donderdag 26 september 2024

eetherinneringen - kant-en-klaar & zakjes en pakjes jaren 70 & 80

Gemak dient de mens, dat is al jaren zo. Aaf schreef erover in haar post over kant-en-klaar spullen en inspireerde mij om hier ook een blog over te schrijven. 

Ik ben geboren in 1967 en herinner me nog een aantal dingen die er in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw uit pakjes en zakjes kwamen en bij ons thuis werden gebruikt. 

Net als Aaf kochten mijn ouders ook geschrapte krieltjes bij de groenteboer. Evenals de zuurkool, die kwam daar uit het vat. Bij de slager werden er blinde- of rundervinken gekocht. Geen andere voorbewerkte producten. 

Wij aten macaroni met prei en gehakt, de kruiden kwamen uit een zakje van Knorr. Ik denk dat mijn moeder of vader er zelf ook nog wel een en ander aan toevoegde, maar dat weet ik niet zeker.




In de voorraadkast stonden ook pakjes puddingpoeder van Saroma. Deze pudding was snel klaar en kon worden gemaakt met koude melk. Ik vond het leuk om dit met de mixer te kloppen en we aten dit dan ook af en toe als toetje. Mijn favoriete smaakt was vanille met vruchtjes. Echte kant-en-klaar pudding kochten we niet, maar bij mijn oma at ik mijn favoriete Mona toetje: chipolatapudding. Tegenwoordig maak ik die zelf net zo lekker!

Koopmans bladerdeeg was eveneens een kant-en-klaar product dat we gebruikten. Ik bakte appelbollen en amandelbroodjes. Het was niet erg moeilijk met deze deegplakjes, en het was leuk om als kind hiermee te leren bakken.

Naast diverse soorten soep uit blik voor een snelle kop soep stonden er ook altijd een paar blikken ossenstaartsoep in de kast. Deze aten we als saus over de spaghetti als we na een dag uit laat thuis werken. Comfort food voordat we de term kenden. Ik schreef er al eerder over in deze blog. Bouillonblokjes, kruidenmengsels voor bijvoorbeeld chili con carne, nasi en bami gebruikten we ook veel. 

Toen mijn broer op zichzelf ging wonen gingen er af en toe 'voedselpakketjes' zijn kant op. Daar zaten onder andere pakjes aardappelpureepoeder en houdbare hamburgers in folieverpakking bij. Mijn broer kon wel koken, dat hadden we immers thuis geleerd, maar als student heb je natuurlijk ook wel eens zin in iets makkelijks. Thuis aten we deze producten trouwens niet.

Zelf gebruik ik niet vaak kant-en-klaar producten, maar natte boemboes uit de Indonesische keuken, curry pasta's uit de Indiaase en Thaise keuken en bouillonblokjes hebben we wel altijd in huis. We zijn geen snobs, maar vinden zelfgemaakt vaak lekkerder, het is goedkoper, er zit minder zout en suiker in en je kan je eigen draai aan een recept geven. 

36 opmerkingen:

  1. Saroma vond ik ook erg lekker, chocoladesmaak, het had een wat korrelige stuktuur/mondgevoel en dat vond ik lekker.
    Soep uit blik of pakje had mijn moeder ook wel eens. Kan me niet herinneren hoe het smaakte.
    Nu heb ik zelden zakjes/pakjes alleen de boemboes zijn zo makkelijk en als je dat zelf moet maken is het echt veel werk en heb je veel kruiden etc nodig die dan daarna weer oud staan te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook mijn ervaring met boemboes maken. Soms doe ik het wel, maar dus niet altijd.

      Verwijderen
  2. Ik ben niet onder normale omstandigheden in een gezin opgegroeid. Kreeg in de instelling veel grootkeukenvoer, was er daarom geen fan van. Als ik bij mijn ouders was kwam er gelukkig niet zoveel gemaksvoer in. Geschrapte krieltjes hadden we nooit, miste het ook niet. Denk dat mijn vader die mini-aardappels niet bliefde, aardappels moesten geprakt met jus en vooral veel en voedzaam. Mijn moeder zal wel een pakje Saroma in de kelderkast gehad hebben, maar of het ooit aangebroken is? Op een zeker moment kwam er Klop-Klop maar dat was alleen voor als wij er waren. Want mijn vader snoepte veel en graag en mijn moeder probeerde hem wat in toom te houden daarmee. Een blik soep zal er ook in de kelder gestaan hebben voor als ze in de late avond nog moesten werken en het heel koud was. Maar geen pakjes, een blik maak je immers snel open. En verder, de blikken Smac lunchmeat waar mijn moeder met tomaten en een enkele kleine ui een prutje van kookte voor bij het brood, wat wij Smiksie-smaksie noemden. Ik heb heel lang gedacht dat mijn moeder die velletjes van de tomaat oprolde en heb haar serieus gevraagd waarom ze dat deed, lol.
    Ik zag dat er nu ook een vegan versie van die lunchmeat is. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond Klop Klop ook lekker vroeger, wij hadden het ook wel eens. Grappige naam voor dat prutje!

      Verwijderen
  3. Ik ben wat ouder dan jij en ik kan me niet herinneren dat mijn moeder pakjes en zakjes gebruikte. Hooguit bouillonblokjes. Saroma ken ik alleen van mijn buurmeisje waar ze dat wel eens aten. Vond het niet lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel zakjes en pakjes waren van nieuwerwetse dingen die in Nederlands werden geïntroduceerd zoals chili con carne bijvoorbeeld. Ik kende vroeger ook gezinnen die echt alleen maar aardappel, groente en vlees aten, en dat iedere dag.

      Verwijderen
  4. Ik ben van 1969 en herken de producten die je noemt. Ik vind ze iets gezelligs hebben : )))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk blog. Toevallig bekeek ik zonet op internet hoe ook al weer de jaren 80 waren, de kleren, het eten, de tijdgeest. Hoe was het ook weer? Sinds ik met Salem ben getrouwd kook ik heel anders. Ik wist bijna niets van koken. Hij gebruikte kruiden waar ik nog nooit van had gehoord, komijn, ketoembar etc. Gelukkig kookt hij nog steeds. Ik maakte ooit 1 maal een boemboe en het was heerlijk. Mijn koken is erop vooruit gegaan, nooit zo lekker als van hem. Zelfgemaakt is veel lekkerder, inderdaad!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het leuk om verschillende keukens te ontdekken en ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie!

      Verwijderen
  6. Ik ben geboren in '71. Mijn moeder maakte ook vaak pudding uit een pakje, en wij vonden dat lekker, hoewel dat heel synthetisch smaakte. Soep uit een pak maak ik zelf ook wel eens. Niet vaak, maar als er geen tijd is om vers te koken is dat handig. Aardappelpuree herinner ik mij van toen ik 6 was, toen moest ik op speelpleinkamp en dat aten we daar. Het kamp vond ik vreselijk en de puree ook! Smaakmakers uit andere culturen vind ik niet 'uit een pakje', dat is voor sommige gerechten gewoon nodig, of het geeft een andere draai aan je gerecht, dat gebruik ik vaak. Verder kook ik meestal met verse groenten en het meeste maak ik zelf. Heb ik geleerd van mijn moeder, die een goede kok was en voor die tijd ook best wel avontuurlijk. Wij aten in de jaren '70 chinees, spaghetti, paella, wat hier, in West-Vlaanderen, toen nogal uitzonderlijk was. Maar daarmee heeft mijn moeder mij en mijn twee broers de liefde voor eten meegegeven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij groeiden op met veel variatie en mijn vader vond het leuk om nieuwe dingen te proberen, meestal erg lekker. Hij kookt nog steeds graag. Ik vind het nu zelf ook leuk om andere keukens te proberen en ben altijd op zoek naar inspiratie.

      Verwijderen
  7. Ik zal wel eeuwige hoon over mij af roepen, maar ik gebruik regelmatig zakjes en pakjes om mee te koken. Knor en Honig mixen voor macaroni, chiliconcarne en diverse soepen gaan er wekelijks doorheen en ook de Wereldgerechten maak ik nog vaak. Ik vind het lekker, makkelijk en aangezien wij hier thuis allen nog steeds leven, zal het met de gezondheidsrisico's wel meevallen. Puddingpoeders gebruik ik niet, wel kant en klare Mona en Almhoff desserts, en die vind ik ook bijna allemaal lekker. Oh ja, Conimex is ook een topper in mijn keuken!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, van mij geen kritiek hoor. Ik gebruik ze zelf niet want ik vind het niet zo lekker en ik maak het net zo makkelijk zelf. Maar die potten Almhof yoghurt en kwark staan hier ook in de koelkast hoor, net als vanillevla want die maak ik ook niet zelf. IJs ook niet en zo nog veel meer dingen. Ik ben zeker niet roomser dan de paus! Conimex vind ik minder, maar wij zijn wel fan van Go-tan, vooral ook omdat het een echt familiebedrijf is (inmiddels wel groot, maar nog steeds olv de familie, stond laatst leuk artikel over ze in NRC). Over gezondheidsrisico's ga ik verder niet schrijven, ik weet dat bewerkt voedsel niet zo goed is en deze zakjes en pakjes veel zout bevatten, dat weet jij ook, maar daar heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid in.

      Verwijderen
  8. Ik zit hierbij te grinniken. Wij aten ook geregeld aardappelpuree uit een zakje, op een 'makkelijke dag'.Ik vond het niet vies en ook niet bijzonder lekker. Pas veel later, toen ik bij mijn toenmalige vriendje at, kwam ik erachter dat je het ook van echte aardappelen kon maken. En dat vond ik toch lekker!
    Soep kende ik ook alleen maar uit pakje of blik. Daar werd soms nog wel wat verse groente en vlees bijgegooid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nienke, ik heb die aardappelpuree ook weleens gegeten en ik vond het (toen) ook niet vies. Veel dingen die ik vroeger at zou ik nu niet meer lekker vinden vermoed ik, maar dat is omdat mijn smaak erg is veranderd. Ik vind vlees nu ook niet meer zo lekker als vroeger en sommige vleessoorten eet ik helemaal niet meer.

      Verwijderen
  9. Saroma, jaaaa. Aparte smaak en als je het te lang liet staan, zakte het helemaal in naar niks. Mijn moeder gebruikte dat af en toe, maar te duur voor 8 personen, dus ze kookte zelf pudding (voor de zondagen) en door de weeks yoghurt. En heel soms vlaflip. Maar dat was later niet meer, teveel kinderen. Zakjes en pakjes gebruikte ze verder niet, wat jammer was, want erg smaakvol was het eten niet. Groentes altijd tot pap gekookt. Heb zelf later geleerd van verse producten zaken te maken. En steeds minder zakjes en pakjes. Maar dat kost wel meer tijd.
    Aardappel anders was een hit toen mijn kinderen nog thuis woonden. Nu maak ik dat nooit meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Saroma kreeg bij ons de kans niet om te lang te staan. Ik heb ook in mijn eerste kookjaren veel zakjes en pakjes gebruikt en toen het aanbod in de supermarkten en winkels (toko's, Turkse en Marokkaanse supers, nu ook veel Poolse hier in de stad) groter werd ben ik meer en meer zelf gaan maken, ook mijn kruidenmengsels. Aardappelanders heb ik echt nog ooit op, mijn ouders gebruikten het ook niet en zelf vond ik het er niet smakelijk uitzien.

      Verwijderen
    2. Aardappel anders, stond hier ook op tafel toen mijn kinderen nog thuis woonden. Dat waren toch plakjes aardappel in hartige saus? Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Geen idee wat het was, ik heb het echt nooit gegeten.

      Verwijderen
  10. Ik moet inderdaad ook meteen aan klopklop denken, dat was toch altijd wel een beetje feest. Mijn moeder was altijd wel een gemakkelijke kok, ze was niet zo van het koken. Ik ook niet, dus kan me. er ook wel eens gemakkelijk van af maken. Wat dat betreft is Hello Fresh voor ons een handige uitkomst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je inderdaad niet zo van koken houdt en toch lekker wil eten en je gezin ook nog wat voor moet schotelen is dat natuurlijk een uitkomst. En je man, vindt hij koken leuk? Ik las dat een van je kinderen af en toe ook het eten maakt, dat lijkt me dan ook fijn.

      Verwijderen
  11. Ik vind het interessant om te zien wat mijn kinderen nu in huis halen of laten bezorgen aan gemakseten. Dat is dus veel afhaal- of bezorgeten bij dochter en schoonzoon in Canada, dat is de leefstijl in de stad daar. Al maken ze zich als dertigers inmiddels wel zorgen over hun gewicht en bloeddruk. Ze halen koffie van een tentje buiten, mijn dochter maakt wel eens zelf koffie maar schoonzoon is erg van het gemak. Ook luxe broodjes (croissants, bagels) worden van een tentje buiten gehaald. Ze eten graag curry's en vanwege de afkomst van schoonzoon ook Libanees eten. Dat laatste is lekker, maar m.i. past het meer bij een Mediterraan klimaat, niet bij de strenge Canadese winters.
    In vergelijking met de VS en Canada valt het nl. in NL met het overgewicht nog wel mee.
    Oudste zoon probeert gezond te eten, met een baan voor de klas is dat ook echt nodig. Kant en klaar gesneden groente koopt hij wel veel, en dat is altijd beter dan geen groente, dus mij heeft ie daarmee echt wel aan zijn kant. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is dat ook wel aan de hand dat jongeren veel halen en laten bezorgen. Voorgesneden groente kopen wij eigenlijk nooit, maar ik snap wel dat mensen het handig vinden.

      Verwijderen
  12. Grappig! De kant en klaar producten die jij noemt, gebruikte ik tussen 1978 en 1984 in mijn studententijd en ook vooral tijdens kamperen: aardappelpuree, saroma, hamburger in foliepak, bami in blik, macaronimix in een zakje dat je even moest weken voordat je het bij de gekookte macaroni deed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Handig en niets mee mis wat mij betreft! Ik denk dat het nog steeds handig is op de camping.

      Verwijderen
  13. Ik ben een stuk ouder dan jij, maar ik ken de producten ook hoor. Kan best zijn dat ik toen al wel een tiener was toen Saroma bij ons zijn intrede deed. In verschillende smaken. Lekker vond ik dat. Klop klop ook.
    En pasta kwam ook uit een doos: miracoli. Vond ik toen ook lekker. Ik heb het later nog eens geprobeerd en vroeg me toen af hoe ik dat ooit lekker had kunnen vinden.
    Koopmans bladerdeeg koop ik nu nog, voor mijn worstenbroodjes (sauzijzenbroodjes noemen jullie dat, denk ik) en appelbollen.
    Bouillonblokjes gebruik ik nog altijd in de soep.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, sommige dingen zijn gewoon ontzettend handig en lekker. Het roomboterbladerdeeg is zo'n voorbeeld. Zelf maken kan maar is een enorme klus!

      Verwijderen
    2. Ik koop blader- en kruimeldeeg in Belgie en dan niet als vierkantjes maar mooie ronde vorm die in bakblik past. Heel makkelijk, ik neem dat altijd mee als ik er boodschappen doe. Kan prima in de vriezer

      Verwijderen
    3. In Frankrijk hebben ze ook een enorm assortiment kant-en-klaar deeg, in Engeland trouwens ook. Vooral die ronde zijn handig voor taarten vind ik.

      Verwijderen
  14. Ben van ‘45 en toen mijn moeder in de zevende maand van haar zwangerschap van mij en mijn zusje van 16 maanden ouder dan ik weduwe werd was het geen vetpot,we woonden op kleine bovenverdieping dicht bij haar moeder en oudste zus die heel goed voor ons zorgden waar ze konden.Later toen mama hertrouwden en het gezin uit vijf kinderen bestond hadden we het ook niet breed.Maar iedereen in de familie kookte met plezier,graag en goed met weinig middelen,snelle pakjes en zakjes de zo genoemde smaakmakers werden niet gebruikt omdat ze niet lekker waren en vaak te duur.We aten altijd verse groenten of gedroogde peulvruchten waar mama de lekkerste soepen en stoofpotten mee maakten.Zaterdags stond de grote pan met soepvlees en mergpijp te trekken voor de zondagsesoep.Ook het zondagse draadjesvlees,soepkip of wild in het jaargetijden stond op zaterdag in gietijzerenpan te trekken of te sudderen op plaatje van gasfornuis.Potjes groenten werden ook niet gebruikt,wel ingeweckt fruit en groenten.Toen ik de huishoudschool bezoch was koken mijn lievelings les en de meiden uit de klas stonden graag bij mij aan het fornuis of kwamen met het grijsgewolkte emaille pannetje met 1 aardappel bij me langs omdat ik luchtige puree kon maken zonder klontjes.Heb in de jaren 70/80 echt wel saroma pudding gebruikt,de smaken vanille,framboos en banaan gingen door hangop.Het lekkerste na vond ik in de zomer bord karnemelk met zwieback en schep suiker wat we tijdens de grote vakantie kregen bij Duitse oma en tantes.Graag en lekker koken zit bij onze familie in de genen 🧬 zeg ik altijd.
    Ook mijn schoonmoeder kon heerlijk smaakvol koken terwijl ze niet meer dan peper,zout,bollen nootmuskaat en inmaakkruiden in het keukenkastje had staan,verse ingrediënten geeft zoveel meer smaak dan pakjes en zakjes.
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een heerlijke herinneringen Ger. Je hoeft niet veel geld uit te geven om erg lekker eten te maken vind ik, creativiteit is belangrijk, dan kan je van iets simpels lekkere maaltijden maken. Vers is vaak veel lekkerder, vind ik ook. Maar niet iedereen houdt ervan om te koken en gelukkig komen er steeds meer dingen op de markt voor degene zonder zin of met weinig tijd. Ik maak er graag tijd voor, vandaag ook weer wat op de kookplanning staan.

      Verwijderen
  15. Grappig! Ik herinner me Saroma heel goed. Ik weet zelfs nog hoe het smaakte. Macaroni of spaghetti aten wij thuis niet. Mijn moeder at het niet graag, dus tja… ik kookte vermicelli en at dat op met ketchup. Grappig dat mijn moeder later wel elke week een keertje pasta kwam eten bij ons. En oh! Nasi maakt mijn moeder met gesneden uit, nasi goreng kruiden (geel zakje) en smac. Brrrr! Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De meeste mensen in onze leeftijdscategorie kennen Saroma, het was toen echt iets nieuws volgens mij en bij ons thuis als afwisseling van yoghurt, het dagelijkse toetje. Vermicelli met ketchup, een bijzonder combi Nicky! Nasi kwam bij ons ook op tafel, met zo'n geel zakje van Conimex gemaakt en dan zelf nog ui en prei en misschien nog meer erin. Geen smac, mijn vader maakte er dan wel zelf saté bij van hamlappen of kipfilet.

      Verwijderen