Tijdens de kerstdagen stond deze klassieker ongetwijfeld op veel Britse tafels: de sherry trifle.
Ik heb het vast al eens verteld, maar mocht je het toch nog niet weten, ik ben een echte zoetekauw. Voor mij geen chips en bitterballen, geen saucijzenbroodjes of blokje kaas. Nee, zoet, zoeter, zoetst, dat ben ik.
Mijn eerste kennismaking dit traditionele Engelse dessert was toen ik als jonge puber meedeed met een uitwisseling van de zwemclub en bij een gastgezin logeerde. Het gastgezin ging een aantal jaren later nog een belangrijke rol in mijn leven spelen, in een andere blog schreef ik daar al over (klik om deze blog te lezen).
Terug naar begin jaren 80. Ik logeerde in Maidstone bij Mary en Peter en hun twee kinderen. Mary was (en is) een echte keukenprinses en zorgde goed voor ons. Het begon 's ochtends al met een echt Engels ontbijt met alles erop en eraan. Gelukkig heb ik daarna een waterpolowedstrijd gespeeld en had ik 's middags weer trek in en ruimte voor de Sunday roast waar ook niets aan ontbrak. Daarna moest er ook nog een toetje worden gegeten. Er werd een trolley de woonkamer ingereden waarop het toetjesaanbod stond uitgestald.
Mijn geheugen laat me best vaak in de steek, maar als het om eten gaat weet ik vaak nog precies wat ik heb gegeten en wat er te eten was. Zo weet ik nog goed dat er twee of drie smaken ijs gekozen konden worden, en stonden er een lemon meringue pie, apple crumble en ook een grote schaal sherry trifle op de trolley. Ik heb een stukje van de citroenschuimtaart gegeten, dat had ik nog nooit op en daarna nog een schaaltje trifle. Wat vond ik dat lekker! De zoete cake met fruit en drank, stevige vanillecustard en slagroom is wat mij betreft een van de beste combinaties die er zijn. Staat op een gedeelde eerste plaats met tiramisu, want ook desserts met koffiesmaak vallen bij mij goed.
De Smithers waren een traditioneel Engels gezin, dus na de lunch gingen we nog even op de koffie bij de grootouders en weer thuis was het tijd voor een borrel. Gin en tonic of iets anders. Wij kregen fris want nog te jong voor alcohol. Maar dat er in de trifle ook een flinke borrel zat mocht geen naam hebben in die tijd, dat was ver voor de anti-alcoholcampagnes die er later kwamen, daar en ook bij ons.
Al heel jong kreeg ik een paar rozijntjes die in de boerenjongens zaten van mijn oma, zo gezond dat fruit 🤣. Werd gewoon niet bij nagedacht dat dat nogal alcoholisch was. Maar er werd niet vaak wat gedronken alleen bij verjaardagen en feestdagen. Wel altijd sterke drank zoals jenever en cognac.
BeantwoordenVerwijderenDe eerste vakantie met ex was een week naar Great Yarmouth, we verbleven er in een pension en de diners waarvan ik me niks herinner werden afgesloten met toetje. De ene dag verse appelpie en de dag erna een kleiner stuk met custardsaus, 10 dagen lang hetzelfde.
Mijn favoriet is nougatijs maar is heel weinig te krijgen. At het in Frankrijk paar maal.
Hoi Lot, nougatijs ken ik niet maar lijkt mij ook erg lekker. Niet erg origineel zeg die toetjes in Great Y.! Bij ons thuis ook weinig alcohol, mijn ouders dronken nauwelijks.
VerwijderenJa, die boerenjongens (en boerenmeisjes, dat waren abrikozen op brandwijn) die heb ik als basisschoolkind eens op oudejaarsavond gehad van mijn moeder. Idd er werd niet bij nagedacht dat het alcohol was en dat kinderen dat niet moesten hebben. IK vond die brandewijn niet lekker, dus dat liep goed af voor mijn. Ouders vonden het al prachtig dat mijn zusje als peuter graag een slok bier meedronk uit het flesje van mijn vader. Mijn vader was ook een onverbeterlijke zoetekauw en junkfoodliefhebber. Alles waar je niet op hoefde te kauwen, wat hapslikweg ging, ging bij hem erin alsof ie een wandelend vuilnisvat was. Bij mijn broer net zo. In Duitsland kochten mijn ouders wel Berliner bollen. Pas jarenlater kwam ik er achter dat dit gebak naar Berlijn verwees. Die stad lag toen onder bezetting vanwege de Koude Oorlog, dus bij ons op school bij aardrijkskundeles werd nauwelijks ingegaan op cultuur en economische betekenis . van die stad. Ik ben helemaal geen zoetekauw zoals je weet. Gisteren pittige spinazie met een soort Surinaamse peper erdoorheen gegeten maar daar werden darmen witheet over, helaas. Was even bang voor buikgriep, maar vroeg naar bed met warme kruiken hielp.
VerwijderenGelukkig ben je snel opgeknapt Ina. Ik vond drank als kind ook niet lekker, alleen advocaat met heel veel slagroom, dat vond ik wel erg lekker.
VerwijderenJa, ik wilde eens gek doen, iets pittigs proberen. Ging dus niet zo goed en dan had ik nog niet eens blauwe bessen op:-) Nou ja, het ging over en nu maar weer voorzichtig aan.
VerwijderenNougat glacé ... het lekkerste dessert wat er is. Inderdaad vrijwel alleen in Frankrijk te vinden.
VerwijderenDat ga ik zeker eens proberen als ik weer in Fr ben!
VerwijderenOver alcohol gesproken. Mijn nichtje(5 jr) was ooit licht aangeschoten door de kaasfondue.Zat alleen maar te lachen om "een drol van een meter". Nooit bij stilgestaan,dat zoiets kon
BeantwoordenVerwijderenJa, maar in kaasfondue zou de alcohol toch verdampt moeten zijn?
VerwijderenNormaal gesproken zal de alcohol wel verdampt zijn in warme gerechten, maar dat dat niet altijd het geval is heb ik ooit eens op de camping ondervonden. Ik bakte pannenkoeken voor mijn kinderen en een stel vriendjes en vriendinnetjes . Leeftijd tussen 4 en 7 jaar allemaal. Thuis bakte ik ook altijd pannenkoeken als mijn zoon kiezen mocht wat we aten en ik was gewend om altijd een scheut drank door het beslag te mengen. Geeft extra smaak en de alcohol verdampt wel als je achter het fornuis staat; de pan is daarvoor heet genoeg.
VerwijderenWaar ik geen rekening mee gehouden had dat campinggasjes niet zo warm worden als het fornuis thuis. Bovendien had ik alleen relatief kleine koekenpannetjes ter beschikking waardoor ik een groot aantal kleine pannenkoekjes bakte die ook nog eens iets dikker waren dan ik normaal bakte. De kinderen genoten van het onbeperkt pannenkoekjes mogen/kunnen eten en de stemming werd vrolijker en vrolijker. Het kwartje viel bij mij pas toen een van de moeders haar spruit op kwam halen en terloops opmerkte "wat een vrolijke boel, ze lijken wel dronken" Toen ging ik 1 plus 1 bijelkaar optellen en bedacht dat waarschijnlijk niet alle alcohol verdampt was tijdens het bakken en dat kinderen maar heel weinig nodig hebben om er vrolijk van te worden. Al met al had ik in een kleine 3 liter beslag ongeveer twee borrelglaASjes sterkedrank gedaan met ca 35% alcohol. Netto dus 15 á 20 milliliter pure alcohol. Iets meer dan er in 1 flesje bier zit.
Als het omgekeerde van de zegswijze "Zo de ouden zongen, piepen de jongen" ook opgaat, dan mag ik wel concluderen dat geen van die kinderen later een kwade dronk over zich zal krijgen. Heb ook geen berichten gehoord dat de kinderen de volgende dag opstonden met een kater(tje).
Wat een geweldige anekdote Willem, ik heb erg moeten lachen!
VerwijderenIk had deze van Willem al eens gelezen maar hij blijft leuk. Kinderen teut,, hihi.
VerwijderenIk kijk veel BBC en de trifle ken ik van kookprogramma's. Heb hem wel eens zelfgemaakt als mijn bijdrage aan het familiekerstdiner. De Engelsen hebben wel een mooie traditie van gebak en toetjes. Zelf ben ik niet zo'n zoetekauw, maar ik ben gek op een full Englisch breakfast!
BeantwoordenVerwijderenHahaha... ik vind Engelse toetjes, op stoompuddingen na, lekker, maar óók full English! (zonder c)
VerwijderenOeps 🤪
Verwijderen
VerwijderenTja, docent Engels dus dan kan ik het niet laten Judy. 😉
Mmmm, trifle vind ik sowieso al lekker maar sherry trifle klinkt als de overtreffende trap daarvan. En die Sunday roast kun je me ook voor wakker maken.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk hè? Ik ben ook fan van beide!
Verwijderenoh lieve help wat een heerlijkheid, het is maar goed dat ik niet in Engeland woon :)
BeantwoordenVerwijderenIk kan je een geheimpje vertellen Grandma, maar niet verder vertellen hoor.... je kan het hier in Nederland ook maken 😉.
VerwijderenWeet niet of het aan mijn instellingen ligt maar ik vind die aanklikbare linkjes niet zo handig omdat ik daarna steeds terug moet via mijn blog naar jou blogpost.
BeantwoordenVerwijderenTrifle in glazenschaal ziet er aantrekkelijk uit,maar hoe vaker de opscheplepel er in gaat hoe onooglijker.Heb het vroeger vaker gemaakt maar bouw het nou op in gazen per persoon.
Ja, klopt, het opent in een nieuw tabblad, ik vind dat juist handig. Ik ben het met je eens dat het er mooi uitziet, zelf maak ik laagjestoetjes ook liever in eenpersoonsglazen.
VerwijderenDie anoniem:Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com
BeantwoordenVerwijderen👍
VerwijderenTrifle nog nooit op. Ziet er wel erg lekker uit. Is het ook zonder alcohol te maken? Ik drink/ eet nl geen alcohol.
BeantwoordenVerwijderenTuurlijk Jet! Het scheutje alcohol is niet verplicht, denk zelfs dat veel mensen het zonder maken. Je kan een beetje vruchtensap gebruiken om de cake mee te besprenkelen, het gaat erom dat de cake onderin een beetje nattig is.
VerwijderenWat een mooie herinneringen, ik zie het helemaal voor me, zo echt Engels!
BeantwoordenVerwijderenDe trifle is niks voor mij, veel te zoet en niet mijn smaken. Ik ben sowieso niet zo'n toetjesmens.
Voor toetjes sla ik meestal een voorgerecht over, want ik ben wel een echt toetjesmens.
VerwijderenGrappig, ik at gisteren een minneola en vond 'm niet zo lekker. Te zoet!
VerwijderenMijn schoonzoon in Toronto (een enorme zoetekauw, gek op chocola) heeft de zoetigheid afgezworen. Hij mijdt nu toetjes, koek en gebak, en ik heb hem ook die weken die ik er was, geen dietcola zien drinken. Alleen water. Hij pakt dan wel hartige snacks na het warm eten, zoals chips, kaas en zoete koekjes, en eet als lunch zo een half blik opgewarmde kikkererwten. Soms een paar druiven of een appel. Hij kijkt steeds op de verpakkingen of er geen suiker in zit. Behoorlijk strak dus, hij is dan ook wel wat te zwaar en na een consult met een diëtiste kwamen ze uit op dat hij te veel calorieën at. Zodoende exit zoetigheid. Ik had nooit gedacht dat hij-chocoverslaafd- dit zou kunnen. Had er wel bewondering voor.
Maar idd, als je gek op zoet bent, zul je die Engelse en Amerikaanse keuken heerlijk vinden, daar valt heel wat te snoepen.
Ik hoop dat hij de zoete dingen niet compenseert met teveel zoute en vette dingen. Want kaas en chips zijn nu ook niet echt goed voor een slankere lijn. Nee, Amerikaanse keuken vind ik niet lekker, ook hun zoet niet, dat is niet echt lekker. Engelse keuken heeft ook veel zoet waar ik niet warm voor loop, te zwaar vaak. Maar de uitzondering bevestigt de regel nietwaar? Franse, Spaanse en Italiaanse gerechten en gebak daarentegen...
VerwijderenDat eerste lijkt idd wel het geval, vooral nu in de koude wintermaanden en weinig beweging op de 23e verdieping. Maar ok, zoetigheid afzweren is een eerste stap.
VerwijderenZoals al bij Lot gereageerd: nougat glacé vind ik heerlijk. En pavlova. Maar niets met cake onderin. Trifle zonder de cake lijkt me ook wel lekker.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook altijd gedacht dat alcohol verdampt als je het in een (warm) gerecht gebruikt. Ik doe altijd wijn bij de spaghettisaus, maar die staat dan wel een uur te pruttelen. Idem met stoofvlees waar een flesje donker bier in gaat en die nog veel langer op het vuur staat. Ik ga er van uit dat de alcohol tegen die tijd helemaal verdampt is.
Ik dacht ook dat het verdampt in warme gerechten. Zeker weten dat dit na een uur pruttelen (= meer dan 100 gr) het geval is!
VerwijderenHet kookpunt van alcohol heb ik niet paraat, maar zal orde grootte 70 graden zijn en als iets kort verhit wordt zoals pannenkoeken, zal die (kern)temperatuur misschien wel bereikt worden, maar niet lang genoeg om alles te verdampen en heb je een reële kans dat er een klein restje achterblijft. En zoals al eerder opgemerkt; "kinderen hebben maar een minimale hoeveelheid nodig om 'onder invloed' te raken.
VerwijderenZo, en nu ga ik even opzoeken bij welke temperatuur alcohol kookt en dus verdampt.
Haha... zulke dingen blijven anders in je hoofd en dan blijf je het je afvragen! Ik hoor het van je Willem!
VerwijderenZoiets blijft inderdaad malen en heb de daad bij het (geschreven) woord gevoegd; ethanol (alcohol) heeft als kookpunt iets meer dan 78 graden, wat niet zeggen wil dat het dan pas begint te verdampen. Dat is natuurlijk al eerder begonnen, maar om alles te verdampen heeft het meer tijd nodig dan het bakproces duurt. Al met al geloof ik nog steeds in mijn theorietje van achtergebleven alcohol.
VerwijderenDank je wel voor het uitzoeken Willem. En dat die koters teut waren wil ik ook geloven, al was het maar voor het leuke verhaal.
VerwijderenTrifle, ik ontdekte het ook in Engeland. Wat was dit heerlijk. We zijn zelfs teruggegaan om te vragen wat de naam is, want dat waren we vergeten.
BeantwoordenVerwijderenJa hè, ontzettend lekker!
VerwijderenHet is een misvatting dat alcohol geheel verdwijnt bij het koken of flamberen. Na 2 uur koken is ongeveer 90 procent van de alcohol verdampt. Als er kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een alcohol probleem of mensen die geen alcohol willen of mogen gebruiken mee eten kan je beter voor recepten zonder alcohol kiezen.
BeantwoordenVerwijderenHoi Patries, dank je. Ik kook bijna nooit met alcohol, maak wel eens een toetje met alcohol maar dan houd ik vanzelfsprekend rekening met mijn gasten. Nu is het eigenlijk nooit een probleem en op onze leeftijd komen er ook geen kinderen meer (mee).
VerwijderenIk ben meer van het hartige maar dit toetjeskarretje klinkt als een soort hemel op aarde.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt als een hele dag uitbuiken ;-) Alcohol in toetjes vind ik niet lekker. Doet me ineens denken aan de taart die wij vroeger thuis wel eens hadden. Sneeuwschnit? Daar zat avocado in. Brrrr....
BeantwoordenVerwijderenJa, dat was nodig. Ik ken die sneeuwtaarten wel, wij noemden ze sneeuwster vanwege de ster in de bovenkant. Zat advocaat in, geen avocado (denk dat je je vergist of dat je computer automatisch heeft veranderd).
Verwijderen