Op de blog van Zuinigaan las ik dat Aaf tutti frutti had gekocht. Er was ook een reactie over dit product. En het was de reactie van Aaf op deze reactie waardoor er bij mij een eetherinnering naar boven kwam. Aaf schreef dat zij het vroeger kookte en dan het kookvocht bond met maïzena. En dat is precies hoe ik het me herinner.
Thuis aten we af en toe op zondag een hele kip. Meestal werd de kip gebraden in een grote braadpan, maar soms ging de kip in zijn geheel aan het spit in de oven. Beide manieren van bereiden vond ik erg lekker. Mijn vader maakte de kip klaar, mijn moeder zorgde voor de tutti frutti. Bij dit gerecht aten we dan ook altijd rijst. Ik denk dat dit in de jaren zeventig door meer mensen werd gegeten, was vast ook weer een recept uit de Tip of een damesblad als Libelle of Margriet. De kip Hawaï, met ananas, deed volgens mij wat later zijn intrede in de Nederlandse keuken.
De tutti frutti werd geweekt in water waardoor het gedroogde fruit weer vol en zacht werd. In hetzelfde water werd het dan aan de kook gebracht en vervolgens ging er bij het kookvocht een maïzenapapje waardoor het dikker werd. Niet te dik, het moest geen pudding worden.
De maaltijd bestond dan uit kip, rijst, tutti frutti en meestal ook nog een beetje groente, ik geloof sperziebonen.
Ik vond dit als kind een van de lekkerste maaltijden die er bij ons op tafel kwamen. Mijn voorkeur voor zoet heeft daar natuurlijk mee te maken. Ik heb sowieso goede herinneringen aan het avondeten thuis, misschien niet altijd van het hoogste culinaire niveau, maar wel altijd lekker en meestal gezond, ook toen daar nog niet zo de nadruk op lag als nu.
Ik kan me het alleen als toetje herinneren met vanillevla en aangemaakt met maizena of aardappelzetmeel, ik vond het beiden glibberig en viste de stukjes tt eruit en liet de saus staan. Wat we ervoor aten weet ik echt niet meer. Rijst aten mijn ouders alleen met boter en suiker bij gebakken vis.
BeantwoordenVerwijderenRijst met boter en suiker at mijn vader ook wel, maar dan niet bij gebakken vis. Wel met rozijnen geloof ik en wat citroenrasp.
VerwijderenOh ja, heerlijk vond ik dat ook. Ga toch eens kijken of ik het ergens kan kopen. Dank!
BeantwoordenVerwijderenLidl verkoopt het, staat tussen de noten.
VerwijderenNee dat aten wij nooit, gek eigenlijk. Ik associeer gedroogd fruit met sulfiet en andere conserveermiddelen. Dat zit dan allemaal in dat kookvocht, lijkt mij.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat is zo. Maar in kleine hoeveelheden is dat niet schadelijk. Wel als je allergisch bent: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sulfietallergie.aspx Je moet sowieso niet teveel gedroogd fruit eten, vers is gezonder en in gedroogd is de suiker geconcentreerd waardoor je ongemerkt erg veel suiker binnenkrijgt.
VerwijderenNooit gegeten. Zou ook niet weten waar je dat koopt. Of bestaat het niet meer?
BeantwoordenVerwijderenDe Lidl heeft het, volgens mij hebben andere supermarkten het ook, het is een vrij standaard product.
VerwijderenWat leuk, tutti frutti. Aten wij vaak op zondag en ook wel met kerst. Als een bijgerecht bij kip. Maar ook wel bij rollade. Nooit met rijst. Altijd met (gebakken) aardappelen en meestal ook met andere groenten. Met kerst meestal rollade en rode kool.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Elly
Dat zijn ook lekkere combinaties.
VerwijderenWij aten het vroeger thuis ook als toetje. Als kind vond ik het eigenlijk niet eens zo lekker. Nu wel, vooral in de maand januari! Met een kaneelstokje in appelsap gekookt. Als toetje met vanillevla.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Alice K.
Ja, met vla vind ik het ook lekker!
Verwijderen