zaterdag 31 december 2022

(geen) grenzen aangeven - deel 6

Deel 6 in deze serie. Lees hier de andere delen: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5.

Bijna tien jaar lang heb ik mooi weer gespeeld, de schijn opgehouden en nooit enige argwaan gewekt dat mijn relatie met ex er een was met veel ruzie en geestelijk en lichamelijk geweld. Na al deze jaren vraag ik me soms nog steeds af hoe het mogelijk is dat niemand, zelfs mensen die mij heel goed kenden, vragen heeft gesteld.

De politiemannen die mij op straat hebben gered brengen me naar mijn vader. Ze vertellen wat ze hebben gezien en gedaan en daarna vertrekken ze weer, maar niet zonder eerst een afspraak voor de aangifte te maken. 

Ik ben een hoopje ellende, ik heb heel veel verdriet en ben tegelijkertijd blij dat het voorbij is. Daarnaast ben ik ook nog bezig met ex. Ik vind het zielig voor hem, maak me zorgen over hoe het met hem verder moet. Die gedachten heb ik nog lang, maar door er veel over te praten ga ik uiteindelijk inzien dat ex niet zielig is. Mijn vader helpt me goed en doet en zegt de juiste dingen.

Ik slaap die eerste avond in het bed van mijn moeder, naast mijn vader,  omdat ik niet alleen durf te slapen.  De volgende dag gaan we 's middags naar het hoofdbureau van de politie in Rotterdam waar ik aangifte doe. Op dinsdag komt er al een mevrouw van Slachtofferhulp langs en doe ik nogmaals mijn verhaal. In het begin komt ze wekelijks en praten we veel over wat er is gebeurd de afgelopen jaren. Door de gesprekken met haar ga ik steeds meer inzien dat ik het niet had kunnen voorkomen. En dat het niet mijn schuld is dat ik ben mishandeld. 

Ik ben veilig bij mijn vader en iedere dag vertel ik hem iets meer over alle dingen die ik heb meegemaakt. Er zijn avonden waarop we tot ver na middernacht praten. Over mij, over ons gezinsleven, over mijn moeder. De band met mijn vader is in die tijd ontzettend sterk geworden en is dat nu nog steeds.

Ex zit een aantal dagen vast en duikt dan ineens op bij vrienden van mij. Die bellen mij op - bij mijn vader - en reageren heel verbaasd wanneer zij mijn kant van het verhaal horen. Ze zetten ex meteen weer buiten. Ex zoekt een ander logeeradres, ik weet niet waar hij is, ergens in Amsterdam. 

Ex stuurt brieven en bloemen. De brieven lees ik niet, de bloemen gaan naar de buren. Ik informeer mijn vrienden en kennissen. Ook heb ik een afspraak met de bedrijfsarts die constateert dat ik voorlopig niet kan werken. 

Er komt een rechtszaak. Ik ben hier niet bij, mijn vader, een vriendin en mijn slachtofferhulpmevrouw gaan wel. Ik sta nog niet stevig genoeg in mijn schoenen om ex te zien.

Ik heb een schriftelijk verslag en de uitspraak van de rechtszaak gevonden in een van mijn dossiermappen. Mijn vader heeft alles zo gedetailleerd mogelijk opgeschreven. Ik heb er een aantal passages van overgenomen:


De rechter leest een gedetailleerde dagvaarding voor: Wat is uw reactie? Ik herinner me niet veel.

U heeft N. mishandeld? Yes

Hoe kijkt u er nu tegenaan? What I did was terrible.

Het is nogal grof gegaan. I know.

En dat jegens een slachtoffer dat zich niet kon verdedigen. Er was duidelijk sprake van fysiek overwicht.

U ontkent regelmatige mishandeling.

Nu dan .. september. De aanleiding. U krijgt een brief van uw broer met de suggestie dat u niet goed omging met N. en meer van streek makende opmerkingen. N. had kennelijk een betere relatie met uw familie dan u. 

U heeft de foto's van N. gezien? Yes.

U zegt als een wildeman tekeer te zijn gegaan. U zegt haar zwaar mishandeld te hebben. Yes

Heeft u excuses gemaakt. Heeft u geschreven? Yes, maar ik weet niet of de brieven zijn aangekomen. 

Ik kan me ook voorstellen dat N. geen enkel contact meer met u wil. 

De officier voegt gooien met een bierfles toe aan tenlastelegging.

De advocaat sputtert wat tegen maar gaat dan toch akkoord.

Officier: U heeft gegooid met een bierfles?  Yes.

Wat was uw bedoeling? Geen bedoeling om te raken.

Waar kwam de fles terecht? Muur, linksboven hoofd. Afstand ongeveer one foot, two feet.

Rechter vraagt naar de arrestatie. Ik werd getrapt en trapte terug.

Als u aangehouden wordt door de politie moet u gewoon rustig meegaan.

De officier houdt heel mooi geformuleerd verhaal. Geen desastreuze dag, maar een hele zwarte periode. Wederspannigheid bij aanhouding. Bierfles niet zomaar gegooid. Langdurige mishandeling, N. had kunnen doodgaan, zwaar lichamelijk letsel toegebracht. U zegt zelf dat u behaved like a raging bull.

Rechter: hij is een first offender maar voor de maatschappij en het slachtoffer wil ik afkeuring laten zien.

Advocaat: het verdrongen geweld uit de jeugd van meneer komt nu tot uiting. Is te behandelen. Hij ziet dat hij als mens zo niet verder kan.

Rechter: bewezen: verzet tegen politie en zware mishandeling.

De straf:

-140 uur dienstverlening ipv 3 maanden detentie, 4 dagen = 8 uur aftrekken ivm voorarrest

-voorwaardelijk 2 maanden

- fl xx  binnen 5 maanden aan het slachtoffer terugbetalen.

Helaas kon de rechter ex niet veroordelen voor de jarenlange kwellingen en misdragingen. Dat had alleen gekund als er bewijs was, getuigenverklaringen, eerdere aangiftes een een dossier. 

Mijn leven gaat door. Ik verkoop mijn huis, mijn spullen gaan in de opslag bij een kennis van mijn vader. Ex mocht zijn spullen, onder toeziend oog van mijn vader en een politieagent, uit mij huis halen. 

Na een half jaar ben ik weer een beetje opgekrabbeld en krijg ik steeds meer zin in het leven. Ik ga weer werken en ook op zoek naar een nieuwe woning. Die vind ik en samen met mijn vader ga ik klussen zodat het huis helemaal naar mijn zin is. In het voorjaar verhuis ik en ga ik, voor het eerst in mijn leven, op mezelf wonen.

Ik ben nog lang aan het bijkomen van deze nare en zware periode in mijn leven. Toch geniet ik ook met volle teugen van mijn nieuwe leven. Ik ga uit, leer nieuwe mensen kennen, haal banden met mensen van vroeger aan en ga op reis naar Rome, New York en Londen. Iedere dag ervaar ik dat ik vrij ben, dat ik niet meer bang hoef te zijn, dat ik niet meer hoef te bewijzen dat ik iets niet heb gedaan. Ik kan mijn eigen geld aan mezelf uitgeven, ik kan thuiskomen wanneer ik wil en wegblijven wanneer ik wil. Ik ben weer vrij, en dat voelt goed. Nooit meer wil ik een jaloerse partner.

Twee jaar later kom ik T. in het uitgaansleven tegen. We spreken wat af en het klikt weer. Ik word zelfs weer verliefd! Na een half jaar weten we zeker dat we samen verder willen.  En ex? Die heb ik nooit meer gezien en nooit meer wat van vernomen. 


28 opmerkingen:

  1. Ik ben zo blij dat je het overleefd hebt. Wat een verhaal. En wat een moed om het allemaal op te schrijven. Ik vind het ook knap hoe je daarna langzaam de draad van je leven weer oppakte en dingen ondernam. Gelukkig heb je nooit meer iets van ex vernomen, want dat kan soms anders zijn. Ik vroeg me af: zijn er mensen geweest die achteraf zeiden dat ze wel iets vermoed hebben, maar daar niets mee deden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, het is door vooral doordat mijn vader mij kon opvangen en alle tijd gaf om weer een leven op te bouwen. Daarnaast had ik zelf ook nog veel plannen en ambities en ik had ook veel lieve mensen om mij heen. Nee, eigenlijk heeft niemand gezegd dat ze vermoedens hadden, maar ik hoorde later wel dat veel mensen, vooral mijn eigen vrienden, hem niet erg sympathiek vonden. Zij prikten door zijn mooie verhalen heen. Dat ik zo werd behandeld dat zag en bedacht niemand.

      Verwijderen
  2. Wat heb jij een fijne vader. Is dit opschrijven een soort definitieve streep er onder?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, dat ben ik helemaal met je eens, ik heb een topvader! Ik denk dat het wel het laatste staartje was. Lang weggestopt, en nu toch maar eens opgeschreven met het idee er na dit schrijfproces een dikke streep onder te zetten.

      Verwijderen
  3. Wat verschrikkelijk allemaal, er zijn gewoon geen woorden voor. Onvoorstelbaar wat jouw ex jou heeft aangedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Aukje, ik kan het zelf ook nauwelijks geloven en als ik er aan terugdenk begrijp ik niet hoe ik het zo lang heb volgehouden.

      Verwijderen
  4. Mooi afsluiting van het jaar, eind goed al goed.
    De beste wensen voor 2023 en veel mooie blogs over andere dingen in je leven kunnen nu volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Lot, precies het is een mooie afsluiting van het jaar. Jij en manlief ook een goed 2023. Ik ga mijn best doen leuke en interessante stukjes te schrijven!

      Verwijderen
  5. Wat ben ik blij dat je je leven terug hebt gekregen, dat je weer plezier durfde maken!
    Alle geluk voor jou en jullie toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Anoniem, dank je wel! Ik wens jou ook een goed 2023!

      Verwijderen
  6. Je hebt een vreselijke tijd meegemaakt. Het is een wonder dat je het overleefd hebt. Ik las in de Groene Amsterdammer dat er in Nederland elke acht dagen een vrouw vermoord wordt "door een onweerstaanbare man met een roos tussen zijn tanden en een mes achter de rug".
    Fijn, dat je alle steun van je vader kreeg/krijgt.

    Ik wens jou en meneer T alle goeds voor het nieuwe jaar.

    Lieve groet van Mariet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Margriet, dat is wel een heel hoog aantal, daar had ik werkelijk geen idee van. En wat een mooie omschrijving voor zo´n misdadiger van een kerel! Er zijn overigens ook vrouwen die hun man mishandelen, ook dat lijkt onvoorstelbaar maar gebeurt. Ja, die vader van mij is een held! Lieve groet terug!

      Verwijderen
  7. Hai N.
    Allereerst een gelukkig nieuwjaar toegewenst!
    Ik weet niet of je zo'n vreselijke periode in je leven ooit echt helemaal van je af kunt zetten. Hoeft ook niet misschien. Hoort bij je.
    Heeft toch altijd meer gevolgen dan je denkt. Maar, ook niet in blijven hangen. Het is zoals het is en je bent goed zoals je bent!
    Groeten, Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Marijke, dank je wel voor je wensen! Ik heb heel erg mijn best gedaan om er niet in te blijven hangen en gelukkig was ik omringd door de juiste mensen en had ik genoeg leuks om niet zielig te gaan zitten doen. Ik moet nog wel steeds leren accepteren dat ik goed ben zoals ik ben, dat lukt vaak, maar nog niet altijd.

      Verwijderen
  8. Wat een intens verhaal zeg. En wat een fijne vader inderdaad en zo fijn dat je het geluk gevonden hebt!

    Een goed 2023!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Mrs. T. Ik heb ook een Mr. T. een heerlijke vent en samen hebben we het heel leuk. En wat zo fijn is, mijn vader en T. hebben ook een goede relatie, daar ben ik ook zo blij om. Dank voor je wens en natuurlijk voor jullie hetzelfde!

      Verwijderen
  9. Eind goed, al goed! Heerlijk om dit te lezen.
    Maar veel respect voor je!
    Een gelukkig en gezond nieuwjaar toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Engelien, dank je wel voor je wens. Jij ook een mooi en gezellig 2023!

      Verwijderen
  10. Wat reageerde je vader goed en precies ook wat jij nodig had. Wel kunnen en mogen vertrouwen in iemand en ook dat er iemand voor je is. Onvoorwaardelijk. En inderdaad zo mooi te lezen dat je toch weer de lol en plezier in je leven terugkreeg. Weet zeker dat dit ook met die goede basis van thuis te maken heeft.

    Heb je nu een extra neus voor mensen die in een gevaarlijke thuissituatie zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedenavond Nietzomaarzoo, zo is het inderdaad, mijn vader is er voor me, onvoorwaardelijk. Nog steeds hoor, mocht het nodig zijn. Er is inderdaad wel een soort antenne voor dit soort dingen ontstaan. Ik sluit het nooit meer uit. Het is alleen erg moeilijk om je te bemoeien met iemand, dus dan zou ik eerst het vertrouwen moeten winnen. Het is nog nooit aan de hand geweest gelukkig.

      Verwijderen
  11. Eindelijk kon je terug ademhalen na zo'n lange nare periode. En je vond het geluk. Dat had je wel verdiend!
    Ik wens jou en Mr. T. een heel fijn 2023.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, geluk heb ik inderdaad gevonden, dank je voor je wensen en natuurlijk jij en jouw lief ook een goed 2023 waarin jullie veel leuke reizen maken. xx

      Verwijderen
  12. Zo eng, dat soort mannen. Fijn dat je nooit meer iets van hem gehoord hebt. En fijn dat je vader je zo goed opgevangen heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, nare mannen zijn het, maar ze doen zich heel anders voor. Ik ben ook (nog steeds) zo blij met mijn paps!

      Verwijderen
  13. Wat een indrukwekkende reeks terugblikken zeg. Wat vreselijk wat jou is aangedaan. Fijn dat je zo goed door je vader bent opgevangen, en dat je T weer tegenkwam later. Dankjewel voor het delen met ons, een intieme terugblik in jouw leven. Dikke knuffel en alle goeds voor het nieuwe jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marana, dank je wel voor je knuffel! Ik vond het zelf prettig om het nu eens allemaal op te schrijven. Ik heb niet alles online gezet, het hele verhaal staat in een Word document op mijn computer. Sommige dingen deel ik liever niet en het werd anders wel een heel lang verhaal. Het was genoeg en meer dan duidelijk hoe het is gegaan leek mij! Fijn dat je nog steeds meeleest en tot de volgende keer! xx

      Verwijderen
  14. Ontzettend heftig dat je dit hebt moeten meemaken. Gelukkig heb je jezelf uiteindelijk uit deze situatie weten te bevrijden, dat lijkt me enorm moeilijk. Fijn dat je uiteindelijk je leven weer kon oppakken en kon gaan genieten en nu een fijne partner hebt!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Zo Simpel is dan Geluk, ja het was een heel nare tijd maar inmiddels is dat gelukkig erg lang geleden en heb ik het 'een plek gegeven' voor zover dat kan. Het had heel anders kunnen aflopen, gelukkig is dat niet gebeurd!

      Verwijderen