maandag 25 maart 2024

zo was mijn week 12 / 2024

maandag 18 maart

Ik heb een Instagramaccount. Ik plaats er bijna nooit iets op. Ik zou namelijk niet weten wat. En om nu de hele dag met mijn camera in de aanslag op mijn werk en thuis rond te lopen lijkt me enorm tijdrovend. Ik vind het al ingewikkeld genoeg om een paar zinnen aan een doodnormale dag te wijden op mijn blog. 

Vandaag was weer zo'n doodnormale dag, er gebeurde namelijk helemaal niks. En toch was ik de hele dag bezig. Met werken, met praten, met typen, met eten, met sporten, met lezen, met tafeldekken, met sla maken, met fruit schoonmaken, met theezetten en met naar bed gaan.


dinsdag 19 maart

Vanmorgen met mijn collega een planning gemaakt voor een klas waar de lesuitval enorm is. De studenten volgen een eenjarige opleiding en hebben altijd twee docenten in de klas. Een van deze twee docenten is nu al een lange tijd ziek en de collega die nu in zijn eentje op de groep staat doet het voor het eerst. En helaas gaat het niet zo lekker. Samen met hem nu een overzicht gemaakt van wat er moet gebeuren, wanneer het moet gebeuren, wie kan helpen door dingen over te nemen en dit allemaal in een overzichtelijk schema gegoten waar zowel de studenten als de collega zelf houvast aan hebben. 


woensdag 20 maart

Ik was vroeg terug van de sportschool vandaag. Hoefde niet te koken want het was T. zijn beurt. Hij maakte een lekkere bonenschotel waar we weer twee keer van kunnen eten. Ik heb zitten lezen, ben al weer een poosje in een mooi boek bezig: Delle Weel, geschreven door Anjet Daanje. Het is een dik boek en het lag er al een tijdje. Was wel begonnen maar steeds korte stukjes, nu zit ik er lekker in en heb ik de leesflow weer.


donderdag 21 maart

Hoor 's ochtends op NPO1 dat mbo-studenten zich niet gewaardeerd voelen. Het zou niet het hoogst haalbare zijn en er wordt altijd gesproken over hoog- en laagopgeleid. Zelfs sommige docenten zijn hier debet aan. Mbo-studenten voelen zich niet trots. Dat is heel jammer. Gelukkig zijn er ook mbo-ers die niet zo negatief over hun studie zijn. Ik weet hoeveel mbo-ers er nodig zijn om de economie draaiend te houden, zonder mbo-ers zou het systeem vastlopen. Jammer toch dat er nog zoveel nadruk is op opleidingsniveau.

De eerste dag van de lente. Buiten staat er al veel in bloei. Op weg naar school kom ik langs veel magnolia's, ze zijn op hun mooist nu. 

Het was niet zulk mooi lenteweer als gisteren. Zag dat het weekend weer kouder wordt. Jammer, maar niet ongewoon voor maart en april. Gelukkig worden de dagen merkbaar langer!


vrijdag 22 maart

Na mijn werk eerst naar de markt en daarna naar huis. Niet gaan sporten, ik probeer immers om een dag per week niet te gaan, en vrijdag is daar een mooie dag voor. Meestal spreekt T. af om met een of meerdere vrienden een biertje te drinken. Dat is dan bij ons thuis maar niet in de woonkamer maar in zijn mancave op de begane grond. Ik heb dan geen last van ze en zijn niet van mij. Ik heb vast het bed verschoond zodat dat zaterdagochtend meteen in de wasmachine kan en verder wat lekkers gekookt voor mezelf en zitten lezen en televisie gekeken.


zaterdag 23 maart

Toen ik vanmorgen naar het centrum fietste om even bij de Turkse super en de Lidl wat boodschappen te doen viel me op dat er nog maar weinig over is van de bloemenpracht van de mangnolia's. Het waaide stevig en de stoepen waren roze-wit gekleurd, de bomen zo goed als leeg.

's Middags wat dingen gedaan aan het eten voor volgende week, was uit de droger gehaald en opgevouwen, zitten bloggen en verder gelezen in mijn boek.

Ik kreeg een melding in mijn agenda dat een vriendin over twee weken jarig is. Zulke meldingen stel ik in zodat ik niet vergeet een kaart te kopen. Ik heb nog een voorraadje kaarten liggen. Ik had er eentje nodig voor een zieke vriendin en toen schreef ik ook de kaart voor de jarige maar meteen. En vervolgens heb ik ze allebei (!) op de post gedaan, wat een oen! 


zondag 24 maart

Begonnen met de sportschool, toen nog een was gedraaid en terwijl T. in de bioscoop zat om Dune te kijken heb ik verder gelezen in mijn boek. Van lente was weinig te merken dus ik ben de deur ook niet meer uit geweest. Was van plan om mijn auto te wassen, maar heb dat uiteindelijk niet gedaan. 

Las nog wat blogs van anderen en zag bij Aaf van Zuinigaan de reacties op haar blog over roken. Tjonge jonge wat een aparte reacties komen er toch soms. Dat heb je natuurlijk als je heel veel lezers hebt. Zoveel lezers heb ik niet en nog steeds ben ik erg blij dat de reacties altijd leuk zijn. Mijn blog over de weegschaal maakte ook weer een en ander los bij mensen. Krijg ook vaak advies, heel goed bedoeld, dat weet ik, maar meestal zijn het dingen die ik zelf ook al had bedacht. Moest door de blog over het roken ook aan mijn eigen rookverleden denken. Ben nu al weer meer dan twintig jaar geleden gestopt. Maar oh wat heb ik veel gerookt! Shag vooral. Kan ik me nu echt helemaal niets meer bij voorstellen, moet er niet meer aan denken, ben zo ontzettend blij dat ik niet meer rook!


Volgende week een vierdaagse werkweek, heerlijk hoor. Wel een spannende week want op twee dagen is de Onderwijsinspectie in huis. Ik heb een gesprek op woensdagochtend van 09.30 tot 10.uur. Verslag hierover volgt natuurlijk in het volgende weekoverzicht. 

30 opmerkingen:

  1. Grappig dat je dat schrijft over Instagram, heb zelf ook een account maar post nooit iets maar het lijkt wel of een 'gewone' dag of week bij heel veel instagrammers altijd fantastisch is. Ik moet dan denken aan de laatste schooljaren van Ed die les gaf in statistiek en economie op een HBO communicatie, in de laatste 2 jaren werden de studenten geacht de docent direct na de les te beoordelen over de gegeven les en meer dan eens kwam er als antwoord: 'heb ik niks aan voor instagram', saaie les, boring, hier heb ik het vak niet voor gekozen...En het nieuws dat MBO'ers zich niet gewaardeerd voelen snap ik wel dat komt deels ook uit de politiek je bent alleen 'iets' met HBO of universiteit. Ik deed ook een (nu vergelijkbaar met MBO) opleiding in de zorg en toen was het al van: 'ach meisje jij kan toch beter dan iemands billen wassen' of po's legen kunnen we allemaal. Jammer en verdrietig want juist die MBO'ers hebben we hard nodig om ons land echt draaiende te houden een hoogleraar communicatie zal niet direct gemist worden maar de treinmachinist, de timmerman, de loodgieter of de verzorgende wel. Sorry weer voor het lange comment en fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik denk dat veel (jonge) mensen echt denken dat het gras groener is aan de overkant, op Instagram lijkt dat namelijk zo! Haha.. nee die hoogleraar zal in eerste instantie niet zo gemist worden als de timmerman of de verzorgende. Nee joh, leuk zo'n lange reactie! Alleen ik houd het kort want over vier minuten begint ons ochtendoverleg! Ik moet nog van de vierde naar de tweede verdieping. Fijne week!

      Verwijderen
  2. Triest toch,dat vaak de aandacht op intellect gefocust is. Terwijl andere eigenschappen even belangrijk zijn en de maatschappij zonder MBO-ers zou instorten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het Izerina, wat zou er veel spaak lopen zonder deze mensen!

      Verwijderen
  3. Onderzoeksinstituten gebruiken opleidingsnivo vaak als criterium om opinieonderzoek te doen en dat wordt in de media dan nadrukkelijk zo gecommuniceerd: ''onder lager opgeleiden bleek de opvatting dat...vaker voor te komen dan bij hogeropgeleiden..'
    Ook wordt grosso modo in die onderzoeken de nadruk gelegd op hoger opgeleid = hoger inkomen versus lager opgeleid = lager inkomen. Dat frame wordt overgenomen door de maatschappij denk ik. Als dat frame nou eens veranderen zou, dat zou al een stap in de goede richting zijn. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ine, als voorbeeld heb ik wel eens gelezen dat er meer nadruk moet komen op praktisch en theoretisch ipv laag en hoog. Dat zou misschien minder stigmatiserend overkomen.

      Verwijderen
    2. Ik zit trouwens niet op Insta, al wordt het wel steeds lastiger om dan nog nieuws van familie en vrienden bij te houden.Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Ik volg geen bekenden, zou niet weten waarom ik die zou volgen. Als ze iets leuks te vertellen hebben hoor ik het graag uit hun eigen mond. Ik volg foodbloggers en wat modetypes en nog wat andere accounts.

      Verwijderen
    4. Het is wel zo dat in onderzoeken vaak wordt onderzocht of , en in de resultaten benadrukt dat, bij praktisch opgeleiden vaak een bepaald patroon te zien is qua gedrag, keuzes, opvattingen etc. Vaker stemmend op partijen als BBB, FvD/PVV en het NSC. Minder geneigd het afval te scheiden of bewust te kiezen bij aankopen. Wantrouwen naar de overheid. Barbeque met vlees en de houtkachel aan. Dat afgezet tegenover theoretisch opgeleiden die vaker kiezen voor progressieve politieke partijen, eco-keuzes, plantaardig eten en/of biologisch, zonnepanelen en warmtepomp, etc. Dus of een verandering van het jargon die focus van onderzoekers zal doen veranderen en daarmee het frame, dat betwijfel ik. Daar is meer voor nodig. (Disclaimer: uiteraard zijn dit stereotyperingen! En ja, inkomen bepaalt vaak of je je bepaalde keuzes kunt permitteren). Groet, Ine

      Verwijderen
    5. Ja, geen geld betekent automatisch dat je minder keuzes hebt.

      Verwijderen
  4. Succes met de inspectie deze week! En nog even en dan is er een fijn lang weekend. (Ik heb vandaag op mijn sportschool de afwijkende openingstijden rondom Pasen gefotografeerd, zodat ik er rekening mee kan houden).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Petra, mijn sportschooltje is gewoon dicht, niks afwijkends, potdicht! 😣 Als het weer het toelaat (geen sneeuw, geen ijzel) ga ik een fietstocht maken. Weer eens wat anders en ook lekker in het voorjaar!

      Verwijderen
    2. Kun je heel leuk (en gratis) doen op de Hoge Veluwe. In combinatie met bezoek aan Kröller Muller en helemaal geschikt voor Insta!
      Marijke

      Verwijderen
    3. Ik ga met Pasen niet naar een museum, dat doet de rest van Nederland al en dan is het mij te druk. 😉

      Verwijderen
  5. Ben helemaal afgeknapt van instagram. Vond het leuk er foto's op te plaatsen, maar in het overzicht van anderen zaten veel te veel reclames. Het wordt tijd dat mbo'ers gewaardeerd worden. Praktisch en theoretisch opgeleid vind ik een goede.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik vond het al stil rond jouw account. Ik word ook gek van al die reclame en kijk steeds minder vaak. Ja, dat laatste is denk ik ook veel passender.

      Verwijderen
  6. Ik geloof dat jij het niets doen tot kunst hebt verheven! Ook knap, en wellicht Instagram waardig. Zelf denk ik dat het niets doen ook later nog kan, als ik in een verpleeghuisbed of mijn kist lig, bijvoorbeeld. Daarom plan ik echt bewust elk weekend een kleine activiteit en bij gelegenheden iets uitdagenders. Zo zijn we (man en ik) vorig weekend naar het Mauritshuis geweest met daaraan vast een leuke wandeling door Den Haag.
    Met Pasen zouden we naar Dordrecht en Breda gaan (met slapen!!) maar dat is wegens een nare val geannuleerd. Maar goed, als ik het niet gewoon boek of reserveer, dan komt er vaak niks van ...
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, zo had ik het nog niet bekeken 😁! Ik vind het juist fijn als ik in het weekend wat rustiger aan kan doen dan door de weeks. Neemt niet weg dat ik het wel leuk vind om dan met iemand af te spreken, binnenkort staan er weer wat lunchdates gepland. En in de meivakantie samen met de man op pad. Jammer dat jullie uitje niet door kan gaan, hoop dat degene die is gevallen snel opknapt! Herkenbaar, als je niets regelt gebeurt er niets! Ik moet ons uitje in de meivakantie ook gaan boeken, anders vissen we achter het net en dat zou jammer zijn want ik heb wel zin in een paar daagjes weg met een paar hotelovernachtingen.

      Verwijderen
    2. Boeken lezen is ook iets doen. Ik ben bij twee leesgroepen, kost zoveel tijd dat ik vrees bij 1 te moeten gaan afhaken. Lekker in jezelf, geen last van mensen. Als jonge kleuter leerde ik mezelf lezen en zat dus al heel vroeg in de boeken. En nu ik alleen ben, is dat weer terug. Mijn overleden partner hield helemaal niet van lezen en eigenlijk ook niet zo ervan dat ik 's avonds in bed las. Dat deed ik dus ook toen niet meer, nu weer wel. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Lezen is een van de fijnste bezigheden die ik ken, ik kan ook helemaal verdwijnen in een goed boek!

      Verwijderen
  7. Prima week zo, Niekje. Succes komende week met de inspectie. Altijd spannende tijden. Laat je weten hoe het afgelopen is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, dank je wel! Doe ik, kom in mijn weekoverzicht.

      Verwijderen
  8. Wat heftig voor die onervaren docent die zo'n klas voor zijn rekening moet nemen. En voor de klas is al die uitval natuurlijk ook niet fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker Nicole en het meest vervelende zou zijn als de studenten niet diplomeerbaar zijn voor de zomervakantie.

      Verwijderen
  9. Die inspectie zou ik ook spannend vinden! Ik vraag me altijd af hoe het kan dat iemand neerkijkt om MBO-studenten. We zouden reddeloos verloren zijn zonder hen. Instagram heb ik wel maar gebruik ik niet. Roken doe ik ook allang niet meer. Maar soms... in het eerste zonnetje op een terras bijvoorbeeld, denk ik nog wel eens 'Nu zou een sigaret lekker zijn'. Maar volgens mij mag je niet eens meer roken op een terras dus ach...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, voor veel beroepen heb je een mbo-opleiding nodig. Die zijn er op 4 niveau's, waarvan niveau 4 echt niet makkelijk is! Ach, die sigaret op een terras bij een koffie of wijntje herinner ik me ook nog. Meer het ritueel dan de smaak.

      Verwijderen
  10. Zo jammer dat mbo-studenten zich minder gewaardeerd voelen. Juist ook deze groep is inderdaad heel belangrijk!
    Haha, ik plaats ook maar weinig op Instagram. Mijn leven is niet zo interessant. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, net als ik, je doet je ding en waarom zou je dat met de hele wereld delen? Ik heb een paar dingen geplaatst maar vraag me nu eigenlijk af waarom en voor wie.

      Verwijderen
  11. Haha, die kaarten die je tegelijk postte... heb ik ook wel eens gedaan. Heerlijk, even tijd voor jezelf als T. met vrienden in zijn mancave zit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou wat een sufferd he? Maar goed, vriendin geappt dat ik niet dement ben geworden maar dat haar kaart ietsie pietsie te vroeg is! Ja, vanavond ook lekker het rijk alleen!

      Verwijderen