woensdag 25 augustus 2021

wat ik op een dag eet

Wanneer je op You Tube zoekt op naar filmpjes met als onderwerp 'wat ik op een dag eet'  of de Engelse versie 'what I eat in a day', dan kan je tot in de pruimentijd filmpjes hierover kijken! Mensen uit alle windstreken en van alle leeftijden laten namelijk zien wat ze eten en met welke reden. Sommigen laten het zien omdat ze bezig zijn met fit en gezond worden, anderen omdat ze bezig zijn met herstellen van eetstoornis. Weer anderen nemen je een dagje mee langs hun nationale gerechten of duiken terug in de tijd en eten een dag lang alleen maar eten uit hun kindertijd.  Vermakelijk, informatief en soms ook leerzaam.

Ik heb er inmiddels heel veel gezien en ik blijf het leuk vinden om naar te kijken. Is dat raar? Ja, vast! Maar eigenlijk niet anders dan het bekijken van andermans huis en interieur op Funda, of het leven van de The Real Housewives of Beverly Hills volgen.  Het is gluren bij de  buren, maar dan met toestemming. 

Zo'n filmpje zal ik nooit (zeg nooit nooit!) niet snel maken, maar ik kan op deze blog wel uiteenzetten hoe het eetpatroon van een reguliere dag er voor mij uitziet. Met een reguliere dag bedoel ik een dag waarop  er geen onverwachte dingen gebeuren, ik niet buiten de deur eet en ik gewoon thuis ben of op mijn werk. De eerste tijdsaanduiding is een werkdag, de tweede een vrije dag. Wanneer ik het voor het zeggen heb ziet een eetdag er als volgt uit:


  • Opstaan     05.45 uur / 07.00 uur
  • 1e beker thee     06.30 uur /07.45 uur 
  • havermoutpap en 2e beker thee     06.4 5 uur /08.00 uur
  • naar het werk / naar de sportschool     07.10 uur / 09.15 uur
  • koffie op het werk tussen     07.30 en 08.00 uur
  • boterham pindakaas, beker koffie     10.30 uur / 11.30 uur
  • lunch*     12.30 uur / 14.00 uur
  • appel     15.30 uur / 16.30 uur
  • bakje nootjes     17.30 uur
  • avondeten**     19.00 uur
  • thee met blokje fudge of stukje chocolade      20.00 uur
  • schaaltje fruit en schaaltje yoghurt of kwark     20.30 uur

* lunch bestaat altijd uit : een salade met witlof, spinazie of ijsbergsla, tomaat, courgette, sperzieboontjes of broccoli, feta of avocado, bietje, radijsjes en wat er verder nog aan groentjes voorhanden is, altijd in hetzelfde bakje en altijd met een een flinke lepel dressing. Ook altijd een grote snee roggebrood van het merk Soma of Oberlander van AH. met 30+ kaas.

**avondeten kan alles zijn, daar heb ik geen vaste dingen, ik eet waar ik/we trek in hebben, inclusief een toetje, meestal vanillevla,  soms iets anders, op zaterdag of zondag ijs met slagroom.

 

Er is in feite niets mis met een vast eetpatroon en vaste routines. Pas wanneer iemand er last van heeft wanneer het afwijkt van het reguliere is het niet meer okay. Het is natuurlijk ook niet echt normaal wanneer iemand (ik in dit geval) op de klok kijkt of het al de 'juiste' tijd is om de eerste hap te nemen. Of moeite heeft om een boterham met jam te eten in plaats van eentje met pindakaas. En daar zit voor mij dus het probleem. Om deze patronen te doorbreken moet ik mezelf uitdagen en de patronen gaan doorbreken. 'No challenge, no change' hoor ik laatst nog en die vier woorden vind ik een mooi motto.

Vanavond eens kijken of het lukt om wat eerder te eten dan 19.00 uur!




15 opmerkingen:

  1. Heb je wel echt trek,als je eet of is dat gevoel verdwenen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, en óf ik trek heb! Omdat ik vaak niet voldoende eet, of te lang wacht met iets eten omdat het 'nog geen tijd' is heb ik altijd honger wanneer ik ga eten. Dit patroon is erin gekomen mede doordat ik met eten aan schoolpauzes vast zit, en daardoor ben ik het ook al heel lang gewend om te wachten tot het tijd is om te eten. Maar honger heb ik dan wel, maar geen schreeuwende honger, omdat ik om de paar uur toch iets eet.

      Verwijderen
  2. Wat gebeurt er als er bv. een collega jarig is en taartjes meebrengt voor bij de koffie 's namiddags? Herwerk je dan je schema of eet je geen taartje of sla je een maaltijd over? Ik neem aan dat het zeer moeilijk voor je is als er zo iets onverwacht tussen komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi MyriamC, grappig dat je dat vraagt. Wanneer dat gebeurt sla ik altijd af. Mensen zeggen dan dat ze dat zo knap vinden en dat zij geen weerstand kunnen bieden en meer van dat soort dingen. Dan krijg je de bekende dieetpraat.... In mijn situatie zou het juist heel knap zijn als ik het wél nam! Maar dat doe ik niet. Het taartje blijft dan in mijn hoofd rondzingen en het duurt heel lang voor ik het vergeten ben. Soms neem ik het wel, maar dan is het een 'misser' in mijn eetpatroon en kan een eetbui in gang zetten. Hoe dit werkt bij mij staat volgende week woensdag hier op de blog.

      Verwijderen
  3. Inderdaad een normaal eetpatroon en ook gewone tijden.
    Wat gebeurt er als je jam op brood neemt ipv de pindakaas? Triggert dat een eetbui?

    Ik eet aal zeker 20 jaar koolhydraatarm en best wel gevarieerd, als lunch vaak restje groente van 2=3 avondeten, mayo en kruiden erbij e dat is dan een salade.
    Of het het kha eten of de leeftijd is weet ik niet maar ik zelden meer echt trek of honger. Wel zin om te eten want ik hou ervan en ook om het klaar te maken.
    We eten wel op redelijk vaste tijden, maar afwijken kan net zo makkelijk als het zo uitkomt.
    Ook met wissel zomer-wintertijd houden we de normale tijden aan zonder problemen voor ons, de hond kijkt me wel eerder vragend aan of er al wat komt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ja het eetpatroon is gezond, met regelmatig iets te eten. Die jam lukt wel, maar als er echt veel anders is op een dag dan kan dat een eetbui in gang zetten. Ik vind koken ook leuk en daarnaast vind ik kookblogs lezen ook leuk, maar dat komt door de eetstoornis. Ik bakte vroeger heel veel en deelde alles uit, zonder zelf ook maar iets te nemen. Daar ben ik mee gestopt. En als ik nu iets bak dan eet ik er ook van. Ik vind van de tijd afwijken erg moeilijk, zou daar graag flexibeler in zijn. Koolhydraatarm is niets voor mij, ik moet juist zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgen.

      Verwijderen
    2. je laatste zin begrijp ik niet.
      Waarom zou ik door kha te eten niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen?
      Ik eet vrijwel geen suiker of kant-en-klaar dingen maar wel veel groente en eiwitten en goede vetten en alles zo puur mogelijk met basis ingredienten

      Verwijderen
    3. Hoi Lot, ik bedoel met de laatste zin dat kha voor mij niet verstandig is omdat ik al heel restrictief eet. Ik heb te weinig kennis om te beweren dat ik of iemand anders niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt met een kha-dieet dus dat had ik beter niet kunnen zeggen. En jij doet het al lang en vaart er wel bij dus wie ben ik om te zeggen dat het niet goed is!

      Verwijderen
  4. Hoe kom je aan het idee dat koolhydraatarm minder voedingsstoffen heeft? Misschien een keer het eerste boek van Yvonne Lemmers lezen waarin ze het goed uitlegt. Bij kha weiger je geen koolhydraten, je combineert ze met eiwitten waardoor je van eetlust naar eetrust gaat. Zelfs een stukje chocolade zit verwerkt in een dagmenu. Als mede-problematishe eter kan ik het je echt aanraden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem, dat had ik idd beter niet kunnen schrijven, want ik weet te weinig over deze dieetvorm. Ik zal me er wat meer in verdiepen en lees dit boek misschien wel een keer. Voor nu is het voor mij verstandig om niet een bepaald dieet te gaan volgen, maar zoveel mogelijk 'normaal' te eten. Ik zal mij voortaan onthouden van beweringen en uitsluitend mijn persoonlijke verhaal delen.

      Verwijderen
  5. Beste Lot en beste Anoniem, ik heb wat informatie opgezocht en realiseer me dat ik al veel kha producten eet. Ik kies ook altijd volkoren producten. Daarnaast wil ik nu vooral eerst wat 'normaler' eten en niet zo vastzitten aan mijn regels. Een kha-dieet zou voor mijn nóg meer regels betekenen en weer wat minder flexibiliteit. Nogmaals: ik heb niet alle kennis en zal op mijn blog wat genuanceerde schrijven over dit soort dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Niekje je voelt het een beetje als een aanval maar wat mij betreft is het zeker niet zo bedoelt. Ik begreep die zin echt niet, maar je geeft nu juist de uitleg waarom je het niet begreep. In je werk heb je toch ook met voeding etc te maken?

    Hebben we allemaal wat geleerd. En misschien heb je er later wat aan i je zoektocht naar wat jij "normaal" eten noemt.
    Voor mij is kha ook al jaren normaal.
    Wat eet jij zoals kha? Misschien stof voor een volgend blogje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik waardeer jouw commentaar omdat je tot nu toe vaak hebt gereageerd, altijd vriendelijk bent en zinnige dingen zegt! Ik voelde me niet aangevallen maar wel verkeerd begrepen. Ik weet wel wat over voeding, maar die kennis gaat niet verder dan van een gewichtsconsulent, zeker geen diëtist en zeer zeker geen voedingsdeskundige. Ik heb op het voedingscentrum gekeken en nog wat andere sites. Ik eet havermout en roggebrood en 's avonds een aardappel of twee lepels volkoren pasta of rijst en verder volkorenbrood. Is niet heel erg weinig KHA maar ook niet heel veel KHA ;-)! Ik ga me er zeker nog wat meer in verdiepen, maar moet oppassen dat ik niet nog meer de verkeerde kant op ga met mijn eetstoornis. Orthorexia ligt dan op de loer! Ik zet het ook op mijn onderwerpenlijst! Fijne dag Lot!

      Verwijderen
  7. Wat leuk dat je op mijn blog langskwam. Ik moet eens op mijn gemak bij jou lezen. Ik eet ook al 20 jaar kh arm, en drastischer dan jij. Het kwam omdat ik darmproblemen kreeg van brood en melk. Ik heb een tijdlang glutenvrij geprobeerd, maar ben uiteindelijk helemaal van de kh af gegaan. Nu ben ik bij een diëtiste geweest om mijn eetgedrag eens door te nemen op tekorten en zo, maar zij houdt zich aan de richtlijnen van het Voedingscentrum en vindt het niks zoals ik eet. Maar toevoegen van weer brood en melk gaat weer helemaal verkeerd. Dus ik ben helemaal de kluts kwijt. Ik heb soms lichte eetbuien, dwz. als ik aan het zoet begin blijft het niet bij één koekje. Maar vaste eettijden zijn niet verkeerd, daar stelt je lichaam zich op in en dat schijnt juist goed te zijn.
    Ik ga eens verder bij jou lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, jij hebt een leuke blog, ik kwam er via via en net toen jij iets over Rotterdam had gepost.. ik woon in de omgeving Rdam en ken de stad goed, was leuk om te lezen! Ik eet niet bewust kh-arm, maar daar komt het in praktijk wel vaak op neer. Weet niet of dat juist goed of slecht is. Ik moet in ieder geval voldoende eten om geen ondergewicht te krijgen, met mijn lengte van 1.88m ben ik dan echt een spriet en dat ziet er niet zo fraai uit. Groetjes!

      Verwijderen