woensdag 3 augustus 2022

plat du jour

De heetste dag van de vakantie, dinsdag 19 juli, en om wat verkoeling te zoeken besloten wij die dag naar het grootste eikenbos van Europa te gaan: La Forêt de Tronçais. We konden er met de auto doorheen rijden en zijn op verschillende plekken uitgestapt voor een wandeling.  En zijn een aantal meertjes en natuurlijk mooie wandelpaden.

Na het bezoek aan dit bos was het tijd voor de lunch. We hadden geen picknick meegenomen omdat het plan was en leuk restaurantje te zoeken en daar te eten. We hadden op Google gekeken en wisten dat er een paar restaurantjes in de buurt waren. Door wat foto's van het eten en de tuin kwamen we terecht bij Le Tire-Bouchon. Er was een plat du jour, de daghap, en ook hadden ze nog een menukaart met hun vaste gerechten. T. nam een hamburger met frietjes. De gerechten op de kaart spraken me niet zo aan, er was wel een salade maar die was met kip en kaas en daar had ik niet zo'n trek in. We hadden op zondag en maandag al kip gegeten. 

Ik besloot, heel dapper, voor het plat du jour (dagmenu) te kiezen. Ik las wat het was en het leek me best lekker. Bovendien wilde ik avontuurlijk zijn. Nou, dat heb ik geweten. Het menu bestond uit een glaasje wijn, voorgerecht, hoofdgerecht en een kaasplankje of dessert met een kopje koffie als afsluiter. Het voorgerecht was een kommetje salade met daarin rijst, croutons, kidneybonen, mais, wortel en ijsbergsla en stukjes kip. Erg smakelijk en omdat ik nog een hoofdgerecht zou krijgen at ik niet alles op en nam T. ook wat. Toen kwamen onze hoofdgerechten. T.'s burger zag er heerlijk uit, en de patatjes ook. Toen mijn bord werd neergezet schijn ik heel appelig te hebben gekeken. Het waren twee enorm dikke plakken warme ham, bedekt met een laag donkerbruine saus. Ook op het bord een kwak aardappelmousseline, dat is hele dunne aardappelpuree. Op een dag waar de thermometer 45 graden aanwijst had ik dit niet verwacht. Had ik dan het menubord niet goed gelezen? Ja, maar niet goed genoeg en ook niet verder bedacht dat het er zo uit zou zien. 

Ik heb er niet van gegeten en meteen gevraagd of ik alsnog de salade kon bestellen. Helaas, de keuken sloot om half 2 en het was inmiddels kwart voor 2. Er kon nog wel iets in elkaar geflanst worden, maar de salade van de kaart niet meer. Ik kreeg toen gelukkig nog een bordje sla met komkommer, tomaat en ui en wat brood. Ik at ook nog wat friet van T. We deelden het toetje, een heerlijke karamelflan, en dronken allebei ook een kopje koffie.  

Het was weer een leerzame ervaring. Volgende keer nog beter de kaart lezen en vertalen, nog beter vragen wat het is, goed kijken op andere borden en bij twijfel toch maar de meest veilige optie van het menu kiezen.

Gelukkig heeft dit onze dag niet verpest. We hebben er op de terugweg hartelijk om gelachen en de rest van de week konden we er ook nog grappen over maken. Zelfs vandaag, nu het ook zo'n warme dag is, vroeg ik nog aan T. of hij misschien vanavond zin had in aardappelpuree met ham en saus? Gek hoor, hij had meer trek in een salade met wat brood! 

eetbuivrije dagen: 3

26 opmerkingen:

  1. Je had dus mij mee moeten nemen want ik vind die plakken ham, de saus en de puree heerlijk.
    Was er nergens een buffet a volenté? daar staat altijd zoveel groente is onze ervaring en sauzen apart.
    Ik vond het altijd wel leuk om iets te bestellen wat ik niet kende en toen hadden we nog geen goofle translate

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n buffetzaak zijn we in de Auvergene niet tegengekomen. Ik heb in Portugal wel eens bij zo'n restaurant gegeten. Was leuk om veel Portugees eten te proeven. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen, maar een warme maaltijd tussen de middag vind ik niet fijn, 's avonds kan ik alles eten, warm of koud, dat maakt me dan niet uit. Geen warme lunch is natuurlijk een zelfbedachte, zelfopgelegde, gestoorde eetregel!🙄

      Verwijderen
  2. Wat een ervaring! Ja, je moet maar afwachten wat je krijgt. Alhoewel mij die ham ook wel lekker had geleken. :) Als je veel groenten wil is een salade toch de beste keuze. Enfin, het is een leermoment.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Als het avondeten was geweest had ik er wel van gegeten, niet alles want het was veel ham, maar met een schaaltje salade erbij was dat prima geweest. Het is zo'n warme hap voor de lunch waar ik het meest moeite mee heb.

      Verwijderen
  3. Gelukkig kon je nog wat frietjes mee eten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kon je de ham mee nemen? Ik vind het altijd zo erg als er "weer een dier voor niets" is gestorven. Soms zijn er zwerfhonden, of als je de koelbox bij je hebt kun je er s'avonds nog een eitje bij bakken ...
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Normaal gesproken zouden we dit doen, daar hebben we geen probleem mee. Maar in dit geval had ik al het idee dat ik de boel op een beetje op stelten had gezet. De mevrouw van de bediening vond het maar niks dat ik het niet opat en dan ook nog een ander gerecht vroeg terwijl de keuken dicht was (wist ik niet, maar goed). Daarnaast was het 45 graden die dag en liep zij in haar eentje in de bediening op het terras, mét een trap naar de keuken en was ze zo ongeveer klaar met alles en nogal oververhit. Maar het is inderdaad zonde en zoals ik al zei zouden we dat in andere omstandigheden gedaan hebben en hadden we van de ham nog iets lekkers kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O jee! Nu is de Auvergne niet bepaald een regio met de meest verfijnde keuken. Ik herinner me dat mijn man er een keer varkenspoten gegeten heeft waarvan werkelijk niets verloren ging. Dat zware eten is niks voor mij hoor. Doe mij maar een visje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, niet heel verfijnd. Kan me die varkenspoot voorstellen, wat een gruwel! Een stukje vis zou ik ook prima kunnen eten maar ook dat was geen menu-optie. Vorig jaar, we waren in Normandië dus dan is dat logischer, volop vis gegeten, ook tussen de middag!

      Verwijderen
  7. Haha, ik had je gezicht wel willen zien toen je de ham met drappige toebehoren voorgeschoteld kreeg😇
    Gelukkig kreeg je er nog wat salade bij, en was je man zo lief om de friet te delen.❤️
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik keek heel beteuterd!! En die man die heeft wat met mij te stellen hoor, en vind het rotter voor mij dan voor hemzelf, dat is dan weer mijn geluk!

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Alleen maar omdat ik die er van maak! Voor die miljoenen Fransen is het heel normaal om lekker te smikkelen tussen de middag. Het zijn die rare Hollanders die liever een dubbele boterham met plakje kaas eten. Zij verklaren óns voor gek!🤣

      Verwijderen
  9. Niekje, even tussen de eetverhalen door. Ik kan je blog niet goed lezen, omdat de letters te groot zijn en de regel er niet in zijn geheel erop komt.
    Hoe kan ik dat veranderen, cq de letters van jouw blog kleiner maken?
    En welkom thuis, (je bent er al een weekje zag ik bij Zuinig aan) en geniet van je vrije weken.
    Groet, Francien. (En ik weet, we worden oud).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Francien, wat vervelend! Ik weet niet zo goed hoe ik je op afstand kan helpen. Maar ik heb inderdaad een ander lettertype gekozen en de marges iets veranderd. Ik zal het lettertype terugzetten naar hoe het voor de vakantie was. Ik hoor wel of het dan wel leesbaar is. Dank je, thuis zijn is ook weer erg fijn!

      Verwijderen
  10. Brrr, ik gruwel van de beschrijving van de 'twee plakken ham met een bruine saus'. Dat klinkt niet zo appetijtelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was ook een grote drabbige bende op het bord! Slechter had ik het niet kunnen treffen denk ik!

      Verwijderen
  11. Ik weet er alles van. Soms krijg je de vreemdste dingen op je bord in Frankrijk. Ik heb al gehad dat ik dacht, vraag maar niet wat het allemaal is. Smaakt het goed? Dan eet ik het op en zet verder het verstand maar op 0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was gelukkig wel herkenbaar als ham, maar mijn ergste nachtmerrie om zoiets als lunch te eten. En dan eet ik het dus niet. Onbekende dingen vind ik wel leuk om te proberen, ik vraag (of Google) wel eerst wat het precies is. Ik eet geen dingen met orgaanvlees of schaal- en schelpdieren. Verder lust ik geloof ik wel alles.

      Verwijderen
  12. Haha! Dat zijn inderdaad van die dingen waar je grapjes over blijft maken! Wel fijn dat je nog iets anders kon krijgen, trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het begin is het voor mij dan wel lachen als een boer met kiespijn, maar na een paar dagen ben ik het ook de frustratie wel weer kwijt door het lachen.

      Verwijderen
  13. Een volledig vrijblijvend idee: is het niet handig om te vragen of er een salade is? Zo laat je j3 toch nog verrassen, maar ben je er zeker van dat je iets met groenten krijgt. Ook als dit niet op de kaart staat, kan er meestal wel iets in elkaar geflanst worden.
    Ik had tijdens een reis naar China de karakters voor vegetarisch en niet te pikant laten noteren en toonde dat elke keer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad een goed idee. Ik ga in de taal van het land een kaartje maken met daarop dat ik geen vlees eet en graag een salade wil. en dat ze die mogen maken zoals ze zelf willen. (Portugees, Frans, Spaans, Duits....) Ik denk dat dat zeker uitmaakt! Dank je voor de tip!

      Verwijderen