zondag 22 september 2024

op mijn bord - week 38 / 2024

Deze week aten we weer erg lekker. Er kwam een gerecht uit de vriezer, die nog steeds, of alweer, vol is omdat er vorige week een aantal porties ossobucco over waren én er deze week zes porties ossenstaartstoof bij zijn gekomen. 


maandag 16 september

palmkoolstoof (vriezer) - tarwe - courgette - sla


dinsdag 17 september

gekarameliseerde witlof - aardappelpuree - ossobucco - sla


woensdag 18 september

Aziatische groentesoep  - rijst - gekookt ei - zoetzure komkommer


donderdag 19 september

gebakken aardappels - rodekoolsla - broccoli


vrijdag 20 september

wrap met pittige falafel - rodekoolsla - broccoli - tomaat en komkommer


zaterdag 21 september

gewokte groenten - volkorennoedels - tempeh - pindasaus


zondag 22 september

kipshoarma - volkorenpita - tomatensla - broccoli - groene sla met komkommer


Vanmiddag heb ik een grote pan Turkse linzensoep gemaakt, het recept gebruik ik al jaren maar is inmiddels wel aangepast naar onze smaak. Ik doe er altijd winterpeen bij en soms ook wat prei. Ik pureer de soep niet tot een gladde soep maar zorg dat er nog wat stukjes over blijven.  Morgen eten we de soep, dan zijn de smaken goed ontwikkeld.


16 opmerkingen:

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik even moest opzoeken wat ossobucco is. Het klinkt lekker - maar ik eet geen vlees en dat lijkt me nou net iets dat echt niet vegetarisch te maken is, haha.

    Verder klinkt het, wederom, heerlijk! Jullie eten altijd erg afwisselend. Bij ons staat er voor komende week ook rode kool op het menu, maar dan als ovenschotel met appel en een dakje van aardappelpuree. En pannenkoeken, omdat oudste zoon jarig is. Het is weer tijd voor herfst- en winterkost!

    Ps Wat zorg je goed voor jezelf met tussendoortjes die je blijkbaar zo goed doen. Fijn om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nienke, ik eet nog steeds vlees, alhoewel veel minder vaak en veel kleinere porties dan vroeger. Nee, van ossobucco is geen vegetarische variant. Die rodekoolschotel ga ik deze winter ook eens maken, lijkt me erg lekker. Pannenkoeken al heel lang niet gegeten maar laatst had ik er trek in, misschien toch weer eens maken. Het lukt met wat extraatjes om de eetbuien buiten de deur te houden, so far so good!

      Verwijderen
  2. Die linzensoep moet ik ook weer eens maken. Lekker nu het kouder wordt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is erg lekker Izerina. Er staan veel recepten op internet, ik gebruik dit: 3 flinke uien, 3 flinke tenen knoflook, twee grote wortels of een winterpeen, twee eetlepels tomatenpuree, half blikje gepelde tomaten, ruime liter groentebouillon, twee flinke theelepels komijn, idem koriander, peper, zout en natuurlijk 300 gr linzen. Water erbij als het te dik wordt, goed in de gaten houden tijdens het koken. Bij serveren nog paar drupjes citroensap, haalt de smaak echt op. Wij eten het met een salade én een spinazie gözleme, maar die kan jij waarschijnlijk niet krijgen in jouw omgeving. Ik haal ze bij de Turkse bakker. Ideaal ook om in te vriezen deze soep!

      Verwijderen
  3. Jullie eten erg lekker en gevarieerd.
    Ik vind het soms best lastig om weer iets nieuws te verzinnen, val vaak in de ' oude ' vertrouwde recepten.
    Gisteren verse soep van trostomaten, een rode paprika, stengel bleekselderij, ui en knoflook gemaakt met kruiden. We vonden het heel lekker.
    Ik probeer te variëren tussen vlees, vis en vegetarisch, en gebruik al jaren geen zakjes/ pakjes.
    Het recept van de Turkse linzensoep lijkt me heel lekker, ga het deze week maken. Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lianne, dat lijkt mij ook een erg lekkere soep. Wij variëren ook met vlees, vis in mindere mate en steeds vaker vegetarisch. Die linzensoep moet je zeker maken en geef er vooral je eigen draai aan. Recepten zijn wat mij betreft inspiratie en vaak aan te passen aan eigen voorkeuren.

      Verwijderen
  4. Ossobucco maakte ik vroeger vaak als er mensen kwamen eten, maar H is niet zo gek op pasta, dat is wel jammer want het is altijd een makkelijke maaltijd op iets met pasta te maken.
    Pannenkoeken gaan we einde week eten in een pannenkoekenrestaurant, las dat ouderen dat vaak doen. We gaan vanaf woensdag een paar dagen weg en dan is dat als lunch erg leuk, en iets leuks hebben we wel nodig want de weersvooruitzichten zijn zo slecht.
    Hopelijk is de bungalow comfortabel en hebben we mooi uitzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wij eten het meestal met aardappelpuree en niet met pasta, alhoewel we dat ook lekker vinden. Ik dacht al dat het deze week was, jullie vakantie. Balen van dat weer, maar een pannenkoek maakt veel goed. Is dat ook iets voor jou en mij misschien? (zie mijn mailtje). Fijne dagen alvast!

      Verwijderen
  5. Rodekoolsla vind ik interessant! Hoe maak je dat klaar? Ik ken rode kool eigenlijk alleen maar gekookt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, het is erg lekker en blijft ook een paar dagen lekker in de koelkast. Als je op het net zoekt kom je veel lekkere recepten tegen. Het is zoals met veel salades, alles kan eigenlijk wel. Wij eten het meestal vrij puur: rode kool, olie, azijn, zout, peper (soms een wat venkel- of karweizaad). Met mayo kan ook, en met een geraspte wortel en rozijntjes erbij is ook lekker.

      Verwijderen
    2. In heel dunne reepjes gesneden is het ook heel lekker in een pitahbroodje met falafel of shoarma of iets dergelijks.

      Verwijderen
    3. Klopt Nienke, zo at ik het restje op vrijdag bij en in mijn falafelwrap en op zondag was er nog precies genoeg over voor in mijn pita met kipshoarma.

      Verwijderen
  6. Een variatie aan lekkere en gezonde maaltijden kwam er bij jullie weer op het bord.Ik moet steeds meer oppassen met wat ik eet met mijn door SSc aangetaste slokdarm en maag verdraag ik steeds minder dingen die in bepaalde gerechten thuis horen om er die specifieke smaak aan te krijgen.Ook met meerdere medicatie laat ik het wel uit mijn hoofd om het toch te nemen,want wat ik dan doormaak in de vroege ochtend is verre van prettig te noemen.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, we proberen altijd lekker te eten en meestal is het ook gezond, dat vinden we allebei belangrijk. Vervelend dat je zoveel klachten hebt die het eten minder leuk en lekker voor je maken.

      Verwijderen
  7. Kipshoarma moet ik ook weer eens doen. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker en snel klaar Nicky, lekkere salade erbij is het een complete maaltijd!

    BeantwoordenVerwijderen