donderdag 14 maart 2024

een dag vol eetbuitriggers

donderdag 14 maart 15.00 uur

Ik ben even thuis. Op de fiets heen en weer naar school want zo dadelijk ga ik weer terug. We hebben een Open Dag die van vier tot acht duurt. Even een frisse neus halen want het is prachtig weer, maar ook even wat dingen thuis doen zoals de vaatwasser legen, mijn spullen voor morgen klaarmaken en even opfrissen.

Ik vind de open dagen op zich heel leuk, maar oh wat is zo'n dag een ontzettende eetbuitrigger! Vandaag al helemaal want het dagprogramma op school verliep ook al anders dan normaal.  We hadden een ontwikkeldag, waarover meer in mijn weekoverzicht aanstaande maandag. Maar een ontwikkeldag betekent een gezamenlijke lunch verzorgd door school. Op een ander moment dan ik normaliter lunch. Wat was mijn plan om de eetbuitriggers het hoofd te bieden?

Allereerst heb ik de lunch afgeslagen. Nu was dat verder niet zo heel lastig, in mijn team weet iedereen inmiddels wel dat ik daar niet goed mee om kan gaan. Bovendien waren er nu ook collega's die de lunch oversloegen vanwege de Ramadan. Ik at wat later dan de rest, op mijn normale tijdstip. Dat deel van de trigger opgelost dus.


Een andere eetbuitrigger is het onderdeel sporten. Vandaag kan dat niet, er is geen tijd voor. Ik had geen zin om in de middag te gaan fietsen om toch te bewegen, dus vandaag nauwelijks iets aan beweging gedaan. Vond ik vervelend, zorgde voor veel onrust in mijn hoofd, maar omdat de weegschaal vanmorgen een zodanig gewicht aangaf kon overslaan wel een keertje. Tegenwoordig sla ik sowieso een dag per week over, meestal vrijdag, maar nu dus donderdag. Morgen kan ik weer sporten. Ook dat deel van de eetbuitrigger opgelost.

Straks eet ik hier thuis nog een appel en ga ik daarna op de fiets terug naar school. Ik heb besloten om geen eigen eten mee te nemen. Niets, noppes, nada. Ik heb aan de organisatie doorgegeven dat ik mee-eet en dat ik vegetarisch wil eten. Ik heb begrepen dat er Indisch wordt besteld. Ik kan rijst eten en ik geloof dat er een sajoer lodeh is, en misschien nog wat anders. Ik ga er vanuit dat het eten geen probleem oplevert, alleen het tijdstip zal wat eerder zijn dan ik gewend ben te eten. Ik denk dat het wel zal lukken allemaal. 

Als ik om even over achten thuis ben neem ik nog wat fruit en kwark en dan ga ik op mijn normale tijd naar boven. T. is vandaag en vanavond niet thuis, dus ook daar is weer een uitdaging want ook dat is een eetbuitrigger die ik wil negeren. Ik ben van plan om voor ik naar boven ga, net voor publicatie van deze blog, als laatste alinea te kunnen schrijven dat het allemaal goed is gegaan.

20.40 uur

Ik ben net thuis. Ik heb op school heerlijk gegeten, genoeg ook, maar niet teveel. Dat had heel goed gekund want er waren heerlijke gerechten. Ook waren er snoepjes, koekjes en chocolaatjes bij de diverse stands maar ik heb verder niks genomen. Ik weet namelijk dat ik dan mijn grens overga en dat het eetbuimonster dan losbreekt. Ik neem nog een mandarijntje en mijn bakje kwark en dan ga ik naar bed. De dag vol hindernissen in de vorm van eetbuitriggers ongeschonden doorgekomen. Blij met mezelf.

37 opmerkingen:

  1. Applaus voor jezelf dan maar 👍 ✔ 🌹

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed beschreven, die triggers op zo'n dag. Maar je bent er goed doorheen gekomen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ontzettend fijn dat het zo goed ging! Dat zal je hopelijk veel sterken als het weer tegenzit. Ik hield even de adem in toen ik las over je thuiskomen in de avond en dat je toen alleen was, maar je hebt je ook weer prima daar doorheen geslagen. Douze points! Liefs, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En vooral knap omdat je toch een heleboel routines van jezelf moest missen of overslaan. Zoals bijv. de vla na het eten en het zoete snackje bij het Journaal. Vooral als je dan thuiskomt in een leeg huis, zou het eetbuimonster juist kunnen toeslaan. Maar je hebt hem weten te temmen. Of kon je wel genieten van zoetigheid tijdens de dag op school? Groet, Ine

      Verwijderen
    2. Nee, ik heb geen zoetigheid genomen op school, heb het overgeslagen. Weet dat het mis kan gaan als ik het wel zou doen.

      Verwijderen
  4. Wat fijn dat het goed is gegaan zeg! Ik vind het ook knap hoe je de triggers kent en herkent en een plan de campagne hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het herkennen betekent dat ik met 1-0 voorsta op de stoornis en dat moet ik natuurlijk verzilveren!

      Verwijderen
  5. Wat ik mij afvraag: is die eetbuidrang de volgende dag volledig verdwenen? Maar sowieso sterk van je.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap dat je die vraag stelt Nathalie. Soms wel, soms niet. Het is er vandaag niet zo, wel een beetje. Ik ga straks een koffiepuddinkje eten (heeft mijn man uit Frankrijk meegenomen). Dat zorgt er dan voor dat het eetbuidrang weer afneemt of verdwijnt. Hoop ik. En morgen eet ik 's avonds ijs met slagroom en advocaat en meestal is het daarna weer voor langere tijd weg. Ik moet de drang uitzitten, het gaat weer over, mits ik voldoende eet (en mezelf ook af en toe wat extra's en wat lekkers gun).

      Verwijderen
  6. Het is je gelukt! Op naar de volgende keer

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat fijn dat het goed is gegaan. Ik hoop dat de vrijdag ook goed is verlopen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een beetje lastig, maar ging goed. Als ik weer alleen thuis geweest zou zijn was het denk in niet gelukt. Nu waren we samen en dat hielp gelukkig.

      Verwijderen
  8. Knap dat je jouw triggers herkent en daardoor ook beter weet hoe je er mee om kan gaan. En denk ik ook leerzaam voor mensen die niets van een eetstoornis weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, die triggers overvallen me nooit, maar soms kan ik ze het hoofd niet bieden. Deze keer wel. En ook gisteren had ik nog wat eetbuidrang maar heb ik er niet aan toegegeven. Vanavond ga ik ijs met slagroom eten, dat is een behoefte die voldoet aan mijn eetbuidrang en toch geen eetbui veroorzaakt.

      Verwijderen
  9. Dat vind ik, als ijsliefhebber, bijzonder knap, want voor mij is dat heel moeilijk. Maar al doende leer ook ik, dat één schaaltje goed genoeg is. Die tweede is overbodig, laat staan derde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet een heel grote portie, echt heel groot! Maar in een kom en dus toch maar een portie. En dat is het voor deze week. En daardoor heb ik nu, ik heb net de laatste lepel op, geen zin meer in een eetbui.

      Verwijderen
  10. Er is al veel gezegd en kan daar weinig aan toevoegen behalve dat het natuurlijk hartstikke goed is denk inderdaad dat voldoende eten (ook) helpt. Wat ik mij afvroeg is het volgende: Ik heb een vriendin die te zwaar is en voor een betere gezondheid zou zij minimaal 20 kilo af moeten vallen dat is voor haar erg moeilijk en ze heeft ook last van eetbuien waardoor ze juist meer aankomt. Ze is nu bij een psycholoog/diëtiste geweest en die heeft haar geadviseerd om wanneer zij een eetbui voelt aankomen een stukje superpure chocolade te eten (zo puur mogelijk). Haar theorie is dat die chocolade niet lekker is en haar hersenen zo een signaal geven dat het 'al genoeg is geweest'. Tot nu toe (4 weken) helpt het nog niet maar de diëtiste zegt dat ze 'moet doorzetten' en dat het na een tijdje (hoe lang dat is vermeld ze niet en dat zal voor iedereen anders zijn) gaat helpen. Ik heb er nog nooit van gehoord en vroeg mij af of jij dat ook wel eens doet als je een eetbui voelt aankomen. Iets eten dat niet lekker is. Beetje onduidelijk verhaal misschien maar ik kan er ook niets over vinden. Fijne zondag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik weet natuurlijk niet in hoeverre de psycholoog/diëtiste kennis heeft van eetstoornissen. Ik denk niet heel veel. Als je trek hebt in iets zoets moet je iets zoets eten. Als je een eetbuidrang hebt dan weet je dat dit iets heel anders is dan trek in wat lekkers. Dat is net zo heftig en intense als een drug- of alcoholverslaafde voelt. De drang kan allesoverheersend zijn, heel heel erg. En dan is er maar een ding: uitzitten en niet aan toegeven. Advies om dan wortels te gaan eten is net zo stom als advies om pure chocolade te gaan eten. Het eetstoornisbrein trapt daar namelijk niet in. Niets doen, meer niet. En dat is VRESELIJK moeilijk. Maar wordt makkelijker na verloop van tijd. En dat kan heel lang duren. En in de tussentijd moet je jezelf goed voeden, met gezond en lekker eten, en soms met wat minder gezonds. En als je wilt afvallen moet je erbij bewegen, vrij veel zelfs. Maar iets eten dat niet lekker is of dat je niet lekker vindt om een eetbui af te wenden... nee, dat stopt de eetbui niet, wat een flauwekul en wat een ontzettend slecht advies!

      Verwijderen
    2. Ja zoals ik al schreef vond zij (en ik ook) het vreemd en een niet werkend advies. Maar deze hulpverlener is ervan overtuigd dat het gaat werken maar dat dit wel 6+ maanden kan duren. De vergelijking die jij maakt is inderdaad heel goed. Intussen is ze inmiddels 23 kilo te zwaar en

      Verwijderen
    3. Drukte te snel op enter...zelf denk ik dat ze beter af is zonder deze 'hulpvelener' en op zoek moet gaan naar een andere maar dat is niet aan mij.

      Verwijderen
    4. Dat ben ik met je eens. Jammer dat deze mevrouw denkt dat haar advies werkt. Echt heel jammer. En soms vind ik het jammer dat ik geen hulpverlener ben en dus geen recht van spreken heb, behalve dan als ervaringsdeskundige. Ik zou graag anderen helpen en alle kul en rare adviezen de wereld uit willen helpen. Je kan je vriendin het boek Brain over Binge misschien aanraden (kan ook online besteld worden). Dit geeft een goede kijk op eetbuien en de oorzaak én de oplossing. Mij hielp het en ik ben toevallig van plan om het weer te gaan lezen ter motivatie. Want ik weet dat het kan, maar NIET met pure chocolade en rauwe winterpenen! 😣

      Verwijderen
  11. Wat goed gedaan! En zoals je het omschrijft is het behoorlijk pittig. Je mag echt trots zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geweldig! Gefeliciteerd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Harstikke goed van je! Daar kun je trots op zijn

    BeantwoordenVerwijderen