maandag 22 januari 2024

zo was mijn week 3 / 2024


maandag 15 januari

Zal je net zien: rond zeven uur is het droog en stap ik zonder mijn regenkleding aan op de fiets, maar halverwege de rit valt er toch ineens natte sneeuw.  Mijn regenkleding lag nog waar ik het de avond ervoor had klaargelegd, wat een oen! Het fietspad is glibberig maar ik kom zonder valpartijen op school.

Om tien uur schijnt de zon en ziet de wereld er weer een stuk vrolijker uit, ik merk niet dat het Blue Monday is. Wat mij betreft is dat ook iets dat ons wordt aangepraat, als je het maar vaak genoeg om je heen hoort dan is het er ook. 

Mijn laatste les met de examenklas. Ze kunnen nog vragen stellen over hun examenopdracht en daarna moeten ze acht weken lang zelfstandig verder werken en de opdracht uitvoeren. Een aantal studenten is altijd aanwezig geweest en deed leuk mee, maar er waren er ook een paar die ik heel weinig heb gezien. Ik verwacht niet dat zij de opdracht met een voldoende zullen afronden. 


dinsdag 16 januari

Een gewone werkdag. Beginnen met het ochtendoverleg, dan een vergadering met alle collega's van het zorgteam, koffiepauze, afspraak met de leerplichtambtenaar, e-mails lezen en beantwoorden, lunchpauze en tenslotte 's middags een vergadering bij een organisatie in de stad. 

Deze organisatie houdt zich bezig met jongeren die niet meer naar school gaan maar nog geen startkwalificatie hebben en daardoor thuis zitten. Bij deze club worden ze geholpen met oriënteren op een studie of een baan. Ze bezoeken bedrijven, leren solliciteren en zichzelf presenteren. Voor veel jongeren, waarvan wij misschien denken dat ze stoer zijn en alles durven, zijn dit dingen die ze heel erg moeilijk en eng vinden. Goed project en onze school is een partner in deze samenwerking, samen met nog een aantal andere scholen. Maandelijks bespreken we de voortgang van het project en de deelnemers.


woensdag 17 januari

Op mijn werk geen bijzondere dag. Ik deed mijn normale werkzaamheden, had twee afspraken, stuurde e-mails en brieven.

Ik had enorme eetbuidrang na het eten, maar heb er niet aan toegegeven.  Ik ben al sinds het begin van het jaar eetbuivrij. Plus de laatste paar dagen van vorig jaar. Ik ben vastberaden, maar soms denk ik 'barst maar' en sta ik al voor de voorraadkast. Tot nu toe heb ik die nog niet geplunderd, of zelfs maar open gedaan. Niet makkelijk, maar het lukt. 


donderdag 18 januari

Ik was deze dag kort op school. Wel vroeg want ik nam de voordeurdienst over van een collega. Dagelijks staat er een directielid bij de voordeur om alle leerlingen, studenten en medewerkers welkom te heten. Ik ben stand-by wanneer er iemand niet kan. 

Halverwege de ochtend ben ik naar huis gegaan om samen met T. naar een afspraak te gaan. Pas begin van de middag  waren we thuis en aten we een late lunch. Te weinig tijd om nog naar school te gaan dus nog even op thuis mijn mail gelezen, er was niets urgents, en daarna gaan sporten. Ik had 's ochtends voor ik naar school ging voor mezelf een koffiebroodje gekocht, de eetbuidrang kan ik alleen op afstand houden als ik af en toe iets eet buiten mijn zelfopgelegde eetregels om. De koffiebroodjes van de AH vind ik lekker en bovendien stonden ze in mijn bonusbox. Ik kocht er twee en at vandaag een halve en bewaarde een halve voor vrijdag. T. kreeg het andere broodje.


vrijdag 19 januari

De eetbuidrang was heel erg sterk vandaag. Ik was moe, dan is het meestal meer aanwezig. Ik heb nog steeds een vrij laag gewicht en dat komt mijn energie niet ten goede. Ik weet dat ik minder moet sporten, ik heb geen eetbuien dus compensatie is echt niet nodig. Vanmorgen besloten om vandaag mijn rondje sportschool over te slaan. Die beslissing veroorzaakte een enorme strijd in mijn hoofd, maar ben na school boodschappen gaan doen als afleiding. Dat hielp en toen ik daarna lekker op tijd aan het weekend kon beginnen voelde ik de spanning in mijn lijf niet meer. Geslaagd voor vandaag: niet gesport én geen eetbui.... meestal gaan die twee niet samen. 

Was 's avonds alleen met en na het eten en wist me in te houden. Ik was in staat om te gaan vreten, maar weet dat het in golven komt en ook weer gaat. En zo was het ook.


zaterdag 20 januari

Na mijn ontbijt naar de sportschool gegaan. Ik heb van mijn dagelijks cardioroutine niet de volledige 60 minuten gedaan. Ben 25 minuten op de loopband geweest en 25 minuten op de hometrainer. Wat zijn nu twee keer vijf minuten? Voor mijn brein is dat echter erg lastig. Het voelt als een soort falen. Toch doen en blijven doen want herhaling is de enige manier om het te normaliseren. 

Het was koud vond ik, maar wilde nog even spinazie halen bij de Lidl dus toch nog even op de fiets erop uit. Het zonnetje scheen en de wasdroger draaide gratis. Stofzuiger gepakt want ook gratis!  Na de lunch heb ik tomatengroentesoep gemaakt. Altijd lekkerder wanneer het een dagje heeft gestaan. Eten we zondagavond met lekker brood en verschillende Franse kaasjes. 

's Avonds heb ik voor mezelf een lekkere bak bami gemaakt en natuurlijk mijn ijscoupe met slagroom en advocaat gegeten. Als ik een eetbui zou hebben gehad dan had ik dit niet gegeten en nu genoot ik er voor de volle 100 procent van, meer zelfs!


zondag 21 januari

Een beetje lui dagje. T. moest weg voor een klus bij mensen die dit weekend niet thuis zijn zodat hij zijn klus kan doen en zij er geen last van hebben en hem niet in de weg lopen. 

Sportschool, wat huishoudelijke dingen, lezen, bloggen, eten, serie kijken, kleding voor de werkweek uitzoeken en lekker op tijd naar bed.


Volgende week staat er een heel leuke privé-afspraak in mijn agenda en ben ik op school druk met studentbesprekingen. Lees er alles over in mijn blog op maandag 29 januari om 21.00uur

18 opmerkingen:

  1. Zo langzamerhand ben je dus dingen aan het veranderen. En gaat het best goed. Alleen het puntje dat je weet dat je iets meer moet eten elke dag heeft nog aandacht nodig. Een weekmenu aan extraatjes maken misschien? De zaterdag ijs en slagroom is best belangrijk, er er zijn vast wel andere lekkere dingen zoals het koffiebroodje.
    Als ik zelf denk wat ik wil zou kaassoufflee, stroopkoek (niet te verwarren met stroopwafel) of bakje kip doner zonder pita en sate kambing (lam) van restaurant Istana in Den Haag op die lijst komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik eet nu wel meer, maar gun mezelf nog steeds te weinig, ik hoop daar langzaamaan verandering in aan te brengen. Jouw lijstje is ook lekker!

      Verwijderen
  2. Wat goed,dat je de dwingende gewoonte van de sportschool aan het veranderen/minderen bent. Houd vol!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik wil proberen om vrijdag niet meer te gaan. Dank je voor je aanmoediging!

      Verwijderen
  3. Wat een mooie organisatie waar je dinsdag was!
    En goed dat je de eetbuidrang kon hanteren! Ik tracteer mezelf af en toe op chocola.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik eet iedere dag een stukje fudge en chocola. Ook altijd een toetje. Ik moet meer eten, maar dat moet niet alleen maar suiker en ongezond vet zijn.

      Verwijderen
  4. Wat heerlijk dat je zo kon genieten van je coupe ijs mevrouw Niekje : )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb nu al weer zin in de volgende, nog even wachten tot het weer zaterdag is Nicole!

      Verwijderen
  5. Klinkt eigenlijk als een topweek. Behalve dat nat regenen dan.. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prima kleine stappen gemaakt dus. Rustig aan hoor, misschien even pas op de plaats om het eetbuimonster niet in de gordijnen te jagen? Het beest laat zich nu even in slaap sussen, en dat is alleen maar welkom, lijkt me. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ine, ja het is beter om het met kleine stappen te doen. Het gaat nog steeds goed, heb een ieniemienie eetbuitje gehad, maar eigenlijk was het dat niet eens. Meer daarover in mijn weekoverzicht van deze week as maandagavond. x

      Verwijderen
    2. Ah maar misschien was dit dat wat wij gewoon ' snaaien' zouden noemen? Dus niet eens een eetbui. Even een paar chipjes pakken, of een veeg saus of gebakscreme van een bord of schoteltje likken. Of een keer extra opscheppen. Allemaal van die dingen die het sop de kool niet waard zijn. Goed dat je het zo relativeert. Het zou misschien ook zonder die 'sportreductie' en dat verdwaalde koffiebroodje gebeurd zijn:-) Heeft dus misschien niet eens met het loslaten van je eetregels en je sportregime te maken. Lieve groet, Ine

      Verwijderen
    3. Klopt, was ook geen eetbui. Alles wat jij opsomt zijn dingen die ik dus niet doe, want dat kan niet volgens mijn eetregelhoofd. En als ik het wel doe kost het me dus veel moeite. Deze week is het trouwens heel erg 'mis' gegaan. Zal er kort over schrijven in mijn weekverslag.

      Verwijderen
  7. Een mooi project voor de jongeren die op school uitgevallen zijn en nog geen startkwalificatie hebben.
    Hmmmm ik krijg nu trek in ijs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo ... Geluk, er zijn in het land vele van dit soort projecten, er wordt erg veel geld aan uitgegeven. Iedere jongere zonder diploma of werk kost de maatschappij namelijk enorm veel geld. Ha ha... neem je het toch lekker! En koop vast wat voor in je vriezer of vriesvak voor als je straks je nieuwe heup hebt! Beetje comfort food mag dan wel lijkt me!

      Verwijderen
  8. Hoi Mevrouw Nienkje . Ken je het sail hero er - vaar het programma ? Worden jongeren die dreigen uit te vallen aan boord van een zeilschip op elkaar aangewezen. Ik heb zo.n dertig jaar ook met " dat soort " jongeren aan boord van schepen gewerkt. Als je meer wilt weten ? en mijn mail adres kunt zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, nee, ken het programma niet, wel van gehoord en over gelezen. Mooi werk! Ik zie je mailadres niet, je komt als anonieme reageerder binnen.

      Verwijderen