losbreekt.  

Nu is het februari en inmiddels staat de teller alweer op 4 dagen eetbuivrij. Ik heb vorig jaar 90 dagen op de teller gehad en ik zou dat zo graag weer doen. En daarom ben ik toch weer met mijn lijstje begonnen.

Ik vermoed dat het vorig jaar wel lukte omdat ik er over bleef schrijven op mijn blog. De dingen die ik deed, de gedachten die ik had en de gevoelens die het met zich meebracht. En natuurlijk de reacties van de lezers. Deze hielden me scherp en moedigden me aan. Soms kwam er een reactie die me niet lekker zat, of die ik ronduit vervelend vond, maar ook dat gaf stof tot schrijven. Mijn voornemen om weer eetbuivrij te zijn én te blijven is sterker dan ooit. De teller staat weer aan en ik ga er ook, net als vorige keer, over bloggen.

eetbuivrije dagen: 4


34 opmerkingen:

 1. laat alle regels lekker varen en ga leven en maak je niet meer druk om wel of geen eetbuien, wel of niet bewegen, doe wat je wilt, wanneer je dat wilt en hoe lang je dat wilt, of niet wilt.
  Misschien werkt een lijstje in dit geval niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen Berber, ik weet niet zo goed wat te antwoorden op jouw reactie. Ik dacht dat jij mij inmiddels wel zo goed kende, je leest mijn blogs al vanaf het begin, dat je weet dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Jarenlang therapie bij verschillend psychologen, zelfhelpboeken en lotgenotenclubjes hebben er nog niet voor gezorgd dat ik me er niet meer druk om maakte. Wel snap ik dat het voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen is dat ik niet 'gewoon' ga doen. Ik hoop door hier over te blijven bloggen dat er wat meer begrip komt. Het is geen aandachttrekkerij en geen hype, het is een ziekte om zo met eten bezig te zijn. En daarom heet het een eetstoornis en is het opgenomen in de DSM-5. Dit is een lijst met alle psychische aandoeningen die er zijn. Deze lijst wordt wereldwijd gehanteerd door oa psychologen.

   Verwijderen
  2. hoi mevrouw Niekje, het was absoluut niet onaardig of aanvallend bedoeld, maar meer "bekijk het eens van een andere kant", terwijl je dat vast al meerdere keren hebt gedaan, met weinig resultaat jammer genoeg. Jammer dat het reptielenbrein geen winterslaap houdt. Ik ben blij dat je er weer bent, ik blijf je lezen en hopen dat er ooit een betere balans komt.

   Verwijderen
  3. Beste Berber, ik heb het niet als onaardig opgevat hoor, ik 'ken' je goed genoeg om te weten dat je het beste met me voor hebt! Ik zou willen dat die ellendeling in mijn hoofd af en toe weg was, zich even niet liet horen en mij met rust liet.

   Verwijderen
 2. Maar als je dan maar niet té weinig eet en in die spaarstand komt. Dat was wat mij opviel in je blogje. Maar pff. ik hoop dat het lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen Judy, ik eet momenteel wel te weinig, ik merk het ook aan mijn gewicht, er komt niets bij en ik zit op het randje van de indicatie 'ondergewicht' op de BMI-schaal. Daar moet ik zeker wat aan doen en daar ben ik nu ook weer mee bezig: volle yoghurt, volle kwark, plakje kaas extra.

   Verwijderen
 3. Minder lijstjes lijkt me rustig. Maar het begrip "goed"flink uitbreiden en ooit eens weggooien,dat zou ontspannen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen Izerina, ik heb nu geen andere lijstjes meer dan mijn gewichtslijstje en mijn eet-en beweeglijst. Ik probeer weer meer te eten en niet door te slaan, het verschil tussen wat lekkers extra en een eetbui is dan lastig, en iets extra's kan ook een trigger zijn. Maar goed, het is wel hoe het moet: goed eten moet veranderd in normaal eten, dan ben ik al een heel stuk op de juiste weg.

   Verwijderen
 4. Wat een strijd is het toch om een eetstoornis te hebben!
  Was het maar zo eenvoudig om alle lijstjes en zelfopgelegde regels de deur uit te doen, dan had je dat allang gedaan natuurlijk.
  Als lijstjes je helpen doe dat dan gewoon, als lijstjes teveel worden stop je wanneer jij wilt.
  Hoop dat je het ooit een keer zal overwinnen of dat het een minder grote plek in je leven krijgt.
  Zolang van je afschrijven helpt blijf dat vooral doen.
  Wil ik je naar de mond praten, nee dat niet, maar ik wil je wel laten weten dat ik het begrijp en je sterkte wensen in het dit proces.
  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ria, je reacties zijn altijd welkom en ik heb nog nooit het idee gehad dat je me naar de mond praat. Het schrijven en de reacties zijn zeker helpend. Dank je voor je steun!

   Verwijderen
 5. Ik ga je niet zeggen de regels te laten varen. Dat komt vanzelf wanneer je er aan toe bent. Voor nu wens ik je veel succes. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag. Volgens mij ben je wel heel erg streng voor jezelf. Ik weet nog van al mijn lijnpogingen dat als ik wilde afvallen ik nog meer trek in eten kreeg. Ik probeer mezelf nu te accepteren; te zwaar. Slachtoffer van al mijn eigen dieetdwangmatigheden. Je leeft maar één keer; het wordt ons maar één keer aangeboden. Helemaal nu ik zelf ziek ben en niet weet waarom mijn lichaam wat en wanneer doet. je bent volgens mij een topvrouw en vast en zeker met een warm hart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herma, ik hoop dat ik een topvrouw ben met een warm hart, lief dat jij dat zegt! Ik begrijp goed dat jouw ziekte je weer met beide benen op de grond heeft gezet en dat je nog meer dan anders het 'pluk de dag' gevoel hebt. Ik weet dat ik dat ook moet doen, maar dat is best lastig.

   Verwijderen
 7. Ik heb mezelf sinds half december iedere dag een ster mogen geven wegens voldoende bewegen. Die verdien ik in het weekend minder snel dan doordeweeks. Zo lekker om te voelen dat je spieren sterker worden!
  Voedsel blijft lastiger. Ik heb ontdekt dat ik een behoorlijke emo eter ben. Bij stress eet ik zo een pond rauwe wortels weg en dan ben ik nog niet verzadigd. Mijn brein wil koolhydraten en liefst ook vet er bij. Als we dat niet in huis hebben word ik heel erg ongedurig.
  Het gaat met pieken en dalen. Ik help mezelf weer op het spoor door me voor te houden dat wat je meestal doet, bepalende is dan wat je soms doet.
  We boodschappen online, dus er zelden iets te schransen in huis. De brie die over was van de kerst, is op de boterham beland ipv op een toastje met een wijntje er bij, bv. Meestal zijn we verstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem, zo te horen ben je heel goed bezig! Tja, een wortel kan geen boterham met kaas vervangen, zeker niet wanneer je het jezelf niet gunt. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Daarom beloof ik mezelf iedere zaterdagavond een kom ijs met slagroom. Daar kan ik dan ook echt naar uitkijken en verder geniet ik dan gewoon van een bakje vla doordeweeks. Ik heb nog musketkransje gevuld met fondant van kerst, maar ook al paaseitjes!🤣

   Verwijderen
 8. Het bijhouden van alles zijn ook "lijstjes" en daar ben je goed in toch? Dus ja juist doorgaan en een lijstje erbij van extra's die je elke dag gaat eten een idee?
  Ik heb boodschappenlijstjes en in de supermarkt hou ik me daar echt aan 90% van de keren en ga recht op mijn doelen af. Soms heb ik zin om te winkelen en loop ik langs alle schappen en is lijstje richtlijn.
  Bij de lidl altijd de "verspil me niet" bakken langs en zo vaak leuke dingen uitgehaald voor 25 of 50 ct. De muesli van afgelopen week van 25 ct en de perzikkwark kwam uit een TGTG box.
  Soms een lijst van van administratieve zaken die ik die week wil/moet doen. En in mijn hoofd wat die week ook gedaan moet worden maar niet persé hoeven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lot, ja ik heb in mijn schema bij mijn goede eetdagen een notitie van welke extra's ik neem. Soms plan ik vooruit om een eetbui af te wenden. Boodschappenlijstje houd ik me ook altijd aan (behalve als er ineens paaseitjes in het schap liggen!!). En ja, ook van die spotgoedkope aanbiedingen neem ik weleens mee, maar alleen als ik weet dat ik het ga gebruiken of anders ook zou kopen. Verder heb ik geen lijstjes maar ook het meeste in mijn hoofd.

   Verwijderen
 9. Ik lees "... logischerwijs komt er dan een moment waarop ik niet genoeg gegeten heb, mijn lichaam de spaarstand niet langer aankan en het eetbuimonster losbreekt". Ik zou dan meer eten zodat ik een voldaan gevoel heb en het eetbuimonster te vlug af ben. Maar zo werkt het helaas niet voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Myriam, nee, werkte het maar zo. Het slimme deel van mijn brein (de prefontale cortex) weet heel goed hoe het zit en wat er moet gebeuren, maar het reptielenbrein wil overleven en dus gaat het op een gegeven moment aansturen op eten. Waarom het slimme deel dan niet de juiste dingen doet daar snap ik ook nog steeds niet veel van. Wel meer doordat ik hier uitvoerig over heb gesproken tijdens mijn gesprekken met psychologen. Het brein blijft een interessant iets!

   Verwijderen
 10. Ik herken de strijd maar dan op een ander vlak. Andere mensen zeggen ook vaak iets in de trant 'dat weet je nu nog wel' en het bekende spreekwoord van de ezel die zich in het algemeen. Maar voor deze ezels gaat dat niet op. Positief dat je de maand februari weer 'met een schone lei' begonnen bent om er nog maar eens een spreekwoord bij te halen. Iedere dag is er eentje en er zitten gelukkig geen limieten aan het opnieuw beginnen al begrijp ik dat je er soms waarschijnlijk moedeloos van wordt. Dapper dat je erover wilt en durft te schrijven. Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilona, tja... wat kunnen we onszelf af en toe in de weg zitten, en wat is het makkelijk als je aan de zijlijn staat. Ik blijf lekker schrijven, dat doet me goed en ook anderen hebben er weleens wat aan begrijp ik. Dank!

   Verwijderen
 11. Wat is het toch vreselijk ingewikkeld, he? Die lijstjes herken ik wel, hoor. Ik ben ook zo. Heerlijk om dingen af te vinken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Nicky, lekker he, dingen doen en dan afvinken! Ik houd ervan!

   Verwijderen
 12. Ken je de uitspraak: "Te is nooit goed, behalve in tevreden" ? Maar zelfs voor wie ze onderschrijft, is ze niet altijd te handhaven, jammer genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sarah, ja die uitspraak is me niet onbekend, wat mijn slimme brein denkt maakt mijn reptielenbrein vaak weer ongedaan, en zo blijft ik in een cirkeltje rondgaan. Helaas ja.

   Verwijderen
 13. Ik snap je liefde voor lijstjes best. Ze bieden structuur en houvast! Ik houd er ook van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Nicole, zo is het en ik ben daarin niet alleen. Ik hoor het steeds vaker en misschien komt dat ook omdat we allemaal steeds drukker (lijken te) zijn.

   Verwijderen
 14. Hoi Niekje,

  Hoe gaat het met de schone lei van februari?
  Ik hoop heel goed!

  Ik vind dat je goed bezig bent door ons als stok achter de deur te gebruiken. En ja, problemen van een ander zijn altijd simpeler dan die van onszelf. Dus ik leer van je maar heb geen les terug...

  Hanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hanna, helaas heeft de stok niet geholpen. Later (binnenkort) meer hier over. Geen les voor mij is geen probleem, leuk dat je reageert en dat is voldoende hoor!

   Verwijderen
 15. Misschien zou ik wat meer van jou moeten hebben. Ik ben namelijk helemaal niet goed in lijstjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Zo ...Geluk, konden we elkaars eigenschappen maar delen, jij hebt vast ook dingen waar ik wat aan zou hebben!

   Verwijderen
 16. Weet je, ik heb misschien geen vreetbuien maar ben al wel mijn hele leven te zwaar. Heb al sinds mijn 16e (...) aan afvalpogingen gedaan. Zo veel te meer ik aan de lijn doe en dus denk, zo veel te meer ik behoefte heb aan eten. Nu ben ik nog steeds te zwaar (jojo-effect) maar probeer ik wel in balans te blijven. Extreme afvalpogingen heb ik geschrapt uit mijn bestaan. Geeft wel rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Herma, veel vrouwen zijn een leven lang bezig met lijnen, en waarvoor? Ik weet dat het onzin is, dat geen mens hetzelfde is, dat je niet je aantal kilo's bent en dat niemand mij minder leuk of leuker vindt met een ander gewicht. Ik WEET het allemaal, maar er wat mee doen is wat anders!

   Verwijderen