zondag 7 januari 2024

op mijn bord - week 1 / 2024

De laatste dag van het oude jaar en de eerste week van het nieuwe jaar in dit overzicht. Op Oudejaarsdag houden we het makkelijk. Er is nog bonensoep genoeg voor twee. Die gaat op.


zondag 31 december

bonensoep, zuurdesembrood met oude kaas, bakje rauwkostsalade


maandag 1 januari

kipdij in pittige ketjapsaus, jasmijnrijst, gewokte boontjes en tauge, zoetzure pittige komkommers en atjar


dinsdag 2 januari

snijbonen (waren in de aanbieding, maar komen van ver dus eigenlijk zou ik deze niet moeten kopen in december), aardappelknolselderijpuree, gehaktbal, komkommermayoslaatje


woensdag 3 januari

Thaise soep (zonder kip maar wel gemaakt met kippenbouillon uit de vriezer), zilvervliesrijst, gekookt ei, zoetzure pittige komkommers


donderdag 4 januari

gepofte aardappel met een vulling van tonijn en mais, spinaziesalade, broccoli


vrijdag 5 januari

volkorenpita met falafel, gevulde salade


zaterdag 6 januari

roerbakgerecht met noedels, omeletreepjes en pindasaus


zondag 7 januari

quiche met prei en spekjes, broccoli, salade


Vanaf nu staat mijn eetweek op zondagavond om 21.00 uur op mijn blog. 


16 opmerkingen:

  1. Oei, ik had ook snijbonen, vroeg me af of dat wel kon nu - maar keek niet echt naar het land van herkomst...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs. B. meestal Spanje, maar ook van verder weg zoals Marokko. Ik eet ook sperziebonen, en Romaine sla en .. en... want om nu alleen maar knollen en kolen te eten vind ik ook weer zo wat.

      Verwijderen
    2. Daar komen ze wel van de koude grond, in Nederland vaak niet, waardoor de milieubalans bijna altijd in het voordeel van de geïmporteerde variant uitvalt.

      Verwijderen
    3. Hoi Anoniem, dat maakt het dan wat minder erg dus, fijn om te weten.

      Verwijderen
  2. Lekker aan de soepen dus afgelopen week. Soep is ook een van mijn favorieten, al heb ik ook graag knabbelvoer als knäckebröd, winterwortel etc. Ja, vroeger waren er alleen maar kolen en knollen. Dat zou uit ecologisch opzicht ook beter zijn, ware het niet dat ik die zware groenten niet zo goed verdraag. Dat werd me pas goed duidelijk tijdens mijn 3 zwangerschappen, waarvan er bij 2 het laatste kwartaal in de winter viel, er waren toen alleen maar kolen en knollen. Mijn maag kon het echt niet hebben, ik kwam nog wel aan in gewicht, maar dat was van de baby zelf, haha. Want een week na de bevalling was ik al terug op het oude gewicht. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ine, Ik vind knollen en kolen heerlijk, maar alleen dat zou wel wat saai worden. Ik eet graag soep als avondeten, met lekker brood erbij.

      Verwijderen
  3. Wij aten ook quiche met prei gisteren en ik bedacht,dat ik het vaker zou moeten maken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, dat dacht ik ook want het was echt een heel lekkere quiche!

      Verwijderen
  4. Ik let eigenlijk de laatste tijd niet meer op het land van herkomst van groentes sinds ik grotendeels online mijn boodschappen doe. Maar ik ga er weer op letten. Goede tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, zie reactie hierboven van Anoniem, het is dus best lastig om zeker te weten wat de meest duurzame variant is .

      Verwijderen
  5. Lekker, maakte je de aardappel knoselderij puree zelf? Ik maakte ooit knolselderij soep, dat was toch lekker. Veel lekkerder dan ik verwachtte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geri, ja wij maken bijna altijd alles zelf. Knolselderij is vrij sterk van smaak, maar als je 2/3 aardappels neemt en 1/3 knolselderij is het een lekkere puree. Soep is ook lekker, hebben wij ook wel gemaakt.

      Verwijderen
  6. Quiche! Lekker! Dat maakte ik vaak toen ex nog bij mij woonde. Moet ik weer eens doen. En wat over is invriezen. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Nicky, en zowel koud als warm (lauw) en opgepiept in de oven is het lekker.

      Verwijderen