zaterdag 14 september 2024

zo was mijn week 37 / 2024



zondag 8 september

Ik sta op en heb zin in de dag. Het is een mooie nazomerdag. De wasmachine draait op gratis stroom en buiten wordt het snel droog. 

Ik doe niets bijzonders, eigenlijk doe ik wat ik altijd doe op zondag. Ik ga sporten en wanneer ik thuis komt ruim ik mijn spullen op en maak ik een grote beker koffie en neem ik een boterham met pindakaas. Tijdens het douchen na het sporten verheug ik me hier al op. Vandaag smaakt het me extra goed want ik kan er nog buiten, in het zonnetje, van genieten.

Ik fiets 's middags naar de grote stad voor een boodschap bij de HEMA. Ik heb verder niets nodig maar omdat er allerlei activiteiten op en rond het water zijn fiets ik ook daar nog even naar toe en kijk ik daar ook nog wat rond.

's Avonds eten we makkelijk, T. maakt voor zichzelf een hamburger, ik maak een lekkere volkorenpita met gegrilde kip. Komende week wordt het weer eens stuk minder zag ik op het weerbericht, ons menu is daar op afgestemd, we eten rookworst dinsdag!

Na het journaal kijken we deel twee van 2Voor12 en gaan op tijd naar bed, morgen weer vroeg op. Ik heb zin om te gaan werken, ik heb mijn eerste les van dit schooljaar en een aantal leuke klussen te doen komende week, ik zat voor het weekend in een lekkere flow en pak morgen die draad weer op.


maandag 9 september

De herfst is nu echt begonnen, ik ruik het in de lucht. Onderweg naar school vallen er een paar regendruppels maar te weinig om nat van te worden.

Mijn eerste les met een klas vol jongvolwassen meiden is leuk. Ze doen lekker mee. Eentje geeft me een compliment over de studiewijzer, Die heb ik voor 20 weken gemaakt. Alles staat er op en ik heb er zelfs hokjes op gezet die kunnen worden afgevinkt. De dame in kwestie vertelde me dat ze ontzettend blij en rustig van zulke schema's wordt. Herkenbaar.


dinsdag 10 september

Samen met mijn nieuwe collega de eerste studenten uit het vertragerstraject ontvangen. Niet iedereen kwam opdagen maar daar hadden we rekening mee gehouden. Deze week hebben en volgende week nog meer van dit soort gesprekken. Studenten die niet komen benaderen we nogmaals, en dan nog een keer met behulp van een jongerenwerker die een huisbezoek brengt. We moeten als onderwijsinstelling er alles aan doen om studenten binnen te houden en aan een startkwalificatie te helpen. 

Hoe dat precies zit?

Iedereen die geen havodiploma of hoger heeft moet een startkwalificatie halen. Een startkwalificatie is een mbo niveau 2 opleiding. Tot 18 ben je leerplichtig en moet je dus ook naar school. Van 18 tot 27 ben je kwalificatieplichtig en moet je deze startkwalificatie halen of werken. Je komt dan in principe niet in aanmerking voor een uitkering wanneer je niet op school zit of geen werk hebt.


woensdag 11 september

Het is herfst, gisteravond en vannacht veel buien en wind. Ik trek een dikkere jas aan wanneer ik de deur uitga.

Op school heb ik geen afspraken, ik maak van de tijg gebruik om mijn les voor maandag voor te bereiden en een aantal administratieve klussen te doen. Op 1 oktober is de teldatum in het onderwijs en voor die tijd moeten er studenten worden uitgeschreven die om een of andere reden niet meer naar school komen en waarvan we verwachten dat ze dat ook niet meer zullen doen. 

Op basis van het getelde aantal studenten wordt in het volgende kalenderjaar bekostiging toegekend. En als er studenten staan ingeschreven die nooit op school zijn dan krijgen we dus geld waar we geen recht op hebben. Die kan tijdens een accountantscontrole geconstateerd worden en dan hebben we een probleem. En dat willen we natuurlijk niet. 

Ik ben nu druk bezig met het benaderen van studenten, dingen uitzoeken, leerplichtambtenaren bellen en nog veel meer om duidelijk te krijgen waar studenten zijn gebleven als ze niet meer komen.


donderdag 12 september

10 Graden wanneer ik de deur uit ga! Op de buienradarapp kan ik zien dat ik tussen de buien door naar school kan fietsen. Ik moet wel stevig doortrappen.

Het is nog steeds erg druk op school. Ik merk dat mijn nieuwe collega de dingen die er moeten worden gedaan snel in de vingers heeft, makkelijk contact maakt met collega's en studenten en met veel enthousiasme aan de slag gaat iedere dag. 


vrijdag 13 september

Ik ga van vergadering naar vergadering. Na de lunch heb ik een online gesprek met een zieke studente, haar begeleider en haar moeder. Het is een vervelend gesprek want ik moet vertellen dat we haar uitschrijven van de opleiding. Ze kan niet naar school komen en kan ook geen stage lopen omdat ze een heel intensief hulpverleningstraject volgt. Vanwege privacy kan ik hier niets vertellen, behalve dat het gaat om een jonge vrouw met een eetstoornis. Haar problematiek is zodanig ernstig dat zij dus niet op school kan komen. En dit duurt nu al meer dan een jaar. 

Het grijpt me persoonlijk aan, toch lukt het me om zakelijk te blijven en goede afspraken te maken. Wil niet zeggen dat het me niet in de koude kleren gaat zitten zo'n gesprek. Het zit nog lang in mijn hoofd en pas op de sportschool, tijdens het kijken naar de reünie van b&b vol liefde, laat ik het los.

Na het sporten heb ik een druk schema: schoon beddengoed op het bed (T. heeft het vanmorgen al afgehaald), was uit de droger halen en opruimen, kwarktaartje voor morgen maken. Het is even druk maar voor het eten ben ik met alles klaar. Eten is makkelijk, ik had wat uit de vriezer gehaald en hoef dat alleen maar op te warmen en een schaaltje sla erbij te maken.


zaterdag 14 september

Heerlijk, de zon schijnt. Ik ga sporten, doe boodschappen en draai een paar wasjes. T. maakt schoon in huis en na de lunch gaat hij verder met het voorbereiden van het etentje van vanavond. Een collega en haar man komen bij ons eten. Ik heb het nagerecht, een citroenkwarktaartje,  al gemaakt en hoef dus niets meer te doen. ' s Middags maak ik de stapeltjes in mijn kledingkast netjes en berg ik wat dunne vesten op. Morgen misschien verder. Ik heb nog geen dikke vesten hangen maar die zal ik binnenkort wel nodig hebben. 

Over het etentje vertel ik morgen en dat staat dan volgende week, in het weekverslag van week 38, online. 


14 opmerkingen:

  1. Kunnen motiveren is wel een eigenschap,die jullie nodig hebben. Wat triest van die jonge vrouw met eetstoornis en herkenbaar voor jou

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet inmiddels dat je soms niet eens gemotiveerd hoeft te zijn, maar dat iets gewoon moet soms en dat het dan ook kan lukken. Ik vind het lastig hoor Izerina, zulke studenten wil ik natuurlijk heel graag helpen, maar doordat ik genoeg kennis heb en het al vaker heb meegemaakt weet ik ook dat wat iemand zegt te willen en te gaan doen vaak niet aansluit bij de realiteit.

      Verwijderen
  2. Wat heerlijk dat je je echt verheugt op een nieuwe werkweek. Tot nu toe was ik 's morgens ook steeds nog droog over maar dat zal vast niet lang meer duren. Als ik 's middags terug naar huis nat regen, vind ik dat niet zo erg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Mara, ik heb meestal wel zin om te gaan werken, en gelukkig maar want voorlopig kan ik nog niet met pensioen. Moet er toch niet aan denken dat ik met tegenzin zou gaan. Ja, nat thuis is niet erg, maar natte kleding en schoenen op het werk is niet fijn, duurt zo lang voor het droog is.

      Verwijderen
  3. Ik wist niets van startkwalificatie en zo. Goh, wat een gedoe om zulke jonge mensen achter de broek te zitten. Maar wel goed. Wat vreselijk, zo'n jonge vrouw met eetproblematiek, die niet meer naar school kan komen. Confronterend lijkt mij voor jou.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, zo'n student met gezondheidsproblematiek is inderdaad confronterend, tevens realiseer ik me dan ook dat ik gelukkig in veel mindere mate eetproblematiek heb en nog een normaal leven kan leiden.

      Verwijderen
    2. Ik heb een jaar of vijftien geleden een afstudeerscriptie geschreven over de kwalificatieplicht. Uiteindelijk ander onderwerp gekozen omdat de hoogleraar die mij begeleiden moest zo haar eigen agenda had.. maar zodoende weet ik er dus wel wat van. Tja, na het 18e zijn jongeren nauwelijks meer te dwingen, het enige dat hen dan kan raken is dat ze geen bijstandsuitkering krijgen maar dat is ook geen oplossing gebleken. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Klopt, die startkwalificatie is voor 18+ minder spannend, zeker nu de arbeidsmarkt gunstig is.

      Verwijderen
  4. Het is echt een bijzondere school waar je werkt, dat lijkt me uitdagend ook, maar trieste gesprekken horen er dan ook bij. In de loop der jaren heb je wel geleerd dat na afloop van je af te laten glijden.
    Vandaag hoop ik weer te gaan fietsen, de afgelopen dagen kwam het er niet van, of geen tijd of het weer was onaangenaam op de tijd die ik wel kon. Mijn lichaam heeft enorm veel last van de koude en vochtige dagen, gisteren de kachel maar aangedaan voor ik ging douchen, de baskamer is altijd erg koud, zit middenin het huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, het zou mooi weer worden vandaag, maar tot nu toe is het bewolk, niet uitnodigend om te gaan fietsen, hoop dat het bij jullie beter is. We wonen in een hoekhuis en dat koelt snel af als het koud is. We willen niet afzien dus hier is de cv ook al aan geweest.

      Verwijderen
    2. Ja het was best lekker weer hier. Stuk langs de Oosterschelde gefietst, en daarna nog buiten de koffie gedronken met taart, we zitten niet in de zon dus wel vest aan maar heerlijk beschut tussen de schuur en het groen.
      Daarna zijn we naar de nieuwe hondenspeelplaats geweest en dat is geweldig geworden. Sienna heeft zich heel goed vermaakt met 2 kleine hondjes die haar natuurlijk niet b ij konden houden en daar was het ook heerlijk in de zon zitten. Geslaagde dag.

      Verwijderen
    3. Heerlijk Lot! Leuk dat Sienna naar een speelplaats is geweest. En er gaat natuurlijk niets boven buiten koffie drinken en taart eten!

      Verwijderen
  5. Poeh! Zo'n gesprek lijkt me echt heel lastig. Ik zou dat echt niet kunnen. Overigens zou ik sowieso niet geschikt zijn voor het onderwijs. Daar ben ik veel te ongeduldig voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, ik heb ook niet altijd evenveel geduld, kan inderdaad wel eens onhandig zijn. Zo'n gesprek bereid ik goed voor en dan toch gaat het niet altijd naar mijn zin. Ik word er wel steeds beter in, ik zie het dan als een zakelijk iets, nooit persoonlijk.

      Verwijderen