zondag 8 september 2024

op mijn bord - week 36 / 2024


We hebben nog een heerlijke zomerweek gehad en het eten paste er goed bij.


maandag 2 september

bietensalade (met biet, appel, paprika, komkommer, augurk en ui), groene salade van romaine sla en spinazie - toast met geitenkaas


dinsdag 3 september

andijviestamppot - gehaktbal met jus - komkommerslaatje


woensdag 4 september

spitskool en wortel in kerriesaus - rijst met kikkererwten - zoetzure komkommer


donderdag 5 september

gebakken aardappels - witlofsalade


vrijdag 5 september

de vulling

gebakken in een droge pan

crunchwrap gevuld met tuinbonen, tomaat, feta en olijven - broccoli - sla met komkommer


zaterdag 6 september

gewokte groente - tempeh - volkorennoedels - pindasaus


zondag 7 september

volkorenpita met gegrilde kip, tomaat, olijven, augurk spitskool en een knoflookyoghurtsaus - broccoli - groene sla


Volgende week eten we wat uit de vriezervoorraad, er ligt nog een rookworst van afgelopen winter die nu wel op mag. Op zaterdag komen er vrienden bij ons eten, dan maak ik het nagerecht, T. verzorgt de rest. 




27 opmerkingen:

  1. Wat eten jullie lekker.Leuk om dat te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn missie is de komende weken vooral uit 2 diepvrieslades zoveel mogelijk te gebruiken. Dat is allemaal vlees en kip en nog niet klaargemaakt. Ook uit de lade van al klare dingen hoop ik wat te gebruiken. Morgen boerenkool voor H met stoofvlees en ik eet er restje komkommersalade bij en veel tomaten die we van de buurvrouw kregen uit eigen tuin en die ze niet met vakantie mee konden nemen
    Vandaag hadden we heerlijke kipburgers van een TGTG box van Flink.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer ook wat ruimte te maken in de vriezer Lot. Daarnaast liggen er nog zakken rijst, tarwe, bulgur en peulvruchten die op moeten want al even over de houdbaarheidsdatum. Ze kunnen nog gegeten worden maar ze blijven niet eeuwig goed. Fijne (eet)week!

      Verwijderen
  3. Het klinkt weer lekker allemaal!

    Ik ben even vrij om iets anders te vragen. De pannen die ik op de foto zie, zijn die van plaatstaal? En, zo ja, bevalt dat en gaan ze lang mee? Ik ben op zoek naar een alternatief voor mijn koekenpannen met anti-aanbaklaag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben gesmuld Nienke! Ja, dat klopt, we gebruiken geen pannen meer met anti-aanbaklaag. Ze gaan een leven lang mee (ze zijn behoorlijk dik en zwaar) en je moet in het begin even goed zorgen dat je steeds heel goed invet en NIET afwassen met zeep maar met heet water, en dan met een stukje keukenpapier droogmaken! Er ontstaat dan een natuurlijke antiaanbaklaag. Je hebt nog wel steeds vetstof nodig als je iets gaat bakken zoals een ei of aardappels, maar geen hele sloten vet.

      Verwijderen
  4. Witlofsalade heb ik nooit gehad. Ik ken het alleen maar gekookt en in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, wij aten het vroeger thuis al, met rozijnen en appel. Nu maak ik het nog steeds en doe ik er wat meer in zoals bleekselderij en komkommer en een eitje. Dacht dat het een typisch Nederlands jaren 70 gerecht was dat iedereen van mijn leeftijd kent.

      Verwijderen
    2. Ja. Zelfs mijn moeder die vanwege de conservatieve smaak van mijn vader weinig ruimte kreeg voor experimenten op eetgebied, ging, eind jaren 70 naast de gekookte witlof ook een rauwkostwitlofsalade maken. Met appel en rozijnen en olie of slasaus. Wel altijd naast de gekookte witlof nooit in plaats van. Want mijn vader moest geen rauwkost en nam dus de gekookte. Groet, ine

      Verwijderen
    3. Het was in mijn militaire diensttijd (1964/1965) dat ik er achter kwam dat je witlof ook gekookt kon eten en heel eerlijk; ik vond het afschuwelijk. Kende alleen de witlofsalade van mijn moeder en oudste zus, met een gesnipperd appeltje, een tomaatje, eitje en sjalotje erdoor en een dressing op basis van slasaus. Mijn mil. diensttijd was tevens de tijd van mijn (hernieuwde) kennis met gekookte andijvie. Dat aten we thuis al nooit omdat iedereen het bitter vond en het maizenapapje erdoor was ook niet bevorderlijk voor de eetlust; het oog wil ook wat. Het was niet voor niks dat de soldaten het camouflagenetten noemden. Stamppot rauwe andijvie stond wel op het menu, maar daarmee moest je oppassen; als de andijvie nog te nat was kreeg je een soort mislukte andijvie-aardappelsoep. De komst van voorgesneden andijvie werd daarom van harte verwelkomd bij ons thuis, al heeft mijn moeder (boerin in hart en nieren en een groot groente- en fruitliefhebber) dat heugelijke feit niet meer mogen beleven.
      Een 'voordeel' van andijvie; laat een krop eens doorschieten en geniet van de fantastisch mooie blauwe bloemetjes. Lijkt op bloeiende cichorei (is er ook familie van)

      Verwijderen
    4. @Ine: Wij aten het als sla met aardappels volgens mij, gekookte witlof aten we ook, nooit met ham en kaas, altijd zo uit de pan. Kan me niet herinneren dat ik dat er lekker vond. Nu maak ik het ook wel klaar in een ovenschotel met ham en kaas, of gekarameliseerd in boter en appelstroop.

      @Willem: als salade is witlof voor veel mensen goed te doen, gekookt wordt het al snel erg bitter. En dat is ook zo met andijvie. Niets viezer dan snotterige andijviestamppot vind ik ook, je moet snel mengen en niet teveel melk door de aardappels. Nog nooit andijviebloemetje gezien realiseer ik me nu!

      Verwijderen

      Verwijderen
    5. Brrr.... de doorgekookte groente van thuis.... geen wonder dat ik een moeilijke groente-eter was. En dan bij sommige groenten zo'n bleek, kledderig papje... inmiddels ben ik gek op groente, maar platgekookte andijvie of witlof zul je bij mij niet vinden!

      Verwijderen
    6. Tja, ik zit met PDS klachten en dus weer bezig met FODMAP. Dat is echt kijken wat er dan in de groene lijst staat. Helaas staan een aantal favoriete etenswaren op de rode lijst.. zoals appels, peren, pruimen, bieten, doperwten en gedroogde peulvruchten, maar er zijn tegenwoordig veel blogs met fijne recepten die laten zien dat FODMAP ook lekker kan zijn. Groet, Ine

      Verwijderen
    7. Melk gaat er bij mij zelden door stamppotten. Het haalt de smaak voor mijn gevoel onderuit. Meestal gebruik ik (een restje) kookvocht, vooral bij hutspot. De aardappelen kook ik in bouillon en vang het kooknat na afloop op. Goed laten droogstomen en pas dan een klont boter toevoegen, stampen en zo nodig wat kookvocht toevoegen tot je de gewenste smeuïgheid hebt bereikt. Pas aan het eind gaat er (niet altijd) nog wat room bij.
      Door puree gaat altijd wel een scheut melk en een paar minuten voor het opdienen nog een eidooier. Wel meteen intensief roeren. Geeft een lekkere luchtige aardappelpuree.

      Verwijderen
    8. Poeh heb je dan wel eens gekookte witlof uit blik moeten eten? Ik wel. Grootkeuken voer! Echt niet te eten. Groet, ine

      Verwijderen
    9. Hier ook geen platgekookte groente, liefst groente met een 'bite'!

      Verwijderen
    10. Hopelijk blijft er genoeg over om toch lekker te kunnen eten Ine.

      Verwijderen
    11. @Willem, klein scheutje melk of room, maar ook wel kookvocht. Geen voorkeur hier. Boter altijd! Die eierdooier in de puree is ook lekker, en als er dan wat over is kan je er mooie rozetten van maken en in de oven afbakken!

      Verwijderen
  5. Oeh! Witlofsalade! Dat is echt een van mijn favorieten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hoor je niet vaak Nicky, witlof wordt niet door veel mensen echt gewaardeerd volgens mij.

      Verwijderen
    2. @Ine: witlof uit blik?????????? Nee, gelukkig niet!

      Verwijderen
    3. Het bestond in 1980/81, ik heb het gegeten in een instelling met groepen. Als ik er over nadenk waarom deze grote blikken met gekookte witlof bestaan: ik denk dat het was om in grootkeukens snel gekookte stronken in ham en kaas te kunnen doen en in de oven te zetten en ze 10 minuten later te kunnen serveren. Gewoon als het onvoorspelbaar was hoe groot de groepen zouden zijn. Groet, Ine

      Verwijderen
    4. Als het in ham is gewikkeld en bedekt met een laag kaas(saus) is het denk ik prima te eten, want waarom zou het dan anders zijn dan gekookte witlof die je zelf kookt. Het idee alleen vond ik raar, maar nu je dit zo zegt is niet meer raar.

      Verwijderen
  6. Toch maar even reageren op de witlof discussie. We eten het graag met ham en kaas en ik maak ook meer om het in te vriezen. Ook gestoofd maak ik het regelmatig en dan met roomboter en schepje suiker erdoor en te wat laten carameliseren, moet je wel bijblijven anders verbrandt het.
    En als lunchsalade eet ik het graag met stukjes augurk en wat gesneden bolletjes stemgember en wat vd siroop en ik bak er wat bij, bv vega kipstuckjes die ik bij de Lidl wel eens koop uit de anti verspillingsbak voor 0.25 ct. Of stukjes cervelaat of ham of ontbijtspek, ligt er maar net aan wat er nog is

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kom maar door Lot, het klinkt allemaal heerlijk! Gekarameliseerd vind ik het ook lekker, ik doe er dan wat appelstroop bij.

      Verwijderen
  7. Mmmmm,witlof in allerlei variaties aten wij vroeger thuis en nu nog als salade,gebakken en gekookt en sinds paar jaar ook stamppot met blokjes kaas erdoor.Lust ik niet,eet ik niet, ken ik niet uit mijn jonge jaren,wij kinderen aten alles,ook mijn vader at zuurkool terwijl hij er geen liefhebber van was.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, klinkt allemaal lekker! Ik lust ook bijna alles en eet ook bijna alles. Het ene gerecht is lekkerder dan het andere, maar we maken het altijd smakelijk genoeg om er van te kunnen genieten.

      Verwijderen