woensdag 28 december 2022

feestdagen en een eetstoornis, meestal een slechte combinatie

De feestdagen zijn voor ons geen bijzondere dagen. De jaren voor corona gingen we altijd op vakantie naar het zuiden van Spanje of Portugal. Daar konden we de kerst dan helemaal vergeten en genoten we van mooi weer, een mooie omgeving, lekker lokaal eten en veel rust.  Tijdens corona bleven we zoals iedereen thuis, waren dan samen, en dat was prima.

Vorig jaar en dit jaar hadden we weer weg kunnen gaan, maar vorig jaar was het nog erg onzeker allemaal vanwege de pandemie en dit jaar hebben we veel in ons huis geïnvesteerd. We hebben het deels platte dak van ons huis uit 1932 van isolatie voorzien. Binnenkort komen er ook nog zonnepanelen op. 

Mijn vader maakt altijd zijn eigen plannen. Dit jaar had hij een etentje met kinderen, klein- en achterkleinkinderen van zijn partner op Eerste Kerstdag. Op Tweede Kerstdag ging hij naar zijn natuurclub, daar was een open dag met diverse activiteiten waarvan hij er een begeleidde. Daarna werd er gezellig gegeten met alle vrijwilligers. Wij zien mijn vader later deze vakantie.

Op Eerste Kerstdag maakte ik een pan Turkse rodelinzensoep (mercimek corbasi) en daarbij aten we een salade en een met spinazie gevulde Turkse pannenkoek (gözleme). Deze laatste koop ik vers bij de Turkse super, daar is op zaterdag altijd een mevrouw die ze bakt waar je bij staat. Heerlijk!

Tweede kerstdag deden we ook makkelijk. T. maakte ratatouille in een grote ovenschaal. Genoeg voor 3 of 4 keer dus ook wat porties voor de vriezer. We aten het met pasta en een salade.

Vandaag staan er spruitjes, stoofperen, aardappelpuree en een verse worst met uienchutney op het menu. Een beetje in de kerstsfeer door het peertje, maar voor ons een gewone Hollandse pot maaltijd zoals we wel vaker op dinsdag eten.

De rest van de kerstvakantie eten we net als anders, en dat is altijd lekker. En voor mij hoeft alle overdaad aan voedsel natuurlijk niet. Ik eet af en toe een met fondant gevuld musketkransje, ik heb wat lekkere bonbons uit mijn kerstpakket waar ik af en toe van snoep en er ligt nog een ministolletje op me te wachten. De kruitnoten die over waren van Sinterklaas heb ik in de vriezer gedaan, die verwerk ik nog wel een keer in een tiramisu of trifle

Met Oud & Nieuw haal ik oliebollen, daar heb ik er overigens dit jaar al een aantal van op. De kraam in onze stad heeft heel lekkere en vaak fiets ik op zondagmiddag even langs voor twee warme krentenbollen met suiker. Ook hebben we een fles bubbels. We brengen Oud & Nieuw ook samen door. 

En als dan O&N er ook weer op zit ben ik stiekem wel blij dat alles weer terug is naar normaal. Nog een weekje vakantie is fijn, ik heb niet heel veel gepland, maar wel een paar gezellige dates met vriendinnen en eentje met de kapper. T. is ook vrij in deze periode en heeft wat afspraken net als ik. Sommigen komen bij ons aanwaaien voor een kop koffie of wijntje, met anderen spreken we buiten de deur af.  Daarnaast gaan we ook samen nog een aantal korte bezoekjes aan vrienden brengen. 

Over het algemeen gaan een eetstoornis en feestdagen heel slecht samen. De eetstoornis zet zich schrap tegen grote hoeveelheden eten zoals bij buffetten en menu´s van vele gangen, gaat in de weerstand bij teveel snoepen en snacken, wordt onrustig van eten op andere tijden dan normaal en vindt het maar niks dat de sportschool dicht is. 

Dit jaar is het eten geen probleem geweest met Kerstmis. Ik had het tenslotte zelf in de hand wat ik wel en niet at. Het onderdeel bewegen is opgelost doordat ik op Eerste én Tweede Kerstdag met de fiets op pad kon. Zondag een rondje van 35 kilometer, op maandag fietste ik een andere kant op en maakte ik een rondje van 30 kilometer. Ik ging rond 9,30 uur de deur uit, ben daarna onder de douche gestapt en 'mocht' toen een stuk kerststol met amandelspijs in plaats van mijn bruine boterham met pindakaas.  Dinsdag was de sportschool weer open en kan ik de rest van het jaar daar mijn schema afwerken.

Vandaag heb ik mijn administratie uitgezocht en opgeruimd. Het wordt steeds minder want bijna alles gaat tegenwoordig digitaal. Waar ik eerst 3 ordners gebruikte heb ik er nu nog maar 1. Daarin bewaar ik documenten die ik niet digitaal heb, of heb uitgeprint omdat het handig is om er een papieren versie van te hebben. Vanmiddag kwam een vriendin op visite, dronken we thee en aten we bonbons. 

Morgen wil ik wat opruimen in mijn kledingkast, even kijken wat er weg kan, wat 'nieuwe' dingen ophangen en een capsule wardrobe voor januari tot en met maart maken. Dat zijn de koudste maanden van het jaar en dan draag ik wat dikkere jurkjes en vesten, mijn laarzen doe ik vaker aan en ik draag regelmatig een sjaal en muts. 's Middags hebben T. en ik een afspraak buiten de deur.

En zo kabbelen de dagen lekker voort.


12 opmerkingen:

  1. Lekker is dat, als de dagen gewoon een beetje voort kabbelen. Dat is een lekker relaxte manier om het jaar af te sluiten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, ik geniet er ook echt van, even niet zoveel moeten en vooral doen waar ik zin in heb!

      Verwijderen
    2. Nicky, alvast gezellig jaarwisseling!

      Verwijderen
  2. Fijn dat je ook over dat andere ding in je leven een mooi blog maakt tussendoor. Klinkt allemaal heel lekker en zo te lezen heb je er ook echt van genoten zonder vervelende consequenties.
    Ga zo door in het nieuwe jaar.
    Ik bak altijd appel- en bananenbeignets. Zondag komen dochter en schoonzoon lunchen en als het me lukt kalfsschenkels te kopen maak ik ossebuco op verzoek van dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, ja het werd allemaal wel erg veel zware kost hier! Lekker zijn die beignets! Gezellige jaarwisseling en eet ze alvast op zondag!

      Verwijderen
  3. Klinkt allemaal gezellig. Zeker voor mij, want ik ben niet van de grote feestelijkheden met veel mensen. Fijne jaarwisseling!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Myriam, volgens mij vinden velen met ons het prettig om in klein gezelschap de feestdagen door te brengen, zonder al te veel stress! Gezellige jaarwisseling!

      Verwijderen
  4. Feestdagen zijn erg ontwrichtend vind ik. Zeker als je al niet optimaal functioneert. Ik vond het dit jaar echt een verschrikking eerlijk gezegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, het kan een vreselijk tijd zijn, inderdaad wanneer je zelf niet helemaal goed in je vel zit, of dit nu lichamelijk of geestelijk is. De verwachtingen zijn vaak ook zo hoog gespannen, en daar dragen de winkels aan bij. Ik vind het prima om er niet veel aandacht aan te besteden, maar begrijp dat mensen er ook een feestje van willen maken. Ik hoop dat je de zon wat vaker ziet schijnen in 2023! xx

      Verwijderen
  5. Wat prettig,dat het eten alleen genieten was en geen probleem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, voor de verandering dit jaar geen eetstress, erg fijn!

      Verwijderen