dinsdag 25 oktober 2022

welke regels en waarom heb ik al die regels? ochtendpauze

In mijn blog van 15 oktober schreef ik over mijn ontbijtroutine. Vandaag wil ik het hebben over mijn routines (regels!) in de ochtendpauze. Omdat ik op een school werk heb ik te maken met vaste pauzetijden. Ik geef niet iedere dag les, dus ik zou ook afwijkende pauzetijden kunnen aanhouden. Maar dan mis ik het sociale aspect van een pauze en bovendien is het voor het werk ook niet zo handig wanneer ik andere tijden voor mijn pauzes hanteer. 

Ik heb in de ochtend een half uur koffiepauze. Omdat de pauze vrij laat is, er zit vier uur tussen mijn ontbijt en de koffiepauze, heb ik altijd trek en eet ik een boterham met pindakaas en drink ik een grote beker koffie. 

Wanneer ik thuis ben, dus in de weekenden en vakanties, neem ik ook op vaste tijden mijn koffiepauze. Eerst ga ik sporten en wanneer ik dan thuiskom eet ik op een vast moment mijn boterham en drink ik mijn koffie. Ook hier houd ik de klok nauwlettend in de gaten en 'mag' ik pas koffie en een boterham om 11.45 uur.  Als ik ergens anders ben of op vakantie dan vervalt deze regel en lukt het me redelijk om het niet of anders te doen. Ik leg me er dan in ieder geval bij neer dat ik de controle los moet laten.

Ook gisteren ging het anders, maar dat is omdat er op deze pauzeregel één uitzondering is. Bij verjaardagen van T. of van mij eet ik een gebakje in plaats van een boterham. En gisteren was ik aan de beurt, 55 jaar ben ik geworden! Een mooi getal en een mooie leeftijd vind ik zelf.

Ik had mijn vader en zijn vriendin op de koffie uitgenodigd. Nu is voor veel mensen koffietijd al om een uur of tien, voor mij is dat dus na het sporten. Gelukkig weet mijn vader dat ik wat eigenaardigheden heb en is hij enorm flexibel, de uitnodiging voor 11.30 uur was hen geen probleem. 

Na mijn rondje sportschool haalde ik snel gebakjes bij de banketbakker. Ik vind een paar dingen erg lekker en dat maakt kiezen lastig. Voor T. en B. neem ik altijd een vruchtenschelp, voor mijn vader een hazelnootschuimgebakje en deze keer nam ik voor mezelf een harde mokka. 

Ik kom er gaandeweg achter dat ik de regels fijn vind omdat ze me zicht geven op een eetmoment. Ik hoef dan niet na te denken of ik wel of niet iets neem, dát is het moment en dát is wat ik altijd eet. Zo lukt het me om verleidingen te weerstaan en mijn gewicht te behouden. De angst om dit los te laten is gekoppeld aan de angst om dik te worden.  Ik denk dat deze 'van de koude grond' psychologie deels verklaart waarom die regels er zijn gekomen.

En waarom loslaten vraag ik me nu ook steeds af? Ik functioneer er goed bij,  heb er weinig last van en de keren dat ik er al last van heb zijn op een hand te tellen. Ik ben er nog niet uit.

18 opmerkingen:

  1. Als jij je goed voelt bij je regels dan moet je ze aanhouden. Waarom zou je ze dan moeten laten vallen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. van harte gefeliciteerd, mooie cijfers, ik heb ook 2 dezelfde cijfers, maar dan 2 7's. Harde mokka, heerlijk. Eeuwen geleden dat ik die at, hier kan ik ze nergens meer vinden, toch maar eens goed zoeken op internet. Ik hoop dat je genoten hebt van je gebakje (en van de hele dag).
    Doe gewoon wat je denkt dat goed voor jou is en waar je je goed bij voelt, van af en toe iets extra's word je echt niet gelijk dik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, ook mooi! Er zijn hier in de buurt nog drie bakkers die nog deze typische Nederlandse lekkernijen verkopen. Ik heb er zeker van genoten!

      Verwijderen
  3. Ja, dat vraag ik me ook af. Want we leven allemaal min of meer met de klok, zeker als je werkt. Als ik honger heb kijk ik ook op de klok of het al lunchtijd is. Maar minder stikt als jij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, zo is het, en ik hoor vaak genoeg dat mensen op vaste tijden eten, het is ook handig als je met meerdere mensen bent, dan weet iedereen wanneer het etenstijd is.

      Verwijderen
  4. Van harte gefeliciteerd. Zouden regels ook gewoonten kunnen worden.? Dat is dan prettig steeds hetzelfde. Energiesparend zegt men. Maar een keertje op een andere manier is minder erg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Izerina! Veel van mijn regels zijn gewoonten, dat klopt, misschien moet ik ze op die manier zien, dat is wat milder naar mezelf en daarmee haal ik ze ook uit het 'gekke' hoekje. Iedereen heeft een aantal gewoonten en daardoor lopen dingen soepel. Dank voor dit inzicht!

      Verwijderen
  5. Alsnog gefeliciteerd.
    die harde mokka had ik graag vandaag gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van harte gefeliciteerd Niekje!
    Ik moest even googlen wat een harde mokka is. Ziet er mooi uit maar is niks voor mij, ik hou niet van mokka. Ik hoop dat je er fijn van genoten hebt. Lekker om zo in de vakantie jarig te zijn.
    Ik heb op werkdagen ook zulke regels. Maar ik noem het inderdaad gewoontes.
    Ik ontbijt met een boterham met pindakaas en een kop thee. Ik neem een stuk fruit of groente en 2 koppen thee tijdens de koffiepauze. Ik lunch met 3 boterhammen met vleeswaren of kaas en 2 koppen thee, en bij de theepauze neem ik weer een stuk groente of fruit en 2 koppen thee. Die laatste pauze kunnen we niet iedere dag houden, en dan doe ik het maar achter mijn pc. Ik moet wat eten en drinken op gezette tijden, anders trek ik het niet tot het volgende eetmoment. Voor mij is het een fijn ritme, het zorgt ervoor dat ik niet teveel eet, en ik weet dat ik het met deze hoeveelheden goed volhou de hele dag.
    Overigens maak ik een uitzondering voor verjaardagen: dan schrap ik groente/fruit en eet ik lekker de traktatie van de jarige.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marana, dank je wel! Alles met koffiesmaak lust ik graag. Regels zijn inderdaad ook gewoontes, en ik denk dat veel mensen het zo zien én ze ook hebben. Het is makkelijk, en zoals Izirina ook zei, energiebesparend. Dat eten en drinken op gezette tijden om zo niet teveel maar ook niet te weinig te eten is ook wat er bij mij meespeelt. En af en toe een uitzondering... moet kunnen!

      Verwijderen
  7. Lekker zo'n moccagebakje. Hou ook van mocca. Maar niet zo van regels. Dan ga ik bijna automatisch dwarsliggen. "Mag niet", daar reageer ik meestal tegendraads op. In het kleine dan he.. Als je het inderdaad geen regels, maar gewoontes noemt, dan is het al lichter. Kennelijk gedij je goed op vaste routines en regels. Als niemand daar last van heeft, dan kan het denk ik niet zoveel kwaad.
    Maar toch; jij vraagt jezelf af waarom je dit doet en nodig hebt, dus het geeft toch 'last'. Of dat anderen moeten wachten op hun eerste bak koffie omdat jij die regel hebt. Dat maakt het lastig(er) lijkt me. Nog van harte gefeliciteerd overigens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niet...Zo, ik snap wat je bedoelt met dwarsliggen bij regels. Ik ken meer mensen zoals jij, mijn man T. is ook zo iemand. Ik ben een wat bravere burger. Ik ga proberen om mijn regels als vaste gewoonten te zien, dat maakt het voor mijn gevoel al minder 'raar'. Ja, anderen moeten soms wachten omdat IK het ergens nog geen tijd voor vind! Maar ik kan dat meestal zo verpakken dat het lijkt alsof er niets aan de hand is... heel sneaky dus.

      Verwijderen
  8. Nog van harte gefeliciteerd!
    Ik ben ook niet van de regels, maar dat heb ik, geloof ik, al eens geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Myriam! Ja, dat jij niet van regels en regelmaat houdt wist ik ben ik best een beetje jaloers op. Nog steeds fijn in Spanje?

      Verwijderen
  9. Ik neig ook naar lekker zo houden als jij je er goed bij voelt. En alsnog gefeliciteerd met je verjaardag!

    BeantwoordenVerwijderen