zaterdag 26 februari 2022

eetoverzicht week 8

Ik at een aantal dagen alleen deze week. Ik moest ook alles zelf maken. Op maandag en dinsdag was ik nog thuis, herstellende van mijn griep. Woensdag ben ik weer gaan werken.

maandag:

prei in de oven geroosterd, met geitenkaas en granaatappelsiroop, puree van zoete en gewone aardappel, sla

Ik sneed twee dikke preien in stukken van 5 cm, deze smeerde ik in met olijfolie en bestrooide ik met wat tijm, peper en zout. 40 Minuten in een hete oven en daarna waren ze bruin van buiten en boterzacht van binnen. De laatste 10 minuten verkruimelde ik er geitenkaas overheen en op het bord nog een paar lepeltjes granaatappelsiroop (in plaats van honing, daar houd ik niet van). Lekker met aardappelpuree en wat frisse sla

dinsdag:

spruitjes gestoofd met prei, wortel, bleekselderij, knoflook, ui en tomaat met zilvervliesrijst en bruine linzen

Ik heb de groente eerst gebakken in wat olie daarna wat tomatenblokje erbij en toen nog even laten stoven. 

woensdag:

wraps  met makreel,  coleslaw, tomatensalade

donderdag:

preisoep  uit de vriezer, broodje geitenkaas

vrijdag:

noedels, groente uit de wok, pindasaus, omeletreepjes

zaterdag:

goodiebowl tempeh 

Ik heb een blok tempeh in blokjes gesneden, gestoomd, daarna gemarineerd en vervolgens in de oven gebakken. Erbij allerlei restjes groente uit de koelkast en de vriezer: bloemkool en broccoli, zoete aardappelblokjes, mais, edameboontjes, andijviesla met komkommer en tomaat. Ik maakte een uientomatensausje erbij met wat gerookt paprikapoeder.  Goede combinatie!

zondag:

Turkse rodelinzensoep (mercimek corbasi) met een gözleme (Turkse gevulde pannenkoek)

Sommige gerechten eten we een tijdje en raken dan weer in de vergetelheid. Zo niet deze soep. Een van mijn favoriete soepen. Vol met lekkere dingen: wortel, ui, knoflook, prei, rode linzen en kikkererwten. Niet meer het traditionele recept,  maar zo gaat dat vaker. Je begint met een recept en in de loop der jaren geef je er je eigen draai aan. 

Ik koop bij de bakker altijd een gözleme, die we erbij eten. Dit is een soort opgevouwen pannenkoek met spinazie en feta gevuld. Warm, even in een hele hete pan zonder  vet,  is deze pannenkoek het lekkerst.

De vakantie is begonnen, ik heb niet veel gepland, maar het eten staat al wel op  het glazen bord in onze keuken. Ik heb deze week de meeste kookbeurten, want alle tijd. Heerlijk, we starten morgen met een andere favoriet van mij: lasagne met aubergines.


 

8 opmerkingen:

  1. Jouw recepten klinken zo kleurrijk. Klopt dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dat klopt. Ik vind het heel vervelend wanneer er maar 1 kleur op mijn bord ligt (witlof, aardappels) en ik weet dat je zoveel mogelijk kleuren moet eten om aan alle voedingsstoffen te komen. Maar het is ook een eetstoornisdingetje. Zo vind ik het ook niet fijn als er alleen maar 'ronde' dingen op mijn bord liggen; spruiten, gehaktbal, aardappelen. Dan moet er puree én ander vlees. Maar alles glad mag ook niet, dus bijvoorbeeld hachee en puree samen kan net, maar dan wel met boontjes ofzo. Dat zijn die rare eetregels die ik bedacht heb. Ik zal er eens een blogje over schrijven bedenk ik ineens!

      Verwijderen
  2. Je antwoord aan Izerina is ook heel bijzonder hoe je stoornis ook op de vorm en kleur bepaalt.

    Zelf zorg ik ook wel voor kleur op onze borden maar dat is omdat ik dat leuk vind om erover na te denken en bord mooi op te maken.
    Van stamppotten hou ik niet, zo'n kwak van veel dat hetzelfde smaakt.
    Rode linzensoep is heerlijk, heb hem nog nooit zelf gemaakt maar wel regelmatig gegeten in turks restaurantje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik ben momenteel bezig met de blog over kleur en vorm. Zo'n kwak stamppot vind ik wel lekker, maar ook lastig want allemaal slap en papperig. De Turkse linzensoep heb ik voor het eerst in een Turks restaurantje in Berlijn gegeten en dat vond ik zo ontzettend lekker dat ik daarna meteen op zoek ging naar het recept. In die tijd nog niet zo makkelijk want nauwelijks internet, maar de moeder van een leerling uit mijn klas destijds heeft het toen voor me opgeschreven. Ik vroeg toen vaker aan leerlingen recepten van thuis, uit allerlei culturen, ze vonden het erg leuk als ik het dan ook gemaakt had!

      Verwijderen
  3. Het zal vast meevallen maar het lijkt allemaal zoveel werk. Ik heb daar nooit zin in. Ik houd wel van koken maar niet voor mezelf alleen. Die gözleme klinkt trouwens erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat valt reuze mee allemaal hoor. Ik sta nooit uren in de keuken, maar misschien is dat ook routine. Die gözleme is ook erg lekker, zeker in combinatie met de soep!

      Verwijderen
  4. Alleen eten vind ik altijd zo aangenaam rustig. Ik eet dan ook meteen veel ontspannener en kalmer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, een paar dagen achter elkaar alleen eten vind ik nooit een probleem, maar samen aan tafel vind ik ook erg fijn, dan kletsen we gezellig. Beide hebben voor- en nadelen.

      Verwijderen