donderdag 25 januari 2024

bespaarjaar hypocriet?

Ik noemde het een uitdaging, mijn bespaarjaar, in mijn blog van vorige week donderdag. Ik heb het eerder gedaan en vond het toen niet echt ingewikkeld, dus een echte uitdaging is het niet meer.

De reden om een jaar geen nieuwe kleding, schoenen en accessoires te kopen is omdat ik voldoende in de kast heb hangen en liggen. Veel mensen lazen mijn post en er waren reacties. De meeste positief. Er was ook een lezer die deze uitdaging hypocriet vond. Het uitgangspunt juichte zij toe. Dat lijkt me logisch, kan me niet voorstellen dat er iemand is die dat niet zou doen. En als je toch nog twijfelt kijk dan deze aflevering van Focus maar eens. Als je hebt gekeken stap je voorlopig geen kledingwinkel meer binnen.

Zo'n minder positieve reactie doet me altijd wat, het zet me aan het denken, ik probeer de opmerking of het standpunt van de ander te begrijpen. Zo ook deze keer. 

Natuurlijk heb ik makkelijk praten met vijf paar spijkerbroeken in de kast en een gloednieuwe in een kledingdoos onder het bed. Heb ik makkelijk praten met meer dan tien nette blazertjes in allerlei kleuren en vele warme vesten in mooie warme wintertinten. Rokjes, bloesjes, pantalons, zomer- en winterjurkjes, ik heb zoveel dat ik nog jaren vooruit kan zonder in kapotte, versleten kleding naar mijn werk te moeten. En dat vind ik een heel goede reden om eens een jaar hier geen geld aan uit te geven. 

Natuurlijk koop ik nieuwe kleren als mijn huis zou affikken, koop ik nieuwe sportschoenen als mijn huidige paar uit de kleedkamer wordt gestolen. Maar zo is de challenge ook niet bedoeld. Ik ben, net al veel anderen, niet helemaal ongevoelig voor modetrends en reclame. Ik 'zit' op Instagram en volg daar wat dames van 50+ die laten zien hoe je er leuk uit kan zien. Niet omdat ik dat zelf niet weet, maar wel omdat ik daar af en toe inspiratie opdoe. Net zoals bij blogs en accounts van zgn 'foodies'. Ik volg ze omdat ze me ideeën geven, niet om te leren koken. Dus koop ik weleens wat, ook als ik het niet nodig heb. Impulsaankopen worden die genoemd. En daar wil ik mee stoppen. Want daardoor krijg ik een nog vollere kast. Zoveel kleding heb ik echt niet nodig.

Ik denk niet dat er veel milieuwinst valt te behalen wanneer Mevrouw Niekje een jaar lang haar hand op de knip houd. Maar ook dat vind ik geen argument om deze challenge hypocriet te noemen. Daar was en is het me niet om te doen. Bovendien vind ik dat ik mijn steentje aan het niet verder achteruitgaan van het milieu al bijdraag. Ik gooi mijn afval gescheiden weg (en wat er dan verder mee gedaan wordt heb ik geen zeggenschap over) gooi geen rotzooi op straat, doe het licht achter mijn kont uit, gebruik zoveel mogelijk zonne-energie, laat de auto staan als het even kan en koop biologische producten. 

Sorry, maar af en toe reis ik per vliegtuig. Oh ja, mijn computergebruik - soms zet ik ChatGPT in - kost een vermogen aan energie weet ik sinds kort.  Als het koud is staat de kachel op 20, wij krijgen ons hoekhuis uit 1932 anders niet warm. Perfect ben ik dus niet.

Even terug naar de challenge. Afgelopen week droeg ik een donkerblauw blazertje naar mijn werk. Ik droeg het bij een vale, ooit donkerblauwe, spijkerbroek. Ik had mijn twijfels al een tijdje over het jasje. Het model is niet meer van deze tijd. Ik heb het heel veel aangehad in de afgelopen pakweg tien jaar, en eigenlijk doet het model niet veel voor me, het jasje is te kort en de revers te breed en te puntig. Ik besloot dat het op de stapel WEG kan. De stapel WEG  bevat inmiddels ook al een paar schoenen met idioot hoge hakken. En de vale, sleetse spijkerbroek gaat binnenkort de poetsdoekenkant op.

En zo klooi ik lekker wat aan. Vooral omdat ik het leuk vind om op deze manier bezig te zijn. Ik schep er genoegen in om geen geld uit te geven, om geen winkels binnen te gaan, mijn kleren op andere manieren te combineren, om te kijken waar ik me wel en waar ik me niet comfortabel in voel en last but not least om erover te bloggen.


47 opmerkingen:

  1. Dag mevrouw Niekje,
    Nee, hypocriet vind ik zo'n challenge zeker niet. Het maakt jezelf bewust van wat nodig is en wat niet. Ook inspireer je anderen om hier over na te denken en misschien toch die fast-fashion te laten hangen. Prima. Een jaar lang geen kleding kopen zou bij mij niet lukken. Dat komt omdat ik een vreselijke hekel heb aan kleding kopen. Kleding heeft niet mijn interesse en ik 'moet' echt af en toe iets kopen om er niet al te sjofel bij te lopen. En dat kan dan niet wachten tot na dit jaar.

    Qua milieubewustheid hoeft het echt niet zo zwart-wit te zijn, je bent niet 100% fout of 100% goed. Ik eet geen vlees, scheid afval en probeer producten die hier per vliegtuig moeten komen te vermijden. Maar ik pak wel vaak de auto. Stook regelmatig de houtkachel op om ons oude huis warm te krijgen. Vlieg in principe niet, maar heb twee jaar geleden toch een uitzondering gemaakt voor een bruiloft van een dierbare in het buitenland. Hypocriet? Misschien. Maar beter 'aanklooien' met een groene leefstijl waar wat aan mankeert dan niks doen en je kop in het zand steken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke, als je niet van winkelen voor kleding houdt dan kan ik me voostellen dat je af en toe echt iets nodig hebt en dat dat geen jaar kan wachten. Ik zie het gelukkig ook niet zo zwart wit. Dat heb ik alleen bij eten en een 'goede' eetdag. Hier bij ons doen we ons best en dat lukt en ook niet altijd. We vliegen ook en we eten niet alles biologisch en zo zijn er meer dingen, maar wat kan doen we en we doen er ook ons best voor. Ook wij steken eens per week wel de houtkachel aan die in de 'mancave' van T. staat.

      Verwijderen
  2. Doordat mijn vingers nog moeten genezen kan ik niet zoveel leuke dingen doen zoals haken en nieuwe kleding maken. Maar kon het niet laten 2 mooie lappen in de kringloop te kopen, op de ene stond 1 euro en het andere kaartje konden we niet zo snel vinden dus daar rekende ze ook maar 1 euro voor, later zag ik 5 euro op kaartje staan. Vanmiddag kocht ik een nieuwe Knip want zag er leuke patronen in. Zo koop ik niet echt nieuw toch?
    Welke namen hebben de 50+ dames op Insta? Ben benieuwd of ik daar wat leuks kan vinden. Winkelen doe ik met dochter meestal en die is kritisch want anders wil ze niet naast me lopen 😁
    Ben mijn winterkleding nu al zat, ik wil weer in mijn wapperende zomerjurken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, gaat het goed met je herstel? Leuk om straks weer achter het naaimachine te kruipen en iets leuks voor jezelf te maken. Ik zal je die namen nog sturen Lot! Hahaha... heerlijk hoor, lekker weer wapperende jurken aan, ik hoop dat het snel kan, dan kan ik ook weer zonder winterhanden door het leven! Ook niet aardig van je dochter!! 😉Zal wel meevallen toch??😁

      Verwijderen
  3. En de uitsmijter van je eerdere blog heb je niet genoemd: geen kinderen. Ik leef zeer donkergroen maar heb 3 kinderen, daar gaan we met ons goede gedrag..
    Wel scheid ik afval, heb zonnepanelen en - boiler, huis geïsoleerd, ook kaarsvet zamel ik in voor nieuwe kaarsen, vrijwel alleen swap kleding of tweedehands, repareer in Repair Cafes en ook thuis en oh ja, zit bij een groene bank en idem verzekeringsmaatschappij. En ik heb me aangesloten bij Milieudefensie voor hun rechtszaken tegen banken en multinationals, want die maken pas echt het verschil met hun beleggingsbeleid. Ik koop geen onnodige spullen en eet geen dierlijke voeding (ja, slik wel B12, en D bij), mijd vrijetijdsactiviteiten met hoge milieu-impact (zoals ski-en). Geen auto, maar het ov maakt me dit wel steeds moeilijker. Naar familie in Friesland is bijna niet te doen, in de winterkou met wachten bij gure bus- en tramhaltes met wintertenen- en vingers.
    Jij doet je best, maar je moet ook voor jezelf zorgen en die pijngrens ligt bij iedereen anders. Ik vind zo'n challenge (oké, verzin een ander woord) juist erg leuk! Het maakt mensen toch bewuster van onnodige impulsaankopen. Een fijn boek vond ik 'De verborgen impact' van Babette Porcelijn, hier staat in welke 10 grote consumentengedragingen het meeste klimaatimpact hebben en hoe hier zelf in te kiezen. Want plasticvrije make-up weegt niet op tegen onnodige spullen kopen. De grootste impact wordt gemaakt door... aankoop spullen. En verrassend, het niet gebrúíken van spullen! Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, geen kinderen helpt zeker maar wil ik uiteindelijk niet als vrijbrief gebruiken om er dan maar op los te consumeren. Ook hier gescheiden afval en zonnepanelen. We doen ons best. En de challenge of hoe je het ook noemen wilt is voor mij dé manier om stil te staan bij mijn eigen gedrag. En of het een blijvende verandering is weet ik niet, dat wil ik natuurlijk wel, maar ik kan niet garanderen dat ik niet nog een keer impulsief iets koop. Ik zal eens kijken of ik dat boek kan lenen.

      Verwijderen
    2. Ja, dat boek van Babette Porcelijn is fantastisch!

      Verwijderen
    3. Woord bij daad gevoegd en net een reservering bij de bieb geplaatst!

      Verwijderen
  4. Doordat je je nu bewust wordt van "genoeg"op kleding gebied, gaat het zich misschien wel uitbreiden naar andere gebieden.En alle beetjes grondstof verspilling helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, in huis kopen we al geen onnodige frutsels etc. Mijn man is wat dat betreft nog wat meer op de duurzame toer dan ik.

      Verwijderen
  5. Als je een representatief beroep hebt, is het logisch om veel verschillende dingen in je kledingkast te hebben. Maar met een kleine beurs heb ik altijd gevonden dat je met een basisgarderobe en een heleboel kleurige sjaaltjes en andere accessoires een eind kan komen. Sjaaltjes draag ik nog steeds graag, maar ze zijn denk ik helemaal uit de mode. :) Ik heb wel altijd erg gehouden van kwaliteit, en dan maar wat duurder. En dan merk ik dat de kwaliteit van kleding tegenwoordig ver te zoeken is. Het is vaak 'wegwerp'kleding, dingen waar de gaten al in vallen als je er naar kijkt. Vreselijk vind ik dat, het is als je het koopt al afval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, juist die verschillende kleine dingen maken dat je er iedere dag anders uitziet. Ik draag een zwart blazertje met een rood jurkje, met een spijkerbroek en met een nette grijze broek. Iedere dag hetzelfde jasje, iedere dag een andere look. Dat is nu die fast fashion, drie keer wassen en het is 'op' . Enne.. sjaaltjes kan nog steeds hoor!

      Verwijderen
  6. Oh ja, wapperende zomerrokken! DAAR heb ik zin in!!!! ;-)
    Ik vind dat je wel degelijk bijdraagt, door het goede voorbeeld te geven. Maar ja, je hebt inderdaad meer dan genoeg kleding, kun je nog jaren mee vooruit!
    Ik doe niet (echt) mee, want ik koop al minimaal. Broeken slijt ik bij het leven, ik heb er nu nog één, en die is veel te wijd geworden. Dus ik mag/ moet binnenkort 2 nieuwe. Dat is voorlopig genoeg. Ik kocht onlangs twee nieuwe truien - en dat moet voor deze winter ook maar genoeg zijn. Meer dan een trui of vier/vijf heb ik echt niet nodig....
    (En tweedehands kopen: dat zou ik het liefste willen, maar dat lukt maar heel zelden in mijn grote maat).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H. hihi.. lekker weer daar zitten we allemaal op te wachten!! Logisch dat jij na je behandeling nu nieuwe kleding nodig hebt. En dat lijkt me ook heel fijn om te kunnen kopen, dan voel je je ook weer een stuk beter in goed passende en fijn zittende kleding lijkt me. Met mijn afwijkende maat is het ook lastig in de tweedehands winkels.

      Verwijderen
  7. Hypocriet vind ik de omroepen die aan de ene kant ons van alles aan proberen te praten via duurzame programma's maar wel ontzettend veel reclames uitzenden. En programma's maken die BN'rs op reis sturen om allerlei nogal milieuverspillende activiteiten te doen. Waarom moeten Nederlandse artiesten perse naar het buitenland om een vervolgens ergens in een strandtent/hotel een avond liedjes te zingen?Mensen die net als jij op kleine schaal hun leven wat bewuster willen leven vind ik zeer zeker niet hypocriet.Denk dat er maar weinig mensen zijn die 100% duurzaam leven en op geen enkele manier het milieubelasten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Johmar, je hebt gelijk, dat zijn zeer milieuonvriendelijke reizen. Nee, het is ook niet makkelijk om 100% duurzaam te leven en ik denk dat de lat voor individuen ook niet zo hoog hoeft te liggen. Het zijn de grote bedrijven die het echte verschil kunnen maken!

      Verwijderen
  8. Weet je je kan de wereld niet veranderen maar wel je eigen wereldje en hem mooier maken zoals jij het wil zien. Ik doe weleens 1 maand niets kopen en werd daardoor er zo van bewust hoe makkelijk en hoeveel ik ongemerkt kost. Ik las ergens in een blad dat iemand die er verstand van had zei dat je aan 6 nieuwe kledingstukken per jaar meer dan genoeg hebt en ik geloof hem en zo ga ik het ook doen. Dus wel net iets makkelijker dan jouw uitdaging. Ik hou er van om manieren te vinden om minder geld uit te geven aan spullen. Hélène Pourquoi Pas

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Hélene (sorry, kan het andere accentje op de e niet zo snel vinden), we kunnen als individu ons best doen. Zo'n kooploze maand is ook een goede actie, je ziet dan wat je overhoudt aan het eind van de maand. Ik zag ook zo'n soort artikel in The Guardian, daar hadden ze het over 5 kledingstukken per jaar. Lijkt me ook een mooi streven. Zit geen ondergoed bij denk ik, die koop ik eens per zoveel jaar in bulk, meteen 15 slips en 4 bh's. Minder kopen is minder uitgeven is beter voor de planeet en je knip!

      Verwijderen
  9. ik vind het ook zeker niet hypocriet en een heel goed initiatief van je!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En als je iets nodig hebt voor een enkele gelegenheid of toch eerst wilt uitproberen of een kledingstuk echt iets voor je is: kledingbibliotheek Lena in Amsterdam, ook online te bestellen/te lenen. Bevalt het goed, dan kun je alsnog het kopen. Ja dan is er natuurlijk verzending en de kleding wordt na inname gestoomd. Helemaal ideaal wordt het nooit. Tenzij we terug kunnen naar de Hof van Eden:-). Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, ik heb zelfs voor speciale gelegenheden kleding. Zo heb ik mijn trouwjurk nog, geen witte, maar een donkerrode korte mouwloze jurk. Kan ik me op ieder feest in vertonen. Heb een aantal zwarte jurkjes voor sjiek of feest, schoenen met hakken, jasjes, pantalons... you name en ik heb het! En dan als ik dan mensen op insta zie met inloopkasten (kamers) dan valt mijn garderobe in het niet! Een kledingbieb, kende ik niet, ga voor de lol eens kijken, klinkt leuk!

      Verwijderen
    2. Heb net even snel gekeken, echt heel leuk en wat een goed idee!

      Verwijderen
  11. Ik heb weer even bijgelezen. Inclusief alle reacties. Toevallig zag ik deze week de opgenomen Focus en die maakte indruk, dus ik zit er helemaal in. Ik doe niet mee aan zo een challenge want dat is in mijn geval niet nodig. Ik ben al heel voorzichtig met een nieuwe aanschaf, terughoudend zelfs en dat hou ik zo. Goed dat jij het doet, want alle beetjes helpen. Ook mooi dat je voor sommigen inspirerend was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bertiebo, die aflevering van Focus maakte ook op mij indruk, je weet ergens wel hoe het zit, maar ook weer niet helemaal en het is makkelijk om er niet aan te denken wanneer je iets leuks voor jezelf wil kopen. Ik ga mijn best doen en zal na het jaar zeker weten niet weer op de oude voet verder gaan.

      Verwijderen
  12. Denk na over andermans reactie maar laat je leven er niet door leiden. Neem je eigen beslissingen. Het gaat om de bewustwording; iedereen draagt zijn of haar steentje bij aan het behoud van ons milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik trek het me verder niet aan. Ik denk dat ieder voor zich doet wat ie kan, en dat is prima. Ik voel met niet beter of slechter dan 'the next man'.

      Verwijderen
  13. Gezeur toch dat het hypocriet is. Als het voor jou werkt, waarom niet. En je inspireert ook anderen zo te lezen. Als we allemaal ons wat bewuster worden van hoe goed we het hebben en dat het best een tandje minder kan, dat lijkt me alleen maar toe te juichen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, leuk als het anderen inspireert. En voor mij is het een weer een stap in de goede richting. En het past bij mij. Andere duurzame dingen passen weer minder bij mij.

      Verwijderen
  14. Het zou hypocriet zijn wanneer je had geschreven '... en met het geld wat ik in 2024 bespaar ga ik in 2025 lekker los.'
    Mijn ervaring is dat een challenge, zelfs de iets makkelijkere, bewustwording creëren. Door een challenge ga ik bewuster met mijn kleding om. Repareer ipv meteen wegdoen bij losse naadjes. En soms is iets niet meer te redden. Dat is het leven.
    Fast fashion, tot op de draad versleten, is beter dan fast fashion dat bij de kringloop hangt met het kaartje er nog aan. Een duurzaam gemaakt kledingstuk dat de kast niet uitkomt, is de oplossing ook niet.
    Qua combinaties en shoppen in eigen kast heb ik veel geleerd van Indiaaninjekast (op Instagram).
    Ik challenge lekker me je mee. Maar dat weet je al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, ik ben het met je eens. Ik wil juist het hele aankoopproces veranderen, en dit is een goede manier om de garderobe goed te leren kennen en er creatief mee te worden. Ik zal de insta-account opzoeken. Ben benieuwd.

      Verwijderen
  15. Ik zie en lees op diverse blogs dat het blijkbaar 'bon ton' is om elkaar 'vliegen af te vangen' wat voor de één goed voelt is voor de ander hypocrisie. Laten we alsjeblieft (in ieder geval op de blogs) en ook in de omgeving om ons heen een beetje aardig zijn voor elkaar. Wat voor de één werkt is dat voor de ander overdreven en andersom. Het leven is al zo kort en soms helemaal niet leuk dus waarom zou je jezelf dan extra 'kwellen' in dingen doen die niet goed voelen. Na onze derde afscheidsceremonie in 2024 kijk ik er toch een beetje anders tegenaan. Natuurlijk is verspilling niet goed maar iedere gram, druppel of wat dan ook helpt. We hebben decennia lang bijna niets aan duurzaamheid gedaan en kunnen dat niet in 5 of 10 jaar terugdraaien. En jezelf goed voelen heeft ook weerslag op je omgeving. Ik heb het zelf ook gemakkelijk ik voel mij gewoon niet prettig met heel veel spullen om mij heen dat geeft onrust maar leg ook een andere persoon niet op wat hij of zij 'moet' doen. Ik heb een vriendin met 6 katten en een huis overvloedig gevuld met spullen die ik zelf niet zou willen hebben. Zij is gelukkig met haar katten en haar volle huis maar omdat zij een bijstandsuitkering heeft vinden veel mensen in haar omgeving dat die katten dan maar weg moeten omdat dat de maatschappij teveel geld kost. De moraal van dit verhaal: Kijk eerst eens in de spiegel en kijk wat jij kunt doen i.p.v. over andere te oordelen en dingen hypocriet te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik ben het met je eens. Ik probeer alles zo veel mogelijk bij mezelf te houden. Ik geef ook geen commentaar als mijn (veel jongere ) collega's hun nieuwe aankopen aan het plannen zijn. Wie ben ik om daarover te oordelen, ik deed het zelf ook. En kan nu niet beloven dat ik het nooit meer zal doen. Maar ik wil wel graag wat duurzamer in het leven staan/door het leven gaan.

      Verwijderen
    2. Precies! En wie echt niet tegen periodieke 'challenges' kan, die is vrij om er niet op te reageren en het te negeren. Zoals ook niemand verplicht is om aan kerst, sinterklaas, de ramadan of de 4/5 mei herdenking te doen, choco-paaseieren te eten of de koningin een verjaarskaart te sturen (voor mijn part:-)). Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hi Ine, kritiek mag hoor, maar zelf vond ik het niet hypocriet. Maar goed, ieder zijn of haar mening en zoals al eerder door iemand gezegd: leven en laten leven. Die kaart aan de koningin... zouden er mensen zijn die dat doen?? 🙃

      Verwijderen
    4. Ze bestaan wel. Van die trouwe Oranjefans die heel toegewijd het koningshuis persoonlijke felicitaties sturen. Mijn oudste zoon heeft ooit een hand van Maxima gehad toen ze hier in de Arena was, hij stond toevallig vooraan bij een evenement waar zij ook kwam. Hij vond het lollig, maar het deed hem niks eigenlijk. Ze was toen nog prinses. Groet, Ine

      Verwijderen
  16. Het lijkt me dat het pas hypocriet is als je het zelf zo voelt. En wat anderen ervan zeggen of denken; dat is hun probleem en niet de jouwe.
    Er is niks op tegen om het motto "leven en laten leven" te hanteren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willem, zo kan je het ook zien. En inderdaad is het niet zo belangrijk wat anderen vinden, het gaat erom hoe het voor mij voelt en waarom ik dit belangrijk vind.

      Verwijderen
  17. Hypocriet lijkt wel een mode woord geworden dat te pas en (vooral) te onpas gebruikt wordt zonder verder te kijken dan je neus lang is. Lekker je gang gaan. Het hoeft ook allemaal niet zo groots. Als iedereen een beetje doet, kom je ook een eind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, alle beetjes helpen en het geeft mij een goed gevoel.

      Verwijderen
  18. tja die negatieve reacties vind ik ook weleens lastig maar hé het is jouw leven en als iemand moeite heeft met jouw manier van leven, jammer dan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Grandma, het is zoals je zegt, ik doe het toch wel op mijn manier. Zag dat de budgetuitdaging bij jou ook niet door iedereen werd gewaardeerd. Ik vind het overigens wél heel tof dat je het doet!

      Verwijderen
  19. Laatst las ik een reactie op het verwijt van duurzame hypocrisie: beter inconsequent duurzaam, dan consequent niks doen.
    Dat vond ik een mooie, want zo is het ook nog eens een keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Mensen hebben altijd wel wat te zeuren.
    Zeker op internet.
    Ik vind het knap hoor, zo'n bespaar jaar.

    BeantwoordenVerwijderen