vrijdag 24 februari 2023

drie jaar

Drie jaar geleden, op 27 februari 2020, vond de eerste coronabesmetting in Nederlands plaats. We hoorden voor het eerst iets over dit virus en wisten toen nog niet wat ons te wachten stond. We hadden geen idee! Als je me toen had verteld dat ik minder dan een maand later mijn lessen online zou geven had ik denk ik tegen je gezegd dat zoiets niet kan en of je je wel lekker voelde!

Drie jaar lang heb ik de ziekte buiten de deur gehouden. Ik was braaf en deed wat de overheid van me verwachtte. Ik baalde enorm toen de sportschool dicht ging maar besloot om wandelend en fietsend in de natuur mijn kilometers te maken. Blikken bonen en pakken appelsap bleken prima gewichten om mee te trainen, touwtje springen was een goede oefening om even flink te gaan zweten en met een matje in de woonkamer deed ik nog wat andere kracht- rek en strekoefeningen. Mijn fitnessniveau heeft daardoor niets te lijden gehad in de coronajaren.

Vorig weekend had ik een beetje keelpijn en een schorre stem. Op zondagochtend werd ik wakker en voelde ik me niet fit. Iets verhoging maar geen koorts. Wel heel veel zin om in bed te blijven. Ik deed iets wat ik in geen járen had gedaan: ik sloeg mijn rondje sportschool op zondag over en sliep uit tot 10 uur. De rest van de dag een beetje rondgelummeld in huis, mooi boek gelezen, lekkere soep gegeten en op tijd naar bed gegaan. 

Maandagochtend voelde ik me wat beter maar mijn stem was nog schor.  Mijn keel deed geen pijn meer. Op school had ik nog een aantal coronatestsets in mij la liggen en ik besloot om een test te doen. Na enkele minuten zag ik het al: positief! Meteen naar T. gebeld om het hem te vertellen. T.  had nog een test in zijn tas en even later werd duidelijk dat ook hij besmet was.

Mijn leidinggevende reageerde nogal laconiek. Het was aan mij om te beslissen of ik wilde blijven werken of naar huis wilde gaan. Ik koos voor het eerste en heb aan mijn directe collega's verteld dat ik positief was getest maar geen klachten had.  Ik heb afstand gehouden maar verder me niet in allerlei bochten hoeven wringen om mijn werk te kunnen doen.

Op school was er geen beleid meer omdat er vanuit de overheid geen beleid meer was, behalve de algemene maatregelen en wat adviezen. Ik was blij dat ik niet naar huis hoefde want het thuiswerken is mij heel slecht bevallen.

Vanmorgen was corona ineens weer in het nieuws, de pandemie is over, we mogen weer helemaal zelf bedenken hoe we met het virus omgaan en testen hoeft niet meer.  Voor mij is het nu wel vanzelfsprekend dat ik met een verkoudheid toch wat voorzichter ben in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, maar de angst is weg. Ik ben niet heel erg ziek geweest en heb nu weer wat immuniteit opgebouwd. De coronapandemie is voorbij, helaas kan ik niet meer zeggen dat IK nooit corona heb gehad!


25 opmerkingen:

  1. Hier nog iemand die nog steeds geen corona gehad heeft. Manlief heeft het 2x en zoonlief 3x gehad en ik ben gewoon dicht bij ze in de buurt geweest, maar kreeg het virus zelf niet. Momenteel zijn op mijn werk weer een paar bewoners en collega's positief getest. Ik verwacht dat ik het heus nog weleens zal krijgen.
    Gelukkig kwam je er met milde klachten vanaf en kon je door blijven werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mevrouw W, hopelijk voor jou dan ook milde klachten. Waarschijnlijk weet je het niet eens omdat je misschien ook niet meer test. Alhoewel ik denk dat het met jouw werk misschien toch wel handig is.

      Verwijderen
    2. Ja, wij moeten blijven testen. We werken met kwetsbare mensen en die wil je echt niet besmetten. Als een bewoner corona of een ander besmettelijk virus heeft, dan gaat hij/zij in isolatie, zodat er verder geen bewoners besmet kunnen worden.
      Binnen een afstand van minder dan 1,5 meter naar een bewoner toe dragen we nog altijd mondkapjes en ook als we zelf een verkoudheidje of een ziek gezinslid hebben. We blijven heel erg voorzichtig.

      Verwijderen
  2. Gelukkig,dat je milde klachten hebt. Wij hadden griep met een lange nasleep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, het is een nare griep als je het goed te pakken hebt!

      Verwijderen
  3. Gelukkig ben je er met milde klachten doorgekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, inderdaad, ik neem aan doordat ik gevaccineerd ben.

      Verwijderen
  4. Wij hebben het beiden niet gehad. Nu leven we al wat geisoleerd en weinig sociale contacten. Relatief hebben we er ook wei ig last van gehad. Als je niet meer werkt en zelden uitjes hebt is de kans op besmetting ook laag. We hebben ook de vaccinaties gehaald en boosterprikken en gewone griepvaccin.
    In de eerste golf zijn we beiden 1x naar teststraat geweest en ik in de volgende golf nog eens. Net na 1 januari werd H verkouden en ik 3 dagen later maar beiden negatief getest, dus gewoon verkouden.
    Uit voorzorg testen heb ik 2x gedaan toen ik naar mij zus ging, dat waren aparte uitjes omdat alles nog in lockdown was en we dus weinnig konden. Eenmaal naar Amsterdam-Noord met de pont overgestoken, wat rond gelopen en bij de Febo lunch gehaald en in de auto opgegeten. De andere keer naar Amsterdamse bos geweest en ook lunch opgehaald.
    Het waren dingen die we waarschijnlijk anders zo niet gedaan zouden hebben en daardoor ook heel leuk eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wij waren de dans ook ontsprongen doordat we goed afstand hielden en ook wat geluk denk ik. Door mijn werk op een school was het natuurlijk wachten op een besmetting en vind ik dat het lang heeft geduurd. Grappig dat je door corona heel andere dingen bent gaan doen. Ik heb veel met vriendinnen gewandeld en onderweg uit een thermosfles koffie gedronken. Was altijd erg leuk!

      Verwijderen
  5. Ach gossie wat vervelend. Ik wens je veel beterschap en hopelijk blijven de klachten mild.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, behalve wat lichte keelpijn en iets verhoging heb ik niets gemerkt van corona. Dinsdag was ik alweer kiplekker. Gisteren was ik een beetje snotterig, is nu al weer over.

      Verwijderen
  6. Dat virus gaat nooit meer weg als je het mij vraagt. Gelukkig zijn bij de meeste mensen de klachten mild, al kan het lang duren eer je weer helemaal terug fit bent. Maar dat is bij een flinke griep niet anders. Verzorg je goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik ben al weer kiplekker en fit. Op de sportschool merkt ik niet dat ik eerder moe ben of minder kracht heb. Ik heb geluk gehad!

      Verwijderen
  7. Ik heb nooit angst gehad. Wel corona en long-covid. Je schijnt er oud mee te kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, juist vanwege long covid was ik toch best wel bang om het te krijgen en dat was ook echt mijn overweging voor de vaccinaties. Ik hoop echt dat jij volledig herstelt! xx

      Verwijderen
  8. Verrassing! We hebben Corona. Donderdag begon H. met hoesten behoorlijk erg gisteren en beetje gammel, maar nu gaat het alweer beter. Ik begon vanmorgen met hoesten. Omdat we toch nog zelftesten hadden hebben we een beetje voor de lol getest Hans eerst omdat hij ook eerst begon. Positief! Ik heb het net ook maar gedaan en ook. Hoop dat dit het dan is en we verder niets ergers krijgen. Zal alleen beweegles morgenochtend af moeten zeggen en fysio in de middag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou ja zeg Lot! Is dat wat! Ik hoop ook dat jullie klachten mild blijven! xx

      Verwijderen
  9. Gelukkig is het qua klachten mee gevallen voor je. Ik vind het overigens wel fijn dat we er nu weer gewoon mee om kunnen gaan als met een gewoon griep- op verkoudheidsvirus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo simpel...geluk, ik vind het ook prima om het nu te zien als een gewone griep- of verkoudheidsvirus. Ik weet nu wel dat het uitmaakt wanneer je met dit soort klachten afstand houdt, dus misschien blijf ik nu eerder thuis als ik heel erg verkouden ben. Thuiswerken deed ik voorheen nooit, nu zou dat bij sommige dingen wel kunnen. Maar online lesgeven ga ik, als het aan mij ligt, nooit meer doen.

      Verwijderen
  10. Gelukkig had je Corona met milde klachten.
    Zelf nog geen Corona gehad, maar wel een enorme allergische reactie van de Coronavaccinatie waardoor ik vijf maanden Prednison heb moeten slikken.
    Nu moet ik daar nog steeds antihistaminica voor slikken.
    Al met al blijft het virus 🦠 nog flink rondwaren!
    Maar gelukkig bij de meeste mensen (en dus ook bij jou) nu met milde klachten.
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, dat is wel heel vervelend zeg die reactie op de vaccinatie! Ja, het virus is er nog wel even en langzaamaan komt iedereen een keer aan de beurt, of bijna iedereen. Gelukkig is het snel en zonder al te veel klachten overgegaan.

      Verwijderen
  11. Ik vraag het me wel eens af: zou ik het gehad hebben? Bij mijn weten niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, bij mijn weten heb ik het ook al die tijd niet gehad, tot nu dus. Maar gelukkig snel over!

      Verwijderen
  12. Het is heel onwerkelijk als je terug kijkt naar het begin, vind ik. Fijn dat je niet al te veel klachten had.

    BeantwoordenVerwijderen