woensdag 17 april 2024

kijken!

Ben je abonnee van NPO Plus? Dan raad ik je aan om naar de documentaire Louis Theroux - talking to anorexia te kijken.

Louis is in deze documentaire op bezoek bij een aantal anorexiapatiënten die in een kliniek zijn opgenomen. Ook komt hij bij twee van hen thuis. De vrouwen zijn open en eerlijk over hun aandoening. 

Ik heb eerder eens geschreven dat iedereen met een eetstoornis er op zijn/haar manier mee omgaat, maar dat er ook veel overeenkomsten zijn. Bij sommigen zijn de klachten erger dan bij anderen, is het bij de een meer zichtbaar dan bij de ander en is het voor de mensen in de omgeving vaak niet te begrijpen.

Deze documentaire laat dit allemaal zien. 

Houd er rekening mee dat het een goede documentaire is, maar zeker geen makkelijke!


22 opmerkingen:

  1. Ik zag ook dit: https://www.logopediepraktijkdekock.nl/Hoogbegaafdheid/ Over het mogelijke verband met de eetstoornis Arvid bij hoogbegaafden. Wel gericht op kinderen en jongeren, weer.. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Arvid is voor veel mensen erg onbekend, en wordt ook vaak niet serieus genomen, zeker niet bij kinderen. Alle aandacht voor deze eetstoornis is goed.

      Verwijderen
  2. Ik geloof dat ik deze docu op de BBC heb gezien een tijdje geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus het is " familie " van elkaar ? Eetstoornissen. Door dat jij er zo open over schrijf én klinkt misschien raar ,omdat ik jou zie als een bewuste intelligente vrouw met aan alle kanten een eigen bestaan, ben ik er anders over gaan denken. Ik dacht altijd " dat ze niks beters te doen hadden " dan haar identiteit en levensinvulling ophangen aan de controle over hun uiterlijk. Al dan niet veroorzaakt door een trauma of onmacht om dat leven anders in te vullen. Jij was het toch die al die ellende meegemaakt hebt met een vent in / uit Engeland ? ? Zo ja denk je dat die onmacht daar mee te maken heeft. Dat er iets in het brein ingestantst is ? Ergens. Patroon ontstaan ? Nou wil het volgens mij niet zeggen dat " bewust zijn " van patronen de oplossing is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Geeske, ik ben een bewuste intelligente vrouw, heb een verantwoordelijke baan, een partner, een sociaal leven en ben absoluut niet ijdel. Wel traumatische ervaringen gehad, die hebben zeker niet geholpen bij mijn zelfbeeld en hebben een gevoel van onmacht veroorzaakt. De eetstoornis geeft mij controle, het begon later pas, maar was wel een manier om mezelf te beschermen voor verdere trauma's, onmacht en om een dikke muur rondom mijn emoties op te bouwen. Daarnaast speelt aanleg een rol. Ik doe de dingen graag goed, dat helpt hierbij niet echt. Ik ben me van alles enorm bewust, maar te bang om het los te laten.

      Verwijderen
    2. Volgens diverse onderzoeken zijn een hoge intelligentie en perfectionisme juist factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van eetstoornissen (bij hoogbegaafdheid komt het dan ook regelmatig voor, als de hb niet goed begeleid wordt, als de hb-er blijft zitten met het idee 'niet goed in de wereld te passen, er niet bij te horen, altijd 'anders' te zijn). Eetstoornissen zijn geenszins toe te schrijven aan 'niets beters te doen hebben' of 'ijdeltuiterij met het uiterlijk'. Die vooroordelen dateren echt nog uit de jaren 70 van de vorige eeuw, toen de ideeën over fotomodellen en mannequins als Twiggy nog leefden, en uit de foutieve ideeën dat eetstoornissen alleen voorkwamen bij meiden uit gegoede kringen. Onjuist! Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hi Ine, gelukkig weten we meer over eetstoornissen en weten meer mensen hoe het echt zit met eetstoornissen. Ik probeer hier op het web mijn steentje bij te dragen door er eerlijk over te schrijven. Het is prettig dat mijn lezers oprecht interesse hebben en goede vragen stellen en goede reacties plaatsen. Dank!

      Verwijderen
    4. Te erg ,kom ik weer. Met ME en dan zeggen mensen ook altijd ; ik ben ook weleens moe 🤔 maar wanneer is het een stoornis / probleem . Heel veel vrouwen hebben toch ook wel eens een vreet kick. Net een pak roze koeken op uit frustratie omdat een vriendin erg onbetrouwbaar bleek. Moest bij de kassa nog denken aan wat jij schreef. Geen zin om die emoties te voelen.

      Verwijderen
    5. Geen probleem al blijf je reacties plaatsen Geeske! Ja, er is voor veel mensen niet zo veel aan de hand als je af en toe een vreetkick hebt. Maar..... er zijn eetbuien en eetbuien. Je hebt objectieve en subjectieve. De eetbui die hoort bij een eetstoornis is duidelijk omschreven. En dat zijn heel andere eetbuien dan een pak koek of zak chips opeten in een zitting. Tja... emoties...

      Verwijderen
    6. @geeske: dapper dat je je vooroordelen zo durft uit te spreken / benoemen / onderzoeken! Ik ben ook zo'n (hopelijk) intelligente vrouw - feministe - ik zou ook wel wat beters te doen hebben - maar ik heb toch een eetprobleem, hoewel ik weet hoe schadelijk dat is...

      Verwijderen
    7. Vrouwen met een goed stel hersens, onafhankelijkheid en alles op orde: een eetstoornis heeft ook vat op deze dames, leeftijd ook onbelangrijk.

      Verwijderen
  4. Waarschijnlijk heb ik de docu ook al eens gezien of een andere waarover ik me erg verbaasde. Hoe degenen ermee om gingen. Overgaven in plastic zakken , die in de kast verstopten en later als niemand thuis was in het bos weggooiden.
    En het ritueel van een kniekussentje en handdoek en flesje water voor de wc neerzetten en dan ervoor gaan zitten om over te geven, maar het kan ook dat dat meer over boulimia ging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, dat is niet deze documentaire. Maar wat je beschrijft heb ik gelukkig zelf nooit gedaan, maar wel over gehoord. Verdrietig.

      Verwijderen
  5. Ik denk dat het moeilijk voor mij is om naar dergelijke documentaires te kijken, zo ver ben ik helaas nog niet. Bang voor een terugval. Toch bedankt voor het delen, helaas bestaan er nog teveel misverstanden en vooroordelen over eetstoornissen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je weet al hoe het zit, voor jou is het dan beter om niet te kijken. Geen dank, ik vind het ook belangrijk.

      Verwijderen
  6. Geen blog op donderdagavond? Dan hebben we die op woensdag dus al vooruit gehad? Heb de docu nog niet gezien, moet nog uitzoeken op NPO plus een betaalde dienst is, want dan heb ik hem niet. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je mail. Betaalde dienst dus. Ik ben eigenlijk geen tv kijker, haak snel af als het me te langzaam gaat of het te voorspelbaar wordt, de laatste jaren heb ik dat zelfs ook met boeken en podcasts..oei. .
      Ik zeg niet dat dit voor alle uitzendingen geldt hoor. Groet, Ine

      Verwijderen
    2. Ik gebruik deze dienst veel, kijk series als ik aan het sporten ben, maak hier meer gebruik van dan van de andere streamingdiensten (we hebben ze geloof ik allemaal).

      Verwijderen
  7. Deze documentaire heb ik inderdaad gezien; ik kijk eigenlijk alles met Louis Theroux. Ik vind dat hij het heel goed doet. Ik vond het indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Louis is een heel goede interviewer. Deze docu maakte op mij ook veel indruk.

      Verwijderen