woensdag 16 april 2025

buitenland

De moeder van een van mijn studenten stuurt me een appje op de klassentelefoon. Is B. op school? Nee, hier is hij niet. Thuis ook niet. Ook niet thuis geslapen. Moeder is ongerust. Ik kan haar niet helpen. Kan ik het haar laten weten wanneer B. op school komt? Ja hoor, geen enkel probleem. Weet ik toevallig ook of J., een vriendje, wel op school is? Helaas mag ik die informatie niet geven. Ik check het wel bij mijn collega, J. is er ook niet. 

's Middags weer een appje van moeder. Ze wil me spreken. Dat lukt die dag niet meer. We maken een belafspraak voor na het weekend. Ze appt me dat B. weer boven water is, maar dat ze hem wegens privéomstandigheden afmeldt voor school.

Wanneer we onze belafspraak hebben vertelt moeder mij dat zoonlief in België is. Daar is hij opgepakt, inderdaad samen met J., en vastgezet in een jeugdinstelling in de Belgische stad L. Daar moet hij dertig dagen blijven. Hoe het verder gaat weet ze me niet te vertellen. Ze is er al wel geweest en B. maakt het, naar omstandigheden, goed. Hij krijgt onderwijs, kan er sporten, moet meehelpen met koken en er zijn praatsessies. Per dag mag hij een kwartier met het thuisfront bellen en het thuisfront mag een keer per week een uur op bezoek komen.

Ondertussen heeft de instelling contact opgenomen met school en weten we officieel dat twee van onze studenten nu in België verblijven. 

Ik heb geen idee wat B. heeft gedaan, waarom hij is opgepakt. Daar liet moeder ook niets over los. 

Deze blog schreef ik begin februari, inmiddels is B. weer op school en volgt hij zijn maatwerktraject. Ook loopt hij stage. Zoals het er nu uitziet is hij positief veranderd en heeft hij de motivatie gevonden om zijn mbo-niveau 1 opleiding af te maken om daarna een mbo-niveau 2 opleiding te gaan volgen.  BBL , dat is vier dagen werken en een dag school. Aan zijn niveau zal het niet liggen, hij komt oorspronkelijk van de havo. 

Na zijn verblijf in België heeft hij daar nu geen losse eindjes meer. Hij is overgedragen aan de jeugdreclassering van Nederland en zijn er afspraken gemaakt. Dus niet alleen intrinsieke motivatie speelt een rol bij zijn aanwezigheid op school, er zijn ook externe factoren van invloed. Het is een aardige knul en ik hoop dat het hem gaat lukken op het rechte pad te blijven. 

27 opmerkingen:

  1. Poe hee, en dan is dit er maar een van de velen die je onder je hoede hebt. Ja, hier ook zo'n deel van de stad waar ouders al dolblij zijn als hun kind enigzins op het rechte spoor blijft en niet in de drugshandel, criminaliteit oid belandt. Tienerzwangerschappen (de klassieke escape voor meiden, hoe idioot dit ook klinkt) lijken nu minder aan de orde vergeleken bij twintig jaar geleden, maar ik weet niet of dit nog veel speelt bij meiden die zonder verblijfsstatus hier bivakkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die tienerzwangerschappen komen inderdaad minder voor is ook mijn idee. Ik heb wel eens begrepen dat meisjes zwanger werden om een woning te kunnen krijgen dmv urgentiepunten. Misschien werkt dat nu ook anders door het woningtekort.

      Verwijderen
  2. Ik hoop echt dat deze jongen(s) nu gemotiveerd zijn om de opleiding af te maken en op het rechte pad te blijven. Het was misschien een goede les, daar in België.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan een Nederlandse minderjarige staatsburger opgepakt worden en in een buitenlandse instelling worden 'opgesloten'? Van de ene dag op de andere, zonder proces?
    Annemaria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is gebeurd, dus ja, het kan.

      Verwijderen
    2. Er zitten trouwens best veel Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Dat kan en dat mag. En wie zegt dat deze jongen geen proces heeft gehad? Hij is wel voor de rechter gekomen. Hoe het allemaal precies gegaan is weet ik niet, maar ook in België wordt je niet zonder enige vorm van een verhoor en een vonnis voor 30 dagen opgesloten. Als een Belg hier iets uitspookt gooien wij hem ook de cel in en wordt hij hier berecht. Hoe snel zulke dingen gaan weet ik niet, ken de aard van deze zaak verder ook niet.

      Verwijderen
    3. Ten slotte: ook minderjarigen worden opgesloten, niet bij de volwassenen, maar daar zijn wel inrichtingen en instelling voor in België, net als hier in Nederland. Op school hebben we ieder jaar wel een of meerdere jongens (nog nooit een meisje) die vanuit de gevangenis komen, soms nog met een enkelband, soms niet meer. Soms worden ze door de instelling naar school gebracht. Soms niet, maar dan moet de instelling hun rooster (en roosterwijzingen) van dag tot dag weten zodat ze de tijden kunnen checken.

      Verwijderen
    4. Soms wordt in zo'n geval de berechting door het land van afkomst aangevraagd (en zowel berechting als tenuitvoerlegging aan het het land van afkomst overgelaten). Of de tenuitvoerlegging van de in het gastland opgelegde straf wordt overgedragen aan het thuisland (en dan wordt de veroordeelde daar ook heen vervoerd). Maar in dit geval was sprake van een minderjarige? Dan kan het weer anders liggen. Het hangt echt per casus af van hoe dat in zijn werk gaat. Bestaat er een verdrag tussen de twee landen over hoe te handelen? Stemmen beide landen in dit geval in? Hoe zwaar is het gepleegde vergrijp? Etc.

      Verwijderen
    5. Dank je voor deze toelichting Ina!

      Verwijderen
    6. Dat weet ik. Maar hier begreep ik: moeder mist op een dag zoon en die blijkt na het weekend ineens in een instelling in het buitenland te zitten. Dat verbaasde me. Er zal dus vast meer tijd tussen verlopen zijn.
      Annemaria

      Verwijderen
    7. @Annemaria: ik weet niet meer precies op welke dag er wat gebeurde, ik heb de appconversatie hier ook niet thuis, die staat in de klassentelefoon op school. Moeder wist al snel dat haar zoon was opgepakt, ik sprak haar pas na het weekend weer. Ik schrijf het stukje zodanig dat het niet al te saai wordt, het is geen krantenartikel maar een blog, moet ook nog een beetje vlot lezen. Maar weet dat ik niets verzin, hooguit laat ik dingen weg.

      Verwijderen
    8. Maar ik twijfelde daar ook niet aan hoor. Dacht alleen: hoe dan?
      Annemaria

      Verwijderen
    9. Dat begrijp ik nu. Het voelde ook niet als kritiek hoor, maar ik begreep niet zo goed wat je precies bedoelde met je allereerste opmerking, beetje alsof het verhaal niet waar kon zijn. 😊

      Verwijderen
  4. Hopelijk kan hij uit deze harde maar goede les ook andere vriendjes van rare acties afhouden. Al zullen sommige jongens het wel als stoer zien om opgesloten te hebben gezeten en er een spannend verhaal van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klopt dat het ook statusverhogend kan werken. Hopelijk hier niet.

      Verwijderen
  5. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat hoop ik voor die jongen. Goed dat er de mogelijkheid is om zijn opleiding af te maken. En dat hij begeleiding krijgt . Maar ja,hij zal toch zelf de motivatie moeten hebben om zijn leven een grote zet in de goede richting te geven ! Wat maak je veel mee met sommige leerlingen mevrouw Niekje !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak niet zoveel mee hoor, het zijn vooral de verhalen die ik hoor, die zijn af en toe spannend of juist heel bijzonder.

      Verwijderen
  6. Wat heftig. Hopelijk heeft die jongen zijn lesje geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop het ook. Hij vond trouwens wel dat hij er goed behandeld is door jouw landgenoten maar het eten vond hij minder. Nu is hij natuurlijk een puber die graag pizza en pasta eet. Hij mocht zelf ook af en toe koken en dan maakt hij pasta vertelde hij.

      Verwijderen
  7. Ben je niet bang dat mensen uit zijn en jouw omgeving deze jongens kennen en dat jij dan prive informatie over deze jongens herkenbaar op internet zet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb per blog nog geen 1000 lezers, de kans dat hier iemand tussen zit die mijn studenten kent is klein. Tenzij het een collega is en die weten toch wel over wie het gaat. Daarnaast is het stukje geschreven zonder namen te noemen.

      Ik ben eerder bang dat mijn stukjes domme vragen oproept zoals jouw vraag. Want als ik namelijk wél bang zou zijn dat ik de privacy van iemand in gevaar zou brengen dan zou ik zo'n artikel niet schrijven.

      Nee dus, daar ben ik niet bang voor.

      Verwijderen
  8. Interessant inkijkje in hoe zaken ook kunnen gaan. Hoop dat het een positief en blijvend effect op hem heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zal ze ook kennen, de 'dossiers' waarbij het wél goed komt. Hier lijkt het te lukken. Ik ben nog niet met pensioen dus ik zal het einde van zijn schoolloopbaan bij ons nog wel meemaken, ik zal er over bloggen.

      Verwijderen