maandag 1 januari 2024

2024


Gelukkig Nieuwjaar! Ik wens iedereen een gezond en mooi 2024!


Terugblik

Het jaar 2023 was voor ons een spannend jaar op medisch gebied. Ook hebben we heel onverwachts afscheid moeten nemen van een dierbare. Financieel zaten we goed, ondanks de enorme stijging van alle kosten. We hebben allebei werk, T. als ZZP-er, ik in loondienst en zoals het er nu uitziet blijft dat in 2024 ook zo. We gingen een midweek naar Maastricht in het voorjaar, in de zomer waren we met vakantie in Frankrijk. We kochten zonnepanelen en zijn daarmee weer wat milieuvriendelijker geworden.

Dankzij jullie heb ik in het afgelopen jaar uren plezier gehad met het schrijven van blogs en het lezen van en reageren op jullie reacties. Met velen van jullie heb ik regelmatig contact en voelt het alsof ik jullie een beetje ken. 

De meeste reacties maakten mij blij, heel soms was er een reactie die ik minder leuk vond. Maar ze zetten me allemaal aan het denken en iedereen kreeg antwoord. Dat kostte tijd en die maakte ik hier graag voor vrij. Het is een hobby geworden die ik nu niet meer zou willen missen.

Aan het eind van 2023 heb ik 50 dagen lang iedere dag een blog geschreven. Dat was een behoorlijke uitdaging, maar wel eentje die gelukt is. Dat het met de eetbuien niet is gelukt om ze te stoppen is geen geheim. Maar dat ik het blijf proberen staat vast. En dat ik jullie weer meeneem op die weg naar een eetbuivrij leven is ook zeker. Misschien moet ik dit jaar niet streven naar nul eetbuien, maar naar een leven met een normaler eetpatroon dan ik nu heb. Minder rigide, minder eetregels... zoiets... 

Vooruitblik

Ik ga niet meer dagelijks bloggen, maar zal wel geregeld een nieuwe post schrijven. Mijn struggles met eten, de weekmenu's en vele eetherinneringen waar wat leuks over te vertellen is zullen regelmatig terugkeren op mijn blog, net als dingen die ik meemaak op mijn werk en wat me verder nog boeit. Er is nog genoeg om over te schrijven, dus voorlopig ben ik hier nog wel even.




 

22 opmerkingen:

  1. Fijn dat je blijft bloggen. Doe dat vooral op jouw voorwaarden. Elke dag hoeft echt niet. Niets hoeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, komt in orde, ik zal proberen enige regelmaat erin te houden, ik leg mezelf niets op.

      Verwijderen
  2. Toch een verrassing om op de eerste dag van het jaar alweer om 21.00 uur een blog van je te vinden. Maar ik snap dat het staartje van dit jaar heel pittig voor jullie was. Doe de laatste week van je vakantie nog lekker rustig aan. Ik ben het nieuwe jaar gestart met het bestellen van een apart los vrieskistje. Heb veel eten over en ik red het niet meer met het tafelmodel koelkast met klein vriesvakje. Het moet dan maar...
    Voor de meelezers; mij is de laatste tijd opgevallen dat de boekweitgrutten van Koopmans veranderd zijn in vergelijking met vroeger. Eigenlijk is het meel geworden, dit kun je geen grutten meer noemen. Vervelend is dat het uitstuift tijdens het gebruik, naast de pan. En de smaak is ook vlakker (ik eet het zonder zoetigheid erin). Denk dat ik naar Ekoplaza moet voor de echte grutten van vroeger. Iemand die ook deze ervaringen heeft? Groet en nogmaals al het goede voor 2024, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, het was ook een beetje bedoeld om te verrassen. Ik ga nog een paar dagen van mijn vrije tijd genieten, ik heb niet veel plannen. Een goede vriezer is heel prettig, ook voor de dagelijkse dingen zoals brood, het voorkomt verspilling volgens mij. Ik hoop dat je reacties krijgt op je vraag. Ik heb nog nooit boekweitgrutten gegeten, zie ze wel staan bij de Poolse supermarkten. Is het vergelijkbaar met havermoutpap, en dan met name de structuur, de smaak zal ik vast lusten.

      Verwijderen
    2. Ja ongeveer wel, maar naar mijn mening heeft boekweit een lichte nootjessmaak. Beetje zoals quinoa, maar dus geen uitheemse afkomst. Haver is meer romig. Die Poolse supers.. goede tip. Ik zal eens kijken of hier in Amsterdam er Poolse supers zijn. Online bestellen kan natuurlijk ook maar dat doe ik niet graag. Ik weet hoe beroerd die bezorgers en pakketchauffeurs betaald krijgen. Lastig hé, zo zie je maar dat veel mensen wel iets met 'controle willen houden over..' hebben ;-) Geniet nog lekker van je vrije dagen! Liefs, Ine

      Verwijderen
    3. Ik probeer zo min mogelijk te bestellen, zeker wanneer ik het gewoon in de buurt kan kopen. Fiets zelf liever heen en weer en gun de lokale ondernemers hun klandizie. Lijkt me dat er in Amsterdam ook wel Polen wonen en hun eigen supermarkten hebben. Hier in omgeving Rotterdam zijn er veel Poolse winkels. Ik ga ook een keer boekweitpap maken. Niks mis met controle hoor vind ik, dat maakt het leven vaak overzichtelijk. Vandaag niet echt een leuke dag, het regent alleen maar, ga zo mijn kledingkast opruimen (beginnetje maken).

      Verwijderen
    4. Boekweitgrutten heb ik ook heel lang als ontbijt gegeten, weet niet meer waarom daar nu de klad in is gekomen. Ik ben nu na ontbijt met fruit en koffie verzit op mijn beschuitje met kaas rond 10 uur.

      2-3x per week bloggen zou wel leuk zijn als je dat blijft doen. Sommigen zijn zo onregelmatig en dan kijk ik vaak zonder dat er wat gepost is en ik wil me ook niet abonneren om per e-mail te worden gewaarschuwd. Krijg al teveel post

      Verwijderen
    5. Ik gebruikte ook altijd Koopmans maar vond ook dat de kwaliteit slechter was geworden, koop het nu bij Holland&Barett en deze bevallen mij prima. https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-boekweitgrutten-bio-6100002118

      Verwijderen
    6. @Lot, ik zal zeker nog iedere week iets plaatsen, mijn idee is 2x per week, dat moet mogelijk zijn. Ik vind de mensen die met regelmaat, en of dat nu 1x per maand of 3x per week is, ook het fijnst, dan kom je niet steeds voor niets op hun site.
      @Ilona, ik ga bij de Poolse super zo'n zak kopen, ben benieuwd of ik het wat vind.

      Verwijderen
    7. Ah, ik lees dat nog iemand het verschil met de vroegere grutten van Koopmans herkent! Ik heb inmiddels behalve Ekoplaza en Holland & Barett nog een voordelige online shop ontdekt, maar dan moet je nog wel wat meer bestellen..moet ik maar even inplannen. Poolse supers er zijn hier in mijn buitenwijk niet, moet ik met de metro voor naar de stad (en dan naar Noord of West). Boekweit is qua eiwit een heel goed produkt, bevat veel lysine dat behalve in haver, quinoa en dacht ook amarant, nauwelijks in andere granen zit. En het is licht verteerbaar, niet zwaar. Groet, Ine

      Verwijderen
  3. Ik ben inmiddels een vaste lezer geworden van je blog en kom hier graag! De beste wensen voor 2024!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je telt je zegeningen,zo te lezen.Mijn complimenten voor die 50 blogs. Ik kijk weer uit naar nieuwe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik probeer zoveel mogelijk de nadruk op de positieve dingen te leggen, dat klopt. Dank je, best een klus maar ook leuk om 50 dagen iets te posten.

      Verwijderen
  5. Beste wensen Niekje en meelezers!
    Sinds ik geen doelstellingen meer heb maar me overwegend en zonder schuldgevoel houd aan een aantal goede gewoontes, voel.ik me aardig gelukkiger en energieker. Voor een perfectionist even wennen, maar het werkt beter en voor het eerst sinds jaren val ik voorzichtig een paar centimeters af, zonder de hele dag bezig te zijn met eten/niet eten/wat te eten. Ik hoop dat ik dit jaar zo door kan gaan, het leeft veel lichter.
    Mijn moeder at graag grutten met spek en stroop, ik ken boekweit vooral van haetige pannenkoeken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, dank je wel, jij ook een fijn 2024! Prima instelling om wat goede gewoontes te hebben, met voornemens lukt het meestal niet (is volgens mij zelfs in allerlei onderzoeken bewezen). Lijkt mij dat je heel goed bezig bent, niet zo streng voor jezelf, zou ik wat van kunnen leren! Ik ken boekweit ook van de pannenkoeken, maar nog niet als pap. Ben wel van plan het te proberen.

      Verwijderen
  6. Ook voor jullie de beste wensen voor 2024. Ik denk dat je goed gaat beginnen aan het nieuwe jaar. Niet meer streven naar 0 en minder regels. Dat is al heel wat. Het gaat helemaal goed komen met jou daar ben ik helemaal van overtuigd.
    Geniet van je vrije dagen want voor jet het weet zijn ze voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Ellen! Wat fijn dat jij zo positief bent! Ik zal regelmatig verslag doen van hoe het gaat met mij en mijn eetperikelen.

      Verwijderen
  7. Hallo Niekje,
    Las al meerdere keren met plezier en interesse een blogpost van je in het vorige jaar en nu heb ik zojuist jou blog aan mijn lijst met blogs toegevoegd waar ik graag een kijkje neem. Dan kom je ook in mijn leeslijst te staan en hoef ik geen blogpost meer van je te missen.
    Ook van mijn kant wens ik je een gezond en liefdevol 2024 🍀

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, dat vind ik leuk! Jij staat ook in mijn leeslijst, dus we komen elkaar vanaf nu regelmatig tegen 😉. Dank je wel! x

      Verwijderen
  8. Ik kom jou en je man ook nog even het allerbeste wensen voor 2024. En ik blijf natuurlijk meelezen, ook al is het vervelend dat ik niet automatisch een bericht krijg als je een nieuwe post online zet. Vandaar ook nu weer mijn late reactie op je post van 1 januari.
    Leven met een normaler eetpatroon, dat lijkt me een uitstekend voornemen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Myriam! En jij en jouw man ook een mooi jaar met fijne vakanties en mooie fietstochten, ik volg het allemaal op Insta! Jammer dat dat abonneren niet lukt, zou ik daar iets aan kunnen doen? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik ga mijn best doen om normaler te eten én zal er af en toe verslag van doen, tot snel! x

      Verwijderen