maandag 21 april 2025

op mijn bord in week 16 / 2025


De eerste asperges van dit jaar op maandag. Waarschijnlijk eten we nog een keer asperges en dan is het weer klaar voor ons. Verder een makkelijke week, zeker voor mij, ik kookte niet.


maandag 14 april

asperges - gekookt ei - ham - gekookte roseval aardappels - botersaus - peterselie - sla


dinsdag 15 april

gebakken aardappels - rodekoolsla - broccoli 


woensdag 16 april

volkorenpita - kipshoarma - gemengde salade


donderdag 17 april

salade Niçoise - pompoenpitbroodje


vrijdag 18 april




crunchwrap Griekse stijl - courgette en boontjes - gemengde salade


zaterdag 19 april

gewokte groente - rijstnoedels - tempeh - pindasaus 


zondag 20 april

gepofte zoete aardappel met tonijnsalade - broccoli - rodekoolsla


De asperges waren heerlijk. Volgende week is het vakantie, er is een planning maar het kan best anders lopen. Er staat voor tweede paasdag nu in ieder geval een quiche op het menu.


21 opmerkingen:

  1. Ik bedenk nu dat mijn ouders werkelijk nooit aspergers aten, en ik ben het ook niet gewend. Het was altijd wel een hype in het voorjaar, herinner ik me. Maar mijn moeder had het altijd over aardappels, de eerste Malta's en zo. Wel of niet bloemig of vastkokend. Dat zei mij ook weer weinig.
    Fijn dat de aspergers je goed smaakten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij aten ze vroeger thuis ook al, op klassieke wijze met ham en een eitje en aardappeltjes. Ik zie het niet als een hype, dat is iets wat voorbij gaat en niet meer terugkomt. Dit is er ieder jaar maar even en daarom wordt er in het voorjaar veel aandacht aan besteed. Ik Engeland at ik ze nooit, zag ik ze ook niet, daar hebben ze nu nog steeds voornamelijk groene asperges. Die eet men hier nu ook het hele jaar door omdat ze van overal worden ingevlogen. Smaken ook anders, ook wel lekker trouwens.

      Verwijderen
  2. Komende week zal ik waarschijnlijk ook asperges kopen. Donderdag naar een winkel waar ze ze los verkopen en je zelf de dikte kan uitzoeken. Ook naar Belgie voor de 2 maandelijkse dingen die ik daar koop.
    Dinsdag klinkt zo droog allemaal, eet je de broccoli helemaal zonder saus? Ik weet dat het zo'n gezonde groente is maar we zijn er niet gek op, dus als we het eten met een stevige kaassaus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat soort winkels hebben ze hier niet in de stad, misschien zijn ze wel in de buurt op die manier te krijgen maar ik zou niet weten waar. Ik zag ze overigens wel los op de markt, misschien neem ik ze daar vrijdag mee. Het klinkt droog maar is het niet hoor. Ik vind de smaak van groente zonder iets (snuf zout of peper of nootmuskaat) trouwens ook erg lekker, wil juist niet alles onder een laag saus. En de rodekoolsla is altijd lekker smeuïg, de gebakken aardappeltjes eet ik altijd met piccalilly. Maar ik kan me voorstellen dat een ander het saai en 'droog' vindt.

      Verwijderen
    2. Wij eten groenten ook 'kaal', saus is voor bij patat, soms wat teriyaki saus bij de rijst maar verder houdt het al snel op. Sla kan dan wel met wat saus maar dan een ruime theelepel op een 1persoons portie van 80g sla: Ceasar dressing uit een flesje, low calorie honing mosterdsaus of een beetje olijfolie met peper en zout.
      Ik vraag daarom ook saus of dressing bijnemen restaurant er altijd naast want meestal is het zoveel dat het eten daardoor niet meer lekker is.

      Verwijderen
    3. Ik vraag in restaurants ook altijd saus en dressing apart, het moet er niet in zwemmen.

      Verwijderen
  3. Het klinkt weer lekker!
    Jullie verdelen de kookbeurten altijd, koken jullie nooit gezellig samen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, nooit, hebben we ook nooit gedaan, vinden we allebei heel vervelend. Als ik kook dan wil ik alleen in de keuken staan, als T. kookt laat ik hem zijn ding doen.

      Verwijderen
    2. Samen koken met vrouw Helena is voor mij een bezoeking. Omgekeerd geldt dat trouwens ook; ons beider manier van werken ligt zover uit elkaar dat het onherroepelijk tot grote irritaties of ruzie leidt. Om de lieve vrede doen we dat dan ook nooit.
      @Lot, het zal wel persoonlijk zijn, maar ik moet er ook niet aan denken die kostelijke broccoli te bedelven onder een laag saus. Ik kook de steeltjes altijd en de roosjes gaan dan in een zeef die boven het kookwater hangt, maar het water niet raakt. Na 10 á 15 minuten zijn beide lekker mals en gaat er een snufje peper en zout op en soms nog wat nootmuskaat.
      Anderzijds, bloemkool zonder saus vind ik dan weer niet te eten, terwijl dat toch zeer nabije familie is van de broccoli. Bij bloemkool maak ik dus altijd een sausje; soms een gewone bechamelsaus met nootmuskaat en anders een kerrie- of kaassausje. Het zal er wel mee te maken hebben dat ik gewoon niet van bloemkool houd.

      Verwijderen
    3. Herkenbaar Willem, samen koken klinkt leuk maar is het niet. Ik vind alle groente 'puur' lekker, eet ook van bloemkool de stronk en tegenwoordig soms ook de bladeren. Rauw, gekookt of uit de wok.

      Verwijderen
  4. Er kwamen weer smakelijke en gezonde gerechten op het bord bij jullie.Ook wij aten vorige week zondag de eerste asperges van dit jaar.Manlief ging dit keer alleen naar de kweker in Nuenen want dan is er lekker veel plek in de auto,(want mijn inklapbare rolstoel neemt veel ruimte in).Hij bracht 2 X kilo geschilde en speciaal verpakte asperges mee van de beste kwaliteit, aardbeien en overblijvende viooltjes, alles van eigen kweek op het land en in de kas.Een kilo asperges aten we op traditionele wijze net als jullie en van de andere maakten ik soep.
    Roseval aardappels bak ik meestal in de schil in de oven.Ik kan je de Gourmande uit Frankrijk of België van AH ook aanbevelen,die heeft ‘n smaakbeleving op een hoog niveau en is in bereiding zeer veelzijdig.
    Groetjes, Ger van hoorndesovervloeds

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Ger. Fijn als je in de buurt lekkere producten vers van het land kan kopen. Ik kookte ze in de schil maar soms maak ik ze ook klaar in de oven. Een goede aardappel kan heerlijk zijn!

      Verwijderen
  5. Ik vind asperges niet lekker, ik denk dat dit komt doordat ik nooit asperges heb leren eten. Mijn ouders aten ze niet, mijn grootouders niet en ook mijn schoonouders aten nooit asperges.
    Zou het er mee te maken hebben dat het allemaal Friezen waren en er in Friesland geen asperges geteeld worden?
    Misschien was het niet de gewoonte?
    Hoe dan ook, mij maak je er niet blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp dat wel, ik heb ook een aantal dingen die ik niet zo graag eet omdat ik het niet geleerd heb. Wel veel dingen op latere leeftijd geprobeerd en soms vond ik het lekker maar niet altijd. Schaal- en schelpdieren gruwel ik van, dat aten we thuis nooit. Vis ook niet maar dat heb ik geleerd te waarderen. Ook niet alle vis trouwens.

      Verwijderen
    2. @Aaf, mijn ouders aten ook geen asperges. Die waren ook in geval van aanbiedingen nog altijd duur, ik denk dat dit bij mijn ouders een rol speelde. Eenvoudige mensen, ik denk dat mijn moeder het rijkeluisgroente vond.
      Plus dat ze niet flexibel waren met een reizend beroep, waarvoor je van te voren immers moet plannen en inslaan.
      En mijn vader had een heel beperkte smaak, toen hij trouwde . Lustte alleen appelmoes, stoofperen en spinazie. Meer niet.Nou ja, geprakte aardappelen met jus natuurlijk. Mijn moeder stelde toen ze trouwden dat hij meer soorten groentes moest leren eten omdat hij een verkeerd voorbeeld voor de toekomstige kinderen zou worden. Het is haar een beetje gelukt, maar hij is altijd van 'wat de boer niet kent..' gebleven.

      Verwijderen
  6. Mmmm, asperges. Wij eten ze in het seizoen minstens één keer per week, op veel verschillende manieren. Op het einde van het seizoen is het dan ook wel genoeg geweest. Ik ken het ook niet van thuis hoewel we hier zowat tussen de aspergeboeren wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk dat je ze zo vers van het land in de buurt kan kopen, geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Alleen al bij het lezen van nootmuskaat krijg ik de griebels, het idee dat dat over eten gaat is gruwelijk. Zo zonde van het lekkere eten. Moet je het in de vuilnisbak gooien, is zo zonde. Ik eet nog eerder koriander, wat vreselijk naar zeep smaakt, dan nootmuskaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou nou ... hopelijk zijn de griebels als weer voorbij.

      Verwijderen
    2. Helaas, de antipathie voor nootmuskaat zit heel erg diep.

      Verwijderen
    3. Zo te horen is antipathie zacht uitgedrukt Wieteke! 🤣

      Verwijderen