zondag 15 augustus 2021

eetbuien subjectief vs. objectief

Wie kent het niet, teveel eten omdat het zo lekker is, of omdat je gedachteloos alles opeet. Het kan een hele zak chips zijn terwijl je televisie kijkt. Of een reep chocolade omdat je het niet kan laten om steeds een stukje af te breken en in je mond te stoppen. Je kan dan van jezelf vinden dat je een eetbui had, tenslotte at je veel meer dan je normaal gesproken doet. Dit noem je een subjectieve eetbui.

Er bestaan ook objectieve eetbuien, dit zijn de eetbuien die bedoeld worden wanneer mensen met een eetstoornis het hebben over een eetbui. Dan eet je door na die zak chips of die reep chocolade en eet je in zeer korte tijd een abnormaal grote hoeveelheid voedsel. Het kan zijn dat je eet wat voorhanden is in koelkast, vriezer en voorraadkast, maar het kan ook zo zijn dat je snel naar de winkel gaat om daar het eetbuivoedsel te kopen.

Zoveel mensen zoveel soorten eetbuien. Ik heb gehoord over mensen die half ontdooide stukken taart aten en mensen die midden in de nacht loempia's gingen frituren.  Een ding hebben alle eetbuien gemeen en dat is dat het voedsel snel naar binnen wordt geschrokt  en dat er niet van wordt genoten. Daarna schaam je je voor je gedrag en neem je je voor om de volgende dag alles anders te doen en nooit meer een eetbui te hebben. Maar dat lukt niet want een paar dagen, of soms een paar weken later, gebeurt het weer.

Waarom is het zo moeilijk om met die eetbuien te stoppen? Ook dit is voor iedereen verschillend en ik kan dus alleen uit eigen ervaring hierover schrijven. 

Ik heb namelijk ook last van objectieve eetbuien. Ik heb de eetbuien voornamelijk wanneer ik alleen thuis ben, en dat is vaak op vrijdagavond wanneer T. zijn mannenavond heeft. Dan is hij bij vrienden, of in een café, of hier thuis maar dan in zijn 'mancave'. Ik kan dan ongezien en ongemerkt mezelf volproppen. Een standaard eetbui begint bij mij bij het toetje.  Ik ben dol op toetjes en als ik alleen eet neem ik vaak nog een tweede portie. Op dat moment is voor mij de dag mislukt want ik heb me dan niet aan mijn eigen eetregels gehouden. En dan denk ik "Bekijk het maar, morgen ga ik me weer aan de regels houden!'. Vervolgens ga ik dan ijs eten, dropjes, chocolade, fudge, en wat er verder aan snoep en koek in huis is. Ik eet nooit hartige dingen. Op een gegeven moment zit ik echt vol en stop ik. Meestal duurt zo'n sessie ruim een uur. 

Ik ga naar bed en neem me voor om het nooit meer te doen! De dag erna moet ik, zodra ik kan, naar de sportschool om de extra calorieën te verbranden. Tevens eet ik de dagen erna niets lekkers en zo gezond mogelijk. En zo houd ik deze cyclus in stand. Na een aantal dagen begin ik natuurlijk trek te krijgen in lekkere dingen en die mag ik dan niet van mezelf. Tot er een moment komt dat ik niet meer voldoende wilskracht heb, maar wel voldoende trek (soms ook gewoon honger) en begint het weer van voren af aan.

Heel af en toe heb ik een eetbui die een hele dag duurt. Die begint al bij het ontbijt en stopt pas als ik ga slapen. Ik eet op zo'n dag zoveel meer dan normaal, niet alleen snoep en ijs, maar extra boterhammen, plakken ontbijtkoek, eierkoeken en kwark. Als avondeten wil  ik dan vaak ook nog iets 'ongezonds' en als ik dan alleen eet haal ik een patatje met een kroket.  

Er is maar een manier om dit patroon te doorbreken en dat is stoppen met compenseren en restrictief eten. Pas wanneer mijn brein weet dat er voldoende voedsel is en mijn lichaam geen energietekort heeft zal de behoefte naar deze schranspartijen verdwijnen.

Ik weet het allemaal, heb het al zo vaak geprobeerd maar tot op heden is het niet gelukt. Soms denk ik wel eens dat ik de eetstoornis al zo lang heb dat herstellen niet meer mogelijk is.  Maar dan lees of hoor ik weer dat het wel mogelijk is om van een langdurige eetstoornis te herstellen en krijg ik weer moed om de cyclus RESTRICTIEF ETEN - EETBUI - COMPENSEREN - RESTRICTIEF ETEN - ETC te doorbreken door niet meer restrictief te eten en te stoppen met compenseren. Maar dat zijn juist de veranderingen waar ik zoveel moeite mee heb.

10 opmerkingen:

  1. Wat lijkt me dit moeilijk. Het gaat buiten je bewuste wil om

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Izerina, het is inderdaad een verlies van controle waar ik geen zeggenschap over lijk te hebben. Het is een soort roes waar je in terecht komt. Hoe raar het ook klinkt voor een buitenstaander, stoppen in zo'n bui is dan heel moeilijk.

      Verwijderen
  2. Stop in ieder geval met het eten van tarweproduktenn, eet ipv daarvan spelt of rogge of rijstwafels. Door het eten van koolhydraten wordt het snaaien gestimuleerd. dus ga koolhydraatarm eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Tekenderwijs, dank je wel voor je reactie. Mijn probleem is dat ik nooit snaai of af en toe iets lekkers neem, ik mag dat van mezelf niet en leef bij mijn eigen eetregels. Zoals ik schrijf is er dan na verloop van tijd zo'n sterke drang naar iets lekkers dat ik volledig doorsla wanneer ik mezelf dat toesta. Binnenkort zal ik een zogenaamd eetdagboek delen in mijn blog. Daarin kan je zien dat ik heel gezond eet. Met een koolhydraatarm dieet zal mijn eetstoornis niet verdwijnen, daar moet ik echt iets anders voor doen.

      Verwijderen
  3. een goede beschrijving van wat een eetstoornis voor je is vind ik dat.
    Ja inderdaad iedereen eet wel eens teveel van een lekker koekje of bakje pinda's, helemaal niet zo erg als je er maar van geniet. Mijn favorieten zijn koekjes met chocolade bv american cookies vd aldi of spritsen. Die koop ik 2-3 x per jaar en dan gaat het hele pak op en ben dan een beetje misselijk 😁

    Heb jij er dan 's-nachts geen last van? Als ik zelf laat eet, en dat hoeft niet eens teveel te zijn, krijg ik erg last van maagzuur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, allereerst hoop ik dat het goed gaat met je hand! Ik las op Mevrouw W. dat je al kon typen, andere dingen moet je lekker aan anderen overlaten, laat je maar verwennen! Ja, 's nachts slaap ik dan ook heel slecht en dat is vaak (maar helaas niet altijd) reden om te stoppen met eten. Zeker wanneer ik de volgende dag moet werken en niet eerst naar de sportschool kan. In mijn vak (docent) is slecht slapen erg vervelend want ik kan niet een dagje rustig aandoen of een beetje gaan zitten suffen achter mijn computer. Studenten hebben recht op een goede les en een fitte docent vind ik! Dus zo'n eetbui op vrijdag of zaterdag is dan minder erg dan door de weeks. Ik ga er natuurlijk nog meer over bloggen en zal binnenkort ook een eetbui omschrijven, hoe moeilijk ik dat ook vind, want zelfs anoniem schaam ik me er enorm voor.

      Verwijderen
  4. Waarom schaam je je voor die eetbuien? Het is sterker dan jezelf, en dat jij je dan niet kan bedwingen, dat lijkt me inherent aan jouw 'aandoening'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste MyriamC, ik weet niet precies waarom ik me schaam. Ergens vind ik dat ik me moet beheersen en niet moet toegeven. Als dat niet lukt voel ik me een minkukel en schaam ik me voor wat ik allemaal naar binnen heb gepropt. Dat is het lastige van deze stoornis, ik weet precies wat ik wel moet doen en wat niet, maar doen ... ho maar!

      Verwijderen
  5. Het is moeilijk om aan 'gewone' mensen uit te leggen dat zo'n eetbui niet gewoon een zak chips leegeten is voor de tv - dat verschil tussen objectief en subjectief had ik nog niet gehoord :) Ik heb vijftien jaar lang met binge eating geworsteld, eerder had ik er nog nooit van gehoord. Heb toen met een diëtiste de strijd aangegaan, en door de eetbuien in te plannen heb ik er beter mee om leren gaan. Nu heb ik er af en toe nog eentje, als ik me echt slecht voel, maar ik schaam me er niet meer voor. Want achteraf ga ik weer een gezonde maaltijd eten. En inderdaad, diëten maakt de eetbuien des te heviger!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Leen, ook ik heb dat eerder wel gedaan, het inplannen van een eetbui. Nu doe ik dat niet meer maar ik weet nog dat ik dat heel raar vond op een gegeven moment, want ik had er dan niet altijd zin in. En dat heeft dus wel een bepaald effect. Fijn dat het voor jou ook goed werkt en dat je eetbuien nog maar sporadisch zijn. Ik weet dat er mensen met boulimia zijn die dagelijks een of meerdere eetbuien hebben, ik heb dat gelukkig niet, maar ik vind het wel vervelend wanneer ik ze heb, zelfs al is het maar eens per twee weken. Maar ik doe er niet genoeg aan om het te stoppen want ik blijf te restrictief eten.

      Verwijderen