We eten bijna altijd lekker, soms staat er wel eens iets op tafel waar we niet enthousiast over zijn. Ik houd al sinds 2008 een Excelbestand bij met tabbladen, ieder jaar een eigen tabblad, en dan op dat tabblad kolommen met datum, dag en wat we aten. In dit bestand plan ik onze weekmenu's om daarna de boodschappen te bestellen.
Ik 'blader' ook wel terug, kijk door de jaren heen om inspiratie op te doen. Soms vergeten we een gerecht en dan is het leuk om het na lange tijd weer eens te maken en te eten. In dit bestand zie ik ook hoe onze eetgewoontes zijn veranderd. We eten nu bijvoorbeeld veel minder vlees dan 15 jaar geleden.
Wanneer iets niet lekker was zet ik dat in het bestand erbij. Vorige week maakte ik lasagne met geroosterde courgette en ricotta. We vonden het allebei geen succes. Ik kan het nog een keer maken en dan wat aanpassingen doen natuurlijk, maar waarschijnlijk vinden we het dan nog steeds mwah. Niet voor herhaling vatbaar.
Als iets wel lekker is dan eten we het vaker. Sommige gerechten eten we al vanaf dag een dat we samen waren. Denk aan salade Niçoise, lasagne, chili, stoofvlees, witlof met ham en kaas en andijviestamppot. Er komen ook af en toe nieuwe favorieten bij zoals bijvoorbeeld een wokgerecht met gyoza dumplings.
Meestal eten we op vrijdag- en zaterdagavond niet hetzelfde en maken we dingen waar de een wel zin in heeft en de ander niet. Ik heb dan echt fases waarin ik week in week uit hetzelfde eet omdat ik het zo lekker vind.
Zo eet ik nu bijna iedere week gado gado. Dat maak ik met zilvervliesrijst, een gekookt aardappeltje, taugé, spits- of Chinese kool, wortel, zoetzure komkommer, bloemkool en boontjes. Bovenop pindasaus, gefrituurde uitjes en een gekookt ei.
Ik ben momenteel sowieso helemaal van de bowls, kommen gevuld met lekker eten. Ze zijn makkelijk te maken, smakelijk, er is weinig afwas en ze passen goed bij de zomer omdat het eten in zo'n kom deels koud of lauw is en deels warm.
Vanavond heb ik ook weer erg lekker gegeten. Ik maakte een bakplaat met geroosterde groenten, voornamelijk restjes zoals een wortel, wat bloemkoolroosjes, een ui, een halve courgette, een paar sperziebonen, een paprika en een aardappel. Ik schepte eerste gekookte quinoa in de kom, eromheen schikte ik nog wat reepjes ijsbergsla, daar bovenop de groentjes van de bakplaat, wat gekruimelde feta en tenslotte peper, zout en crispy chili oil. Nom nom nom!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten