maandag 29 januari 2024

zo was mijn week 4 / 2024

maandag 22 januari

Voelde het vorige week buiten nog aan als tien graden onder nul, vanmorgen zat ik op de fiets en leek het wel warm terwijl het toch maar zes graden was. De wind was niet meer op haar sterkst maar toch vlogen de takken nog over de weg. Altijd spannend om dan in het donker op de fiets te zitten.

Een dag zonder afspraken, gewerkt aan diverse administratieve taken.  De schoolvakanties zijn door ons bestuur bekend gemaakt en dat betekent dat ik de jaarplanning met daarin de school- en vakantieweken voor volgend schooljaar kon maken. Het lijkt nog ver weg allemaal, maar inmiddels is de helft van het huidige schooljaar voorbij, zijn er al weer intakegesprekken en moeten er al dingen voor het nieuwe schooljaar worden ingeregeld. Dan is het handig als de jaarplanner er al is. 

Eind van de dag rondje sportschool gedaan. T. zorgde voor het eten dus ik kon verder in mijn boek. Ik lees nog steeds terug naar Insulinde van Elle van Rijn. Inmiddels heb ik de smaak van het lezen weer te pakken en zit ik ook midden in het verhaal. Ik ga snel wat nieuwe boeken reserveren die in mijn biebapp op de verlanglijst staan.


dinsdag 23 januari

Deze week zijn er rapportvergaderingen. De opleidingsteams bespreken alle studenten. Ik ben altijd aanwezig om advies te geven en mee te denken. Soms hebben studenten wat extra's nodig om succesvol te zijn en kan het zorgteam hier een rol in spelen. Helaas is niet iedere student succesvol, ondanks alle inzet van de medewerkers van onze school. Dat kan de maatschappelijk werker zijn, maar ook de schoolpsycholoog of een jongerenwerker. 

's Avonds maakte ik een lekkere stamppot andijvie. Ik had honger en nam veel. Daarna had ik enorm veel trek in zoet en kreeg ik eetbuidrang. Ik at snel twee blokken fudge en een stuk of vijf paaseitjes (ja, die zijn hier al weer in huis!) en bedacht toen dat het niet in een eetbui moest ontaarden. Ben onmiddellijk gestopt, heb een bakje vla genomen en daarna nog thee en fruit. De eetbuidrang was weg, mijn schuldgevoel minimaal en kan deze dag gewoon meegeteld worden als een eetbuivrije dag.


woensdag 24 januari

De piepkleine eetbui van gisteravond heeft ervoor gezorgd dat de eetbuidrang weer volledig weg was vandaag. Ik heb een normale eetdag gehad. Werk was rustig, woensdag is dat vaak zo, veel collega's zijn vrij. Ik had mijn vaste taken en geen vergaderingen of gesprekken. Op tijd thuis, sportschool, eten, slapen. 


donderdag 25 januari

Een drukke werkdag, van vergadering naar vergadering. Ook een gesprek met een vader en een zoon. Vader wil graag dat zoon de opleiding volgt, zoon wil dit niet. Tijdens het gesprek speelde zoon voornamelijk stommetje en deed vader het woord. Ik voerde het gesprek samen met onze gezinsspecialist (voorheen schoolmaatschappelijk werk) en hij 'corrigeerde' de vader steeds. Op een goede manier zodat vader ook in zijn waarde werd gelaten. Na een uur waren er afspraken gemaakt en ging ieder met een goed gevoel zijn eigen weg weer. 

Ik was einde van de middag en avond alleen thuis en kon mezelf niet in bedwang houden. Ik had een eetbui. Een echte. Geen 'iets teveel gesnoept', maar een eetbui zonder nadenken, zonder controle, zonder genieten.


vrijdag 26 januari

De eetbui gisteravond was mijn eerste eetbui van dit jaar. En vanmorgen was het nog niet klaar. Ik ben de hele dag alleen maar aan het eten geweest. Tijdens het ontbijt begon het al. Behalve havermoutpap at ik ook nog gemberkoek met een dikke laag boter. Onderweg naar school kocht ik op de markt gevulde koeken. In mijn kast op school had ik een kilozak chocoladepaaseitjes die voor de helft opging. Toen ik thuiskwam ging ik verder. Niet gaan sporten, wel blijven eten. Ik baal maar kennelijk niet genoeg om mezelf een halt toe te roepen. Heb wat brood gegeten en daarna nog ijs, een literbak! Zeg maar niks, ik weet het. Het was kennelijk nodig. Ondergewicht en wekenlang te weinig eten, dan kan je er op wachten. En ik maar denken dat 2024 anders zou zijn. Dat is natuurlijk mezelf voor de gek houden. Deze ziekte geneest niet op wonderbaarlijke wijze, stopt niet ineens omdat de kalender een nieuw jaar aangeeft.


zaterdag 27 januari

Ik heb natuurlijk slecht geslapen. Werd heel vroeg wakker, piekeren begon, draaien begon, en uiteindelijk niet meer lekker geslapen. Opgestaan, ontbijt en toen rondje sportschool. Voelde me weer goed en dacht dat ik de rest van de dag redelijk normaal zou functioneren.

Er stond een leuke afspraak op het programma, waar ik door de eetbuidag helemaal geen zin in had, maar afzeggen kon niet. 

's Middags had ik een afspraak met mijn oom, de broer van mijn moeder. 78 Is hij nu en we hebben elkaar jaren niet gezien. Hij woont alweer heel lang in Limburg en hij moest vandaag voor een jaarlijkse bijeenkomst in de grote stad zijn. We spraken af op een plek waar hij in 1962 op school zat. Het was leuk om hem weer te zien. Voor hem was het ook wel een beetje emotioneel. Hij ziet zijn oudste zus in mij. We hebben afgesproken om nu het contact niet meer te laten verwateren. In de meivakatie ga ik naar hem toe. Misschien samen met T., maken we er een midweek van. 

Ook vandaag was een eetbuidag. Ik heb geen zin om er verder over uit te weiden, maar geloof mij als ik zeg dat het echt niet leuk meer was.


zondag 28 januari

Een eetbuiavond op donderdag. Vrijdag en zaterdag eetbuidagen, het is nu weer klaar. Ik wil dit niet meer!

Opstaan, rondje sportschool, daarna eten voor maandagavond klaargemaakt. Huishoudelijke taken, bibliotheek, garderobe voor de werkweek alvast bedacht en klaar gehangen. Verder niets en dus lekker rustig beetje in huis rommelen. Vooral niet nadenken over de eetbuidagen, mezelf niet straffen, gewoon eten vandaag, niet boos op mezelf zijn, niet verdrietig zijn, de gedachten dat ik nu ineens dik ben relativeren. 

Als je zo'n hoofd hebt als ik dan herken je dit gedrag en deze gedachten. Maar dan weet je ook dat er in je hoofd gelukkig nog een rationeel deel van het brein is. Mijn rationele deel moet vandaag heel hard werken. Moet me constant vertellen dat die eetbuien veroorzaakt zijn door mijn ondergewicht en restrictief eten. En dat ik daar dus geen klap aan heb, dat de eetbuien daardoor altijd blijven terugkomen. Soms kort na elkaar, soms met een lange tijd ertussen. 

Moraal van dit verhaal: GA NORMAAL ETEN MENS!

Dat wil ik dus ook wel, maar hoe dan? Ik voel me alleen maar prettig wanneer ik doe wat ik altijd doe en eet volgens mijn eetregels. Vandaag ook weer, en als ik dan 's avonds in bed lig ben ik tevreden en blij met mezelf. Blij dat ik me niet heb laten gaan. Waar is voor mij die gulden middenweg? Eetbui versus eetregels. Zwart versus wit. Slecht versus goed. Zwak versus sterk. Iets anders is er niet. 

Volgende week nieuwe week, nieuwe kansen.



28 opmerkingen:

  1. Als ik dat lees wat je allemaal achter elkaar hebt gegeten heb ik echt medelijden met je hoe dat in je lichaam zal voelen zoveel tegelijk. Kan me echt geen gevoel erbij voorstellen, als ik maar iets teveel of te laat eet merk ik dat al in de nacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ontzettend rot voor je, terwijl het zo lang zo lekker ging. Goed dat je weer opkrabbelt en jezelf moed inspreekt en verder verder gaat.
    Toch vallen me twee dingen op:
    De eetbui komt vaak als je alleen bent en vooraf best goed gegeten hebt..
    En (nu zeg ik misschien iets gewaagds) is het wel je (vermeende onder)gewicht dat ervoor zorgt dat je weer een eetbui hebt?
    Want eetbuien komen ook veel voor bij mensen met een 'gezond' gewicht of overgewicht. (ik herinner me nog het boek van Suzie Orbach uit de jaren 70/80 'Fat is a feminist issue', in Nederland uitgekomen als 'Mooi dik is niet lelijk').
    Het kan best zijn dat het voor jou klopt, maar is dat ook echt zo? Het BMI concept staat nl. ook aan kritiek bloot, het is slechts een verhouding van lengte tot gewicht maar zegt niets over de verhouding spieren-vet, over het uithoudingsvermogen, over de plaats waar vet zit (buikvet bijv. is veel riskanter dan onderhuids vet), en over nog veel meer functies die minstens zoveel zeggen als dat kleine minipuntje dat je onder het 'gezonde' BMI zit. Oftewel is dat ondergewicht echt wel de trigger of is het toch iets anders? Ik weet dat er veel populaire theorieën over zijn (ook bij opleidingen voedingscoach en gewichtsconsulent) , maar wetenschappelijk bewijs? En dan even hand in eigen boezem: voor mij is het soms ook moeilijk om vastgezette ideeën om te zetten in iets anders, hoor. Om anders te gaan denken, ik doe het ook niet allemaal perfect, zoals je weet... Lieve groet en sterkte, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, niet alleen het ondergewicht, maar ook de verslaving aan de eetbuien. Ben ze gewend, is mijn enige manier om met spanning en stress om te gaan, zelfs als ik geen spanning en stress heb! Het boek Brain over Binge was hier heel verhelderend in. Bepaalde triggers houden het patroon in stand. Het is ook een soort self fulfilling prophecy geworden. De combinatie van dit en natuurlijk nog meer onderliggende factoren spelen een rol: aanleg, laag zelfbeeld, nare ervaringen in het verleden, geen andere coping mechanismen.... Veel gelezen, veel geleerd in therapieën maar nog steeds niet vrij van de eetbuien.

      Verwijderen
  3. Jemig. Ik kan me je teleurstelling heel goed voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, gelukkig nu al weer vergeten, tot de volgende keer, want dat het niet voorbij is, is duidelijk.

      Verwijderen
  4. Niekje wat ellendig voor je. Wees niet boos op je wilskracht,maar op je leptine,grehline en wat voor stofjes ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het vooral dapper dat je erover schrijft. Ik heb ook geen oplossing en roep ook maar wat (ook uit onmacht omdat ik je wél graag zou willen helpen) maar zou het te proberen zijn om bijvoorbeeld 's morgens/'s middags of 's avonds wel iets meer te eten zodat je genoeg voedingsstoffen en energie binnenkrijgt om dat ondergewicht en die te lage BMI te onderscheppen. Nu ik het zo schrijf denk ik direct dat je dat vast wel geprobeerd hebt.....Zo blijkt maar weer dat het voor anderen niet te begrijpen is hoe jouw specifieke brein werkt en dat veel problemen niet 'zomaar' op te lossen zijn, maar goed het is naar en vervelend maar ben onmachtig je te helpen. Goed dat je altijd weer 'opstaat'! Fijne dag vandaag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ja dat klopt en toch is het prima dat je het adviseert want het is de enige manier om het beest te temmen. Ik weet dat het moet alleen het eetstoornisbrein blijft tegenstribbelen. In mijn weekverslag van volgende week, waar ik al aan begonnen ben, schrijf ik dat ik me echt wat beter voel met meer energie in mijn lijf. Dus meer eten werkt wel!

      Verwijderen
  6. Ik vraag me ook af, of de uitputtende dag die je had gehad nog meespeelde. Het lijkt me heel uitputtend om voor de toekomst van jonge mensen (want daar doe je het wél voor) veel vergaderingen door te zitten en te bespreken hoe het met ze gaat en te horen over alle dingen die niet goed gaan in hun leven. En natuurlijk zullen er ook wel "ups" zijn geweest, leerlingen met wie het beter gaat. Maar het lijkt me best een zware last om te dragen - voor iemand die er met hart en ziel in zit (want je kunt het natuurlijk ook heel droog en rationeel en afstandelijk aanpakken, maar dan heeft bijna niemand er wat aan).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Petra, ik weet het niet, het kan natuurlijk een rol spelen. Soms ben ik wel 'leeg' als ik thuiskom, dan ben ik niet zozeer lichamelijk moe, maar geestelijk wel. Beetje bewegen op de sportschool vind ik dan lekker, maar soms helpt dat ook niet. En dan gun ik mezelf eigenlijk niets. Niets lekkers, geen rust en vind ik dat ik de schouders eronder moet zetten. Ik zit er dan in ieder geval niet met hart en ziel voor mezelf in, en dat zou best eens mogen.

      Verwijderen
  7. Aiai, wat jammer. Ik weet niet goed wat schrijven, ik denk dat je al genoeg goedbedoelde adviezen krijgt die toch niet helpen, maar ik wil je bij deze wel een virtueel hart onder de riem steken. Ik weet wel hoe het voelt, zo'n eetbui, met alle verdriet, boosheid op jezelf en schaamte die erbij hoort. In het restrictieve en compenserende stuk herken ik mezelf dan weer niet. Ik ben er dus niet zeker van dat een eetbui enkel uitgelokt wordt door te restrictief eten, denk dat het eerder veroorzaakt wordt door een complex geheel van persoonlijke en biologische factoren. Het maakt misschien niet zoveel uit wat de oorzaak is, we moeten er toch mee leren leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, geeft niet, ik zou ook niet zo goed weten wat te zeggen tegen iemand die dit heeft. Een dat je reageert is al lief genoeg vind ik. Het klopt hoor, het is een complex geheel van factoren. Die onderliggende factoren ben ik deels wel van doordrongen, maar dat betekent niet dat het weg is. Ja, ermee leven is dan wat moet, gelukkig lukt dat wel en doe ik mijn ding.

      Verwijderen
  8. Ik stikte vanochtend ook van de hitte bij het hardlopen. Het is nu ineens weer helemaal niet koud. Echt waardeloos als je je te warm gekleed hebt vind ik altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, we gaan van het ene naar het andere uiterste. Ik vind dit trouwens prima weer, goed voor mijn winterhanden!

      Verwijderen
  9. Ik hoop dat je de moed vindt om op zoek te gaan naar de diepere oorzaken van je problemen om aan de hand daarvan te werken aan herstel, zodat je in de toekomst een nog rijker en mooier leven kunt gaan leiden met allen die je lief zijn.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Marijke voor je lieve opmerking. Ik heb inderdaad nu de moed niet (meer). Soms denk ik wel eens dat ik weer aan therapie moet beginnen, maar daar heb ik dan zo geen zin in. Wéér een intake, wéér hetzelfde horen ... Nee, ik wil het zelf kunnen! (En dat is waarschijnlijk heel onrealistisch.)

      Verwijderen
    2. Ik dacht ook meer in de richting van zonne-vlechten, chakraboetseren, holistischeklankschaaltherapie of dat gedoe met die ijsbaden. (Poging tot luchtig grapje).

      Verwijderen
    3. Hahaha!!! Chakraboetseren is echt mijn ding... NOT!! 🤣🤣 Ik schrijf het voorlopig nog maar van me af, wie weet kom ik zo toch nog eens een stap verder.

      Verwijderen
    4. Hihi, die is kostelijk. En dan je diepste zelf vinden.. en maar hopen dat dat een beetje aangenaam iemand is.. Maar alle stokken op een gekje (oei, dat woord kan natuurlijk ook niet meer); dat je 'verslaafd' kunt zijn aan eetbuien, daar keek ik wel een beetje van op. Want dan zijn eetbuien en restrictief eten niet zozeer de oorzaken, maar meer de gevolgen. En lijkt de oorzaak meer: controledwang, de angst jezelf te laten gaan. Jezelf 'op de handrem zetten' omdat je bang bent om 'te hard van een berg of heuvel af te rijden'. Als die beeldspraak duidelijker is. Of klets ik nu onzin? Lieve groet, Ine

      Verwijderen
    5. Hoi Ine, de eetbuien komen voort uit restrictief eten en ondergewicht, dat speelt in mijn geval een rol. Maar het verslavingselement is een soort van Pavlovreactie. Alleen thuis = meer snoepen. Laatste dag van de maand = laatste keer eetbui. Enz enz. Mensen met Binge Eating Disorder (BED) hebben deze aandoening niet omdat zij restrictief eten of ondergewicht hebben, zij zijn vaak obese maar hebben toch de dwangmatige eetbuien. Controledwang speelt bij mij een enorm grote rol, beheersing 'is my middle name'. Emoties tonen doe ik niet (vaak), en zo ben ik altijd een rots in de branding voor anderen, een baken van rust en betrouwbaarheid. Fijn hoor...maar soms wil ik ook schreeuwen, janken en brullen, en dat doe ik dan niet. Dan heb ik een eetbui!?

      Verwijderen
  10. Goh Niekje, ik volg je nog niet zo lang. Lees dit nu voor het eerst in alle sterkte. Ja, ik ken het ook, de drang naar zoetigheid na een heerlijk bord andijvie stamppot. Maar dan lees ik verder en lees twee dingen. Een mooie baan, een uiterst zinvolle baan, iemand met hart en ziel hiervoor, maar ook stressvol. En dan thuiskomend een eetprobleem. Ik lees gelukkig dat je probeert niet boos op jezelf te zijn. Zal vast ook moeilijk zijn. Ik ben blij te te hebben leren kennen. Ben benieuwd naar alle verhalen en wens je sterkte bij het moeilijke in je leven. Liefs van mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geri, dank je wel voor je lieve bericht. Ik probeer door erover te schrijven wat milder naar mezelf te zijn. Ik straf mezelf niet meer af door langer te sporten of minder te eten, dat zijn namelijk dingen die uiteindelijk toch weer averechts werken en weer een nieuwe eetbui oproepen. Ik leer er steeds meer mee leven, maar ben tegelijkertijd toch steeds bezig met proberen er vanaf te komen. Nogmaals dank. x

      Verwijderen
  11. Geen advies, geen tips alleen een dikke knuffel. Omdat jij het waard bent <3

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Kan me goed voorstellend dat je baalt als een stekker. Maar die laatste zin is goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, bij de pakken neerzitten doe ik eigenlijk nooit 😊.

      Verwijderen