woensdag 16 februari 2022

ruilen?

Een gewone dag op mijn werk. We hebben lunchpauze en ik zit met twee collega's, mannen van mijn leeftijd, aan de eettafel. We eten in kleine clubjes zodat we goed afstand kunnen houden.  Desondanks is bijna iedereen - ik nog niet! - al een keertje thuis gebleven vanwege corona.

Een van de collega's, J,  was aan het begin van de pandemie zo ziek dat hij drie weken in het ziekenhuis heeft gelegen en nog maanden lang aan het herstellen was. Hij is dus een vijftiger en had behoorlijk wat overgewicht. Nadat hij hersteld was realiseerde hij zich dat hij zijn leefstijl moest aanpassen en ging hij meer bewegen en gezonder eten. Hij doet nu ruim een half jaar een keto-dieet en is al 20 kilo afgevallen. Daarmee is hij er nog niet maar hij heeft een plateau bereikt en momenteel valt hij niet meer af. 

Tijdens de lunch praatten de twee mannen over eten, afvallen en sporten. Ik hield me niet afzijdig maar deed ook niet actief mee aan het gesprek. Omdat ik nog relatief nieuw ben in hun team en zij nog niet zo lang bij mij op school werkzaam zijn kennen we elkaar nog niet heel goed. Wanneer ik opsta om mijn beker af te wassen zegt J : "Ik zou wel met jou willen ruilen N!",  waarop ik reageer met "Nee, dat wil je niet want dan krijg je ook mijn eetstoornis erbij!" Vervolgens werd het even stil. En dat liet ik even zo. 

J is een heel aardige vent en kan ik het goed met hem vinden. We zijn even oud, we zijn opgegroeid in hetzelfde dorp, hebben wat gemeenschappelijke interesses, kortom we hebben een klik. Misschien daarom wel voor mij de reden dat ik, na de stilte, heb verteld dat ik een eetstoornis heb en dat dit misschien niet meteen opvalt als je me ziet, maar dat het enorm ingewikkeld is voor mij. Ik heb in een notendop verteld wat dit voor mij betekent. Zij kennen de bekende voorbeelden van heel magere jonge meisjes met anorexia of ze hebben wel eens wat gehoord over boulimia en kotsen. Verder ging de kennis niet, simpelweg omdat zijn net als veel mannen van middelbare leeftijd er op geen enkele manier mee in aanraking zijn geweest. En dat mijn twee collega's er dus niet veel vanaf wisten begrijp ik goed. Ik wilde niet shockeren, maar wilde ze wel iets meer uitleg geven zodat zij in het vervolg niet meer van dit soort opmerkingen maken, noch naar mij, noch naar anderen.

Is het raar om zo'n opmerking aan te grijpen om mijn verhaal te doen? Is dat om aandacht vragen? Nee, ik vind van niet. Ik denk dat iedereen die een psychische stoornis heeft en met anderen te maken heeft hier openlijk over zou moeten kunnen praten. Zeker wanneer die anderen merken dat er iets is. Of wanneer bepaald gedrag opvalt, zoals bij mij. In pauzes eet ik altijd hetzelfde, ik neem nooit een traktatie aan, mijn beker koffie wil ik zelf inschenken en als er een werklunch is eet ik nog steeds mijn eigen eten.  En ja, dat was deze collega's ook opgevallen en nu weten ze waarom. Ik heb niet heel veel verteld maar wel wat voorbeelden gegeven en ook verteld dat ik al meerdere keren therapie heb gehad maar tot dusver zonder heel veel resultaat. Het was een fijn gesprek en gelukkig kreeg ik geen goedbedoelde adviezen! 

14 opmerkingen:

  1. Jammer,dat niet meer mensen open zijn over "onzichtbaar problemen". Dan komt er meer begrip,waar nu juist vragen zijn bij anderen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, precies! Want als men er niets van weet gaat men het zelf invullen.

      Verwijderen
  2. Het blijft zo moeilijk om andere te laten begrijpen wat je meemaakt bij een stoornis. En hoe je het verteld. Hoewel ik er erg open over ben kan ik het nooit laten om grappen erover te maken waardoor anderen maar blijven denken dat het allemaal wel meevalt. Goed van jou om het erover te hebben. We hoeven ons nergens voor te schamen. Mijn lucht het in ieder geval op om te delen. Fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Pourquoi pas, die neiging heb ik ook, terwijl het helemaal niet grappig is. Dat doe ik dan ook om het ongemak bij de ander weg te nemen denk ik.

      Verwijderen
  3. Wat goed, dat je die opmerking kon aangrijpen om uitleg te geven! Bij zo veel mensen zie je aan de buitenkant niet waar ze in hun leven mee worstelen. Bij mij niet zo zeer een eetstoornis, maar ME in bepaalde mate.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, bij mij zie je het aan de buitenkant ook niet, maar daarmee is het niet minder erg dan iemand die heel erg dun is. Mijn gedrag is net zo gestoord.

      Verwijderen
  4. Aandacht vragen? Ik vind het juist heel goed van je dat je er zo open over bent. Zo geef je roddels geen kans en komt er misschien ooit nog eens meer begrip voor psychischee aandoeningen.
    Goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, het blijft een lastig onderwerp en ik wil niet zielig gevonden worden. Maar erover praten is voor mij goed en wat de ander denkt is aan hun. Dank je voor het compliment@

      Verwijderen
  5. Ik vind het heel goed van je dat je erover hebt gepraat met je collega's. Een mens krijgt zo snel een stempel op gedrukt en als ze dan weten waardoor dat komt dan accepteren ze dat ook en kunnen ze rekening met je houden. Als je een been breekt en lastig loopt dan zien ze aan het gips waardoor je lastig loopt en houden ze rekening met je zonder enig probleem. Jouw eetstoornis is niet te zien en ze houden er dan ook geen rekening mee totdat jij het hun vertelt. Ik vind het heel goed van je.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, dank je wel! Er wordt gelukkig nooit raar gedaan door anderen en als ze er al iets van vinden dan zeggen ze het niet. Maar ik vind het wel belangrijk om het uit te leggen zodat ze er iets van weten.

      Verwijderen
  6. Goed dat je dat deed. En je laatste opmerking begrijp ik ook helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind het juist heel goed dat je een gesprek er over begonnen bent. Dat moet toch kunnen? Het is alleen maar goed als er over gesproken wordt. Dat levert hopelijk wat meer begrip op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, klopt. Met de jaren ben ik mij ook minder gaan schamen omdat ik weet dat het meer is dan een bevlieging, maar dat het een serieuze stoornis is. En ik hoop dat mijn collega's daardoor ook wat meer van mij snappen. Overigens probeer ik wel gewoon met alles mee te doen, maar soms lukt dat niet.

      Verwijderen