zondag 29 juni 2025

op mijn bord in week 26 / 2025

Deze week eet ik niet meer alleen maar eten we weer samen. We beginnen de week met pasta.


maandag 23 juni

pasta met vegetarische tomatengroentesaus  - salade met tomaat en komkommer - broccoli


dinsdag 24 juni

Turkse rodelinzensoep - gözleme - salade met van alles erin


woensdag 25 juni

gebakken aardappels - witlofsla met oa gekookt ei, augurk, appel, erwtjes en tomaat


donderdag 26 juni

kipkerrie - rotieplaat - gewokte kousenband en taugé - zoetzure komkommers


vrijdag 27 juni



bord vol lekkers: granen met erwtjes, mais en pittige olijfstukjes, gerookte tempeh, gebakken tomaat, stukje gözleme, broccoli, gebakken zoete aardappel, sausje met munt en oregano - ijsbergsla met komkommer en tomaat (niet op de foto) 


zaterdag 28 juni

tomatengroentesoep - broodje gezond (gekookt ei, tomaat en komkommer) - ijsbergsla


zondag 29 juni

crunchwrap met kikkererwten, champignons, ijsbergsla, tomaat, sjalot en munt - spinaziesalade met komkommer - broccoli


Volgende week weer een paar heerlijke zomergerechten op de planning. Een daarvan heeft vandaag al in de oven gestaan: ratatouille. Lekker met pasta en zoveel gemaakt dat er ook weer porties ingevroren kunnen worden.


15 opmerkingen:

  1. Ook tijdens de komende hitte ga ik gewoon koken, kan bij H ook niet met salade of iets dergelijks aankomen. Hij eet ook graag een hutspot of boerenkoolstamppot en spruitjes kunnen ook altijd.
    Een salade eet ik al als lunch, en avondeten mag lekker warm en vooral pittig zijn, bij simpel stoofvlees kan prima een flinke lepel sambal. Ik heb voldoende deelmaaltijden in de vriezer, ga dus niet extra dingen maken om in te vriezen, dat komt wel weer als het koeler is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij koken ook maar ik houd sowieso rekening met de seizoenen. Er is nu veel bloemkool en dat eten we, met varkenswangen uit de vriezer. Ook hier geen uren in de keuken.

      Verwijderen
  2. Dinsdag a.s. is het Keti Koti dag, heb je wel eens heri heri gemaakt of is dat jullie kop thee helemaal niet? Ik zie nu ook die Turkse pannenkoek eens, leuk. Hier nog nooit gezien, maar ik ben dan ook te weinig in toko's geweest. Er staan daar nergens prijzen op de artikelen vermeld en helaas berekenen de winkeliers dan willekeurig een prijs at random per klant. Ik dacht dat dat buurtroddel was, maar het blijkt helaas wel (af en toe) te gebeuren. Maar zo'n Turkse pannenkoek valt natuurlijk ook zelf te maken, dus dat zou kunnen.
    Ik heb behalve wilde aardbeien nu ook de eerste frambozen uit eigen tuin. Niet heel veel, maar toch wat. Het vriesvak raakt weer vol, help:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Turkse pannenkoek wordt door de meeste Turkse bakkers gemaakt, niet bij de toko te koop. Die ervaring van de prijzen die verschillen heb ik niet. Nee, zelf maken doe ik niet, dat vind ik echt teveel gedoe, misschien als ik vakantie heb en veel meer tijd. Maar deze zijn zo lekker, dat doe ik die dame niet na. Heri heri ken ik, dat heb je wel eens gevraagd en toen zocht ik het op. Nee, niet ons ding. Bakkeljauw vind ik niet lekker en dit is ook een gerecht dat eerder in grote hoeveelheden dan in een portie voor twee of vier gekookt wordt. Ik sla dus over. Hier de eerste moerbeien van de struik, ook lekker.

      Verwijderen
    2. Hoi Ina, jij woont toch in Amsterdam?, nu is Amsterdam groot dat weet ik, maar in de Javastraat is een bakkerij met zalige producten: Wij halen daar regelmatig brood, of andere lekkernijen voor bij de soep die ik vaak maak wanneer we naar mijn moeder gaan.
      https://www.bakkerijkardas.nl/ Heeft ooit in Het Parool gestaan, de 21 beste bakkers van Amsterdam: https://www.parool.nl/uit-in-amsterdam/de-21-beste-bakkers-van-amsterdam-hier-koop-je-het-lekkerste-brood~bce7271b/, maar Kardas is een aanrader en ook vriendelijk geprijsd én vriendelijk personeel. Succes!

      Verwijderen

    3. @Niek, nee ik hou ook niet van vis. En de Surinaamse keuken vind ik erg zwaar. Maar omdat jij graag creatief avonturiert in de culinaire hoek dacht ik hier aan. Doe mij maar die Surinaamse groenten in zuur die je hebt gemaakt. Fris en licht.
      @Ilona, ik ken dat artikel. Ik ga voor volkoren en als het kan haal ik dat bij Hartog.

      Verwijderen
  3. Ik ga de komende week (zeker de dagen dat ik alleen ben) eens putten uit jouw voorraad weekmenu's. Er staan weer lekkere dingen tussen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen Rianne! En als je vragen hebt... je weet me te vinden 😊.

      Verwijderen
  4. I.v.m. mogelijke plannen heb ik eens geneusd hoe het eten in Egypte is. Een groot deel van de bevolking is niet erg koopkrachtig, er wordt veel plantaardig gegeten. Niet verkeerd voor mij. Ik sta even te kijken van een Egyptisch nationaal gerecht van linzen en kikkerertwen en pasta en rijst bij elkaar. En dan nog tomatensaus er door. Ja, dat is wel goedkoop en voedzaam. Maar ook zwaar, denk ik. En veel koolhydraten natuurlijk.
    Wel wordt er gewaarschuwd voor rauwe salades, ongeschild fruit en niet goed gekoelde of te lang buiten de koeling gelegen etenswaren. Dat zijn natuurlijk altijd aandachtspunten in warme landen en verklaart ook wel waarom daar ook bij warm weer warm gegeten wordt: vanwege de risico's op ziek worden, niet omdat het op zich gezonder zou zijn. Dat speelt in Nederland iets minder, maar de een is er gevoeliger voor dan de ander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik er was in 1990 heb ik twee dagen diarree gehad, zelfs van het eten in het hotel kon dat destijds. Alles goed afwassen en geen kraanwater drinken.

      Verwijderen
  5. Wat grappig. Ik was in januari 11 dagen in Egypte. En dat gerecht heb ik gegeten. Wel erg machtig. Een keer was genoeg.

    Bij het ontbijtbuffet waren ook veel specialiteiten zoals pittige worstjes en een soort chili sin carne met rijst. Ook erg lekker. Maar best heftig in de morgen. Daarnaast hadden ze roerei, witte bonen, heel veel rauwkost, veel gebakken groente. Oneindig veel baklava en ander zoetigheid. Geen ham of spek want islamitisch.

    Stiekem vond ik het jammer dat het ontbijtbuffet niet in de avond werd geserveerd.

    We hebben ook op veel andere plekken gegeten. We waren in Cairo. We werden niet ziek. Ook daar is veel verbeterd in de hygiëne. Rauwkost hebben we ook wel gegeten.

    We werden gewaarschuwd voor opdringerige mensen. Maar ook dat viel reuze mee. Met name jonge mensen doen dit echt niet meer. Die zijn juist erg vriendelijk en spreken goed Engels.

    Groetjes Elly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik er was was het echt heel anders. Nauwelijks toeristen en weinig eetzaken, we moesten het doen met eten in het hotel, dat was verder wel okay, en wat dingen bij kleine zaakjes. Ik ben het eigenlijk verder ook vergeten, zo lang geleden alweer.

      Verwijderen
    2. Help dat klinkt veel te zwaar. Heb deze week maar aanbieding Wasa knackebrood ingeslagen, voor het geval dat.

      Verwijderen
  6. gözleme weer wat geleerd, bijzonder hoe divers je eet. Vanavond kip en de rest weet ik nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf maken kan Liesbeth, maar als je weer eens in Schiedam bent of elders in deze regio, laat me het dan weten, ik ken een aantal goede Turkse bakkers die deze gevulde pannenkoeken heel lekker maken. Ik probeer inderdaad veel afwisseling in onze menu's te krijgen. Heb een Excelbestand met alles wat we 's avonds eten, houd ik al bij sinds 2008. Geeft goed weer hoe we veel gezonder zijn gaan eten, vleesconsumptie is enorm gedaald. Dinsdag eten wij ook kip, T. maakt het klaar.

      Verwijderen