zaterdag 17 december 2022

(geen) grenzen aangeven - deel 4

Geestelijke en lichamelijk mishandeling, huiselijk geweld. Termen die ik niet kende want ik had er nog nooit mee te maken gehad. Tot het me overkwam. De eerste klappen kreeg ik al toen we nog in Londen woonden. Ik hoopte dat onze verhuizing naar Nederland een nieuwe bladzijde in onze relatie zou zijn. Ik verwachtte ook dat ik wat steviger in mijn schoenen zou staan met mijn familie en vrienden dichtbij. Het liep toch anders.

We zijn inmiddels ruim een jaar in Nederland. We hebben mijn moeder haar 50e verjaardag gevierd, kort daarna is zij overleden. Ik zit nog op school en ex probeert nog steeds zijn geld te verdienen met de fotografie. Dit lukt niet, maar ander werk zoekt hij ook niet. Ook leert hij geen Nederlands. Iedereen in onze omgeving praat goed Engels en dan gaan gesprekken een stuk makkelijker en sneller. Ook ik praat nog steeds Engels met hem. 

Naast dat ik de kostwinner ben, zorg ik ook voor ons kleine huishouden en studeer ik. De avonden dat ik op school ben vind ik fijn, ik hoef dan niet thuis te zijn waar ik nu dagelijks hoor wat een vervelend mens ik ben. Dat ik niet zorg dat ex Nederlands leert (hij is 3x keer naar een taalcursus geweest en daarna gestopt), dat ik geen huis in Amsterdam wil zoeken (we zijn een paar keer naar iets gaan kijken maar dat was onbetaalbaar) en ook dat mijn vader en mijn broer eigenlijk maar nare mensen zijn. Daarnaast is er veel kritiek op mijn vrienden. Ik spreek steeds minder vaak met ze af en met sommigen laat ik het contact helemaal verwateren. Iedereen uit mijn verleden vormt een bedreiging voor ex. 

Zelf heeft ex veel nieuwe contacten, hij gaat regelmatig naar Amsterdam om daar zijn portfolio aan potentiele klanten, reclamebureaus en agentschappen, te laten zien. De kosten die hij dan maakt voor de trein en eten, betaal ik. Ook als hij nog wat gaat drinken met zijn contacten komt dat op mijn rekening.  Ex verdient bijna niets.

Ik probeer zo goed en zo kwaad mogelijk een normaal leven te leiden. We hebben geen auto en dat maakt het voor mij lastiger om vaak bij mijn vader langs te gaan. Ik wil het contact niet laten verwateren en gelukkig gebeurt dat ook niet. Met mijn broer loopt het contact al wel wat stroef.

Ik kan een paar keer op reis via mijn werk. Bij het bedrijf waar ik werk krijgen de secretaresses af en toe van het inpandige reisbureau een reisje aangeboden om hotels en conferentiezalen in het buiteland te bezoeken, in de hoop dat we daar onze boekingen doen. Ik verzin smoesjes zodat ik niet mee hoef te gaan. Er wordt nooit doorgevraagd.

In de periode na het overlijden van mijn moeder krijg ik vaker klappen en word ik ook geschopt. Ik heb regelmatig blauwe plekken maar ik zorg ervoor dat deze nooit voor de buitenwereld zichtbaar zijn. Ik draag een sjaaltje of lange mouwen, zelfs bij warm zomerweer. Rokken draag ik niet want door het schoppen zijn mijn scheenbenen permanent blauw. Soms heb ik nare wonden, opgelopen wanneer er iets naar me gegooid is of wanneer ex een sigaret op mijn been uitdrukt, die zo door de stof van mijn broek brandt. Met een dikke lip meld ik me natuurlijk ziek op mijn werk. Ook kom ik af en toe te laat op mijn werk, omdat ex in een gefrustreerde bui 's ochtends wel eens zijn koffie over mij heen giet, en ik me dan moet wassen, opmaken en omkleden.

Ik weet nooit precies wat de aanleiding is. Ik zie het vaak niet eens aankomen. Ex kan omdraaien als een blad aan een boom. Wanneer we in gezelschap van anderen zijn is hij ontzettend leuk, is hij de gangmaker en charmant. Maar zijn we daarna samen dan verandert zijn stemming en is hij boos en wordt hij gemeen. Het kan de manier zijn waarop ik kijk, of omdat ex denkt dat ik ergens over lieg. Hij is vreselijk jaloers en wantrouwt iedereen in mijn omgeving. 

Soms belt hij me op mijn werk en als ik dan niet meteen opneem omdat ik niet aan mijn bureau zit dan scheldt hij me later verrot en beschuldigt me van vreemdgaan op kantoor. Hij is enorm gefrustreerd en ik ben inmiddels - zo zie ik het nu - depressief. Ik doe de dingen op de automatische piloot. Ik sta in de overlevingsstand en heb nergens meer plezier in. 

Er is een enorm acteertalent aan mij verloren gegaan want ik heb bij niemand enige argwaan gewekt.  Wel waren er in het portiek waar we woonden mensen die zich zorgen maakten. Ze hebben een keer de politie gebeld toen ze mij hoorde huilen en ex hoorde schreeuwen. Maar toen de politie aan de deur kwam en ik zei dat er niets aan de hand was gingen ze gewoon weer weg. Misschien dat ze tegenwoordig wel iets doen, doorvragen of een dossier starten, maar toen volgens mij niet.

Nu ik zo actief met mijn verleden bezig ben komen er veel herinneringen bovendrijven. Misschien is het niet nodig om aan te geven hoe ellendig ik het had en is het al wel duidelijk, maar hier toch een paar voorbeelden.

Ex heeft een fotografie-opdracht waarvoor hij 5 dagen naar Alaska is. Ik ben blij voor hem en gun hem een mooie reis en natuurlijk mooie foto's. Dat zou vast meer werk opleveren. Zelf heb ik geen plannen. Ik moet werken en naar school. Vakantie heb ik bijna niet, mijn vakantiedagen neem ik op om stage te kunnen lopen. 

Alaska heeft een andere tijdzone dan Nederland en ex houdt hier geen rekening mee. Hij belt mij midden in de nacht op. Tijdens een van deze telefoontjes meent hij op de achtergrond iets te horen. Dit veroorzaakt enorme woede bij hem en wat ik ook zeg, niets helpt, ex weet zeker dat er een andere man bij me is. Ik word er zo bang van dat ik spontaan ga overgeven als hij heeft opgehangen. 

Ik heb een grote opdracht voor school en mag van mijn werk een laptop meenemen. Dit waren destijds niet de lichtgewicht exemplaren die we nu hebben, dit was een dik en zwaar apparaat. Wanneer ik mijn opdracht af heb zet ik aan het eind van het weekend de laptop in de gang om mee terug te nemen naar mijn werk. Op maandagochtend ontstaat er een scene, waarvan ik de aanleiding niet meer weet, maar wat ik nog wel weet is dat ex de laptop uit de tas haalt en door de gang schopt. Het scherm is kapot, de laptop werkt niet meer. In tranen fiets ik naar kantoor en daar zeg ik dat ik ben aangereden en dat de laptop daardoor is beschadigd. Er worden verder geen vragen gesteld.

Ik kan een boek vullen met herinneringen aan deze tien jaar. We hebben gelukkig ook hele leuke dingen gedaan en plezier gehad samen, vooral in de beginjaren. Later in de relatie had ik nergens meer lol in. Vaak riep ex dat hij me zo stom vond en dat hij, wanneer de gelegenheid zich voordeed, bij me weg zou gaan. Dan hoopte ik dat hij dat ook zou doen. Maar natuurlijk deed hij dat niet. Door mij had hij een dak boven zijn hoofd, kon hij zonder te werken geld uitgeven, had hij een schoonvader die ook bijsprong wanneer nodig en hoefde hij zich nergens zorgen over te maken.

En zelf weggaan? Ex eruit zetten? En wat moest ex doen zonder mij?

Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 

Volgende week zaterdag staat deel 5 online.

32 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hoi Myriam, jong en onervaren, ik dacht dat het allemaal aan mij lag.

      Verwijderen
  2. Vreselijk, mevrouw Niekje, wat een vreselijke man. En hoe murw je was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, ik moe, vooral geestelijk uitgeput. En toch maar doorgaan, bijzonder nu ik het achteraf bekijk.

      Verwijderen
  3. Vreselijk. Kon het niet in een keer lezen. Wat een verdriet heb jij gehad.
    En je moeder ook nog gestorven in die tijd. Hoe heb je het overleefd?
    Geen woorden voor hoe erg.
    Laat wel je karakter zien, dat je veelste goed bent!!!!! En veelste lief.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Engelien, ik begrijp dat het geen makkelijk leesvoer is, vandaar ook in etappes, ook voor mij makkelijker om het in stukjes te schrijven. Te goed, te lief, ook onervaren, speelt allemaal mee. Ik weet nu wel dat een mens onder nare omstandigheden toch heel veel aan kan.

      Verwijderen
  4. Heftig allemaal. Trek je het om dit allemaal zo te herinneren? Kan je nu ook dingen verwerken en vooral gaan zien dat het niet aan jou lag.
    Dikke knuffel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, destijds verwerkte ik het door er veel over te praten. Nu merk ik dat opschrijven me helpt om het nogmaals te verwerken én af te ronden. Misschien was al die tijd ertussen nodig. Dank voor de knuffel! x

      Verwijderen
  5. Wat een vreselijk verhaal is dat om te lezen. Je wist toch dat je best wat kon en zelfstandig kon zijn, je was niet zomaar in je eentje naar Engeland gegaan en daar was je prima in staat er wat van te maken.
    Hoop dat het volgende ook het einde bevat en je het nu nog meer weg zal zakken en je toekomst niet meer zal beinvloeden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ondanks mijn zelfstandigheid, maar misschien ook wel daardoor, lukte het me niet om het te zien voor wat het was. Liefde maakt blind en na de verliefdheid bleef ik het mezelf kwalijk nemen dat de relatie zo verliep en bleef ik proberen om het ander of beter te doen. Ik heb niet het idee dat het nu nog veel invloed heeft op mijn leven, maar ik ben er wel door veranderd denk ik.

      Verwijderen
  6. Gewoon misdadig wat hij je heeft aangedaan. Wat was jij sterk dat je kon doorwerken, naar school etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, alles op de automatische piloot en in de overlevingsstand. En juist het werken en de school waren belangrijk, dan was ik niet thuis en had ik even rust.

      Verwijderen
  7. Wat zal jij je eenzaam moeten hebben gevoeld. En zo ingewikkeld om niets naar de buitenwereld te laten blijken en zien. Vind het verschrikkelijk voor je, vooral omdat het ook zo lang geduurd heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzoo, ik was vreselijk eenzaam, ondanks dat er veel mensen in mijn omgeving om me gaven. Ik liet het gewoon niet merken en probeerde het zelf op te lossen.

      Verwijderen
  8. Je was overgeleverd aan een narcist met psychopathische trekken. Moedig, dat je een nieuwe relatie durfde aan te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi MargrietvG, een nieuwe relatie met een oude bekende, misschien dat ik het daarom durfde. Het heeft wel lang geduurd voor ik een aantal aangeleerde gewoonten weer afleerde. Ik was lang onzeker en af en toe nog, maar gelukkig niet meer in of over mijn relatie nu.

      Verwijderen
    2. Tegenwoordig hoor je de term 'narcist' overal opduiken en wordt die bijna gratuit gebruikt. Ik erger me er dood aan. Als ik dit verhaal echter lees, dan moet ik Margriet bijtreden en denk ik wel dat we over narcisme kunnen spreken. Ik vind het heel naar voor jou dat die net op jouw pad moest komen.
      Als het een kleine troost kan zijn: Heel wat narcisten gaan niet per se op zoek naar 'gemakkelijke' slachtoffers. Ze zoeken net iemand die zelfstandig en sociaal is en positief in het leven staat.

      Verwijderen
    3. Hoi Sarah, ik wist destijds niet dat er zoiets bestond als narcisme. Ik ben het met jullie eens dat ex daar zeker een aantal eigenschappen van had. Later heb ik ook nog wel gedacht dat hij misschien borderline had, met name vanwege de enorme jaloezie die hij had. Hij wantrouwde mij, maar ook heel veel anderen in zijn omgeving, inclusief zijn vrienden en kennissen. En ik was dan inderdaad het perfecte slachtoffer want ik was zelfstandig, sociaal, slim en positief.

      Verwijderen
  9. Mijn ex heeft heel veel overeenkomsten met die van jou. Zelf mocht hij alles en ik mocht niks. Hij was een charmeur, de leuke jongen, maar thuis was het gewoon een eikel. Ook was ik degene die werkte, hij tekende en schilderde en heel af en toe had hij een opdracht, maar dat bracht ook niet veel geld op.
    Tegenwoordig praat ik af en toe weer met hem, maar ik heb hem daarvoor 25 jaar kunnen ontlopen. Ik had totaal geen zin meer in contact met die vent, na alles wat er gebeurd was.
    Het is goed dat je je verhaal vertelt. Er zijn helaas meer mannen en vrouwen zoals jouw ex en ze werken eigenlijk allemaal volgens hetzelfde patroon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mevrouw W, nu zou ik bij de eerste tekenen al de benen nemen, maar toen was ik ontzettend verliefd en blij met ieder klein beetje aandacht van hem. En toen de verliefdheid over was vond ik het zielig voor hem omdat hij niks had. Fotografie was een kunstvorm in zijn ogen, dus ook nog kieskeurig! Net als jou eikel dus. Gelukkig hebben we nu lieve fijne mannen!

      Verwijderen
  10. Wat ben jij sterkt. Die verschrikkingen overleefd en een mooi mens geworden,misschien wel gebleven,als zag je het toen niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik ga er vanuit dat ik al mooi was en dat inderdaad niet in de gaten had. Dat heb je als je zo jong bent, en door ex werd de onzekerheid aangewakkerd en uiteindelijk vond ik mezelf niet meer leuk en niet meer mooi. Gelukkig vond ik mezelf weer terug en ontmoette ik T. weer, die me daarbij heeft geholpen, door er te zijn en lief voor me te zijn.

      Verwijderen
  11. Ik lees hier nog niet zo lang mee en het voelt daarom ook een beetje raar (en intiem) om dit allemaal te lezen, maar pffffft, wat een ellende en wat een stress moet dit geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs T. dat begrijp ik, maar het is voor het complete plaatje ook wel fijn om te weten waarom ik nu ben wie ik ben. Het voelt voor mij minder intiem omdat niemand die ik ken, voor zover ik weet, dit ook leest.

      Verwijderen
  12. Gelukkig weet ik dat dit verhaal redelijk goed af gaat lopen, anders zou ik echt niet verder hebben kunnen lezen.
    Volgende keer maar weer gewoon over je "eetmissers" schrijven, veel leuker! Wat gaat het worden met kerst, btw?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, dat het goed afloopt is inderdaad wel fijn als je dit allemaal leest. Die eetmissers komen ook wel weer aan bod, dit moet er even uit en voor mij geen betere plek nu dan dit blog. Het kijkje in mijn verleden geeft misschien ook een beetje een idee - voor mij in ieder geval wel - waarom ik zo aan het klooien ben geslagen met eten. En wat betreft kerst.... geen plannen nog! Maar ik zal snel wat leukers schrijven, er is al zoveel narigheid in de wereld!

      Verwijderen
  13. Wat verschrikkelijk om te lezen.
    Het komt me voor dat schaamte een flinke rol speelt bij het in stand houden?
    En moeten overgeven van angst. Ik hoop dat hij zijn trekken thuis heeft gekregen, ergens in zijn leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Anoniem, schaamte en denken dat het aan mij lag waren de voornaamste redenen waardoor het zo lang duurde. Ja hoor, hij heeft zijn trekken thuis gekregen, dat lees je binnenkort.

      Verwijderen
  14. Reacties
    1. Dank je Conny, reactie met naam is altijd leuker lezen dan zonder!

      Verwijderen
  15. Dit is echt heel erg. En zo iemand weet je zo te isoleren dat je het idee hebt dat je nergens heen kunt. Zo in- en inverdrietig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ja, het is erg, wat ik nu vooral erg vind is dat er nog steeds veel vrouwen (en mannen) die zich in soortgelijke situaties bevinden en de weg uit niet kunnen vinden. Tijdens de coronapandemie was er zelfs een codewoord voor vrouwen zodat ze zich bij de apotheek konden melden met dat woord.

      Verwijderen