donderdag 26 september 2024

eetherinneringen - kant-en-klaar & zakjes en pakjes jaren 70 & 80

Gemak dient de mens, dat is al jaren zo. Aaf schreef erover in haar post over kant-en-klaar spullen en inspireerde mij om hier ook een blog over te schrijven. 

Ik ben geboren in 1967 en herinner me nog een aantal dingen die er in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw uit pakjes en zakjes kwamen en bij ons thuis werden gebruikt. 

Net als Aaf kochten mijn ouders ook geschrapte krieltjes bij de groenteboer. Evenals de zuurkool, die kwam daar uit het vat. Bij de slager werden er blinde- of rundervinken gekocht. Geen andere voorbewerkte producten. 

Wij aten macaroni met prei en gehakt, de kruiden kwamen uit een zakje van Knorr. Ik denk dat mijn moeder of vader er zelf ook nog wel een en ander aan toevoegde, maar dat weet ik niet zeker.




In de voorraadkast stonden ook pakjes puddingpoeder van Saroma. Deze pudding was snel klaar en kon worden gemaakt met koude melk. Ik vond het leuk om dit met de mixer te kloppen en we aten dit dan ook af en toe als toetje. Mijn favoriete smaakt was vanille met vruchtjes. Echte kant-en-klaar pudding kochten we niet, maar bij mijn oma at ik mijn favoriete Mona toetje: chipolatapudding. Tegenwoordig maak ik die zelf net zo lekker!

Koopmans bladerdeeg was eveneens een kant-en-klaar product dat we gebruikten. Ik bakte appelbollen en amandelbroodjes. Het was niet erg moeilijk met deze deegplakjes, en het was leuk om als kind hiermee te leren bakken.

Naast diverse soorten soep uit blik voor een snelle kop soep stonden er ook altijd een paar blikken ossenstaartsoep in de kast. Deze aten we als saus over de spaghetti als we na een dag uit laat thuis werken. Comfort food voordat we de term kenden. Ik schreef er al eerder over in deze blog. Bouillonblokjes, kruidenmengsels voor bijvoorbeeld chili con carne, nasi en bami gebruikten we ook veel. 

Toen mijn broer op zichzelf ging wonen gingen er af en toe 'voedselpakketjes' zijn kant op. Daar zaten onder andere pakjes aardappelpureepoeder en houdbare hamburgers in folieverpakking bij. Mijn broer kon wel koken, dat hadden we immers thuis geleerd, maar als student heb je natuurlijk ook wel eens zin in iets makkelijks. Thuis aten we deze producten trouwens niet.

Zelf gebruik ik niet vaak kant-en-klaar producten, maar natte boemboes uit de Indonesische keuken, curry pasta's uit de Indiaase en Thaise keuken en bouillonblokjes hebben we wel altijd in huis. We zijn geen snobs, maar vinden zelfgemaakt vaak lekkerder, het is goedkoper, er zit minder zout en suiker in en je kan je eigen draai aan een recept geven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten