donderdag 4 januari 2024

eetbuidrang

Joehoe, daar ben ik weer! 

Ik weet dat je een lastige dag hebt vandaag. Je hebt wat stress, ik zal even in het midden laten waarom je stress hebt, maar stress heb je. Kwam aan het einde van dag, net voor het eten. Ben je ook nog eens alleen thuis vanmiddag en vanavond Dus niemand die je ziet. Beter moment voor mij, je steun en toeverlaat op moeilijke momenten, is er niet.

Ach joh... je weet toch dat je geen weerstand kan bieden. Denk je echt dat het nu wel lukt? Omdat het de eerste week van januari is en jij je hebt voorgenomen om nooit meer een eetbui te hebben? Wie neem je hier nu in de maling?

Wat maakt het eigenlijk uit? De laatste keer dat ik bij je langs kwam is al meer dan een week geleden. Zo erg is het toch niet? Lekker alles loslaten, de spanning in je lijf even verdoven. Je weet hoe fijn dat is. 

Je zou trouwens wel wat meer mogen eten, ik zag in je gewichtsapp dat je onder het voor jou gezonde BMI zit. Veel suiker en vet kunnen je helpen om wat aan te komen. En als je wat meer eet kom ik je misschien niet meer lastig vallen. Maar als je niets doet kom ik geheid af en toe even langs.

Doe nou! 

Neem het er nu even van, de kasten liggen nog vol met lekkers. Je hebt nog heerlijk roomijs, er is slagroom en advocaat, er zijn nog fondantkransjes, er is fudge, er is chocolade. En dan is het maar op, eet je morgen weer volgens jouw regels. Bovendien heb je nog vakantie en kan je mij morgenochtend op de sportschool weer ongedaan maken. En op maandag, als het werkjaar weer begint, start je met een schone lei.

Laat het maar aan mij over. Komt goed. Ik ken je toch. Je had stiekem al een beetje rekening met me gehouden, nietwaar? Gistermiddag met je thee-afspraak heb je niets lekkers genomen, zonde hoor, dat had mij misschien vandaag wel de mond gesnoerd. 

Nou, wat doen we? 

Oh, je hebt net genoeg gegeten want je had een lekkere avondmaaltijd voor jezelf klaargemaakt? En als toetje een bakje vla met een toef slagroom genomen? En je wil lekker slapen vannacht, zonder buikpijn? En morgen bij je ontbijt niet bezuinigen op calorieën maar gewoon eten wat je lekker vindt? 

Dus eigenlijk zeg je dat ik moet opzouten? 

Want je gaat zo naar bed en bent dat gezeur van mij zat. Je kan mijn verleidingstactieken weerstaan. Vandaag, maar morgen en overmorgen ook. Want je bent vastberaden om dingen anders te gaan doen.

Dat zullen we nog wel eens zien. Voor nu zal ik je laten gaan, maar geloof me..... ik kom terug!



28 opmerkingen:

  1. Dat gevecht in je hoofd; heel herkenbaar. Maar ook alles of niets denken. Je mag nul keer in de fout gaan. Dat is slecht dan ben je af. Terug naar het begin. Heel lastig. Sterkte ermee en zoek de grijstinten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Cellie, die grijstinten, ik zie ze maar oh wat zijn ze moeilijk... er is vaak alleen maar zwart en wit in mijn beleving.

      Verwijderen
  2. Wat beeldend beschreven! Het lijkt wel op een colporteur of geloofsovertuiger die de 'Nee' sticker negeert, uiteraard rond etenstijd aanbelt, je zwakke plekken kent (natuurlijk wil je niet teveel betalen, geen dakgootlekkage, geen ellende en niet naar de hel) en je indringend, vriendelijk, maar manipulatief blijft stalken. Nee zeggen is altijd moeilijk, maar je hebt het dus eergisteren wel gedaan begrijp ik. Top! Liefs, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooie vergelijkingen Ine! Door het zo op te schrijven heeft het mij geholpen, misschien dat deze strategie werkt als ik het vaker op deze manier aanspreek. Heb ook wel eens geleerd tijdens een therapie om een stoel te pakken en de eetbuidrang op de stoel te zetten en in gesprek te gaan. Lijkt raar, maar werkte destijds wel.

      Verwijderen
    2. Precies! Het eetbuimonster gewoon zijn/haar vet geven:-) Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Ja die stoeloefening ken ik, die wordt ook aan kankerpatienten geleerd. Het idee erachter lijkt te zijn dat je de ziekte of de stoornis buiten jezelf plaats ('ik bén niet mijn ziekte/stoornis') en het zo op afstand zet en toespreekt. Daarmee afstand creëert. Er bestaat een nog wat andere variant op m.b.t. piekeren. Groet, Ine

      Verwijderen
    4. Ja, het zal voor vele aandoeningen wel werken lijkt me.

      Verwijderen
  3. Oh. Wat ken jij jezelf goed. Zoals je het nu beschrijft kan ik me min of meer voorstellen hoe het voelt. En chique hoe je toch weerstand biedt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Nathalie, het gevecht in mijn hoofd, deze keer won ik! 😁

      Verwijderen
  4. Wat jammer van je ondergewicht.Maar als je je gezond voelt,is het toch goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is beter wanneer ik wat meer weeg, dan ben ik energieker en voel ik me beter. Dit gaat nog net, maar minder moet het niet worden. Ik moet dus meer eten, maar niet door een eetbui, dat is vaak alleen maar veel suiker en niet echt voedzaam.

      Verwijderen
    2. Ik zag op je BMI link dat er nog gradaties zijn wat een laag gewicht betreft, onder de 18,5 nog een gradatie 'laag maar hoeft geen probleem te zijn'. Pas daarna komt ' echt te laag'. Dus wellicht is het niet zo zorgelijk als het lijkt? Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Dat klopt, ik zit nét niet in het groene deel, mijn bmi is 18,4. Nog niet zorgelijk maar voor het mooi (mooier figuur met iets meer vet op de botten waardoor kleding mooier staat) zouden er wel wat kilo's bij mogen. Dan voel ik me ook energieker. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik weer in het groen terug kom.

      Verwijderen
    4. Ja.. misschien dat het voor je winter handen en voeten (tenen en vingers) toch ietsjepietsje uitmaakt, al spelen daar meer factoren mee (vrouw zijn bijv. en om nu daarvoor van geslacht te veranderen:-)) Groet, Ine

      Verwijderen
    5. Ik denk dat ik dan veel meer dan een paar kilo moet aankomen, die wintervingers en -tenen gaan volgens mij niet zo makkelijk meer over. Nou... ben nu 56 jaar vrouw, denk niet dat ik zou kunnen wennen! 🤣 Maar willen ook niet hoor!!

      Verwijderen
  5. Mooi beschreven, nou ja, mooi... Wat een strijd. Maar knap dat je die won!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Judy, ja, deze keer won ik, en volgende keer wil ik weer winnen.

      Verwijderen
  6. Intrigerend om te lezen die innerlijke dialoog! Best overtuigend die stem zeg....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig was mijn gezonde innerlijke stem net iets sterker Nicole.

      Verwijderen
  7. Het leest als een thriller. Wat goed dat je weerstand geboden hebt. 👍

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Maar elke keer dat je wint is er een! Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Volgende keer afspreken met die zeurpiet dat je nogmaals een diner gaat eten, gezonder, vullend en je hebt er wat aan voor je lijf.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. GewoonAnneke oeps kreeg bij het lezen al trek in van alles zo herkenbaar ...... hoop dat ie bij mij ook niet meer langskomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anneke, als ie weer langskomt doe ik het hetzelfde, ik ga 'in gesprek' en hoop dat het weer lukt om dan geen eetbui te hebben. Hoe langer is ze niet heb, hoe makkelijker het wordt weet ik inmiddels.

      Verwijderen