donderdag 7 maart 2024

obesitas, een werelwijd probleem

Meer dan 1 miljard mensen wereldwijd hebben obesitas. Het percentage Nederlanders met ernstig overgewicht is 15,7 procent, een verdrievoudiging ten opzichte van 1981. Dit zijn gegevens uit een recent onderzoek van het WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie.

Dat er in Nederland meer mensen met obesitas zijn dan toen ik een puber was, zo'n 40 jaar geleden, is mij ook opgevallen. Natuurlijk kan ik daar geen aantallen aan verbinden, maar als ik nu om me heen kijk en wat ik zie vergelijk met toen, dan is het overduidelijk dat meer mensen nu heel zwaar zijn.

De oorzaken zijn mij ook bekend en weinig verrassend. De supermarkt toen had een paar paden, de supermarkt nu is vele malen groter. Kon je vroeger kiezen uit een paar lekkere toetjes, nu is het aanbod zo groot dat je er keuzestress van zou kunnen krijgen. En dat geldt voor alles. Er is meer eten en we eten meer, en vaker. 

De winkels waar je wat te eten of drinken kan kopen zijn, net als de horecagelegenheden met fastfood, de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Loop door een willekeurige winkelstraat in Nederland en kijk eens naar alle zaken waar je een snelle hap kan kopen.  Denk dan eens 20, 30 of langer terug in de tijd. Waren ze er toen ook? Niet waar ik woonde. En zelfs in een wereldstad als Londen waren er in de jaren 80 véél minder van dit soort gelegenheden. Engeland loopt trouwens, samen met Amerika, voorop als het op obesitas aankomt. Ik weet nog dat ik mijn ogen uitkeek in de supermarkten aldaar toen ik er in de jaren 80 ging wonen, de supermarkten waren hypermarkten en ook toen al tot laat op de avond open. Zou dat er misschien wat mee te maken hebben?

Moeten we ons zorgen maken? Ik denk het wel. Misschien heb je, net als ik, de serie 'De Toekomst Is Grijs' gezien en weet je dat we voor een enorme uitdaging komen te staan in de zorg (staan we al voor heb ik begrepen) met de vergrijzing van de samenleving. Veel ouderen hebben behoefte aan zorg, zelfs als ze geen ernstige ziekte onder de leden hebben, maar gewoon door ouderdom minder zelf kunnen. Als daar dan ook nog aandoeningen bijkomen die veroorzaakt kunnen zijn door het overgewicht dan hebben deze mensen nog meer zorg nodig. En die zorg.... we moeten nog maar afwachten of die er straks nog voldoende is. 

Is dat mijn probleem? Ja, natuurlijk is dat ook mijn probleem. Ik gun iedereen zijn of haar hulp, vind ook dat iedereen daar recht op heeft. Het zou fijn zijn als er nu dan echt iets gedaan gaat worden aan dit ernstige overgewicht zodat er meer mensen gezond oud worden.

Wat is er dan nodig? Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik denk dan aan meer investeren in voorlichting, al vanaf de basisschool. Een belasting op suiker invoeren, btw op groente en fruit afschaffen, minder vergunningen aan fastfoodzaken verlenen, reclames voor ongezonde voedingsmiddelen aan banden leggen, en zo zijn er vast nog veel en veel meer dingen te bedenken.

Is dat betuttelend? Ja, vast wel. Maar als je bedenkt dat er in de grondwet, artikel 22, staat dat de overheid maatregelen moet nemen om de volksgezondheid te bevorderen, dan zie je dit misschien in een ander licht. Het is dus de plicht van de overheid om ons te helpen gezond te zijn. Dat is waarom er tijdens de coronapandemie een lockdown was. Om onze gezondheid te beschermen. Dat is waarom er vaccins zijn, dat is waarom er bevolkingsonderzoeken zijn. Waarom lukt het dan niet om meer te doen wanneer het op voeding aankomt en de gezondheid van een groot deel van de Nederlanders door deze welvaartsziekte ernstige problemen heeft en in de toekomst zal krijgen?


Vanmorgen ging het NPO radio 1 programma Vroeg over overgewicht (terug te luisteren via de podcast), vanavond komt reclame voor ongezonde voeding aan bod in het televisieprogramma Pointer op NPO 2 (terug te kijken via uitzending gemist).


35 opmerkingen:

  1. Dat je nog gelooft in een overheid die het beste met de bevolking voor heeft verbaast mij. Je noemt de corona tijd...de lockdowns en andere maatregelen zijn omstreden, de vaccinsverdienmodellen, evenals de producten in de supermarkten. Big Food, Big Pharma, Big Money

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Luz, ik heb het niet over geloof in de overheid, wat ik wel noem is dat het een taak is van de overheid. Hoe ze het aanpakken is een ander verhaal. En verder benoemde ik wat er gedaan wordt, niet wat ik daar van vind.

      Verwijderen
    2. Ze zullen dat niet gaan aanpakken. Alle politieke vaantjes wijzen op dit moment de verkeerde kant op. Marktwerking en anti-betutteling. (De voedingsindustrie de hand boven het hoofd houden is óók een keuze, en daarmee net zo goed een vorm van betutteling, denk ik). De NL kiezer heeft zelf hiervoor gestemd met het potlood, ja, dan zijn dit de gevolgen. Gisteren volgde ik een college over 'modern narcotics' waarin vooral verslavende middelen en de culturele en juridische ontwikkelingen en geschiedenis werden belicht. Ook suiker werd in het rijtje verslavende middelen genoemd, hoewel de wetenschap daarover verdeeld is. Erg interessant. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, ik denk ook dat het nog steeds niet hoog genoeg op de agenda staat. En de grote voedingsmiddelenfabrikanten hebben inderdaad veel te veel macht. Dat lijkt me een erg interessant college Ine!

      Verwijderen
    4. Ja.. gelukkig kleine groep, dus veel ruimte voor eigen inbreng en discussie. Eetstoornissen kwamen ook even aan de orde als verband met verslavingsgedrag.. het verband is dan wellicht het dwangmatige, of de behoefte controle te houden denk ik. En enige hilariteit toen iemand de uitspraak van Marx over religie/godsdienst als opium van het volk (of was het nou 'voor' het volk?) aan de orde stelde. De docent stelde vast dat gedrag van de massa en charismatisch leiderschap inderdaad bepaalde verslavende gedragingen teweeg kan brengen. Oei.. Groet, Ine

      Verwijderen
  2. Mooi geschreven en inderdaad zo'n 40 á 45 jaar geleden was er veel minder horeca en waren er minder gelegenheden waar je snacks kon kopen. Ik ben iets ouder dan jij (60). Op de middelbare school at ik het brood op dat ik van mijn moeder meekreeg en heel soms kochten we met 3 meisjes een zak chips bij Dirk van de Broek of gingen we wel eens naar de Wip in bij de Hema om daar een tompouce te eten. Tegenwoordig zie ik bij de grote supermarkten rond 12.00-13.00 uur scholieren die frikandelbroodjes/saucijzenbroodjes en allerlei ongezonds kopen. Wat de oplossing is weet ik ook niet. Het is inderdaad een taak van de overheid maar de zorg is nu al zwaar overbelast. Ik heb er mee te maken met mijn bejaarde moeder maar sinds kort ook zelf en voor een afspraak bij de HA is de wachttijd al ruim een week. In het ziekenhuis moet ik 300! dagen wachten voor een specialist. Ik val ineens in rap tempo af dus dat red ik niet. Ik vrees ook dat suiker/vet/ongezond eten tax niet helpen. Ik denk ook dat voorlichting op de basisschool (kooklessen) én in het 1e of 2e jaar van de middelbare school kunnen helpen. Een mooi begin zou zijn om de BTW op groente-en fruit naar 0 te doen. Veel anders kan ik ook niet bedenken en daarbij helpt ook niet dat het vertrouwen in de overheid tegenwoordig ver te zoeken is (vaak terecht) en er een cultuur heerst van
    'dat maak ik zelf wel uit'. In ieder geval mooi dat jij er aandacht aan geeft op je blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, wisten we het maar, en dat is juist zo lastig. En zo lang de horeca vergunningen krijgt, de ongezonde voeding zo goedkoop is in vergelijking met gezond voeding zal dit niet veranderen. Jee.... 300 dagen, dat is 10 maanden, bijna een jaar!! Sterkte! Het vertrouwen in de overheid is inderdaad laag nu, en mensen accepteren de 'bemoeizucht' dan minder. Voorlichting, educatie én ondersteuning blijven aanbieden denk ik, niet opgeven in ieder geval.

      Verwijderen
    2. Klopt Ilona, gisteren liep ik langs de Zuidas van Amsterdam naar het station Zuid. Niet te geloven wat je dan aan eetgelegenheden tegen komt. En dat zijn nog niet eens de meest ongezonde, want gericht op een hoogopgeleid, kieskeurig publiek. Maar in de minder welvarende buurten is het snackbars, Doner kramen, fastfood wat de klok slaat. Zie in de supermarkt scholieren maar ook bouwvakkers die met zakjes met 3 of 4 croissants plus flesje softdrink naar buiten gaan, dat is gewoon een dagelijkse lunch. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hallo Ine, Ja dat weet ik mijn moeder woont daar vlakbij en dat is inderdaad voor hoogopgeleid publiek (veel advocatenkantoren) en huurappartementen rond de Euro 2.500. Er rijden daar ook gratis busjes naar het Gelderlandplein (met nog meer horeca) om mensen te 'lokken'. Ik woon zelf in Nieuwegein en heb vanmorgen eens geteld, ruim 30 horecagelegenheden waar je iets (zoet of hartig) kunt nuttigen dat vaak zeker niet gezond is en dat is dan alleen in het grote winkelcentrum. Ik heb zelf geen rijbewijs maar zit er soms wel naast en dan verbaas ik mij vaak bij het tanken over de hoeveelheden snacks en softdrinks die er verkocht worden. Tijd is geld in NL en heel veel mensen nemen niet meer de tijd om rustig te eten.

      Verwijderen
  3. Ik zag ook verschillende programma's voorbijkomen. Ik weet niet meer waar ik het zag, maar 80% van wat er in supermarkten ligt is bewerkt voedsel. En daar gaan rare dingen in. Zo zag ik bij Keuringsdienst van Waren dat er in de gekste dingen gelatine gaat. Dat is voor de stevigheid, dan blijft het langer in vorm. Bijv. tompouces en pesto zijn me bijgebleven.
    Ik ben jaren geleden veel zelf gaan maken, zo zuiver mogelijk. Tot mayonaise toe, omdat daar zo veel suiker in zit. Ik wilde zo zuiver mogelijk eten, ivm. gezondheidsproblemen. En dat doe ik nog steeds. Want als je etiketten gaat lezen, schrik je.
    Ik denk dat al die kant en klare happen in winkels, dat voorbewerkte eten, veel kwaad doet. Niet alleen omdat je er makkelijk naar grijpt, maar ook door wat er aan verborgen troep in zit. Wie weet wat dat met je lijf doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk Judy, alleen is het niet zo makkelijk als je hele dagen werkt, een gezin moet voeden, de kinderen van hot naar her moet brengen... dan is mayo maken denk ik het laatste waar je aan begint. T. en ik maken ook zoveel mogelijk zelf. We hebben of maken er tijd voor, maar ook bij ons schiet dat er wel eens bij in. En om nu alles zelf te maken is gewoon niet te doen. I Maar alle beetjes helpen, dat staat vast!

      Verwijderen
    2. Nee dat snap ik. En zelf mayo maken gaat ook wel ver.

      Verwijderen
    3. Ik realiseer me dat het misschien als kritiek klonk, maar dat was het niet, ik bewonder het dat je zo goed mogelijk probeert te eten!

      Verwijderen
  4. Helaas ,ik vermoed dat het van verstandige mensen zal moeten komen. Het aanpakken van de fabrikanten van verslavend knutselvoedsel doet men niet.Eerst ziek worden door "big food"en dan de medicatie van "big farma'" Mooi verdienmodel toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Izerina, en die verstandige mensen moeten zorgen dat de minder verstandige mensen ook goed geïnformeerd zijn. Dan is de keus aan hen! Aanpakken van de voedingingsmiddelenindustrie moet ook gebeuren, daarvoor hebben we stemrecht, dan kunnen we de partij kiezen die zich daar hard voor wil maken, zoals Ine hierboven ook al schreef. Het probleem is zo groot geworden doordat het jarenlang niet is aangepakt. Het tij keren is erg moeilijk, maar als we niets doen lukt het zeker niet. Ik blijf er in mijn school ook actief mee bezig door te blijven hameren op een gezonde kantine. Alle beetjes helpen!

      Verwijderen
  5. Ik kan mij de frietboer (die ook Chinees als in nasi verkocht) herinneren en het enorme uitje dat MacDrek was. En op het station de vlaaitjes en de muur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De verleidingen zijn enorm!! Vlaai op het station.... wie kan dat nu weerstaan Rianne! 😋

      Verwijderen
  6. Ik hoorde ook op het journaal dat obesitas zo toeneemt. Wonderlijk en zorgelijk is het toch dat zo velen een ongezonde leefstijl hebben. Komt dat door de manier waarop onze maatschappij is ingericht? Ik denk het wel, met alle gehaast en gestress.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, kijk de aflevering van Pointer van gisteravond en je hebt je antwoord. En dat daar geen simpele oplossing voor is, is ook te begrijpen, te veel belanghebbende bedrijven die voedsel produceren.

      Verwijderen
  7. Er is ook gebleken dat het aantal mensen met eetstoornissen de laatste jaren is toegenomen. Kun je daar ook eens je gedachten over laten gaan?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marijke, ik kan er mijn gedachten over laten gaan, maar over de oorzaken van eetstoornissen weet ik echt heel weinig, er is ook nog heel veel niet bekend over de oorzaken. Weet niet of ik mijn vingers wil branden aan zo'n sensitief onderwerp. Zal er over nadenken en zet er wel vast een regeltje van in concept zodat ik het niet vergeet en er misschien in de loop der tijd wat over schrijf.

      Verwijderen
  8. Ik vind het lastig hier een reactie op te geven, zit zelf op het randje met BMI van 30.
    Mijn oma's van beide kanten waren geboren in 1900 en ook erg volslank, hadden 2 oorlogen bewust meegemaakt en ze hadden altijd de neiging je iets teveel te geven en zelf de restjes op te eten want je gooide niks weg!
    Maar traktaties kwamen alleen op tafel bij gelegenheden zoals verjaardagen en andere feestdagen, niet als constante tussendoortjes zoals tegenwoordig.
    Het was dus nooit en en .. en . . en, en daar zit vaak het probleem tegenwoordig denk ik, zelfs al zouden mensen het bij 3 wat minder gezonde maaltijden houden dan zou er al minder overgewicht zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net als bij jou vroeger (en nu ook weet ik, je hebt alleen in het weekend wat extra's volgens mij) was het bij ons ook niet en.. en .. en. En ook niet iedere dag iets lekkers bij de koffie of thee. En tussendoortjes? Een appel, een kaakje bij de thee en verder wachten tot het etenstijd was.

      Verwijderen
  9. Ik denk dat je al een heel eind komt als de scholen hun leerlingen in de school houden.
    Dus niks in de pauze ergens een broodje halen en al dat gezwerf door de winkels.
    Gewoon eten wat je meeneemt en anders maar niks eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, daar is door scholen ook over nagedacht natuurlijk, maar dat is niet te handhaven. Docenten staan voor de klas, en conciërges hebben ook andere taken. Een middelbare scholier zou dit ook niet accepteren. Wat te denken van een tussenuur? En wat doen ze na schooltijd? Soms zijn ze vroeg uit en is het lunchtijd. Hoe controleer je dat allemaal. Je zou een team bewakers nodig hebben en daar is in het onderwijs (gelukkig) geen geld voor. Het geld is hard nodig voor het onderwijs zelf.

      Verwijderen
  10. Eerlijk gezegd denk ik dat dit heel lastig is om op te lossen. Uiteindelijk moet het toch vanuit iemand zelf komen om gezond te willen eten en voldoende te bewegen (het stukje bewegen mis ik wel een beetje in dit verhaal). En aan ouders om het aan hun kinderen te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo.. Geluk, net als het milieu is het ook hier al vijf over twaalf en kan het niet meer ongedaan gemaakt worden. Misschien zijn toekomstige generaties nog wel te 'redden'. En ja, mensen zijn zelf natuurlijk ook verantwoordelijk! Bewegen hoort er zeker bij en heb ik inderdaad niet benoemd, net als de rol van ouders. Maar dan moeten die ouders ook de juiste kennis hebben. Ja, heel lastig op te lossen!

      Verwijderen
  11. Ik las afgelopen week een belangrijk interview met Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas (toen ik net haar naam googelde kwam ik vooral commerciele advertenties tegen van klinieken en medicijnen tegen obesitas...): zij stelde dat we nu "de verkeerde kant op betutteld" worden, nl. richting ONgezond gedrag...
    Ik voel me aangesproken door deze discussie, omdat ik zelf te zwaar ben... En tegelijkertijd heb ik nu dus ook al te maken met de tekorten in de zorg: een operatie die telkens met maanden werd uitgesteld, thuiszorg die in juni '23 werd aangevraagd - en waar ik nog steeds op wacht (inmiddels niet meer nodig, dus - zo'n probleem lost zich ook "vanzelf" op..).
    Ik ben nog steeds boos: in de bus is sinds een paar jaar zo'n handig scherm met reisinformatie beschikbaar. Dat werd dus gebruikt voor reclame van de McDonalds en dergelijke tenten... Een OPENBARE voorziening - misbruikt voor zulke kwalijke reclame!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs. H. Allereerst wil ik hier even zeggen dat ik een fan ben van Mw. van Rossum. Zo duidelijk en zo eerlijk en niet negatief over mensen met overgewicht. Walgelijk dat zo'n McD reclame in het OV wordt vertoond. Maar dat geldt natuurlijk ook voor abri's. De aflevering van Pointer was erg interessant want ging daar dus precies over. Als reclame niet verboden kan worden dan kan het wel op sommige plekken verboden worden, dat scheelt al. Goed voorbeeld uit het programma: reclame voor sigaretten is nu ook verboden, dus misschien gewoon een kwestie van doorzetten Overheid!!

      Verwijderen
  12. Nog meer bemoeienis van de overheid? Neen, dank je. Je weet dat ik zelf ook veel te zwaar ben. En dat komt niet van snoepen of snacken. Ik heb helaas de slechte genen van mijn vaders kant.
    Ik zie natuurlijk ook de jeugd met zakken vol snoep buiten komen uit de supermarkt na school. Wij gingen vroeger recht naar huis waar we een appel kregen en wat te drinken. Veel kinderen van nu blijven hangen onderweg want er is toch niemand thuis. Tja.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, sommige mensen hebben misschien wel wat meer behoefte aan die bemoeienis. Ik weet dat natuurlijk niet. Met roken heeft de voorlichting over de dodelijke stoffen in sigaretten ook geholpen (bij mij dan). Ik kreeg ook niet meer dan een appel en een kaakje...en mijn moeder was niet altijd thuis want ze werkte!

      Verwijderen
  13. In mijn familie komt heel veel obesitas voor. Gek genoeg alleen bij de vrouwen. Ik ben ook geen slanke den maar ik pas wel op dat ik nog een beetje gezond blijf. Maar ik vind het verschil wel heel wonderlijk. Waarom de een wel en de ander niet? Ik denk ook dat bemoeienis van de overheid niet helpt. Sommige mensen eten gewoon door.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, de een wel en de ander niet, het ligt niet alleen aan het eetpatroon weet ik inmiddels. Er zijn veel meer factoren die een rol spelen. Wilskracht heeft er ook niets mee te maken. En ja, sommigen eten gewoon door, maar ik denk dat de informatie die mensen krijgen echt belangrijk is. Maar ja, daar moet je dan wel voor open staan / lezen / kijken én er iets mee doen.

      Verwijderen
  14. Als je fan bent van van Rossum, waarom denk je dan nog steeds dat obesitas voornamelijk komt door teveel eten? Zij zegt heel duidelijk dat obesitas een complexe chronische ziekte is waarvan leefstijl één oorzaak is maar niet de enige oorzaak. Als persoon met obesitas die inmiddels voor de 20e keer probeert af te vallen (omdat mijn lijf steeds weer terug omhoog wil) vind ik dat soms zo frustrerend. Ik ben net als jij dag in dag uit bezig met wat de weegschaal zegt, wat ik wel of niet mag eten en met een negatief zelfbeeld aan de hand van wat de weegschaal zegt. Als afvallen bij obesitas écht alleen aan leefstijlkeuzes lag was ik allang slank geweest. Maar ik heb ook last van chronische hormoonproblemen (pcos) , andere chronische ziektes, post traumatische stress etc. Ongeveer alle factoren die meespelen bij obesitas spelen bij mij mee. En ik vind het gewoon heel jammer en wordt er verdrietig van dat mensen denken dat ik alleen zwaar ben omdat ik teveel bij de snackbar zit (waar ik nooit kom) of de hele dag aan het snacken ben..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Odette, ik zeg niet dat obesitas voornamelijk komt door teveel eten. Ik begrijp uit de informatie die ik lees, hoor en zie, dat het grote voedselaanbod van veel ongezond voedsel eraan bijdraagt. Jouw verhaal is een verhaal wat ik ook al eerder heb gehoord en ik vind het vreselijk dat we in een maatschappij leven die zo hard oordeelt. Ik betwijfel of dat ooit anders wordt. Dank je wel voor je reactie.

      Verwijderen