zondag 17 november 2024

op mijn bord - week 46 / 2024

Dit is de laatste week waarin ik alleen eet. Ik heb zoveel mogelijk eenpersoonskliekjes uit de vriezer opgemaakt zodat er weer wat ruimte is voor nieuwe porties. 


maandag 11 november




volkorenpasta met laatste restje traybake van vorige week - hummus - broccoli - sla met komkommer


dinsdag 12 november





linzenstoofje uit de vriezer - zilvervliesrijst - geroosterde bloemkool - sla met komkommer


woensdag 13 november

gewokte groente - volkorennoedels - omeletreepjes - pindasaus - zoetzure komkommer


donderdag 14 november

cavolo nero (= palmkool) stoof uit de vrierzer - bulgur - broccoli - sla met komkommer


vrijdag 15 november

volkoren pita met makreel en komkommer - coleslaw - broccoli


zaterdag 16 november

crunchwrap met kikkererwtenshoarma, augurk, olijven en witte kool - broccoli - groene salade met komkommer


zondag 17 november

gewokte Chinese kool, wortel en ui - jasmijnrijst - pindakokossaus - omeletreepjes en tofu


Volgende week eten we op maandag Surinaams en op dinsdag een lekker Nederlands avg'tje want de bloemkool was in de aanbieding bij de supermarkt. Ik nam een grote mee want ik vind rauwe bloemkoolroosjes in mijn lunchsalade ook lekker. 

23 opmerkingen:

  1. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Ik vind het knap van je dat je zo goed en gevarieerd eet wanneer je alleen bent. Ik was de afgelopen 1,5 week ook alleen en ik kom vaak niet verder dan soep met brood, wel verse soep van allerlei groente en brood met verschillende toppings, soms ook warm uit de oven. Ed lust wel graag soep maar het is voor hem niet meer dan even voorgerecht:-) Fijne week! Wel benieuwd naar de kikkererwtenshoarma:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik vind koken erg leuk dus ook geen probleem om voor mezelf lekkere dingen te maken. Nu had ik vooruit al wat dingen bewaard in de vriezer, dat scheelt natuurlijk tijd en dan toch steeds wat anders op mijn bord. Voor de kikkererwtenshoarma neem ik kikkererwten met specerijen (komijn, kaneel, paprika, koriander, gember, fenegriek) en dat bak ik samen met een uitje in wat olie. Dan vul ik een wrap of broodje met het mengsel en doe ik er tomaat en olijven en ijsbergsla of koolreepjes bij. Tenslotte nog een sausje van wat yoghurt met een beetje gepofte knoflook (geen rauwe, dat vind ik te sterk). Google anders even, kom je vast wel wat inspirerende recepten tegen. Ik gebruik nooit een recept, gebruik ze als richtlijn.

      Verwijderen
    2. Wat gaat het Surinaamse menu worden, iets met bakbanaan? Daar ben ik wel van gecharmeerd. Veel is mij te zwaar en te vet, maar meegestoofde bakbanaan verdraag ik goed en vind ik ook lekker. Maar ik schat in dat jij voor roti kiest?

      Verwijderen
    3. Hi Ina, nee hoor, gewokte kousenband met taugé, rijst erbij en voor T. zelfgemaakte babi ketjap en voor mij tempeh ketjap. Beetje zoetzuur en that's it. Niet zwaar, veel groente, weinig rijst en een portie proteine.

      Verwijderen
    4. Helaas deze week weer veel buikkramp, dus doe heel voorzichtig nu met eten. Soep, maar dan niet gevuld, gaat wel aardig goed. Op Karlijnskitchen las ik dat ze een tijd havermout niet goed verdroeg en uitweek naar polentapap, maar op aanraden van een voedingsdeskundige of diëtist overgestapt is op teff (vezelrijker dan polenta). Dat ken ik niet. Het ziet er ook wel prijzig uit en heeft geen crunch, he.. Jij kent dat ook niet, denk ik?

      Verwijderen
    5. Vervelend Ina! Ja, ik ken het wel maar heb het niet in huis. Ooit eens gekocht maar was inderdaad erg duur. Ik houd het pap met als hoofdingredient havermout, ik heb een grote pot staan waar een mengsel in zit van havermout (ik denk 75 %) aangevuld met boekweitkorrels, roggevlokken, tarwevlokken en gerstekorrels. Daar maak ik mijn pap van.

      Verwijderen
  2. Jij eet/kookt wel uitgebreid,als je alleen bent. Ook een kaarsje op tafel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Izerina, nee, geen kaars, die hebben we ook niet in huis (op een pak na voor tijdens een eventuele stroomstoring).

      Verwijderen
  3. Altijd leuk om te lezen en mooie foto's. Ik eet minder gevarieerd dan jij;-) Vaak toch wel 2 keer achter elkaar hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik merkte dat ik ook wel een paar keer hetzelfde at in korte tijd, dat is denk ik normaal als je alleen eet. Voor twee koken betekent bij veel gerechten dat het meteen voor twee of drie keer is, maar voor een persoon koken is bijna altijd meteen genoeg voor nog een keer. Ik zie dat bij mijn vader ook. Hij vind het ook niet erg om twee dagen min of meer hetzelfde te eten. Bij vlees doet hij er soms wel vijf dagen mee maar verandert hij de groente en aardappels of rijst.

      Verwijderen
  4. Klinkt lekker weer, allemaal, heerlijk zoveel variatie met al die groente. Ik ben er gek op! Ik hoor het wel vaker, dat mensen niet of minimaal voor zichzelf koken als er geen huisgenoten zijn die mee-eten. Hihi, ik vind het af en toe wel fijn, dan kan ik precies eten waar ik zelf zin in heb. Nou ja, ieder z'n guilty pleasure.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet eigenlijk altijd wel waar ik zin in heb, ik bedenk het menu. En als T. het niet wil dan spreken we wat anders af en eten we dat samen, maar we vinden het ook geen probleem om ieder iets anders te eten. Daarin zijn we heel flexibel. We eten dan wel samen aan tafel, dat is vaste prik, behalve op vrijdag en soms zaterdag, dan freewheelen we.

      Verwijderen
  5. Grappig dat er altijd zoveel tussen staat wat ik nooit eet of niet eens ken. Het ziet er wel lekker uit. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ja dat is natuurlijk altijd leuk van een kijkje op het bord van een ander. Is er veel dat je niet kent en ken je het dan wel van naam maar nooit gegeten of weet je ook niet wat het is?

      Verwijderen
  6. Bij mij is het net als bij Nicky: best veel wat ik niet ken. En ook veel wat ik wel ken van naam maar nooit gegeten heb. Ik ben dan ook geen avontuurlijke eter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben nu toch wel benieuwd wat je niet kent. Ik kan er misschien wat meer over schrijven bij een volgend menu?

      Verwijderen
    2. Ik kan me niets voorstellen bij linzenstoofje (linzen ken ik maar eet ik niet), palmkool (nooit van gehoord), crunchwrap met kikkererwtenshoarma.

      Verwijderen
    3. Uitje en knoflook fruiten (eventueel stukjes chorizo of spekjes) , stukjes wortel, bleekselderij, paprika meebakken, gepelde tomaten erbij en andere kruiden en specerijen (komijn, kaneel, gember voor Marokkaanse touch, oregano, tijm voor Italiaanse touch) en dan de linzen erbij. Salade en rijst of puree erbij. Volwaardig (vegetarische) maaltijd. Palmkool is heel stugge kool - kijk even op Google dan zie je hoe het eruit ziet. Crunchwrap is een gevulde wrap die even in de pan gebakken wordt, dan valt ie niet meer open en is ie lekker warm. Ik heb een keer een foto geplaatst, zoek even op in de zijbalk.

      Verwijderen
    4. oh ja, en kikkererwtenshoarma maak ik met kikkererwten en ui en tomaat en shoarmakruiden. Even alles opbakken in de pan en dan broodje vullen, sla en komkommer erbij voor de crunch.

      Verwijderen
    5. Ik ga het toch maar gewoon bij mijn Vlaams/Franse keuken houden.

      Verwijderen
  7. Sommige dingen kennen wij Vlamingen ook gewoon onder een andere naam. Ik zocht ooit 'taugé' op omdat ik dat zo vaak tegenkwam in jouw recepten, blijk ik het wel te kennen, maar noemen wij dat 'sojascheuten' :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is natuurlijk ook zo Sarah, ik kan nu even niets herinneren maar ik lees ook veel Belgische food websites en moet inderdaad af en toe iets opzoeken omdat ik de naam niet ken omdat wij er een andere naam voor hebben. Google is my friend! 😁

      Verwijderen