maandag 6 mei 2024

zo was mijn week 18 / 2024

maandag 29 april

Twee uur later dan op een werkdag opgestaan. De zon scheen al uitbundig. Mijn ontbijt gemaakt, lunchsalade alvast klaargemaakt en ook de groente voor de soep van vanavond schoongemaakt en gesneden.

Toen naar de sportschool waar het gezellig druk was en waar ik een paar mensen die ik alleen in vakanties zie weer heb gesproken.

Soep gemaakt op de inductieplaat. Sinds we zonnepanelen hebben, hebben we ook een los inductietoestel naast het gasfornuis staan zodat we op de gratis zonnestroom kunnen koken. We gebruiken het wanneer het kan en past in de planning. Vandaag dus de soep, ook nog een paar eieren en een pan boontjes voor in mijn lunchsalade.

Na de lunch mijn auto bij de garage opgehaald, die had een grote beurt nodig en moest APK gekeurd worden. Ik moest diep in de buidel tasten! Mijn auto is 13 jaar oud maar heeft weinig kilometers op de teller staan, ik rijd namelijk bijna nooit meer. En toch doe ik hem niet weg, nog niet. 

De rest van de middag met mijn blote benen in het zonnetje zitten lezen. Gratis vitamine D!


dinsdag 30 april

Gisteravond las ik op de pagina van Frits en Ellen dat Ellen is overleden. Ik had het niet verwacht, ondanks de lange blogstilte. Ik heb in de afgelopen twee jaar met Ellen via e-mail contact gehad. Ook nog toen zij al ziek was. Het voelde alsof we elkaar een beetje kende, ook omdat ik haar en Frits volgde als ze hun camperavonturen op YouTube plaatsten. Het greep me aan, maakte me verdrietig en zal haar enorm missen. Ze had een leuke, ongedwongen schrijfstijl. Kon geestig over ditjes en datjes schrijven, maar schroomde niet om ook serieuze onderwerpen onder het voetlicht te brengen. Een schat van een vrouw volgens mij!

Ik heb de reis van onze zomervakantie uitgestippeld en op de heenreis twee overnachtingen geboekt. We doen de reis van zo'n 1100 km in drie etappes van 400 km, 500 km en 200 km. Als we dan op zaterdag richting het huis gaan hebben we ook nog tijd om onderweg boodschappen te doen voor het weekend. De terugreis doen we in twee delen, die overnachting is ook geboekt. 


woensdag 1 mei

Hetzelfde ochtendritueel als gisteren, ik vaar wel bij routine dus ook in de vakanties vaste tijd opstaan, ontbijten en dan naar de sportschool.

Daarna ben ik naar het centrum van de stad gefietst en heb ik bij AH en de Hema een paar boodschappen gedaan. Hema voor toiletartikelen, AH voor brood.

Daarna een kaart in de bus gedaan bij een vriendin die een kleine ingreep moest ondergaan vandaag. De dagen vliegen voorbij, terwijl ik niets bijzonders doe.

's Middags mezelf goed ingesmeerd met zonnebrandspul en even op mijn eigen terras in de zon zitten lezen. Na een half uurtje kon ik al in de schaduw zitten en dat heb ik toen ook gedaan, ben toch steeds voorzichtiger aan het worden. Lag ik vroeger, als kind en tiener en ook in de tijd dat ik 30 - 35 was, hele dagen op het strand met mooi weer, zónder me in te smeren, nu weet ik dat ik dat niet meer moet doen.


donderdag 2 mei

De mooiste dag van de week tot nu toe en volgens de voorspelling zal dit ook zo blijven. Daarom even op de fiets naar de grote stad waar ik nog een boodschap moest doen die niet in onze kleine stad kan.

Na de lunch buiten zitten lezen. Mijn boek is uit en ik heb het volgende boek al klaarliggen. Ben nog niet toegekomen aan het bestellen van mijn e-reader maar nog wel steeds van plan om er een te kopen. Ik denk dat ik hem net voor de zomervakantie aanschaf. 

Heerlijk lummeldagje.


vrijdag 3 mei

Niet naar de sportschool vanmorgen. Het lukt al een poos om op vrijdag niet te sporten. Als ik werk vind ik dat niet zo moeilijk, maar vandaag kostte het me veel moeite. Zomaar een paar uur extra vrije tijd, wat te doen met al die tijd? Ik heb huishoudelijke taken gedaan en ben even naar het centrum van de stad geweest voor een boodschap. Dacht dat het droog was maar er viel een heel dikke miezer en ik was toch nog kletsnat toen ik weer thuis kwam.

Ben de rest van de dag binnen gebleven en de sportdrang was groot. Niet aan toegegeven want ik heb die rust nodig. Wil het op den duur zelfs uitbouwen naar twee sportvrije dagen, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Zag gisteren wat foto's voorbij komen van eerdere meivakanties. Man man man wat ben ik dun en ik schrok er zelfs een beetje van. Heeft wel geholpen om niet alsnog naar de sportschool te gaan later op de dag. Niet sporten heeft vaak een eetbui tot gevolg. Komt door het 'alles of niets denken'.  Een dag waarop ik niet sport is een mislukte dag en dus kan een eetbui er ook nog wel bij. Maar vandaag niet, ik heb wel lekker eten voor mezelf gemaakt.

Achter de computer gezeten en mijn financiële administratie april gedaan. Bestand in Excel met alle inkomsten en uitgaven en spaarsaldo's bijgewerkt. Mijn financiën houd ik al heel lang bij en zo kom ik nooit voor financiële verrassingen te staan. Heb een goede buffer voor onverwachte uitgaven en denk altijd goed na voor ik een grote aankoop doe.



zaterdag 4 mei

Natuurlijk begon ik mijn zaterdag op de sportschool, want twee dagen achtereen niet gaan is nu nog geen optie.

Naar de markt in de grote stad gefietst en met twee volle fietstassen weer huiswaarts. Ik heb T. gevraagd om ratatouille te maken en als hij dat maakt is het altijd een bakplaat vol zodat er ook een flink deel in de vriezer kan. Ik nam courgettes, aubergines, tomaten en paprika's mee. Ook nog aardbeien en komkommers en een stuk geitenkaas. Het is een echte multiculturele markt en daar liggen toch andere dingen uitgestald dan op de markt in mijn stad. 

Vanmiddag heb ik een administratieve taak afgemaakt waaraan ik al enige tijd werkte, maar die ik niet kon afronden omdat ik nog niet over alle informatie beschikte. Een paar weken terug ontving ik deze informatie, en op mijn to-do lijst voor de vakantie stond dat ik deze taak wilde voltooien. Dat is nu gelukt, wat toch een kleine opluchting was.


zondag 5 mei

In het centrum van de stad zijn de winkels de eerste zondag van de maand open. Ik had een paar dingen nodig en moest ook nog naar de bieb. Dus de fiets gepakt en een rondje gedaan.

's Middags een paar lades van ons wandmeubel uitgezocht, voornamelijk administratie waarvan een deel de schredder in is gegaan. Nog een wasje buiten laten drogen en toen een aflevering van een serie gekeken en zitten lezen. 

Ik heb maar twee toedoetjes op mijn lijstje voor volgende week staan en dat zijn mijn auto wassen en een aantal e-mails beantwoorden. Die autowasbeurt staat er al een poosje op maar de zin ontbreekt steeds. Wasstraat is geen optie, want dan zijn de randjes en plekken waar die grote borstels niet komen niet gedaan en dat moet echt gebeuren. Ik denk dat ik het dinsdag doe. Die e-mails beantwoorden wilde ik vandaag doen maar de dag was voorbij voor ik er erg in had. Maar in de komende week lukt dat vast en zeker! 

22 opmerkingen:

  1. Heerlijke rustige week had je en wat goed van dat niet sporten. Foto's kunnen inderdaad confronterend zijn ze zeggen ook altijd tegen mensen die moeten/willen afvallen dat je dan een foto op de koelkast moet plakken. Zelf kijk ik niet graag in de spiegel maar omdat ik zo afgevallen ben moest ik een nieuwe broek hebben omdat we naar een excursie bij TaTa steel gingen en een broek verplicht was. Werd niet vrolijk van het beeld, zo'n 40 jaar geleden woog ik 5 kilo meer maar dan ben je jong en strak en nu zag ik een oude magere vrouw. En ja die Ellen denk er nog steeds aan ik opende haar blog in de nacht van maandag op dinsdag zoals ik dat de afgelopen tijd bijna 2 keer per dag deed. Net als jij had ik het ook niet verwacht (wie wel). Was er flink van slag van en dat maakte wel dat ik dacht 'het leven is nu, je moet er nu iets van maken' maar de volgende dag werd dat toch alweer overschaduwd door het bericht dat we nu nog vaker naar mijn moeder moeten i.v.m. wederom een stukje zorg dat niet meer uitgevoerd kan worden door de thuiszorg. Woensdag was Ed jarig en hij wilde graag naar het Scheepvaartmuseum waar de fototentoonstelling van Kadir van Loohuizen is over ons eten en de industrie daaromheen. Prachtige foto's maar veel schokkende beelden van enorme stallen met dieren en mensen die boontjes en peultjes plukken voor een verschrikkelijk laag uurloon. Zo'n dilemma als we daarmee stoppen hebben die mensen ook niet te eten. De tentoonstelling heet niet voor niets 'Food for thought'. Ik wens je nog een fijne rustige vakantieweek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik moest gisteren nog aan je denken en vroeg me af of het afvallen is gestopt. Ik herken wat je zegt, ik zie ook een oudere magere vrouw in de spiegel en vind ik mezelf niet mooi. Maar ja, jonger word ik niet en dikker dus ook niet, ik moet het er mee doen.
      Vervelend om zoveel zorg te moeten overnemen, een hele belasting lijkt me. En tuurlijk doe je het met liefde, maar misschien niet met plezier en zou je willen dat het anders was.
      De serie van Kadir staat hier klaar om te kijken, ik ben er nog niet aan begonnen maar na wat ik er allemaal over heb gelezen wil ik dit graag zien. En dat het wat aan denkvoer oplevert geloof ik meteen. Ik vind veel dingen tegenwoordig erg lastig. Je weet soms niet wat verstandig is. Wel of geen producten uit verre landen kopen? Is alle informatie die we krijgen betrouwbaar (antwoord: nee, zie ook programma's Keuringsdienst van Waarde) enz. enz. Dank je wel Ilona, ik vermaak me wel met niet veel doen! x

      Verwijderen
    2. Toch zijn er ook voor oudere 'dunne' vrouwen genoeg mogelijkheden om er leuk uit te zien. Ik zie bijna wekelijks in het Concertgebouw oudere dunne vrouwen die er goed gekleed bijlopen. Soms hip, soms chic, soms extravagant, maar het kan zeker wel. Zowel met kleur in je haren als met 'eigen grijs'. Donkere kleuren die je dunner maken vermijden, afkledende kleding ook. Liever dessins dan effen en liever niet alles in 1 kleur, maar meerdere kleuren, bijv. voor top en broek. Sportief oogt krachtiger dan een stijl die lieflijk overkomt.
      En ja, moe eruit zien, dat oogt altijd beroerd, al komen jongeren daar dan toch nog iets beter mee weg. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Gelukkig heb ik ook geen probleem met het vinden van mooie of leuke kleding, en voel ik me daarin dan ook prima. Maar iets gevulder zou niet misstaan. Ik houd niet dessins maar varieer wel met kleur. Lieflijk is zeker niet aan mij besteed!🤣

      Verwijderen
  2. Wat heerlijk,zomaar "alle tijd"hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed dat je de vrijdag goed bent doorgekomen!
    Ja, ik kende Ellen niet en haar blog maar vaag, maar het doet me toch wat als iemand in blogland er niet meer is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Judy, en as vrijdag probeer ik het weer, maar het is wel een uitdaging want donderdag is het Hemelvaart en dan is de sportschool dicht. Ga ik waarschijnlijk fietsten. Verdrietig inderdaad wanneer een blogger ineens overlijdt, ik maakte dit voor het eerst mee met Vlasje, die schreef over haar aflopende levenseinde. Dat was ook erg aangrijpend.

      Verwijderen
  4. Onze vorige hond Hera had aan beide zijkanten een kale plek waarschijnlijk door hormonen, ze had ook last van borstontsteking. Daar smeerde ik wel zonnebrandcreme op. Maar zelf smeer ik nooit, zit ook zelden in de zon, alleen met fietsen. Ik smeer lichaam graan met creme maar vind zonnebrandcreme zo vies! Ik heb al 2 plekjes zonneschade op bovenlip en neus gehad en er een chemocreme voor gekregen, nu zijn ze genezen. Dus . . . . . . . . . eigenlijk zou ik het wel moeten doen.
    Mijn eerste 20 levensjaren waren we elke week en alle vakanties op de boot en altijd zeilen en zwemmen, smeren deden we wel eens aan het begin vd dag maar we werden toen nog niet gewaarschuwd 😊

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, in die tijd speelde dat niet. Maar in jouw geval zou ik ook smeren als ik op de fiets iets ga doen, en ja, het is smerig spul maar beter dan...

      Verwijderen
  5. Fijn dat de vrijdag ook goed gaat als het een vrije dag is zonder werkverplichting. Gisteren met vriendin afgesproken in Botanische Tuinen in Utrecht. Gewandeld, thee gedronken en bijgepraat. Allebei veel zorgen over dierbaren met psychiatrische problemen. En hoe het is om afstand te nemen en je niet schuldig te voelen over of je tekort bent geschoten. Heb jij nog rond 4 en 5 mei iets gehad of gedaan? Het zijn wel dagen die nu gelukkig eens niet over eten gaan. Geen stollen, oranje tompoucen, kalkoenen, pepernoten of champagne. Wel winnen de foodtrucks steeds meer terrein over de bevrijdingsfestivals, maar daar heb ik niet mee te maken. Vriendin en ik hadden het over het 5 mei bevrijdingsconcert, dat we het niet gezien hadden. Zij vond het sinds Bea geen koningin meer was, niet meer zo bijzonder, W-A heeft meer een poppy smaak, zei ze. Ik weet trouwens helemaal niet of de regerend vorst die muziek kiest. Ben gisteravond begonnen met terugkijken, maar eerste half uur is alleen maar gepraat. Pas dan start het met muziek. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, lastige problematiek wanneer je dierbaren hebt met psychiatrische problemen, en dan zeker wanneer je zelf misschien denkt dat je het anders had kunnen aanpakken.
      De 4e en 5e mei zijn niet anders dan anders ingevuld. Ik ga al lang niet meer naar festivals en voor een foodtruck loop ik ook niet warm. Het concert heb ik nooit gekeken.

      Verwijderen
  6. Is de bibliotheek bij jullie ook open op koopzondag? Dat lijkt me heel fijn zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, klopt, alleen op feestdagen gesloten. En er zit een zaakje met koffie en lunch in en die hebben buiten ook een terras. Goed toeven daar!

      Verwijderen
    2. Hier in Amsterdam ook twee filialen van de bib open op zondag. En op 2e Pinksterdag ook. Heb laatst meegedaan aan enquete van de Amsterdamse bib over of ze ook op alle chr. feestdagen open zouden moeten zijn en zo ja, welke faciliteiten er dan gewenst zijn. Restaurant open of niet, dat soort vragen. Ik vind het helemaal prima, vind dat mensen echt zelf moeten bepalen of het voor hen een feestdag is, en wat ze op die dag wel of niet willen. Al is het nadeel wel dat de extra loonbetalingen op zo'n feestdag dan zullen komen te vervallen. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Ik vind het jammere van onze bieb dat er niet veel te zoeken is, alles wat je wil lezen moet je reserveren, tenzij je thrillers en kasteelromans wil lezen, die staan gewoon in de paar kasten die ze hebben. Maar wel een fijne leestafel met alle tijdschriften en dus ook een goed café. Ik was vandaag op de fiets naar de grote stad omdat ik daar bij een Marokkaanse slager merguezworstjes ging kopen en toen zag ik dat de grote donderdagse weekmarkt er ook gewoon stond. Ik vind dat juist wel fijn, ik heb dan ook niets met christelijke feestdagen. Ik weet nog dat ik het zo verrassend anders vond toen ik voor het eerst in Londen woonde en alles gewoon door ging, bijna dag én nacht. Supermarkten die toen al tot 2200 uur open waren en een paar jaar later zelfs 24/7! Ik ben blij met die veranderingen, zelfs als ik er niet meteen gebruik van maak, het betekent dat het kan en dat niet iedereen mee moet doen met hoe wij het ooit bedacht hebben.

      Verwijderen
    4. Ja, dat is hier ook wel zo. Alles wat ik graag lees moet ik bijna altijd reserveren omdat het uit een ander filiaal moet komen (en dat zijn er 29 in Amsterdam, Diemen en Weesp). Dat wat in het bij mij dichtstbijzijnde filiaal staat, dat is zelden iets voor mij. Bedoel dit niet snobistisch, hoor. Een Engelstalig wetenschappelijk boek moet ik morgen zelfs ophalen bij het filiaal bij het CS. Dat is omdat het uit de landelijke bib komt, daar moest ik het boek reserveren. Het gaat over het analyseren van autobiografieën, benieuwd of ik er voldoende mee kan.. Groet, Ine

      Verwijderen
    5. De boeken hier komen ook uit andere filialen, niet eens in de buurt, soms ook van ver. Logisch ook, dat is natuurlijk logisch als het lenen van boeken betaalbaar moet blijven kan niet iedere vestiging alles in huis hebben.

      Verwijderen
  7. Wat een fijne week! En super goed dat je niet hebt toegegeven aan de sportdrang. Ben benieuwd welk boek je hebt gelezen en wat er nu op het lijstje staat.
    En een tip als je een ereader koopt. Mocht het een kobo zijn, dan kun je waarschijnlijk 30 dagen koboplus gebruiken. Als je die dan net voor de vakantie activeert, dan kun je de ereader vol gooien met allerlei boeken die je dan lekker tijdens de vakantie kunt lezen. Bij koboplus is het aanbod groot, maar na die 30 dagen zijn de boeken niet meer toegankelijk. Of je neemt een abonnement, dan kun je blijven lezen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is wel lastig hoor Aukje, ik neem aan dat jij dat wel herkent als hardloper. En ook dat je soms geen zin hebt en dan toch gaat en dan weer een fijn gevoel hebt na afloop. De bekende 'runners high'. Bedankt voor de tip, dat is een heel goed idee!

      Verwijderen
  8. Al had ik maar de helft van jouw fanatisme als het op sporten aan komt. We zouden het eigenlijk moeten kunnen verdelen onderling.. (PS: ik heb een Kobo-abonnement en ik vind het heerlijk!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ja, sommige dingen zou ik ook graag delen of ruilen met anderen, een deel van mijn hersens waarin al die fanatieke dwangmatige shit zit mag ook gewoon gedelete worden!! Ja, Kobo it is heb ik begrepen!

      Verwijderen