donderdag 21 maart 2024

de weegschaal bepaalt mijn humeur

Opstaan, wegen en dan pas weten of je een goed of een slecht humeur hebt. Of het een goede of een slechte dag wordt. Zo gaat dat soms bij mij. Ik denk dat ik daar niet alleen in ben. Verwacht dat menigeen dit herkent. Het gebeurt ook dat de weegschaal bepaalt of het een eet- of vreetdag wordt.

Mensen die aan de lijn doen kunnen ontzettend blij worden van iedere pond die zij afvallen. Het geeft een kick, je hebt je best gedaan en dat wordt beloond met een lager getal op de weegschaal. Hiep hiep hoera! En vrolijk verder.

Dan komt er een moment dat het stilstaat. Je lichaam doet even niet meer mee aan die afvalrace. Je hebt je wel netjes aan je dieet gehouden, bent drie keer per week gaan sporten maar toch is er niets veranderd. Oh jee, dat is balen! 

Je houdt het dieet nog even vol, maar de lol is er al wel vanaf. Want waarom al die dingen eten die zo goed voor je zijn maar waar je eigenlijk geen trek in hebt? En waarom jezelf zo afbeulen op de sportschool, de tennisbaan of in het zwembad terwijl je liever met je vriendin gaat shoppen? Nee, leuk is het niet meer. 

Weer een week later zit de eerste halve kilo er al weer aan. Je humeur is gezakt tot het dieptepunt. Weg blijheid, weg uitzicht op nieuwe bikini in nieuw lichaam, weg uitzicht op spijkerbroek maatje minder. En weg ook je zin om überhaupt nog met je dieet bezig te zijn want je wordt er toch maar sacherijnig van.

Stel je nu eens voor dat je bijna iedere dag op de weegschaal staat en dat het verschil van een halve kilo invloed heeft op je humeur. Dat het bepaalt wat je die dag wel en niet mag eten. Want oh jee een halve kilo is echt heel veel.

Een halve kilo minder betekent dat je blij bent. En als het dan ook nog eens betekent dat je BMI lekker laag is dan kan je dag niet meer stuk. Een halve kilo erbij betekent juist het tegenovergestelde. Je bent bang dat als het zo doorgaat je dan niet meer weet waar het ophoudt. Tuurlijk is het niet aan je te zien, maar jij weet dat het gewicht eraan zit. En daar baal je van.

Dit is in een notendop hoe ik me voel wanneer ik me heb gewogen. Ik heb het hier iets aangedikt, want een halve kilo meer of minder, letterlijk, kan ik meestal mee leven. Maar als het om een kilo gaat dan is bovenstaande tekst volledig op mij van toepassing.

Ik kan heel blij worden van een bepaald getal op de weegschaal. En wanneer het getal dat ik 's morgens zie niet voldoet aan mijn verwachtingen kan het mijn dag bepalen, met name als het voor mijn gevoel te hoog is. Dan ben ik de hele dag bezig met wat ik eet, eet ik niks extra's, snoep ik niet en schep ik minder op bij het avondeten. Ik weet dat het niet goed is. Ik hoef de rozijnen die ik in mijn pap doe niet te tellen, een eetlepel rozijnen is een eetlepel rozijnen, de ene dag zijn dat er 20, de andere dag 18. Maakt dat het verschil? 

Dat een bepaald gewicht kan betekenen dat het een vreetdag wordt is net zo min prettig. Dan begint mijn eetbui al bij het ontbijt en gaat deze door tot het bedtijd is. Een dag erna voel ik me dan zo rot dat ik een nog slechter humeur heb en mezelf weer heel streng ga aanpakken voor wat betreft eten en bewegen. Het bekende cirkeltje.

Natuurlijk moet ik niet iedere dag op de weegschaal staan als dit zo bepalend is voor mijn gemoedstoestand en gedrag. En ik weet uit ervaring hoe bevrijdend het is om niet te weten hoeveel ik weeg. Wanneer we op vakantie zijn gaat de weegschaal niet mee. Leef ik zomaar een week of langer zonder te weten hoeveel ik weeg, eet ik vrijer, leef ik vrijer en wordt mijn humeur bepaald door wat we doen, wat we zien en zelfs door wat we eten. 

Eerder schreef ik dat ik niet zo vaak op de weegschaal moet gaan staan, maar daar is niets van terecht gekomen. Ik sta er gemiddeld drie keer per week op en eigenlijk vind ik dat helemaal niet fijn.

"Stop er dan mee",  hoor ik je nu zeggen, roepen zelfs, "je moet je niet zo laten beïnvloeden door je gewicht!!"

Okay, ik heb je gehoord, ik ga het wéér proberen!




24 opmerkingen:

  1. Misschien vaker gaan wegen? Na opstaan, na eten, bij thuiskomst, voor avondeten, na avondeten en voor slapen gaan? Heb je dat al eens gedaan om de verschillen te zien? Je weet vast de gewichten die je eet en misschien heb je zelfs wel eens urine meting gedaan voor een therapie of zo.
    Mijn advies is dus meer wegen, weer eens wat anders dan niet wegen,

    Ik weeg me vrijwel elke dag maar heeft geen effect op mijn humeur, weet dat het 1-2 kilo meer is na weekend doordat ik meer koolhydraten heb gegeten en extra dingen. Die zijn er dinsdag-woensdag weer af en dan ga ik heel basis eten als ik er iets af wil of basis + als in het wel goed vind die week.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, gelukkig heb jij geen last van het effect van je gewicht op de weegschaal. Ik weet natuurlijk zelf ook dat het op de dag schommelt, en dat het per dag schommelt en dat het per week schommelt. Maar ja... zo'n eetgestoord hoofd denkt daar anders over.

      Verwijderen
  2. En gewoon die weegschaal weg gooien? Kom je ook niet in de verleiding. Wat ontzettend lastig zo'n brein!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Suzanne, dat zou het beste zijn natuurlijk, maar ik heb ook een partner die er eens in de zoveel tijd (2 tot 3 maanden) op staat. Niet dat hij er bezwaar tegen zou hebben als het ding ergens werd opgeborgen waar ik er niet dagelijks makkelijk bij kan, maar dat vind ik dus enorm lastig!

      Verwijderen
  3. Oh wat triest,dat zo'n getal die invloed heeft . Heb je ooit overwogen de weegschaal de deur uit te doen? Of is die onzekerheid over je gewicht nog erger?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, zie ook mijn reactie aan Suzanne hierboven. Ik heb het wel overwogen, maar de onzekerheid wint het. Het is wel het beste advies en al vaker gehoord, want dat is de enige manier waarop je van die angst af kan komen. Maar doen.... ho maar.

      Verwijderen
  4. Er zit voor mij wel een beetje herkenbaars in, dat als ik wil afvallen die weegschaal heel frustrerend kan zijn. Maar mijn humeur wordt er niet door bepaald. Ik zou zo gauw geen oplossing weten, want weegschaal wegdoen lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, minder vaak erop staan zou al schelen voor mij, het is me een poosje gelukt om maar een keer per week te wegen, maar het vaker wegen sloop er weer in.

      Verwijderen
  5. Dingen zijn in theorie ook vaak een stuk makkelijker dan in de praktijk. Ik stel me zo voor dat het echt veel inspanning vraagt en een blijvende verandering in je hersenstructuren en gewoontes om te doorbreken dat je toch op de weegschaal gaat staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, die gebaande paden zijn zo makkelijk, het kost enorm veel moeite om daar vanaf te gaan, klopt helemaal wat je schrijft!

      Verwijderen
  6. Tja, ik kan nu moeilijk toegeven dat ik al jaren niet meer weeg. Er is weer een weegschaal in huis gekomen toen mijn partner kanker kreeg en tijdens de chemokuren zijn gewicht in de gaten wilde houden. Maar dat werd toen zo spastisch (want je verliest ook spierweefsel door meer te rusten) dat ik het afschuwelijk vond. Hij werd er ook alleen maar nerveuzer van en dat had zijn weerslag op zijn gezondheid en het tempo waarin hij achteruit ging. Heb bij mijn partner - nog uitgesprokener dan bij anderen ooit- gezien hoeveel stress dat controleren van gewicht gaf. Was hij een kilo kwijt dan liep hij de hele week te stressen en wist heel zeker dat de tumor weer gegroeid was..Die mate van stress wil ik niet meer. Nu hij er niet meer is weeg ik eigenlijk nooit meer. Het helpt ook dat de batterijen leeg zijn, tip voor jou?
    Ik let op mijn kleding of die gelijkmatig blijft zitten, soms zie ik iets verandering in mijn wangen of op mijn heupen, maar vaak is dat vocht, niet meer. Moet wel zeggen dat ik nu met rugklachten loszittende kleding draag, leggings, joggingbroeken, vesten etc. Dus nu speel ik een beetje vals.
    Liefs en sterkte, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, dat moet vreselijk geweest zijn! Ja, de batterijen gaan natuurlijk een keer op! Ik voel het ook aan mijn kleding en dat zou voldoende moeten zijn, is dat natuurlijk ook voor de meeste mensen, maar ik vertrouw te weinig op wat normaal is en laat me teveel leiden door mijn eetstoornis.

      Verwijderen
  7. Ik weeg mezelf vrijwel nooit maar merk soms aan mijn kleding dat ik wat ben aangekomen of juist wat minder weeg. Is dat voor jou geen goede graadmeter? Ik heb altijd gehoord dat het getal op de weegschaal beïnvloed wordt door allerlei factoren en zelfs op dezelfde dag nog verschillend kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lena, dat zou een prima graadmeter zijn, maar ik durf 'de controle' niet los te laten. Het is natuurlijk geen gezonde controle, maar heel dwangmatig. Ja gewicht schommelt de hele dag door, en verschilt ook per dag dus het slaat ook nergens op om zo vaak te wegen. Zou mezelf en mijn lichaam moeten vertrouwen.

      Verwijderen
  8. Interessant onderwerp. Want het is een feit dat je niet zomaar een kilo aankomt of verliest. Meestal vocht en is het echt vet dan moet je 7000 calorieën meer hebben gegeten dan normaal. Dat weet je brein vast ook allemaal. En dat je kan smokkelen, beetje wiebelen, weegschaal net iets verplaatsen. Been there, got the T-shirt. En nu weeg ik me niet, al een tijd niet meer en dat geeft mij rust. Mijn maatstaf is of ik een broek nog makkelijk dicht kan knopen. Mijn kleren nog goed zitten. Dacht aan het begin van de winter dat ik enorm dikker was geworden, maar deed mijn winterjas aan en die kon gewoon normaal dichtgeritst worden, met nog ruimte. Herken dat de cijfers op de weegschaal je dag maken of breken. En wilde dat niet meer. Nu ben ik dik, dus sowieso dubbele cijfers, maar weet nog hoe 'blij' ik was toen er 99,8 stond. Die 2 onsjes meer alsof me dat opeens een beter en vooral waardiger mens maakte. Toen ik 40 kg was verloren, voelde ik me nog steeds niet slank(er). In mijn hoofd nog steeds dik en dus lelijk en een klasse apart (niet de leukste klasse uiteraard). Nu heb ik die kilo's weer teruggevonden en begin met kleine beetjes vooral te kijken naar wat er wel mooi en goed is. En dat dit blijvende punten zijn; dik of dun.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Cellie, dank je wel voor jouw verhaal, zo'n getal kan inderdaad de hele dag door veranderen en om echt aan te komen (óf af te vallen) moet je meer doen dan een zak paaseitjes in een keer opeten. Helaas laten we ons leiden door z'n apparaat en dat is verre van slim. Ik weet het natuurlijk en zou me ook niet moeten wegen. Wat jij doet is verstandig en heel knap vind ik ook! Ik zou willen dat ik zo coulant naar mezelf kon kijken en mijn mooie en goede dingen zou zien, vaker zou zien want ik zie ze af en toe natuurlijk wel, maar niet genoeg om aan de hele shitshow van het wegen de brui te geven!

      Verwijderen
  9. Succes lief mens.
    Nieuwe gewoontes blijven niet snel plakken, oude gewoontes steken soms na maanden de kop weer op. Ik kan er over meepraten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind het begrijpelijk dat zoiets heel moeilijk uit je systeem te krijgen is én voor anderen is dat ook meestal niet te begrijpen. Het is gemakkelijk en verklaarbaar om te zeggen dat je de weegschaal dan maar weg moet gooien en dat an sich is geen probleem voor je denk ik maar je wordt daar waarschijnlijk zo onrustig van dat er volgende week een andere staat. Tegen mensen zeggen dat ze 'gewoon' moeten stoppen met roken/drinken/snoepen/te veel eten kan ook maar zo werkt het niet er zijn niet voor niets zo veel verslavingen. Mijn neef(je) van 21 heeft net een maandenlange opname wegens gokverslaving achter de rug en na nog geen 3 weken thuis is het helaas weer fout gegaan. Hier in huis een weegschaal diep achter in de kast, ik wist wel dat ik iets te dik was (snoepte veel te veel) en merkte het aan mijn kleding. De laatste 2 maanden val ik in hoog tempo af en voor een onderzoek moest ik mijn gewicht weten....oh die euforie dat ik net zoveel woog als toen ik 21 was maar intussen is dat gevoel er wel af nu de meeste kleding als een zak om mij heenhangt. Wat ik mij ook afvraag is of die weegschaal/eten/afvallen niet een vrouwendingetje is ik ben nu 61 en ik heb al talloze diëten voorbij zien gaan van het brooddieet tot montignac, Sonja Bakker etc. etc. en hoewel ik die (Franse) tijdschriften nu niet meer lees was maart/april standaard het nummer voor 'maigrir' (afvallen). En nu echt tenslotte: misschien past het bijna iedere dag wegen 'gewoon' bij mevrouw Niekje en voelt dat als een fijne controle waardoor je jezelf over de gehele linie beter voelt. Natuurlijk niet als die eventuele kilo erbij gekomen is maar zonder die weegschaal zou je daar ook voortdurend aan denken. Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ilona, wat je schrijf klopt. De weegschaal wegdoen kan natuurlijk, maar dat werkt niet. Ik heb zelfs een weegschaal op school in een la liggen, want als het hier thuis niet kan kan ik mezelf altijd nog op school wegen. En op de sportschool staat er ook een. Dus die vlieger gaat inderdaad niet op. Alle tijdschriften die ik ken hadden in januari en richting de zomer altijd dieetverhalen en tips. Dat is al zo lang ik me kan herinneren. Tegenwoordig vind je ook veel mensen, m/v, op Instagram en YouTube enz die er druk mee zijn. Sommigen prijzen hun fitnessprogramma en dieettips aan zonder enige kennis van zaken. Ik hoop dat je snel weet waarom je zo bent afgevallen, het is meestal niet goed. Dat je kleren niet meer mooi zitten is een vervelende bijkomstigheid. Jullie ook een fijne zondag Ilona! x

      Verwijderen
  11. Ik weeg me zelden. Juist om wat je schrijft. En ik heb zomaar het vermoeden dat je ook niet happy wordt van je weegschaal weg doen. Gewoon blijven proberen tot het lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig heb jij er geen moeite mee Nicky. Je hebt gelijk, het maakt me niet gelukkiger als ik niet meer weeg.... Maar tegelijkertijd weet ik dat ik er juist gelukkiger van zou kunnen worden als ik ermee stop.

      Verwijderen
    2. Mmm, dit doet bijna denken aan 'With or without you' of is dit een wat macabere vorm van humor? Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, nee hoor, niets macabers aan! Het is gewoon zo! Can't live with and can't live without the scales.

      Verwijderen