Toen ik op de lagere school zat stelden we elkaar soms rare vragen zoals 'wat kies je: blind of doof' of 'een arm of een been missen' en meer van dat soort keuzevragen. Daar kon je natuurlijk geen antwoord op geven maar je dacht er wel even over na, om dan vervolgens weer te gaan touwtjespringen, hinkelen of tikkertje spelen.
Gezondheid, lichamelijke afwijkingen, gebreken maar ook een grote neus, flaporen of brede heupen, je hebt het niet voor het kiezen. Aan sommige dingen is wat te doen als je dat wilt en voor weer andere dingen zijn hulpmiddelen beschikbaar. En soms is er ook gewoon niets aan te doen. Ik heb schoenmaat 45, ik vind het niet erg omdat ik voldoende keus heb wanneer ik schoenen ga kopen, maar dat is wel eens anders geweest. En aan die grote maat kon en kan ik nog steeds niets doen.
Wat heb je liever: anorexia, boulimia, eetbuistoornis, arfid, orthorexia of heb je liever een combinatie van een paar van deze aandoeningen? Lastig kiezen hoor!
Ik weet dat het niet te vergelijken is met een grote schoenmaat, met blind zijn of met andere ziektebeelden of gebreken. Maar net als andere ziekten en aandoeningen is een eetstoornis ook geen keus geweest bij de mensen die er last van hebben.
Toen ik ongeveer 20 jaar geleden besloot om te stoppen met roken en tegelijkertijd wat gewicht te verliezen, vertelde niemand me dat ik een eetstoornis zou ontwikkelen. Ik had zelf geen kennis over eetstoornissen, had wel eens van anorexia en boulimia gehoord, maar dat was destijds een zeer-ver-van-mijn-bed-show.
Als ik toen had geweten wat ik nu weet was ik heel anders te werk gegaan. Geen punten tellen met een WeightWatchers boekje, geen voedingsmiddelen uit mijn menu schrappen maar juist focussen op een gezonde leefstijl. Klopt, er was destijds veel minder aandacht dan nu voor een gezonde leefstijl dus daar had ik toen niet op kunnen terugvallen. Ik ben me pas later gaan verdiepen in een gezonde leefstijl, maar toen was het al te laat. Ik zat al vast in mijn patronen en eetgestoorde gedrag.
Ik was in de val gestapt. Ik was zonder dat ik wist hoe gevaarlijk het was begonnen met het aanpassen van mijn dieet. Dat ik nu een eetprobleem heb is niet mijn schuld.
Door al dat geklooi met eten is mijn oerbrein volledig verstoord geraakt en is constant in opstand. Mijn 'denkende' brein gaat weer goed functioneren wanneer er gegeten is en het oerbrein even kalm is. Dan neem ik me voor dat ik niet meer restrictief eet en niet bij ieder eetmoment op de klok kijk. Eten zoals het hoort, naar behoefte en soms wat te veel en soms wat te weinig. Maar de gewoonten zijn zo sterk, en mijn angst om aan te komen zo groot, ik verval daardoor weer snel in restrictief eten en overmatig bewegen.
Omgevingsimpulsen hebben er voor gezorgd dat ik dacht iets goeds te doen toen ik begon met afvallen. Ik kreeg tenslotte complimentjes over mijn slanke lijn. Daarnaast zag ik om me heen overal beelden van slanke mensen, slank staat gelijk aan goed, aan verstandig, aan succesvol, aan.... vul maar in. Dat ik iets gevaarlijks aan het doen was kwam geen moment in mij op, werd nooit tegen me gezegd.
Pleit ik mezelf nu vrij? Nee, absoluut niet. Ik ben nog steeds zelf verantwoordelijk voor wat ik eet, hoe ik eet, wanneer ik eet en of ik eet. Maar dat het lastig is om patronen te doorbreken hoef ik hier denk ik niet meer te vertellen. Je hebt zelf vast ook wel een paar vaste routines die je fijn vindt, die niet heel makkelijk te doorbreken zijn. Routines kunnen je helpen - ze besparen je tijd wanneer je dingen op de automatische piloot dingen doet - maar ze kunnen je ook in de weg zitten. Zo zit het met mijn eetstoornis ook. Soms is het makkelijk om vaste eetroutines te hebben, maar vaak ook niet.
❤️
BeantwoordenVerwijderenWat een verhelderend stukje schreef je!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Bertiebo.
VerwijderenMooi en helder stukje. Ja, daar was destijds niets over bekend. Mijn vader, altijd al stevig en een onverbeterlijke schrokop, had de oorlogsjaren meegemaakt. Nadat hij last kreeg van zijn longen (van de Canadese militairen leren roken) moest hij stoppen met roken . Er kwam 10 kilo bij. Dat gaf nog een extra verergering van de knieklachten. Dus naar de huisarts samen met mijn moeder die het woord deed, ja aandoenlijk.. Huisarts begon over afvallen en gaf een brochure mee. Een 1000 cal dieet. Mijn vader viel af, maar niemand vertelde dat je dan ook je spieren verloor .. dus extra moe sinds die tijd. En natuurlijk bleven de kilo's daarna er weer aan komen. Inmiddels met pensioen zocht hij vooral de mensen op waar extra vette en zoete happen te bikken waren. Nee, in die tijd was er niets bekend.
BeantwoordenVerwijderenAfvallen is niet zomaar iets als het gaat om meer dan 10% van je lichaamsgewicht. En het bekende jo-jo-en na een crashdieet (want 1000 cal is een crashdieet!) is ook logisch, het lichaam gaat in de spaarstand en dat houdt het niet eeuwig vol. Kennis is gelukkig verbeterd en nu wordt door de meeste wetenschappers gezegd dat een afvaldieet niet goed is maar gezond eten wel. Dus geen bewerkt en ultrabewerkt voedsel, niet de hele dag snacken en snaaien etc.
VerwijderenJa, goed dat je het nog eens uitlegt.
BeantwoordenVerwijderenDoe ik met plezier.
VerwijderenEn het is zoals je zegt; je kiest er niet zelf voor. Soms verergeren klachten als je ouder wordt. En de hulp-en zorgverlening is ook lang niet altijd up to date. Vaak weet je zelf meer dan de zorgverlener. Veel huisartsen zijn nog van mening dat overgangsklachten niet echt bestaan en dat eetstoornissen bij ouderen niet of nauwelijks voorkomen. Of het wordt dan toegeschreven aan ouder worden of aan zorgafhankelijkheid (eten van zorginstelling is nou eenmaal niet lekker).
BeantwoordenVerwijderenHi Ina, het is niet voor niets dat er zoveel ervaringsdeskundigen zijn die er hun werk van maken om anderen te helpen met eetproblemen, overgang en burn-out (en vast nog veel meer). Nee, eetstoornissen komen alleen voor bij jonge meisjes toch? 😉
VerwijderenWat lijkt met het moeilijk,die discussie in je hoofd. Is er kans,dat je "normaal"willen eten ook dwangmatig kan worden?
BeantwoordenVerwijderenDat is niet een logisch gevolg, normaal eten zou wel moeten lukken. Ik merk al dat het beter gaat als ik wat zwaarder ben en mijn lichaam dus niet meer constant met eten bezig is, mijn brein niet constant denkt 'wat kan ik straks eten' en ik niet in de overlevingsstand sta maar normaal functioneer met een 'normaal' lichaamsgewicht. Een paar kilo erbij maakt al het verschil weet ik uit ervaring.
VerwijderenWeer een heldere uitleg hoe het bij jou heeft gewerkt. Maar niet iedereen met een dieetverleden en gejojo houdt er een eetstoornis aan over. Ook andere omstandigheden zullen dan meespelen.
BeantwoordenVerwijderenDoor alles wat ik geleerd heb van alle methodes (ik noem het geen dieet meer) die ik gevolgd heb, heb ik geleerd wat voor mij werkt en ben ik redelijk stabiel in gewicht al is dat 10 kilo teveel. Maar om dat eraf te krijgen zou ik me constant moeten beperken tot de basis en daar wordt ik ook niet gelukkig van. Doordat ik in het weekend wat extra eet in de vorm van een stukje taart of ijs en wat snacks bij een wijntje hou ik het goed vol om door de week de basis aan te houden en dan kan er best een lunch buiten de deur inpassen
Klopt Lot, natuurlijk krijgt niet iedereen die lijnt een eetstoornis, je hebt er ook nog wat andere ingrediënten voor nodig zoals bijvoorbeeld aanleg, perfectionisme, slecht voorbeeld van thuis (moeder die lijnde) en nog veel en veel meer. Net als niet iedereen die alcohol drinkt een alcoholist wordt. En 10 kilo teveel? Als dit jouw 'set point' is omdat je dat al lang zo hebt en het je geen moeite kost om het zo te houden, dan lijkt me dat heel prettig. Weekend wat extra, weekdagen balans, klinkt fijn! En af en toe een lunch is leuk, lekker en gezellig, dus dat blijft!
VerwijderenEindelijk van mij weer een keer een reactie, ben lang ziek geweest en daardoor geen puf om te reageren. Maar ik kruip weer uit het dal en “waag” me weer aan een reactie.
BeantwoordenVerwijderenEr was vroeger inderdaad weinig bekend over eten en diëten, en voorlichting was er al helemaal weinig.
Je hebt het weer duidelijk uitgelegd. Een schuldvraag vind ik bij deze stoornissen eigenlijk ook niet van belang. Inzicht hebben in het hoe en wat daarentegen juist wel.
Een vastgeroest patroon veranderen doe je ook niet zomaar en zeker niet bij voeding, want eten moet je nu eenmaal.
Zelf ben ik door medicijngebruik wat kilo’s aangekomen en dat kon ik goed hebben maar eigenlijk vind ik dat niet leuk. Vroeger is tegen mij te vaak gezegd dat ik stevig was, maar als ik op foto’s kijk denk ik wanneer dan.
Dat is in mijn brein steeds een gevecht, ik heb geen eetstoornis ontwikkeld maar vind mezelf nog steeds niet dun ( al zegt iedereen van wel zie ik in de spiegel toch iets anders)
Ik kan niet anders zeggen dan dat je goed bezig bent, en hoop dat je niet zo streng voor jezelf blijft.
Lieve groet,
Ria
Lieve Ria, wat fijn dat je nu weer aan het opknappen bent. Ik hoop dat de stijgende lijn blijft. Wat je schrijft over je gewicht vroeger is voor veel (vooral vrouwen) van toepassing. Denken dat je dik bent en als je dan foto's terugkijk vraag je je af waarom je dat dacht. Een eetstoornis kan ik vele vormen voorkomen, kan heel licht aanwezig zijn en heel sterk. We leven nu eenmaal in een maatschappij waar er veel nadruk is op eten, gewicht en uiterlijk en voor veel mensen is het een gevecht voor een paar kilo. Ik probeer echt om mild te zijn voor mezelf, lukt de ene dag beter dan de andere, maar ik ben over het algemeen prima tevreden! Fijne dag!
VerwijderenHet is best een eng idee dat het gevaar van een eetstoornis zo op de loer ligt. En in je post lees ik ook dat zelfinzicht in wat er aan de hand is en in hoe het werkt dus niet wil zeggen dat je er dan vanaf kunt komen.
BeantwoordenVerwijderenPrecies, en dat geldt eigenlijk voor de meeste mensen met een eetstoornis. Maar goed, ook een alcoholist weet dat er maar een ding op zit en dat betekent niet dat hij/zij dat ook doet. Wat we weten over wat goed voor ons is en wat we doen zijn vaak heel verschillende dingen.
VerwijderenDaar wordt ook voor gewaarschuwd m.b.t. het Fodmap dieet bij prikkelbare darmsyndroom. Je moet dan met lijstjes gaan werken wat wel en wat niet en dan worden die ook nog weer regelmatig herzien door een Amerikaans instituut, dus je moet een app op je telefoon zetten en daarmee de supermarkt door.
Verwijderen65 gram tomaat per portie, ja maar wat voor soort tomaat dan, want dat verschilt ook nog. Havermout of havervlokken, dat maakt ook verschil in veilige hoeveelheid..
Voor mij is dat te krampachtig en werkt het dus niet zo goed. Ik ga dan nog meer in mijn hoofd.
Wanneer eten niet meer spontaan kan is het vervelend, of het nu een eetstoornis is of een aandoening waardoor je een bepaald dieet moet volgen. Het is fijn dat er apps zijn, maar het maakt het ook allemaal erg tijdrovend en belastend. Ik ben blij dat ik nooit calorieën heb geteld, daar zou ik ook zomaar verslaafd aan geraakt kunnen zijn, mezelf kennende.
VerwijderenDag Niekje, ja raar he, als je lichaam eenmaal grondig van slag is geraakt door een eetstoornis (disorderly eating, noemen ze het tegenwoordig ) wordt het nooit meer vanzelfsprekend helaas. en wat werkt is voor iedereen anders. ik eet zelf graag grote porties en honger hebben werkt zeker niet, dus ik ben grotendeels veganistisch gaan eten (weinig vet, wel alle groenten/fruit en zetmeel) en vanwege die lekker grote porties vind ik dat goed te doen. maar intuitief eten, daar waag ik me niet aan.. mijn intuitie is blijkbaar altijd ingesteld op de naderende hongersnood:-) ! En hoewel ik wel wist dat je bij het ouder worden minder calorieën nodig hebt, vind ik 't soms best jammer dat ik er met mijn leeftijd en lengte (ik ben 57 en maar 1.64 lang) en mijn zittende beroep, ondanks redelijk wat beweging, toch echt maar 1500kcal gemiddeld/dag moet eten als ik niet wil aankomen. Het komt niet zo heel precies natuurlijk en ik tel niet dagelijks calorieën, maar het is een aardige richtlijn. 20jaar geleden vond ik dat een dieet en nu vind ik dat gelukkig goed te doen. maar het is toch een beetje als een ex-alcoholist: het blijft een ding. Hopelijk gaat dat nog eens over.
BeantwoordenVerwijderenHi YvonneG, Ik eet ook enorm grote porties groente en net als jij weinig vet, daarnaast soms vlees (heel weinig) en koolhydraten. Je ziet op de foto's in mijn menu wel hoe de verdeling meestal is. Intuitief eten durf ik niet , ben té bang dat ik dan alleen nog maar gebakjes eet (beetje overdreven maar je snapt wat ik bedoel). En toch weet ik dat ik mezelf zou moeten vertrouwen omdat de balans vanzelf komt.
VerwijderenIk ben net zo oud als jij maar wel 20 cm langer. Om niet aan te komen sport ik dus veel en ben ik constant op mijn eten aan het letten. Is op zich niet erg want gezond eten is goed, maar het kan ook té veel invloed hebben op mijn gedrag en gevoel en dat is dan weer niet goed. Ik tel ook geen calorieën maar eet iedere dag ongeveer evenveel en daarmee blijf ik op gewicht. Ik heb het idee dat we er een beetje hetzelfde inzitten als ik jouw verhaal zo lees. En met ons vele anderen van onze leeftijd.
ha Niekje, dankjewel voor je reactie. dat 'vertrouwen op je lichaam' heb ik niet meer zo erg, blijkbaar na 40jaar chaotisch eetpatroon met eetstoornissen moet het dan toch maar van de ratio komen. jouw menu herken ik inderdaad wel. Er is naar mijn idee nu een beetje een beweging van 50+ ers die gezonder gaan leven meer bewegen, gezond gewicht bereiken enzo, toch ook met het idee dat je een beetje leuk oud wilt worden. of is dat onze bubbel?
Verwijderenondertussen blijf ik je met veel plezier lezen.
Ik weet niet of dit een trend is onder 50+-ers of dat het nu gewoon meer bekendheid krijgt dat een gezonde leefstijl belangrijk is om veel aandoeningen te voorkomen. Ik denk dat wij, 50-ers, nog net de boot niet hebben gemist en misschien door die gezondere leefstijl wat leuker oud worden. Fijn dat je meeleest op mijn blog!
VerwijderenVolgens mij heeft het ook met kostenbeheersing te maken. Overheid heeft inmiddels eindelijk door (al doet ze alles op dat vlak onmiddellijk weer teniet) dat preventie kan schelen in de kosten van de vergrijzing waardoor ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen. Ondertussen is een collectief probleem daarmee tot individuele verantwoordelijkheid gemaakt.
VerwijderenNiet gezond? Had je maar moeten sporten.
Gezond eten? Gewoon de Schijf van Vijf volgen.
Eenzaam? Ga eens naar een buurthuis een praatje maken.
Psychisch in de knoop? Ga maar in therapie (oh nee, nu is de ggz vastgelopen, doe maar niet).
Dat is m.i. wel de keerzijde van de medaille van de nadruk op een gezonde leefstijl voor vijftig en zestigplussers.
@Ina: dat klopt en voor een deel van de bevolking (hoog opgeleid, goede baan, alles op orde) is dat ook geen probleem, maar juist de mensen die het minder goed hebben, kunnen en weten vallen hier buiten de boot omdat ieders eigen verantwoordelijkheid is en zij hebben dan weer een minder goede oude dag als het tegen zit.
VerwijderenHoewel het inderdaad een lastig punt kan blijven, heb ik toch nog wel hoop op verbetering. Bij mezelf merk ik dat er nog heel veel achter zit en dat ik nog moeilijk energie opbreng om daar tegenin te gaan. Maar door je eerlijke posts help je in ieder geval om het meer (h)erkenning te geven, dank daarvoor.
BeantwoordenVerwijderenHi Rian, naast dat ik het voor mezelf opschrijf is het goed om te horen dat anderen er ook wat aan hebben. We zijn allemaal anders maar delen van ervaringen is toch fijn en soms ook hulpvol. Keep going girl!
VerwijderenIk vroeg het me ook wel eens af wat is erger doof of blind. Maar goed dat je daar niet over kan beslissen of hoeft te kiezen want beide lijkt me erg. Na gestopt zijn met roken ben ik ook flink aangekomen. Een keer een dieet gevolgd en goed afgevallen maar kwam er toch weer aan. Nu sta ik al jaren op hetzelfde gewicht, wel te zwaar maar ik doe het er maar mee. Ja een eetstoornis is echt een erge ziekte.
BeantwoordenVerwijderenHet is wel fijn dat je nu stabiel bent, en dat je het accepteert. Ja, ik heb nog niet te klagen want ik weet dat het veel erger kan zijn dan bij mij. Neemt niet weg dat iedere stoornis, hoe mild dan ook, het leven wel in de weg kan zitten.
VerwijderenMooi geschreven. Groetjes, Nicky
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Nicky.
Verwijderen